karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-19 23:23:35

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 64 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-09-21 21:27:37 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Varsin epäortodoksinen Sandor Katz -henkinen simasiideriihanmikävaan-kokeilu menossa täällä,
startteri
ja tilanne tänään// edit ...näkyvät viestissäni alla.



Joka tapauksessa totuus seuraa perässä 8)

PS: meillä on kokeiltu kaikenlaisia villihiivasimoja, hyvää ja rutikuivaa saa helposti, mutta pullotuksen ja sokerihiilihapotuksen kanssa olen ollut aika varovainen, varsinkin jos on uudenlaiset ainekset kyseessä. Ei ole kauaakaan kun kuulin jossain pullon hajonneen, kyllä sitä tapahtuu. Jos on tutut ainekset ja metodi, on eri juttu. Voi esimerkiksi käyttää lasipullojen lisäksi yhtä muovipulloa, jolloin paineen tuntee kokeilemalla, tai käyttää rusinoita merkkaamaan hiilihapottumisen valmiutta, tai ainakin kääriä pullot kankaaseen, niin sirpaleet eivät lennä.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-09-21 21:32:19 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Kuvat erikseen, kun muokkaustoiminto petti

Liitteet:
ImageUploadedByTapatalk1411327935.060294.jpg
ImageUploadedByTapatalk1411327935.060294.jpg [ 93.19 KiB | Katsottu 4363 kertaa ]
Liitteet:
ImageUploadedByTapatalk1411327927.052009.jpg
ImageUploadedByTapatalk1411327927.052009.jpg [ 94.18 KiB | Katsottu 4363 kertaa ]
Liitteet:
ImageUploadedByTapatalk1411327916.053398.jpg
ImageUploadedByTapatalk1411327916.053398.jpg [ 88.43 KiB | Katsottu 4363 kertaa ]

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-09-21 21:38:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-31 20:21:01
Viestit: 7651
Paikkakunta: Turku
Yhyy, haluaa itsetehtyä siideriä. Opiskelija-asunto-olosuhteissa sellaisen tehtailu ei oikein onnistu, vaikka kotoota kyllä omppuja saisi enemmän kuin tarpeeksi.

Parasta siideriä, jota olen Alkon valikoimista tähän mennessä löytänyt, on ranskalainen Duché de Longueville Cidre Brut. Makua on kuvailtu kuivaksi, hapokkaaksi, kypsän omenaiseksi, mausteiseksi ja pitkäksi. Itse lisäisin vielä hennon karamellisuuden. Sokeria 25 g/l.

_________________
"Experience is not what happens to you; it's what you do with what happens to you." - Aldous Huxley

Pölinöitä vol. 4 ja palstaunelmia

Oulaliina jolkottelee kohti puolikasta


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-01 21:36:41 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-09-29 14:22:33
Viestit: 183
oulaliina kirjoitti:
Yhyy, haluaa itsetehtyä siideriä. Opiskelija-asunto-olosuhteissa sellaisen tehtailu ei oikein onnistu, vaikka kotoota kyllä omppuja saisi enemmän kuin tarpeeksi.

Parasta siideriä, jota olen Alkon valikoimista tähän mennessä löytänyt, on ranskalainen Duché de Longueville Cidre Brut. Makua on kuvailtu kuivaksi, hapokkaaksi, kypsän omenaiseksi, mausteiseksi ja pitkäksi. Itse lisäisin vielä hennon karamellisuuden. Sokeria 25 g/l.


Helposti onnistuu opiskelija-asunnossakin, ei se tilaa juurikan vaadi! Rohkeesti vain kokeilemaan!

Itsetehty siideri on tosissaan kuivaa. Siis todella kuivaa, paljon kuivempaa mitä kuivin, mitä alkosta saa. Itsellä on nyt luumu"siideri" käymässä. Pullotuspuuhia ehkäpä perjantaina. Siiderin tekeminen on silti aika tylsää, kun siinä laitetaan vaan mehu käymään ja siinä se. Jos pihassa on useampia lajikkeita, niin vähän voi varioida, mutta ei paljon. Itselläni lajikkeiden ero lopputuotteessa on vieläpä hyvin pieni.

