karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Camillan mamman lanttulaatikko
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=22158
Sivu 1/13

Julkaisija:  Camilla [ 2006-11-17 22:44:29 ]
Viestin otsikko:  Camillan mamman lanttulaatikko

Tässä se nyt tulee, mun äidin bravuuri lanttulaatikko:
Kopsasin mamman viestin tähän, niin kertokoon hän itse!

Tässä haudutetun lanttulaatikon ohje. Yleensä teen sen kolminkertaisena, koska lanttuja
myydään 3 kg:n pusseissa ja se on sopiva annos pienelle perheelle.

1 kg lanttua
1 l vettä
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
50 g voita

Kuori ja paloittele lantut pieniksi palasiksi. Kiehauta vesi ja pane lantunpalat siihen.
Anna kiehua tiiviin kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmeitä.
Kaada ylimääräinen vesi pois. Survo lantut hienoksi soseeksi, mausta suolalla,
voilla ja pippurilla.

Voitele uunivuoka( folio vaikka) ja kaada seos siihen. Tasoita ja koristele pinta. Jos haluat,
voit laittaa pinnalle vielä voinokareita.

Hauduta laatikkoa erittäin miedossa lämmössä n. 50-80 asteessa 8-16 tuntia.

Olen itse laittanut laatikot illalla uuniin 75 asteeseen ja antanut olla n. 12 tuntia.
Sen jälkeen olen hetkeksi nostanut uunin lämpötilan 175-200 asteeseen, jotta
pinta on saanut kauniin värin.

Suolan lisääminen ei ole välttämätöntä, koska voissa on suolaa riittävästi.


Terveisin Äiti

Julkaisija:  BL [ 2006-11-17 23:14:56 ]
Viestin otsikko: 

Täytyy sanoa, että juuri lanttuloora on mun SUOSIKKI :P Lisään viel kermaa ja siirappia :P T.Pantsu 8)

Julkaisija:  pallo-pallo [ 2006-11-17 23:32:40 ]
Viestin otsikko: 

Naamm! =P~ =P~ =P~
Noin pitkällä haudutusajalla ei tosiaan tarvitse lisätä siirappia.
(Ihmettelin ensin siirapin puuttumista ohjetta lukiessani)

Julkaisija:  Camilla [ 2006-11-17 23:57:16 ]
Viestin otsikko: 

Ei todellakaan!!! Me sanotaan tätä "yölaatikoksi" :lol: :lol:

Julkaisija:  kihara [ 2006-11-18 00:02:06 ]
Viestin otsikko: 

Ihana recypy!!! Kuulostaa oikeesti siltä meidän suvun perinne laatikolta...Eihän ennenvanhaan ollu juurikaan mausteita eikä siirappeja...tai siis tavallisilla tallaajilla... Kerro äitilles sydämmelliset kiitos terveiset :smt049

Julkaisija:  Camilla [ 2006-12-08 02:33:34 ]
Viestin otsikko: 

Nostan tän ettei unohdu :wink: :lol:

Julkaisija:  tarjamaria [ 2006-12-08 11:28:08 ]
Viestin otsikko: 

kiitos Camilla!

Julkaisija:  morelea [ 2006-12-08 14:46:19 ]
Viestin otsikko: 

Jee, kova urakka kovien lanttujen parissa ohi!

Viime yönä laitoin tämän laatikon yöksi hautumaan ja uunissa oli 12 tuntia. Suunnilleen noin taisin tehdä myös viime vuonna. Laatikot eivät tarvitse kermaa kun sitä on jouluna joka paikassa niin paljon.

Mutta nyt tuli mausta pistävä. Mikä meni pieleen? Laitoin hyvin vähän suolaa 3kg:n satsiin, mutta paljon voita. En ole varma pitäisikö nyt laittaa lisää suolaa, kun outo maku saattaisi olla suolattomuus. Laitoin myös hiukan valkopippuria ja muistaakseni muskottipähkinää, mutta en usko että 3kg satsiin niitä olis liikaa mennyt.

Ostin osan lantuista yli viikko sitten ja kylmäkellarissa olivat hiukan itäneet. Tuleeko pistävä maku siitä?

