karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-05-25 12:39:17

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 16 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-10 04:20:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Huomasin juuri, että friteeraus eli uppopaisto on tavallista paistamista nopeampaa touhua - ainakin periaatteessa. Onko kellään kokemuksia?

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-10 05:25:12 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Aika harva karppi taitaa friteerata. Friteerauksessa käytettävät öljyt ja niiden hapettuminen ei ole kovinkaan hyväksi keholle.
Laardilla frittaaminen ei olisi yhtä haitallista.

Friteeraus taitaa olla enemmän roskaruoka kansan hupia

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-10 14:10:28 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Kookosöljy on lähes 100-prosenttisesti tyydyttynyttä. :D

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-10 21:37:32 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-09-13 09:50:14
Viestit: 484
Olen valmistanut laardin itse niittypossun tai mangalitsan silavasta. Tim Noakesin kirjassa superfood for superchildren kypsennetään kookosöljyssä kanaa, kalaa ja perunaa esimerkiksi. Loppukäyttäjät eivät välitä kookoksen mausta ja siihen verrattuna laardi on aivan ylivoimaista. Meneehän siihen aikaa, kun laardi porisee, mutta on se hyvääkin. Lähinnä valmistan lapsille "tavallisia" ruokia uppopaistamalla. Myös kotitekoiset popkornit on todettu parhaiksi porsaan rasvassa poksauteltuina.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-10 21:43:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Kaupoissa myydään myös höyrytettyä eli mautonta kookosöljyä, jonka pitäisi olla yhtä terveellistä.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-13 12:50:16 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47688
Paikkakunta: HomeSweetHome
Mikset kokeilisi, jos siltä tuntuu; ainakin maailmalla olen nähnyt friteeraustakin käytettävän.
Rasva on tosin yleensä ollut joko laardia tai sitä ainoaa oikeaa muinaisten mäkkäriranskisten naudanrasvaa,
muttei kookos ole sieltä pahimasta päästä lain : )

Kokeilin uppopaistoa kattilassa muutama vuosi sitten, ja silloin petyin tulokseen (eikä se ollut edes nopeaa)
mutta se on minulle aika vieras tapa laittaa ruokaa, joten niksitkin taisivat olla kateissa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-13 20:21:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Voisiko olla niin, että tyydyttynyt rasva kypsentää ruokia hitaammin kuin muunlainen? Olen ihmetellyt koko syksyn, miksi sipulien kuullottaminen kestää nykyisin 20-30 minuuttia. Ehkä vika ei olekaan tämän syksyn sipulisadossa vaan siintä, että kookosöljy on lähes 100-prosenttisesti tyydyttynyttä rasvaa.

Jotenkin tuntuu siltä, että se ei tunkeudu ruokaan yhtä syvälle kuin muut rasvat. Kaalisilppukin saattaa jäädä ihmeen kovaksi.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2021-10-14 08:58:38 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47688
Paikkakunta: HomeSweetHome
Enpä usko. Ainakin se yksi peterin "protoniteorian suurlähettilääksi" mainitsema kaveri löysi hetken etsittyään tavan, jolla sai tyydytettyä rasvaa (pitkäketjuista, enimmäkseen C16 ja C18) imeytymään perunoihinsa tuplaten enemmän kuin tavallisella uppopaistoll (ja reilusti enemmän kuin mitä tavisranskalaisissa on), kun lähti sitä erityisesti yrittämään. Hänellä kyse oli lämpötilasta ja kahden kerran paistosta : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-17 20:19:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Mut eikös ranskikset kuulu aina paistaa kahteen kertaan? Ja liottaa sitä ennen tärkkelystä pois, jotta rasva imeytyisi paremmin.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-17 20:38:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47688
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Kuten sanottua, tässä oli muutakin kuin tuo tuplafriteeraus :)
Linkki: https://fireinabottle.net/fat-bomb-fries/

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-18 08:08:28 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
vanha karppu kirjoitti:
Mut eikös ranskikset kuulu aina paistaa kahteen kertaan? Ja liottaa sitä ennen tärkkelystä pois, jotta rasva imeytyisi paremmin.


Kyse ei ole rasvan imeytymisestä, vaan rapeasta pinnasta.
Öljyn ei pidä imeytyä paistettavaan tuotteeseen, mikäli näin käy on öljy liian kylmää paistamiseen.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-18 08:51:44 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47688
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Nojoo, yleensä noin.
Tuo linkin protoniteorian kulinaari kuitrnkin halusi ja onnistuikin saamaan sekä rapean pinnan että paljon imeytynättä rasvaa :D

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-18 22:30:10 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Rasvaisten ranskisten salaisuus oli siis siinä, että niiden pitää antaa jäähtyä (juoksevassa) talissa ennen toista friteerauskertaa.

P.S.
Olinko siis sittenkin oikeassa kookosöljyn paisto-ominaisuuksien suhteen? "it’s harder to get highly saturated fats to soak into fries than it is vegetable oil."

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-25 14:26:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
jäbä kirjoitti:
Öljyn ei pidä imeytyä paistettavaan tuotteeseen, mikäli näin käy on öljy liian kylmää paistamiseen.
Uppopaistoin eilen elämäni ensimmäiset ranskikset. Vaikuttaa siltä, että rasvaa imeytyy friteerattavaan ruokaan sitä enemmän, mitä pienemmiksi leikatuista paloista on kyse ja mitä pidempään niitä friteeraa.

Oikeastaan tein mandoliinilla vahingossa janssonin tikkuja eikä ranskalaisia perunoita. Ne olivat niin ohkasia, että ne kyllästyivät 100-prosenttisesti rasvalla. Tämän vuoksi saatoin jättää toisen friteerauskerran väliin.

Valmistin ranskikset perinteisellä tavalla, toisin kuin Peter, eli liotin perunatikkuja ensin pari tuntia vedessä ja huuhtelin sen jälkeen niistä irronneen "visvan" pois.

Tavalliset ranskikset ovat niin kuivia, ettei niitä voi syödä ilman kastiketta, mutta nämä oli tosi hyviä sellaisenaan. :D

Munkit eivät tietenkään ime rasvaa sisuksiin asti, koska niissä on niin paljon ydintä verrattuna pintaan.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-25 14:40:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Jos ranskikset jäähdyttää rasvassa ja friteeraa uudestaan, 100 grammaa raakana punnittuja ranskiksia imee 19 grammaa talia. 70 % ranskisten kaloreista tulee silloin rasvasta.

Ilmassa jäähdyttämällä saa imeytymään vain 6 g talia. ( Tali imeytyy Peterin mukaan huonommin kuin paljon tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät öljyt.)

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Friteeraus
ViestiLähetetty: 2024-02-25 14:48:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1209
Friteerasin menestyksekkäästi myös porkkanatikkuja. Niitä ei tarvinnut edes liottaa.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 16 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)