karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-05-13 16:43:45

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 64 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-23 08:00:13 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-09-29 14:22:33
Viestit: 183
kuuppa kirjoitti:
Kovalla vaivalla lingottu omppumehu ei koskaan lähtenyt käymään vaan roskiin meni koko satsi. Kyllä pännii.


Mistä huomasit, että ei lähtenyt käymään? Mittasit ominaispainoa ja se pysyi samana?

Miksi roskiin? Eikö siihen olisi vaan voinut suorittaa hiivauksen?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-23 17:15:48 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-05-31 17:56:05
Viestit: 255
Vesilukko ei pulputtanut edes parin viikon seisotuksen jälkeen. Sitten kokeiltiin vielä hiivastarttia ja sekään ei auttanut.

_________________
Typical social customs increase the exchange of bacteria and that is one of the major reasons for picking a healthy mate and exchanging body fluids. That is also why everyone kisses babies and even pets. -Dr. Art Ayers


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-23 18:37:52 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-09-29 14:22:33
Viestit: 183
kuuppa kirjoitti:
Vesilukko ei pulputtanut edes parin viikon seisotuksen jälkeen. Sitten kokeiltiin vielä hiivastarttia ja sekään ei auttanut.


Vesilukon pulputuksesta ei vielä voi tehdä päätelmiä, että siideri ei käy. Vesilukkohan ei pulputa esimerkiksi silloin, jos astia ei ole täysin tiivis. Onko varma, ettei se olisi jo voinut esimerkiksi käydä loppuun jo ennen hiivan lisäystä? Kyllä kai makea neste alkaa väkisinkin käymään, jos siihen hiivaa lisää?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-26 15:33:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Tanskalaisella maajussilla oli tosi miehekäs ranskalainen mehupuristin
http://areena.yle.fi/tv/2183270

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-26 15:45:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2013-11-24 01:38:52
Viestit: 1595
Tossahan toi tuli jo toi vesilukon tiiveys tai virhellisyys, jos näin ei ole ja ei todellakaan ole inahtanut niin sen voi juoda mehuna eili ei se pahaks oo menny.....mutta kiljua, rankkia, viiniä ja olutta tehneenä ilman minkäänlaista parempaa ammattitaitoa kun tislaus niin on kyllä aina kaikki käymään lähtennyt, huonommatkin aneet!

_________________
Just eat a goddamn steak


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-27 09:01:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
kuuppa kirjoitti:
Vesilukko ei pulputtanut edes parin viikon seisotuksen jälkeen. Sitten kokeiltiin vielä hiivastarttia ja sekään ei auttanut.

Taisi olla steriiliä (tai rikitettyä) se mehu?

Luulin että tämän vuoden siiderisato meni pilalle, kun en muistanut/ehtinyt/jaksanut pullottaa sitten kun käyminen lakkasi, vaan vasta parin kuukauden jälkeen alullepanosta. Viikkoja pullotuksen jälkeenkään se ei näyttänyt jälkikäyvän lainkaan. Mutta... puolitoista kuukautta viileässä, sitten pari, kolme päivää lämpimässä ja jäähdytys juomalämpötilaan... ja se toimii. Ei hurjan kuplivaa mutta todella miellyttävän makuista (keskioluen vahvuista) ruokajuomaa tuli tällä kertaa :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-30 20:40:55 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-05-31 17:56:05
Viestit: 255
No ei se mehu voinut olla rikitettyä tai steriiliä kun omin pikku kätösin linkosin omenoista. Varmaan vesilukko falskannut tai astia ei ollutkaan puhdas. En ollut todentamassa viemäriin kaatoa mutta kuulemma liemi haisi todella pahalle, ei lähellekään juomiskelpoista. Lempo soikoon!

_________________
Typical social customs increase the exchange of bacteria and that is one of the major reasons for picking a healthy mate and exchanging body fluids. That is also why everyone kisses babies and even pets. -Dr. Art Ayers


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-31 12:53:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ok, tylsä juttu siinä tapauksessa.
Paha haju on hyvä indikaattori sille, että vallan saanut kasvusto ei ole sitä mitä piti.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-24 10:55:10 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Tarviiko mehu lisäsokeria, jotta se alkaa käydä? Jos tekee omenista, niin se varmaan pitää ensin kiehauttaa, vai riittääkö pelkkä paloittelu ja vesi?

