Patakakkonen kirjoitti:
Ensimmäinen viestini täällä! Hifistelevä kysymykseni sopinee foorumille.
Tarkoitus on hankkia haudutuskattila ja valmistaa siinä puuroa kokonaisista esikypsyttämättömistä ohra- tai kaurasuurimoista/jyvistä. Pieniä määriä kerrallaan.
Ohjeiden mukaan haudutuskattilat pitäisi täyttää vähintään puolilleen. Miten silloin esimerkiksi viiden litran haudutuskattilalla onnistuu alle litran puuromäärän teko? Onko kattilan liiasta tilavuudesta paljonkin haittaa? Ja voiko haitan kiertää asettamalla kattilan sisään toisen pienemmän astian?
Kysyn tätä siksi kun pienimmissä haudutuskattiloissa harvoin on ajastinta. Puhumattakaan viivästetystä kypsytyksen aloituksesta (Delay).
Valiettavasti en osaa vastata aloittajan kysymykseen, mutta itsekin olen joskus halunnut joka aamu puuroa kokonaisista esikypsyttämättömistä suurimoista. Haudutuskattilaa minulla ei ollut, eikä tullut mieleenkään hankkia, vaan silloin vain tein kerralla ison satsin puuroa tattarisuurimoista ja lämmitin mikrossa aamuisin siitä annoksen. Voin kanssa tykkäsin tosi paljon. Tattaripuuro oli siihen aikaan karppilassa trendikästä tai jotain.
Kokonaisista esikypsyttämättömistä ohra- ja kaurasuurimoistakin kokeilin, mutta en pitänyt mausta yhtä paljon. Aloittajalle siis tiedoksi, että sekä ohran että kauran tapauksessa puuro kannattaa tehdä suurimoista, ei jyvistä. Ohran ja kauran jyvissä on syömäkelvoton ulkokuori, jota ei ole suurimossa. Ohran ja kauran jyviä kotikeittiöissä yleensä käytetään idätykseen.
Niihin aikoihin hankin myös viljamyllyn. Tuoreeltaan jauhetuista/rikotuista ohrasta, kaurasta tai tattarista ei minun mielestäni tullut erityisen hyvää puuroa, mutta vastajauhetusta speltistä tuli minusta täysmaitoon keitettynä hyvää puuroa.
Nyt en ole pitkään aikaan harrastanut mitään yllämainittua. En vain ole kaivannut niitä niin paljon, että olisin viitsinyt nähdä sen vaivan. Nyt kun muistelen niitä, veteen keitetty tattarisuurimopuuro voin kanssa on se, mitä niistä eniten kaipaisin. Mikään muu edellämainituista puuroista ei minun suussani maistunut hyvältä veteen keitettynä, vaan olivat syömäkelpoisia vain täysmaitoon keitettyinä. Tattarin maun kanssa taas ei minusta maito sopinut yhteen, vaan veteen keitetty ja paljon voita lisäksi oli tattarin kanssa se mistä tykkäsin.