karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 20:19:43

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-04-25 22:29:51 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2018-04-25 22:04:08
Viestit: 2
Ensimmäinen viestini täällä! Hifistelevä kysymykseni sopinee foorumille.

Tarkoitus on hankkia haudutuskattila ja valmistaa siinä puuroa kokonaisista esikypsyttämättömistä ohra- tai kaurasuurimoista/jyvistä. Pieniä määriä kerrallaan.

Ohjeiden mukaan haudutuskattilat pitäisi täyttää vähintään puolilleen. Miten silloin esimerkiksi viiden litran haudutuskattilalla onnistuu alle litran puuromäärän teko? Onko kattilan liiasta tilavuudesta paljonkin haittaa? Ja voiko haitan kiertää asettamalla kattilan sisään toisen pienemmän astian?

Kysyn tätä siksi kun pienimmissä haudutuskattiloissa harvoin on ajastinta. Puhumattakaan viivästetystä kypsytyksen aloituksesta (Delay).


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-26 08:12:28 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47636
Paikkakunta: HomeSweetHome
Mielenkiintoinen kysymys karppilan ekaksi viestiksi.
Vastaus löytynee paremmin sellaiselta foorumilta, jossa puuro kuuluu ikäänkuin asiaan : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-26 08:19:27 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93647
Olen keitellyt palvelutalossa isoissa haudutuskattiloissa erilaisia puuroja, mutten oikein ymmärtänyt kysymystä, enkä sitä miksi kysyt sitä täällä, missä melkoisen moni syö viljattomasti.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-26 08:35:02 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
Kysy armeijan keittiöltä, siellä on osaamista puuroista ja isoista kattiloista, täällä puurot ovat osa (ylipaino-, diabetes-, väsymis-, nivelkipu-, ruoansulatus-, yms.) ongelmaa. Tiedostaen tai tiedostamatta.

Ai niin, tarkoitat sähkökäyttöisiä haudutuskattiloita? Valmista niissä oikeaa ruokaa. Kai ne sopii yhtä hyvin lihan, kalan tai vihannestenkin kypsytykseen?

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-26 11:37:44 
Poissa
zombikarppi
zombikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-05-13 23:34:32
Viestit: 3451
Paikkakunta: Vantaa
Eikö siihen kattilaan voi laittaa jotain muuta kypsymään samalla? Vaikka pari kiloa kasleria? Ei semmoisessa nokare ryynejäkään haittaa mitään.

_________________
It’s always the ones with the dirty hands pointing the fingers.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-26 12:35:36 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93647
Täällä on haudutuspatakeskustelusta ketju jossain. Jotai lihoja tai lintua ja kasviksia ovat haudutelleet. Oisko ollut Crock Pot?

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-26 21:59:43 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2018-04-25 22:04:08
Viestit: 2
No juu, eihän puuron syönti mitään ole karppausta ole. Hakukone minut tänne johdatteli. Olisiko ollut jotain keskustelua täysjyväpuuroista. En muista enää tarkasti.

Kysymys on mielestäni kuitenkin selvä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-27 07:59:33 
Poissa
voipallo
voipallo

Liittynyt: 2006-01-03 14:37:31
Viestit: 13162
Paikkakunta: helsinki
Patakakkonen kirjoitti:
No juu, eihän puuron syönti mitään ole karppausta ole. Hakukone minut tänne johdatteli. Olisiko ollut jotain keskustelua täysjyväpuuroista. En muista enää tarkasti.

Kysymys on mielestäni kuitenkin selvä.


