karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Siideri
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=34270
Sivu 1/4

Julkaisija:  diesel [ 2008-05-18 13:06:33 ]
Viestin otsikko:  Siideri

Siideri omenamehusta

n. 10 litraa omenamehua 500g sokeria 2-3 g kaliumbisulfiittia 3-4 g hiivaravintosuolaa
hiivaksi mosel tai steinberg

Kaada huoneenlämpöinen omenamehu käymisastiaan ja sekoita mehuun sokeri.
Turvota viinihiiva noin 10 minuuttia kahdessa desilitrassa 30-asteista mehua, Lisää turvonnut hiiva ja hiivaravintosuola astiaan ja ravistele astiaa hyvin.
Anna käydä, kunnes ominaispainomittari näyttää lukemaa 1000-1010 tai kunnes vesilukosta kuuluu ääni noin puolen minuutin välein. Lisää viinimehuun siinä vaiheessa bisulfiitti.
Anna siiderin seisoa käymisastiassa noin viikon ajan, sinä aikana se ehtii kirkastua ja sakka vajoaa pohjalle.
Pullota siideri.

Säilytä kylmässä, alkoholipitoisuus on vain noin 5-6 prosenttia.
Siiderin maku paranee jos säilytät pulloja jääkaapissa noin viikon verran ennen ryypiskelyä. Tästä ohjeesta tulee noin 10 litraa, joten kaikki pullot eivät ehkä jääkaappiin mahdu.

varoitus: sisältää sokeria

Julkaisija:  rantaiso [ 2008-05-18 13:18:29 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Onko pakko laittaa noin paljon tuota sokeria? Eikö omena ole luontaisestikin aika makea.

Julkaisija:  diesel [ 2008-05-18 14:25:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Näkyy noissa kaikissa ohjeissa olevan vähintään tuon verran, toisissa jopa enemmän. Poistaisiko pitempi käymisaika sokeria, kävisikö siideriksi vähemmälläkin, en ole kokeillut. Eikös se niin ollut että pidempi käyminen lisää alkoholin määrää ? Tässä tapauksessa sokerin määrä valmiissa tuotteessa on ainakin ohjeen mukaan 85g litrassa ja alkoholipitoisuus 5%.

Julkaisija:  Baron [ 2008-05-18 16:04:12 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Sattuipa sopivasti. Juuri tänään laitoin omat liemet muhimaan.

Mun resepti ei myöskään ole karppia, mutta harvoin (itse tehdyt) alkoholijuomat on... Teen sidut kaupan valmispakkauksesta + 2l sokerista mehutiivistettä mausteeksi + 1kg sokeria. Prossat nousee mukavasti 7-8% pintaan 8) .

Noin neljän viikon päästä on siis taas sadonkorjuujuhlat :D .

Julkaisija:  diesel [ 2008-05-18 16:38:56 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Kysyin erikoismies Jantuselta tuosta sokeriasiasta ja vastaus oli : Käyttämällä lisää vähenee sokeri ja lisääntyy alkoholi, erikoishiivoilla jopa 18% asti. Mausta en kyllä siinä vaiheessa enää tiedä, muistuttaako siideriä tai jotain muuta, mutta ei ole ainakaan liika makeata.

Julkaisija:  Baron [ 2008-05-18 17:03:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Noinhan se menee. Itse käytän sidun melkein loppuun asti, noin 12 päivää taitaa olla hyvä. Vähän pitää jättää käyttämättä että jää jälkikäymiseen vielä riittävästi virtaa (ts. muodostuu hiilihappoja).

Aina on juotavaa tullut, useimmiten vieläpä hyvää. Säilyvyyttä en ole päässyt kokeilemaan, ovat huvenneet aina liian nopeasti :lol: .

Julkaisija:  diesel [ 2008-05-18 19:57:03 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Punasiideriä tuosta siideristä tulee näin: 8 litraa omenamehua
500g:sta mustikoita puristettu mehu
ja loput aineet samoja kuin ensimmäisessä ohjeessa

Ja jatko menee näin; Huoneenlämpöiset mehut kaadetaan käymisastiaan. Keitä kaksi litraa vettä ja sekoita sokeri veteen. Lisää sokerivesi käymisastiaan ja anna jäähtyä 22-24-asteiseksi.
Turvota viinihiiva ja niin edelleen ensimmäisen ohjeen mukaan.
Ja eikun kippis!