Oluen tekeminen on hauskempaa, vaikka olut onkin vähemmän karppia. Jos mäskää itse, on mallaspohjamahdollisuuksia äärettömästi. Keittovaiheessa taas humalointimahdollisuuksia on äärettömästi. Lisäksi lämpötiloja fiksaamalla pääsee erilaisiin lopputuloksiin... Jotkin oluttyylit pystyy tekemään jopa aika karpiksi (esim Saison), kun hiiva syö tehokkaasti kaiken sokerin. Niin alhaiseen ominaispainoon kuin siiderin kanssa ei kuitenkaan päästä, joten sokereita jää valmiiseen tuotteeseen aina enemmän.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-22 19:12:13 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-05-31 17:56:05
Viestit: 255
Kovalla vaivalla lingottu omppumehu ei koskaan lähtenyt käymään vaan roskiin meni koko satsi. Kyllä pännii.

_________________
Typical social customs increase the exchange of bacteria and that is one of the major reasons for picking a healthy mate and exchanging body fluids. That is also why everyone kisses babies and even pets. -Dr. Art Ayers


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-23 08:00:13 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-09-29 14:22:33
Viestit: 183
kuuppa kirjoitti:
Kovalla vaivalla lingottu omppumehu ei koskaan lähtenyt käymään vaan roskiin meni koko satsi. Kyllä pännii.


Mistä huomasit, että ei lähtenyt käymään? Mittasit ominaispainoa ja se pysyi samana?

Miksi roskiin? Eikö siihen olisi vaan voinut suorittaa hiivauksen?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-23 17:15:48 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-05-31 17:56:05
Viestit: 255
Vesilukko ei pulputtanut edes parin viikon seisotuksen jälkeen. Sitten kokeiltiin vielä hiivastarttia ja sekään ei auttanut.

_________________
Typical social customs increase the exchange of bacteria and that is one of the major reasons for picking a healthy mate and exchanging body fluids. That is also why everyone kisses babies and even pets. -Dr. Art Ayers


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-10-23 18:37:52 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2014-09-29 14:22:33
Viestit: 183
kuuppa kirjoitti:
Vesilukko ei pulputtanut edes parin viikon seisotuksen jälkeen. Sitten kokeiltiin vielä hiivastarttia ja sekään ei auttanut.


Vesilukon pulputuksesta ei vielä voi tehdä päätelmiä, että siideri ei käy. Vesilukkohan ei pulputa esimerkiksi silloin, jos astia ei ole täysin tiivis. Onko varma, ettei se olisi jo voinut esimerkiksi käydä loppuun jo ennen hiivan lisäystä? Kyllä kai makea neste alkaa väkisinkin käymään, jos siihen hiivaa lisää?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-26 15:33:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4878
Tanskalaisella maajussilla oli tosi miehekäs ranskalainen mehupuristin
http://areena.yle.fi/tv/2183270

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-26 15:45:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2013-11-24 01:38:52
Viestit: 1595
Tossahan toi tuli jo toi vesilukon tiiveys tai virhellisyys, jos näin ei ole ja ei todellakaan ole inahtanut niin sen voi juoda mehuna eili ei se pahaks oo menny.....mutta kiljua, rankkia, viiniä ja olutta tehneenä ilman minkäänlaista parempaa ammattitaitoa kun tislaus niin on kyllä aina kaikki käymään lähtennyt, huonommatkin aneet!

_________________
Just eat a goddamn steak


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-27 09:01:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
kuuppa kirjoitti:
Vesilukko ei pulputtanut edes parin viikon seisotuksen jälkeen. Sitten kokeiltiin vielä hiivastarttia ja sekään ei auttanut.

Taisi olla steriiliä (tai rikitettyä) se mehu?

