Lueskelin tätä vanhaa siideriketjua ja muutama juttu tuli mieleen, kun tässä muutama siideri- ja viinisatsi on tullut tehtyä.
Ensinnäkin, kaikki astiat ja välineet täytyy desinfioida, siinä ei parane oikaista, ettei tartte heittää bakteerikasvuston takia satsia menemään.
Toiseksi, en luottaisi luonnonhiivoihin. Hyvä viinihiiva ei maksa paljon ja käynnistää käymisen niin nopeasti, etteivät luonnonaineissa olevat mikrobit ehdi lähteä kasvuun. Lisäksi laittaisin omenamehuun vielä sitruunahappoa, elleivät omenat sitten ole kovin happamia.
Kolmanneksi, kotiviini tai siideri ei ole valmista juotavaksi heti käymisen jälkeen. Se pitää vielä kypsyttää, vahvoja vähintään puoli vuotta. Kotiviinin huono maine johtuu just tästä: juodaan keskeneräistä litkua, joka on pahaa ja josta tulee vielä kamalampi olo kuin alkon tuotteesta. Kypsytyksen aikana viinistä poistuvat mm. muut alkoholit ja "myrkyt" sekä maku jalostuu.
Neljänneksi, itse tehty siideri tai viini ei ole aina rutikuivaa, jos sitä ei ole käytetty kuivaksi asti. Kun happamuus on oikea, se ei kuivanakaan maistu liian kuivalta.
Viidenneksi, jos haluaa omenoista tai mehusta tehtyyn siideriin tai viiniin alkoholia esimerkiksi kymmenen prosentin verran, sokeria täytyy lisätä. Sokeria ei saa lisätä kerralla liikaa, koska liika sokeri estää käymisen. Kertamäärää en nyt heti muista. Jos haluaa vieläkin vahvempaa, sokeria lisätään useammassa erässä käyttäen jokaisen erän loppuun, johonkin pariinkymmeneen prosenttiin asti. Sen jälkeen etanolia alkaa olla niin paljon ettei hiiva enää toimi (sen jälkeen täytyy ottaa tislauslaitteisto esiin, mutta se on Suomessa laitonta
. ) Tietenkään sitä sokeria ei ole kuivaksi käytetyssä juomassa enää jäljellä, kun hiiva on muuttanut sen etanoliksi, joten se on ihan karppia!
Jostain muistan kuulleeni, että siideriin saa kuplia myös niin, että laittaa pulloihin palan hiilihappojäätä ennen korkitusta. En ole testannut enkä edes tiedä mistä moista jäätä saa.