No, laitan laatikot pakkaseen, ehkä maku muhii siellä pari viikkoa :)

Julkaisija:  Cavegirl [ 2006-12-08 17:17:41 ]
Viestin otsikko: 

Ohje hypähti silmille kuin tilauksesta; ostin tänään pari kiloa lanttua ja kotiin päästyäni mietin, että mitä ihmettä niistä (/niin suuresta määrästä) teen :)

Julkaisija:  Liinis [ 2006-12-08 21:14:57 ]
Viestin otsikko: 

^^ moralea, muskottipähkinän kanssa saa olla varovainen, maistuu kyllä pistävälle jos sitä on liikaa. Joskus näon on päässyt käymään... Yleensä kyllä laitan laatikon oman mammana mausteiden mukaan eli laitan suolaa, kermaa, valkopippuria ja sipulia mausteeksi. Suolattomus tuskin ainakaan on syynä, kun mä laitan suolla sekaan ihan olemattoman hippusen eikä tosiaan maistu pistävälle.

Voihan lantut tietty olla joskus aika väkeviäkin. Vanhat ja itäneet varmaan vallankin?

Julkaisija:  Camilla [ 2006-12-08 23:28:32 ]
Viestin otsikko: 

Lantut voi maistua erilaisilta, kuulemma.. Kylmäkellari voi vaikuttaa.

Mamma sanoi että lantut pitää sitten TODELLA keittää ihan pehmeiksi!! Värikin pitää olla oikein tumman, kullankeltainen, ei haittaa vaikka menevät hyvinkin mössöksi. Ja tärkeää on että kun ne survoo, niin paloja ei saa jäädä. Sähkövatkain on kuulemma ehkä paras.

Julkaisija:  mesimum [ 2006-12-10 23:11:55 ]
Viestin otsikko: 

Heräsi kymysys... paljonko tuosta 1 kilosta planttua tulee tuota valmista sosetta? Ostin nimittäin kilon pussin valmista lanttusosetta josta voisin kokeilla tällä ohjeella tehdä laatikkoa, ei vaan osaa suhteuttaa tuota voin ja suolan määrää (suolaahan voi kyl lisätä jälestä päinkin)

Julkaisija:  Raita [ 2006-12-11 12:49:22 ]
Viestin otsikko: 

mesimum kirjoitti:
Heräsi kymysys... paljonko tuosta 1 kilosta planttua tulee tuota valmista sosetta? Ostin nimittäin kilon pussin valmista lanttusosetta josta voisin kokeilla tällä ohjeella tehdä laatikkoa, ei vaan osaa suhteuttaa tuota voin ja suolan määrää (suolaahan voi kyl lisätä jälestä päinkin)


En ole vielä ostanut valmista lanttusosetta, mutta eikö siinä pakkauksessa ollut laatikon ohjetta?

Jättää vain korppujauhot pois, jos niitä on ohjeeseen laitettu.
Suolan maun voi tarkistaa jo siitä raakana ja voin määräkään ei varmasti ole kovin tarkka. Tämä minun funtsaus.

Onkohan tuohon laatikon ohjeeseen tarkoitettu kuorimattomia lanttuja, kun sanotaan, että lantut kuoritaan.
Silloin lantun määrä kyllä reilusti vähenee, joten kuorittua ei ole kiloa.

Minä varmasti puoleenkin kiloa sitä sosetta laittaisin tuon ohjeen voimäärän, mutta enpä ole kokeillut.
Karpithan eivät pelkää rasvaisuutta.

Julkaisija:  Raita [ 2006-12-11 12:52:03 ]
Viestin otsikko:  Re: Camillan mamman lanttulaatikko

Camilla kirjoitti:
Tässä se nyt tulee, mun äidin bravuuri lanttulaatikko:
Kopsasin mamman viestin tähän, niin kertokoon hän itse!

Tässä haudutetun lanttulaatikon ohje. Yleensä teen sen kolminkertaisena, koska lanttuja
myydään 3 kg:n pusseissa ja se on sopiva annos pienelle perheelle.

1 kg lanttua
1 l vettä
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
50 g voita

Kuori ja paloittele lantut pieniksi palasiksi. Kiehauta vesi ja pane lantunpalat siihen.
Anna kiehua tiiviin kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmeitä.
Kaada ylimääräinen vesi pois. Survo lantut hienoksi soseeksi, mausta suolalla,
voilla ja pippurilla.

Voitele uunivuoka( folio vaikka) ja kaada seos siihen. Tasoita ja koristele pinta. Jos haluat,
voit laittaa pinnalle vielä voinokareita.

Hauduta laatikkoa erittäin miedossa lämmössä n. 50-80 asteessa 8-16 tuntia.

