Old polish borscht'in reseptiä mukaillen
kawailtu kevätborssi olikin mukailuista huolimatta borssin oloista. Ja hyvää. Siispä muistiin
Entispäivänä:
- keitä punajuuret kuorineen, pestyinä mutta poistamatta kantaa tai juurta. Anna jäähtyä keitinliemessä ja säilytä sen jälkeen jääkaapissa, kunnes käytät.
- Tee valmiiksi jostain luu- tai liha- tai räimälelientä; hapatettu vegeliemikin käy lisänä.
(-jos sattuu olemaan, niin kourallinen valmiiksi hapatettuja härkäpapuja näyttää sopivan kuvaan hyvin).
Suomeksi: tämä oli sellainen jääkaapintyhennyspäiväruoka...
Ainekset:
- Reilu litra luu- tjsp lientä. Voi laimentaa vedellä, kunhan pohja on kunnollista.
- reilu puoli kiloa kypsiä punajuuria
- muut rehut tässä tapauksessa: 150g sipulia, kourallinen hapankaalia, lipstikkaa (tuoretta, sellerin sijaan), vajaa desi hapatettuja papuja, pari kuivattua kanttarellia
- vähintäin 150g voita
- pari desiä hapankermaa
- tilliä (jos on), suolaa, pippuria, tsiliä (jos on)
- Makkaraa: siskonmakkaroita, kinkunjämä, pilkottua meetwurstia tjsp. Valmis jauhelihakin sopii
Syömäpäivänä:
- Pilko sipuli, kuullota se ja kourallinen hapankaalia ja pavut (jos on) ja kourallinen silputtua tuoretta lipstikkaa n 50g voissa; mukaan taisi mennä puolikas tujua kotitsiliä, pari murennettua kuivaa kanttarellia ja hiukan jauhepaprikaa (koska meikäläisen makkarat ovat mietoja).
- Lisää hiukan luu- tjsp lientä ja hauduta kasvipuoli pehmeähköksi.
- Muiden rehujen kypsyessä kuori ja raasta punajuuret (puolisen kiloa tai muutama) karkeaksi raasteeksi.
- Lisää kasviskuullokkeeseen punajuuriraaste, loppu liemi, pari desiä hapankermaa/smetanaa ja seuraavat 50g voita
- Kun kiehuvaa, pursota mukaan siskonmakkarat
- Kun siskot ovat kypsiä, maistele. Itse lisäsin suolaa, seuraavat 50g voita, pippuria, tilliä (kuuluu puolalaisen borssin perinteisiin) ja hiukan makeaa tsiliä (ohje puhui sokerista).
Kutsu perhe syömään. Tarjoa keitto kuumana, kuplaveden ja vodkapaukun kera.
*** borssi 21.9.2022 ***
Päivän ainekset noin neljän litran kattilalliseen. Jopa voiton (! !)
Punajuuria kaksi kpl, ehkä 300g; keitetty ja raastettu, lisätty vasta kuullotuksen jälkeen, kuten tuossa edelläkin.
Rasvat: Parin viime päivän jämärasvat kuullokkeista ja paistoksesta ynnä kahden liemipurkin rasvakansi.
Muut rehut: puolitoista sipulia, pari raastettua porkkanaa, muutama liotettu kuivasuppilovahvero, reilu desi pikkuidullisia hapanherneitä, kolme 10 sentin pätkää kuivaa lipstikan vartta ilman lehtiä, lusikallinen hapankaalia.
Liemi: Puoli litraa luulientä, pari desiä hapatettujen purjojen lientä, hiukan vettä, vajaa desi smetanaa.
Lihapuoli: 400 baijerin vuokamakkaraa kuutioituna, eilinen ylijäämä jauhelihapihvi (snellun sikanautaa)
Mausteet: Iso ruokalusikallinen pakastettua tillisilppua, pieni siemenetön kuivattu thaimaan vihreä tsili. Muuta ei tarvittu
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)