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-24 22:05:32 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2014-03-02 22:25:09
Viestit: 55
Lueskelin tätä vanhaa siideriketjua ja muutama juttu tuli mieleen, kun tässä muutama siideri- ja viinisatsi on tullut tehtyä.
Ensinnäkin, kaikki astiat ja välineet täytyy desinfioida, siinä ei parane oikaista, ettei tartte heittää bakteerikasvuston takia satsia menemään.
Toiseksi, en luottaisi luonnonhiivoihin. Hyvä viinihiiva ei maksa paljon ja käynnistää käymisen niin nopeasti, etteivät luonnonaineissa olevat mikrobit ehdi lähteä kasvuun. Lisäksi laittaisin omenamehuun vielä sitruunahappoa, elleivät omenat sitten ole kovin happamia.
Kolmanneksi, kotiviini tai siideri ei ole valmista juotavaksi heti käymisen jälkeen. Se pitää vielä kypsyttää, vahvoja vähintään puoli vuotta. Kotiviinin huono maine johtuu just tästä: juodaan keskeneräistä litkua, joka on pahaa ja josta tulee vielä kamalampi olo kuin alkon tuotteesta. Kypsytyksen aikana viinistä poistuvat mm. muut alkoholit ja "myrkyt" sekä maku jalostuu.
Neljänneksi, itse tehty siideri tai viini ei ole aina rutikuivaa, jos sitä ei ole käytetty kuivaksi asti. Kun happamuus on oikea, se ei kuivanakaan maistu liian kuivalta.
Viidenneksi, jos haluaa omenoista tai mehusta tehtyyn siideriin tai viiniin alkoholia esimerkiksi kymmenen prosentin verran, sokeria täytyy lisätä. Sokeria ei saa lisätä kerralla liikaa, koska liika sokeri estää käymisen. Kertamäärää en nyt heti muista. Jos haluaa vieläkin vahvempaa, sokeria lisätään useammassa erässä käyttäen jokaisen erän loppuun, johonkin pariinkymmeneen prosenttiin asti. Sen jälkeen etanolia alkaa olla niin paljon ettei hiiva enää toimi (sen jälkeen täytyy ottaa tislauslaitteisto esiin, mutta se on Suomessa laitonta [-X . ) Tietenkään sitä sokeria ei ole kuivaksi käytetyssä juomassa enää jäljellä, kun hiiva on muuttanut sen etanoliksi, joten se on ihan karppia! :)
Jostain muistan kuulleeni, että siideriin saa kuplia myös niin, että laittaa pulloihin palan hiilihappojäätä ennen korkitusta. En ole testannut enkä edes tiedä mistä moista jäätä saa.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-25 11:26:51 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Noin tehtiin meilläkin kotiviiniä 80-luvulla. Hirmuinen työmäärä palkitsi joskus itsensä, mutta hyvää kuivaa kotiviiniä emme tainneet onnistua tekemään koskaan, kaikilla hifistelyillä ja neuvoilla. Se aika oli ja meni, luulemma.

Nykyinen Uuden englannin siidenrintekoa mukaileva systeemini (ei lisähiivaa, ei lisäsokeria, ei sterilointeja) tuottaa ihan toisenlaista juomaa. Ja se onnistuu helposti ja yllättävän varmastikin, kunhan käyttää satokauden itsepoimittuja lähiomenia (mieluiten osa maasta poimittuna ja jo ruskeina, omine maahiivoineen) Tästä tulee tulee jo loppusyksyksi mietoa ja kaikin puolin juomakelpoista ruokajuomaa, joka näkyy säilyvän hyvänä pulloissa ainakin kaksi vuotta (yksi vanha on vielä odottamassa, joten voi venyä). Onnistumisprosentti (neljä kokeilukertaa, kaikki lähiomenista, lingottu paikallisella mehuasemalla, ei sitruunahappoa, ei pastörointia) on toistaiseksi puhdas 100%

Ja boonuksena tästä jälkimmäisestä voi koska tahansa jatkaa omenaviinietikkaan niinikään erinomaisen helposti.
Se etikka säilyy vähintäinkin vuosia kunnossa (ellei peräti parane).

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-27 22:11:06 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2014-03-02 22:25:09
Viestit: 55
Liian suuri epäonnistumisriski tuossa. Noilla ohjeillani olen onnistunut hyvin. Maistajat ovat olleet suorastaan yllättyneitä. Itsekn olen ollut. Maistelen parhaillaan viimeisintä tuotosta, viime syksyn sadosta. Sitruunaveden kautta käyneitä omenanpaloja ja lisäksi säilöntäaineetonta omenamehua (Lidl). Väri vaalean keltainen ja kirkas. Maku hyvin omenainen. Muuten, ei kaikki 80-luvulta ole huonoa ;).