Jotkut mielestäni ovat täällä keitelleet täysjyväviljoista puuroja. Haudutuspotit ovat todella hyviä vempaimia lähes kaikkeen ruoanvalmistukseen mutta puuroihin ne eivät ole kaksisia. Olen haudutellut riisipuuroa vaihtelevin tuloksin, tuntuu että suurin ero on nesteen määrä jota ei tarvitse niin paljon kuin kattilassa

_________________
“To be is to do - Socrates
To do is to be - Sartre
Do Be Do Be Do - Sinatra”

― Kurt Vonnegut


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-27 10:23:58 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47636
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Karppilan alussa, ja aloittelijoina ehkä. Muttei näytä kukaan pitkän päälle selvinneen jatkuvalla puurolla.
Joskus tippuu käytöstä heti, ja joskus vasta muutaman vuoden päästä, kun vihdoin uskalletaan yrittää karpata oikeasti.

Eipä silti, ihmiskokeet ovat aina hieno (joskin aikaavievä) juttu. Kannattaa kokeilla, jopa vaikka trollaisikin.
Samoin uskon, että uusiakin puuro-ohjeita löytyy verkosta paljon paremmin kokkibloggareilta kuin karpeilta : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-27 18:53:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Patakakkonen kirjoitti:
Ensimmäinen viestini täällä! Hifistelevä kysymykseni sopinee foorumille.

Tarkoitus on hankkia haudutuskattila ja valmistaa siinä puuroa kokonaisista esikypsyttämättömistä ohra- tai kaurasuurimoista/jyvistä. Pieniä määriä kerrallaan.

Ohjeiden mukaan haudutuskattilat pitäisi täyttää vähintään puolilleen. Miten silloin esimerkiksi viiden litran haudutuskattilalla onnistuu alle litran puuromäärän teko? Onko kattilan liiasta tilavuudesta paljonkin haittaa? Ja voiko haitan kiertää asettamalla kattilan sisään toisen pienemmän astian?

Kysyn tätä siksi kun pienimmissä haudutuskattiloissa harvoin on ajastinta. Puhumattakaan viivästetystä kypsytyksen aloituksesta (Delay).

Valiettavasti en osaa vastata aloittajan kysymykseen, mutta itsekin olen joskus halunnut joka aamu puuroa kokonaisista esikypsyttämättömistä suurimoista. Haudutuskattilaa minulla ei ollut, eikä tullut mieleenkään hankkia, vaan silloin vain tein kerralla ison satsin puuroa tattarisuurimoista ja lämmitin mikrossa aamuisin siitä annoksen. Voin kanssa tykkäsin tosi paljon. Tattaripuuro oli siihen aikaan karppilassa trendikästä tai jotain.

Kokonaisista esikypsyttämättömistä ohra- ja kaurasuurimoistakin kokeilin, mutta en pitänyt mausta yhtä paljon. Aloittajalle siis tiedoksi, että sekä ohran että kauran tapauksessa puuro kannattaa tehdä suurimoista, ei jyvistä. Ohran ja kauran jyvissä on syömäkelvoton ulkokuori, jota ei ole suurimossa. Ohran ja kauran jyviä kotikeittiöissä yleensä käytetään idätykseen.

Niihin aikoihin hankin myös viljamyllyn. Tuoreeltaan jauhetuista/rikotuista ohrasta, kaurasta tai tattarista ei minun mielestäni tullut erityisen hyvää puuroa, mutta vastajauhetusta speltistä tuli minusta täysmaitoon keitettynä hyvää puuroa.

Nyt en ole pitkään aikaan harrastanut mitään yllämainittua. En vain ole kaivannut niitä niin paljon, että olisin viitsinyt nähdä sen vaivan. Nyt kun muistelen niitä, veteen keitetty tattarisuurimopuuro voin kanssa on se, mitä niistä eniten kaipaisin. Mikään muu edellämainituista puuroista ei minun suussani maistunut hyvältä veteen keitettynä, vaan olivat syömäkelpoisia vain täysmaitoon keitettyinä. Tattarin maun kanssa taas ei minusta maito sopinut yhteen, vaan veteen keitetty ja paljon voita lisäksi oli tattarin kanssa se mistä tykkäsin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-27 19:57:48 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93647
Tässä on ainakin yksi haudutuspataketju https://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=29509

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)