karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 09:02:44

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2006-08-06 12:12:37 
Poissa
kermakarppi
kermakarppi

Liittynyt: 2004-11-07 14:24:13
Viestit: 6649
Raparperipiirakka

Hiukan vaivalloinen, mutta vaivannäön arvoinen leipomus.

Pohjaksi muunnelma vanhasta tutusta:

50 g mantelijauhetta
50 g mantelilastuja
75 g kookoshiutaleita
1 munanvalkuainen (keltuainen käytetään täytteeseen)
1 tl leivinjauhetta
(vajaa 1 tl psylliumia)
50 g huoneenlämpöistä voita

Täyte 1:

500 g raparperia
0,5 tl soodaa
50 g voita
kanelia
makeutusta

Täyte 2:

3 keskikokoista munaa ja keltuainen
250 g rahkaa
250 g turkkilaista jogurttia (käytän lehmää)
0,5 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria (käytän Dansukkerin aitoa vaniljaa sisältävää)
makeutusta oman maun mukaan (laitan itse määrän, joka vastaa 0,5-0,75 dl sokeria)


Täyte 1.
Pilko raparperi pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon sooda, joka neutraloi raparperin happamuutta ja sokeria tarvitaan vähemmän. Anna muhia hetken. Sulata voi paistokasarissa tms. Kaada pannulle puolet raparperipaloista ja runsaasti kanelia. Sekoittele ja hauduta, kunnes alkaa mössöytyä. Lisää loput raparperit ja hauduta, kunnes hieman pehmenevät, mutta eivät muutu mössöksi. Tarkoituksena on, että osa raparperista on valmiissa piirakassa al dente. Mausta lopuksi haluamallasi makealla. Anna jäähtyä.

Täyte 2.
Vatkaa hieman munia niin, että rakenne on tasainen. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita huolella.

Pohja
Sekoita keskenään mantelijauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe ja psyllium. Lisää voi ja munanvalkuainen. Laita käpälä kulhoon ja puristele ainekset taikinaksi. Lisää mantelilastut varovasti puristellen (tarkoitus on, että sekoittuvat tasaisesti taikinaan, mutta eivät jauhaudu).

Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille (ei ylös asti, sillä täytteen on peitettävä taikinareunukset, jotta ne eivät pala). Anna kovettua jääkaapissa.
Esipaista pohjaa 175 asteessa kymmenisen minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä.

Sekoita täyte 1 ja täyte 2. Kaada pohjan päälle ja tasoittele. Paista piirakkaa 200-225 asteessa 15-20 minuuttia. Täytteen tulee saada hieman väriä, mutta sen on oltava keskeltä hieman hyllyvää, sillä se hyytyy lopullisesti jäähtyessään.

Parhaimmillaan jääkaappikylmänä ylihuomenna. Toiseksi parasta huomenna.

Onnistunee myös esim. punaherukoista. Niitä ei tietenkään haudutella voissa kuten raparpereja. En ole kuitenkaan marjaversiota vielä kokeillut.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-06 12:23:27 
Tätä pitää kokeilla! :D


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-07 07:12:57 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-05-23 13:52:48
Viestit: 126
Tein tätä ohjetta mukaillen puolukkapiirakan ja hyvää on! Puolukan kirpsakka maku käy hyvin yhteen rahkan ja jugurtin kanssa.

Kaapista ei löytynyt mantelilastuja, joten tein mantelijauheesta ja kookoksesta pohjan. Pohja on makuuni vähän turhan rasvainen, mitä arvelinkin jo valmistusvaiheessa, mutten keksinyt mitään "keventämään" pohjaa. Kroppa kun ei nykyään tykkää vehnäleseistä. Jos joku keksii mihin osan mantelista vaihtaisi (ei siis soijaa tai kotimaista viljaa), niin vinkatkaapa!


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-07 09:24:22 
Poissa
kermakarppi
kermakarppi

Liittynyt: 2004-11-07 14:24:13
Viestit: 6649
Pohjasta voi vähentää voita 10-20 grammaa ja tarvittaessa voi lisätä hieman valkuaista, luulen ma.

Edit: muistutan vielä, ettei se maistu miltään samana päivänä. Kiltisti siis piirakka tuorekelmun alle ja jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää!


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-07 18:22:23 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2006-07-04 09:11:20
Viestit: 180
Paikkakunta: Vantaa
Justiin maistelin omaa tuotostani. Hyvää oli! En jaksanu tehhä tuota raparperimössöä just nyt, niin laitoin sitten lakkoja tilalle. Oikein hjuva! :smt045

Eli kiitos reseptistä!

_________________
Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-07 20:29:01 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-05-23 13:52:48
Viestit: 126
^^ Kiitos vinkistä, kokeilen seuraavalla kerralla ainakin tuota rasvan vähentämistä.

Arvaa vaan maltoinko pitää näppini irti. :lol: Onneksi olen ainoa lähipiiristä joka tykkää kookoksesta, niin piirakkaa on vielä ainakin huomiseksikin (joka on siis se ylihuominen). Ei puhettakaan, että maistelematta voisi vaan piirakan jääkaappiin laittaa. :)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-07 20:36:55 
Poissa
kermakarppi
kermakarppi

Liittynyt: 2004-11-07 14:24:13
Viestit: 6649
Jos kookoksen maku tökkii, voi pohjan tehdä tietysti kokonaan mantelista. Sitten tietysti joudut jakamaan piirakan muiden kanssa. :lol:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-25 19:22:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4871
Tänäiltana värkkäilty tuommoinen, kun raparperit jo rehottaa. Maistaminen jää huomiseen.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-25 22:20:06 
Poissa
Metsästäjä-keräilijä
Metsästäjä-keräilijä
Avatar

Liittynyt: 2017-11-15 02:25:45
Viestit: 4701
Paikkakunta: Metsässä korpikuusen kannon alla
No jepa. Kiitos ku uppasit, Kasari. :smt023 Copy-paste toimii ja meni resepti-kansioon. Siitä väsäilemään joskus.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-26 07:07:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4871
Kasari kirjoitti:
Tänäiltana värkkäilty tuommoinen, kun raparperit jo rehottaa. Maistaminen jää huomiseen.

Kookos maistui vähän liikaa minun makuuni. Joku kämmi kävi aloittelevalla "sokerileipurilla" kun täyte ei mahtunut kokonaan vuokaan. Laitoin ylimäärän pieneen kulhoon ja paistoin sellaisenaan. Hyvää, mihin sitä muropohjaa oikeastaan tarvitaankaan?

Seuraavaksi kokeillaan pohjaa vähemmällä kookoksella tai pelkällä mantelilla.
Taikka sitten Karppisiskojen tapaan https://karppisiskot.wordpress.com/tag/raparperi/
Sovellus http://ilonvuosi.blogspot.com/2012/06/r ... pisti.html

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-05-26 09:37:05 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Meinasin sanoa samaa muropohjasta, mutta jätin kommentoimatta :)

Silloin kun vielä tein piiraita, "pohjana" oli usein paksulti voideltu piirakkavuoka, jonka "jauhotukseen" sitten tuli käytettyä milloin mitäkin: seesaminsiemeniä, kookoshiutaleita tai (tuoreimmillaan) murskattuja riisimuroja.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)