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-29 09:57:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Hyvä että sinä onnistut tavallasi :)

Meidän neljä onnistumista neljästä yllä mainituilla New England cider -ohjeilla oli itse asiassa iso yllätys.
80-luvun ohjeilla sutta ja sekundaa tuli enemmän, jos kohta silloinkin tuli tehtyä myös todella hyviä kotiviinieriä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-08-18 09:05:47 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-29 13:53:23
Viestit: 1057
Meillä on omenasiideriprojekti suunnitteilla, kun omenapuun sato näyttää aika rupiselta ja surkealta.

Kertauksen vuoksi kysyn elsiltä (luin kyllä koko ketjun): ei hiivaa, ei sokeria, ei astioiden sterilointia eikä mehun pastörointia? Mehuaseman mehu käymissankoon, käymisen jälkeen pullotus ja pullot viileään? Miehellä on vankka kokemus kotiviinin ja kiljun tekemisestä, mutta kiinnostaisi kokeilla tehdä oma siideri ilman mitään kikkailuja :)

_________________
Reippaampi ruokapäiväkirja.

Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-08-25 13:12:37 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Joo, aika lailla noin.
* Kerätyistä omenoista kannattaa kuulemma mullat kannattaa huuhtoa, muttei poistaa ruskettumia) ja viedä ne mehuasemalle suhteellisen puhtaasti. Näin sanottiin Uuden Englannin siideriohjeessa ja näin olen tehnyt.
* Ne astiat, joilla mehu tuodaan mehuasemalta ja varsinkin se mihin mehu kaadetaan käymään, kannattaa toki pestä kunnolla (käymispulloon olen käyttänyt kuumaakin vettä, vaikkei nyt ihan sterilointia). Samoin käymisen alussa mehu kannattaa eristää muusta maailmasta kunnon steriilillä vesilukolla.

Ensimmäisestä kokeilusta poiketein olen myöhemmissa satseissa tehnyt niin, että jätän astiaan ensin neljänneksen tyhjää kuohukäymisvaraksi. Ja kun täytän pullon kuohujen jälkeen, käytän saman puristuskerran mehua, jonka olen välissä pakastanut, ettei siihen tulisi seisonta-aikana vieraita hiivoja sotkemaan noita omenoiden omia maaperäkantoja.

Onnea matkaan o/

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-08-26 06:23:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-29 13:53:23
Viestit: 1057
^ Kiitos! Eiköhän me näillä ohjeilla koeteta saada jotain aikaiseksi, omenasato on kuulemma jäämässä huonoksi ja pahanmakuiseksi täällä meilläpäin.

_________________
Reippaampi ruokapäiväkirja.

Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-09-10 08:20:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Mitä muuten mehuasemat veloittavat omenakilon mehustamisesta?
Olen katsellut noita HongKongin mehupuristimia ja murskaimia. Onko jollain näistä kokemuksia?
http://www.hongkong.fi/fi/piha-ja-puuta ... /c/101913/

EDIT: Viime syksynä näytti hinta vaihdelleenn 35 - 80 cnt välillä
http://yle.fi/uutiset/omenasato_kypsyi_ ... la/7460801

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2016-08-29 15:55:19 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Viime vuonna jäi pohdiskelun asteelle, mutta äsken käväisin hakemassa mehuvehkeet HongKongista. Bauhauskin ilmoitteli edulliseen hintaan, mutta tuolta sai halvemmalla. Tänä syksynä sitten siideriä...

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2016-09-11 14:43:47 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kerro millaista tuli (ja miten teit) ynnä onnea matkaan o/

Mehuasema sopii hyvin tällaiselle laiskalle keräilijälle: helppoa, ei vaadi sterilointeja tai jälkipuhdistuksia ja hintakin on minusta kohtuullinen kun kyse ei ole kuin muutamasta kymmenestä kilosta. Saatiin tänä vuonna kutsu hakemaan viimeisiä pudonneita kun jo ajattelin etten ehdi. Enkä ehkä olisi ehtinytkään, mutta poimimiseen ei mennyt kuin hetki kolmestaan, ja kun mehuasemalla puristivat ne seuraavana päivänä ja siivilöivät mehun suoraan käymisastiaan, niin ettei meikäläisen tarvinnut kuin ajaa sanko kotiin ja nostaa sopivaan paikkaan.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 64 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)