Luulin että tämän vuoden siiderisato meni pilalle, kun en muistanut/ehtinyt/jaksanut pullottaa sitten kun käyminen lakkasi, vaan vasta parin kuukauden jälkeen alullepanosta. Viikkoja pullotuksen jälkeenkään se ei näyttänyt jälkikäyvän lainkaan. Mutta... puolitoista kuukautta viileässä, sitten pari, kolme päivää lämpimässä ja jäähdytys juomalämpötilaan... ja se toimii. Ei hurjan kuplivaa mutta todella miellyttävän makuista (keskioluen vahvuista) ruokajuomaa tuli tällä kertaa :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-30 20:40:55 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-05-31 17:56:05
Viestit: 255
No ei se mehu voinut olla rikitettyä tai steriiliä kun omin pikku kätösin linkosin omenoista. Varmaan vesilukko falskannut tai astia ei ollutkaan puhdas. En ollut todentamassa viemäriin kaatoa mutta kuulemma liemi haisi todella pahalle, ei lähellekään juomiskelpoista. Lempo soikoon!

_________________
Typical social customs increase the exchange of bacteria and that is one of the major reasons for picking a healthy mate and exchanging body fluids. That is also why everyone kisses babies and even pets. -Dr. Art Ayers


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2014-12-31 12:53:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ok, tylsä juttu siinä tapauksessa.
Paha haju on hyvä indikaattori sille, että vallan saanut kasvusto ei ole sitä mitä piti.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-24 10:55:10 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Tarviiko mehu lisäsokeria, jotta se alkaa käydä? Jos tekee omenista, niin se varmaan pitää ensin kiehauttaa, vai riittääkö pelkkä paloittelu ja vesi?

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-24 22:05:32 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2014-03-02 22:25:09
Viestit: 55
Lueskelin tätä vanhaa siideriketjua ja muutama juttu tuli mieleen, kun tässä muutama siideri- ja viinisatsi on tullut tehtyä.
Ensinnäkin, kaikki astiat ja välineet täytyy desinfioida, siinä ei parane oikaista, ettei tartte heittää bakteerikasvuston takia satsia menemään.
Toiseksi, en luottaisi luonnonhiivoihin. Hyvä viinihiiva ei maksa paljon ja käynnistää käymisen niin nopeasti, etteivät luonnonaineissa olevat mikrobit ehdi lähteä kasvuun. Lisäksi laittaisin omenamehuun vielä sitruunahappoa, elleivät omenat sitten ole kovin happamia.
Kolmanneksi, kotiviini tai siideri ei ole valmista juotavaksi heti käymisen jälkeen. Se pitää vielä kypsyttää, vahvoja vähintään puoli vuotta. Kotiviinin huono maine johtuu just tästä: juodaan keskeneräistä litkua, joka on pahaa ja josta tulee vielä kamalampi olo kuin alkon tuotteesta. Kypsytyksen aikana viinistä poistuvat mm. muut alkoholit ja "myrkyt" sekä maku jalostuu.
Neljänneksi, itse tehty siideri tai viini ei ole aina rutikuivaa, jos sitä ei ole käytetty kuivaksi asti. Kun happamuus on oikea, se ei kuivanakaan maistu liian kuivalta.
Viidenneksi, jos haluaa omenoista tai mehusta tehtyyn siideriin tai viiniin alkoholia esimerkiksi kymmenen prosentin verran, sokeria täytyy lisätä. Sokeria ei saa lisätä kerralla liikaa, koska liika sokeri estää käymisen. Kertamäärää en nyt heti muista. Jos haluaa vieläkin vahvempaa, sokeria lisätään useammassa erässä käyttäen jokaisen erän loppuun, johonkin pariinkymmeneen prosenttiin asti. Sen jälkeen etanolia alkaa olla niin paljon ettei hiiva enää toimi (sen jälkeen täytyy ottaa tislauslaitteisto esiin, mutta se on Suomessa laitonta [-X . ) Tietenkään sitä sokeria ei ole kuivaksi käytetyssä juomassa enää jäljellä, kun hiiva on muuttanut sen etanoliksi, joten se on ihan karppia! :)
Jostain muistan kuulleeni, että siideriin saa kuplia myös niin, että laittaa pulloihin palan hiilihappojäätä ennen korkitusta. En ole testannut enkä edes tiedä mistä moista jäätä saa.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-25 11:26:51 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Noin tehtiin meilläkin kotiviiniä 80-luvulla. Hirmuinen työmäärä palkitsi joskus itsensä, mutta hyvää kuivaa kotiviiniä emme tainneet onnistua tekemään koskaan, kaikilla hifistelyillä ja neuvoilla. Se aika oli ja meni, luulemma.