Olen itse laittanut laatikot illalla uuniin 75 asteeseen ja antanut olla n. 12 tuntia.
Sen jälkeen olen hetkeksi nostanut uunin lämpötilan 175-200 asteeseen, jotta
pinta on saanut kauniin värin.

Suolan lisääminen ei ole välttämätöntä, koska voissa on suolaa riittävästi.


Terveisin Äiti


Ohje on juuri sellainen, jota kaipasin.
Kysyn kuitenkin, että tarkoitetaanko ohjeessa kuorimattomia vai kuorittuja lanttuja 1 kg? :)

Julkaisija:  Liinis [ 2006-12-12 00:27:47 ]
Viestin otsikko: 

Mä keittelen aina sen verran lanttuja kuin 3l kattila vetää, pistän pakkaseen sitten ylijäämäsoseen. Eli tuo 1kg lanttua kuullostaa tosi vähältä mulle, oli sitten kuorimatonta tai kuorittua. Ehkä siitä sitten nippanappa yhden laatikon saa :D. Mutta mä taidan ollakin lanttulaatikon hevijuuseri :smt044 . Mutta siis kannattaa samalla vaivalla kun hommaan ryhtyy, tehdä isompi satsi sosetta, jos on yhtään lanttulaatikon ystävä.

Julkaisija:  Camilla [ 2006-12-13 03:24:11 ]
Viestin otsikko: 

Kysyn mammalta.

Julkaisija:  Eydie [ 2006-12-14 17:21:02 ]
Viestin otsikko: 

Mulla on tänään oikein kunnon urakka edessä. Ostin kahdeksan (8!!) kiloa lanttua ja tätä ohjetta olis tarkoitus kokeilla. Mites laatikot käyttäytyis, jos lisäisin kermaa? Ja onhan laatikko valmiina sitten makeahko? Siirappia en haluaisi lisätä sitten millään :)

Julkaisija:  Liinis [ 2006-12-14 22:03:42 ]
Viestin otsikko: 

Eydie kirjoitti:
Mulla on tänään oikein kunnon urakka edessä. Ostin kahdeksan (8!!) kiloa lanttua ja tätä ohjetta olis tarkoitus kokeilla. Mites laatikot käyttäytyis, jos lisäisin kermaa? Ja onhan laatikko valmiina sitten makeahko? Siirappia en haluaisi lisätä sitten millään :)


Niin sitä pitää :smt023 ! Kohtalotoveri, mä ostin 9 kg... :lol: Enpä usko että kermanlisäys ainakaan haitaksi on, olen itsekin sitä joskus lisäillyt joukkoon. Ja siirappia ei todellakaan tarvita, minusta ihan tarpeeksi makeaa tulee, kun tuollalailla pitkään ja hartaasti kypsentää uunissa! Hmm, tästä tulikin mieleen että pitäis nostaa erä lanttusosetta jo sulamaan...

Julkaisija:  satuetainen [ 2006-12-15 21:09:44 ]
Viestin otsikko: 

MOI!



Mulla on sellanen mutu, että karvas maku lantussa johtuu kesän kasvuoloista. Kun muistelen viime kesää voisin väittää sen johtuvat kuivuudesta. Vaikka vihannespeltoja kastellaan, niin varmaan joutuivat sinnittelemään vaihtelevissa kosteusoloissa, jos ei vallan kuivassa.

Kaiken kaikkiaan lanttu on vaikea ja vaativa viljeltävä, kun nykyään viljellään ristikukkaisia kasveja paljon, ja niillä kun on niitä ikäviä seuralaisia vaikka muille jakaa.


Tuo yölaatikon 50 asteessa 16 tuntia tuntuu aika hurjalle, vaikka tuntikausia olen hauduttanut ennenkin, nyt kokeilen tuota!

Julkaisija:  Eydie [ 2006-12-15 23:04:53 ]
Viestin otsikko: 

Mä sain nyt urakan lähes valmiiksi. Uunissa on vielä toinen ja samalla viimeinen satsi laatikoita. Ei kahdeksasta kilosta lanttua tule kovin paljon tavaraa. Mulla ensimmäinen satsi oli 75 asteessa 14 tuntia. Hyvää oli, makeuttakin jonkin verran. Aika paljon meni kokoon (voi johtua parista ylimääräisestä tunnista uunissa, kun olin jouluostoksilla). Lisäsin vielä kermaa yhteensä 3,5 desiä koko mun satsiin.

Sivu 1/13 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/