Julkaisija:  diesel [ 2008-06-07 18:01:07 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Sattuneesta syystä sisällä kaunista kesäpäivää vietellessäni löysin lisää siideriohjeita, Lauran keittokirjassa ( Pieni talo Preerialla) on myös sellainen, kirja nyt vain ei osunut silmiin, mutta tässä tämä:

5 kiloa omenoita 5 litraa kiehuvaa vettä, voi olla enemmänkin 1 tl askorbiinihappoa
Litraan mehua: 3 - 5 desiä sokeria ja 2 rkl (25 g ) sitruunahappoa.
Huuhdo omenat ja leikkaa neljään lohkoon siemenkotineen. Kaada päälle niin paljon kiehuvaa vettä, että omenanlohkot peittyvät. Lisää askorbiinihappo ja sekoita hyvin omenoiden joukkoon, estää niitä tummumasta.
Jätä astia kannella peitettynä huoneen lämpöön 7-8 vuorokaudeksi. Sekoita joka päivä. Pidä astia mieluummin keittiössä, jotta voit tarkkailla käymistä. Kolmantena ja neljäntenä päivänä käyminen vauhdittuu sen verran, että seos voi tulla yli laitojen.
Kun viikko on kulunut, valuta mehu siiviläkankaan läpi hitaasti. Siinä vaiheessa omenat ovat jo täysin soseutuneet. Mittaa mehu ja lisää siihen tarpeellinen määrä sokeria ja sitruunahappoa.Sekoita niin kauan että ne sulavat liemeen.
Kaada mehu käymisastiaan, pane vesilukko paikalleen ja jätä käymään vähintään kolmeksi viikoksi. Paremman makuista tulee vähintään kahden kuukauden käymisellä. Pullota siideri, jätä sakka astian pohjalle. Käytä mieluummin jousikorkkisia pulloja, tavallinen korkki saattaa lentää kattoon juoman kypsyessä. Säilytä viileässä.

Julkaisija:  mantelitar [ 2008-06-09 14:01:51 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Mun oma siideri:
Lasiin valkkaria ja alkoholitonta pirkan siideriä (1,5l tönikäs, maksaa euron)

Julkaisija:  Gaston [ 2008-06-09 15:28:16 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

mantelitar kirjoitti:
Mun oma siideri:
Lasiin valkkaria ja alkoholitonta pirkan siideriä (1,5l tönikäs, maksaa euron)

+1, ehdottomasti!
Mulla taas oma ehd. paras jano/kesäjuoma (jos siis "siiderissä" pysytään) on tää: kotimainen 38%vol kuiva viljatuote 2 cl, päälle lasillinen mitätahansakevyt"siideriä", ja nauttimaan. Sekoitussuhteet vaihtelevat, paras on ehkä tuo edellinen resepti suhteet (siis sekoitus-) toisinpäin.

Julkaisija:  diesel [ 2008-06-09 16:53:40 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Todellakin "siideri".

Julkaisija:  paukka [ 2008-09-14 22:39:56 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Onpa hupaisaa, että googlettamalla melkein mitä tahnsa(?) päätyy karppaus.infoon. Etsiskelen juuri netistä kovasti siiderinvalmistusohjeita ja eikös diselin ohje löydykin täältä. Ei pidä lähteä merta edemmäksi kalaan.

Tuo sokerin määrä mietityttää minuakin. Kuinkahan paljon sitä täytyy laittaa?

Julkaisija:  arttu67 [ 2008-09-15 16:08:53 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Onko Diesel tuo mehu ihan tavallista omenoista lingottua mehua sellaisenaan, vai onko sitä ensin käsitelty, laimennettu tai siivilöity jotenkin?

-nimim. Pihalla iso omenapuu täynnä omenia-

Julkaisija:  els [ 2008-09-16 09:59:20 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Meikäläisen siideriyritelmä on kotona toista tai kolmatta päivää käymässä. Eikä siihen tarvittu kuin suodattamatonta, pastöroimatonta tuoremehua, sekä puhdas, tiivis muovipönikkä ja vesilukko. Eli lisäsokeritonta ja lisähiivatonta teelmää on täällä tulossa.

Katsotaan nyt, onko meillä kohta syysjuomaksi noin 25 litraa mietoa eli reilusti alle 10 prosentin "kovaa siideriä" (hard cider, jenkkinimitys tällaiselle Uuden englannin klassikojuomalle) kuten tietty toivon - vaiko hurjan paljon luomua omenaviinietikkaa :lol:

Julkaisija:  mala [ 2008-09-16 12:43:47 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Siiderin voi käyttää ihan loppuun, jolloin sokeria ei jää. Itse tein vuosi sitten siideriä oman pihan omenoista noin 25 litraa. Tuli 10 prosenttista ja niin kuivaa että natisee. Laitoin pullotusvaiheessa vähän makeutusainetta, mutta en ilmeisesti tarpeeksi. Liika ylimääräinen sokeri voi käydessään hajottaa pullot.