Nykyinen Uuden englannin siidenrintekoa mukaileva systeemini (ei lisähiivaa, ei lisäsokeria, ei sterilointeja) tuottaa ihan toisenlaista juomaa. Ja se onnistuu helposti ja yllättävän varmastikin, kunhan käyttää satokauden itsepoimittuja lähiomenia (mieluiten osa maasta poimittuna ja jo ruskeina, omine maahiivoineen) Tästä tulee tulee jo loppusyksyksi mietoa ja kaikin puolin juomakelpoista ruokajuomaa, joka näkyy säilyvän hyvänä pulloissa ainakin kaksi vuotta (yksi vanha on vielä odottamassa, joten voi venyä). Onnistumisprosentti (neljä kokeilukertaa, kaikki lähiomenista, lingottu paikallisella mehuasemalla, ei sitruunahappoa, ei pastörointia) on toistaiseksi puhdas 100%

Ja boonuksena tästä jälkimmäisestä voi koska tahansa jatkaa omenaviinietikkaan niinikään erinomaisen helposti.
Se etikka säilyy vähintäinkin vuosia kunnossa (ellei peräti parane).

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-27 22:11:06 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2014-03-02 22:25:09
Viestit: 55
Liian suuri epäonnistumisriski tuossa. Noilla ohjeillani olen onnistunut hyvin. Maistajat ovat olleet suorastaan yllättyneitä. Itsekn olen ollut. Maistelen parhaillaan viimeisintä tuotosta, viime syksyn sadosta. Sitruunaveden kautta käyneitä omenanpaloja ja lisäksi säilöntäaineetonta omenamehua (Lidl). Väri vaalean keltainen ja kirkas. Maku hyvin omenainen. Muuten, ei kaikki 80-luvulta ole huonoa ;).


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-06-29 09:57:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
Hyvä että sinä onnistut tavallasi :)

Meidän neljä onnistumista neljästä yllä mainituilla New England cider -ohjeilla oli itse asiassa iso yllätys.
80-luvun ohjeilla sutta ja sekundaa tuli enemmän, jos kohta silloinkin tuli tehtyä myös todella hyviä kotiviinieriä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-08-18 09:05:47 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-29 13:53:23
Viestit: 1057
Meillä on omenasiideriprojekti suunnitteilla, kun omenapuun sato näyttää aika rupiselta ja surkealta.

Kertauksen vuoksi kysyn elsiltä (luin kyllä koko ketjun): ei hiivaa, ei sokeria, ei astioiden sterilointia eikä mehun pastörointia? Mehuaseman mehu käymissankoon, käymisen jälkeen pullotus ja pullot viileään? Miehellä on vankka kokemus kotiviinin ja kiljun tekemisestä, mutta kiinnostaisi kokeilla tehdä oma siideri ilman mitään kikkailuja :)

_________________
Reippaampi ruokapäiväkirja.

Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Siideri
ViestiLähetetty: 2015-08-25 13:12:37 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
Joo, aika lailla noin.
* Kerätyistä omenoista kannattaa kuulemma mullat kannattaa huuhtoa, muttei poistaa ruskettumia) ja viedä ne mehuasemalle suhteellisen puhtaasti. Näin sanottiin Uuden Englannin siideriohjeessa ja näin olen tehnyt.
* Ne astiat, joilla mehu tuodaan mehuasemalta ja varsinkin se mihin mehu kaadetaan käymään, kannattaa toki pestä kunnolla (käymispulloon olen käyttänyt kuumaakin vettä, vaikkei nyt ihan sterilointia). Samoin käymisen alussa mehu kannattaa eristää muusta maailmasta kunnon steriilillä vesilukolla.

Ensimmäisestä kokeilusta poiketein olen myöhemmissa satseissa tehnyt niin, että jätän astiaan ensin neljänneksen tyhjää kuohukäymisvaraksi. Ja kun täytän pullon kuohujen jälkeen, käytän saman puristuskerran mehua, jonka olen välissä pakastanut, ettei siihen tulisi seisonta-aikana vieraita hiivoja sotkemaan noita omenoiden omia maaperäkantoja.

Onnea matkaan o/

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 64 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: AhrefsBot ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)