Ketjun aloittaja lisäsi bisulfiittia loppuvaiheessa. Ei kai tässä nyt ole kysymys kirkasteesta, jota ei aitoon siideriin kuulu lisätä, koska se tappaa hiivan ja silloin siideristä tulee ns. stilliä eli ei-kuplivaa. Aitoa siideriä, joka on muuten melkein yhtä vanha keksintö kuin olut, kuuluu dekantoida ja seisottaa riittävästi, jotta sakka tulee kokonaan pois.

Nämä tiedot on saatu lukemalla 5 kirjastosta lainattua siiderikirjaa.

Julkaisija:  mala [ 2008-09-16 12:51:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Edelliseen viestiin lisäys: tein itse sen virheen, että lisäsin siideriin kirkastetta, eikä kuplia ole näkynyt. Se on vahvaa ja kuivaa. Maku ja tuoksu ovat hyvin samanlaiset kuin lempi-kaupansiiderissäni eli Crowmoorissa. Lantraan sitä 1:1 light-limsaan, itse tehtyä sekin. Silloin siinä on kuplia, se on miedompaa ja makeampaa. Näin vahvaa siideriä voi kypsyttää useampia vuosia, maku vain jalostuu.

Tekisi mieli kokeilla jotain muuta hedelmää tai marjoja ja tehdä vaikka vaihteeksi viiniä, kun tarvikkeet kerran on hankittu. Onko kellään sellaisesta kokemusta?

Julkaisija:  Grasu [ 2008-09-16 12:56:31 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Kotiiiviiniä on aikoinaan tehty saavikaupalla sekä luumuista että omenista. Hyvää ja kirkasta tuli, niin ja myös tuli juotua pois.

Julkaisija:  mala [ 2008-09-16 14:46:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Grasu kirjoitti:
Kotiiiviiniä on aikoinaan tehty saavikaupalla sekä luumuista että omenista. Hyvää ja kirkasta tuli, niin ja myös tuli juotua pois.


Mutta onko se hyvän makuista. Kyllä siitä känniin tulee, mutta joskus maku on tärkeämpää.

Onko jotain vihjeitä? Mitä aloittelija tekee helposti väärin?

Julkaisija:  paukka [ 2008-09-16 15:00:31 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

mala kirjoitti:
Grasu kirjoitti:
Kotiiiviiniä on aikoinaan tehty saavikaupalla sekä luumuista että omenista. Hyvää ja kirkasta tuli, niin ja myös tuli juotua pois.


Mutta onko se hyvän makuista. Kyllä siitä känniin tulee, mutta joskus maku on tärkeämpää.

Onko jotain vihjeitä? Mitä aloittelija tekee helposti väärin?


Kyllä kotiviinistä saa ihan juotavan makuista. Vertailukohdaksi ei tietenkään kannata ottaa mitään viinirypäleviinejä, vaan kysymyksessä on kelpo tapa säilöä ja kerätä pohjolan luonnon antimia ihmisen ravinnoksi.

Viininvalmistustarvikkeiden mukana tulee hyviä ohjeita, joita kannatta seurata tarkasti puhatuden, käymisaikojan ja lämpötilojen suhteen. Lapotessa kannattaa pohjasakkaa ennemmin heittä reilusti pois, kun jättää hiivasakkaa pilaamaan pullotettua tuotetta.

Yleensä kotiviininvalmistaja suurin ongelma on liika hötky. Jos malttaa odottaa pullotetun tuotteen kypsymistä pullossa vähintään puoli vuotta, niin pullosta löytyy aivan erilainen tuote, kun sinne pullotettaessa.

Julkaisija:  arttu67 [ 2008-09-22 11:25:56 ]
Viestin otsikko:  Re: Siideri

Hei Mala,

teitkö siiderisi ihan vaan puristetusta omenamehusta? Ajattelin, että kun lingottu mehu on aika stydiä tavaraa niin pitäisikö sitä vähän laimentaa vedellä. Vaikuttaakohan laimentaminen käymiseen? Kauanko käymisvaihe suunnilleen kestää ja mikä on paras lämpötila?

Sivu 1/4 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/