karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2018-10-15 15:53:49

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 170 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 15 6 7 8 9 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2017-02-17 12:40:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Toisinsyöjä kirjoitti:
Ehkä Els osaa valottaa asiaa, kunhan ehtii?

Se tiedän että vatsa rakastaa resistenttiä tärkkelystä - siis esim se kylmä keitetty peruna jne - mutta kun olen aina ajatellut perunajauhoja etupäässä hyvinkin raffinoituna tuotteena ja ne eivät niin kovin usein ole mitenkään erinomaisen terveellisiä.

Kostdoktorn sanoo että perunatärkkelys on resistenttiä tärkkelystä vain jos sitä ei lämmitä:
http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjo ... -starkelse

Minun perunajauhohimoni kohdistuu kiisseleihin, jotka lämmitetään kunnes pulpahtaa ja sitten otetaan heti pois levyltä. Vaippaikäiseni haluaa syödä perunajauhoa ihan sellaisenaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-17 12:52:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 4694
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Niin, siis minä en olettanut että se on resistenttiä edes kuumentamatta ja juuri siksi ihmettelin miksi niitä lättyjä himoan.
Vaihtoehdot ovat nyt siis ihan vaan se maku/rakenne tai sitten jokin mystinen ominaisuus perunajauhossa.

Olen aina ajatellut että vaippaikäinen ei ole vielä turmeltu kaikenlaisella mitä nykyään syödään ja sen vuoksi sen ikäisen himot ovat todennäköisimmin juuri asioihin joita kroppa haluaa. Ja vähän vanhempienkin lasten: Tällä foorumillahan on kuultu lapsista jotka syövät leivänpäälliset ja jättävät itse leivän syömättä. :D

_________________
Paleo-paimentolainen hyväkarppi joka vahtii myös happo-emäs tasapainoa ja lektiinejä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-17 13:22:11 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Resistenttitärkkelysten aikaan tuli luettua juttuja, kokeellisiakin, ja niiden perusteella oletan että suurin osa niin kylmien perunoiden kuin perunajauhojen(kin) tärkkelyksestä on ihan tavallista. Ja kun en kamalasti hifistele, niin omalta puoleltani laitan perunat samaan bulkkihiilarikasaan kuin nuo muutkin ja veikkaan että suurin osa on imeytyvää hiilaria eikä mitään vain-geeliytyvää liukoisen kuidun kaltaista. MUTTA suoliston kaipaama kuitu (tai siis-tärkkelysjyvät-inuliini-nanoselluloosa-hemiselluloosa-lihankaltaistenkuidut ja mitä niiitä olikaan) on määrältään aika pientä, ja vähälläkin voi olla käyttöä jo siellä.

Itse syön näitä määriä hiilareita enemmän maksan tueksi eli oletan/toivon (ja siltä tuntuukin) että niistä iso osa imeytyy juuri kuten pitikin. Mutta toisaalta, meikäläisen ongelmat eivät ole koskaan olleet mahanpuruissa vaan iholla ja limakalvoilla ja ylenpalttisen suurissa autoimmuunijärjestelmän korjausreaktioissa joita allergioiksikin kutsutaan. Meitä nyt vaan on moneksi :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-17 13:28:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 4694
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Ehkä tuo vähä perunajauhoista on sitten vaikka sille maksalle mieleen. Uskon vahvasti siihen että maksalla on suora puhelinlinja makuhermojen suuntaan, tämä sen kokemuksen perusteella jolloin säästyin suuremmalta ruokamyrkytykseltä sen vuoksi että aivan normaalin makuinen purkkihernekeitto lakkasi maistumasta puolentoista lusikallisen jälkeen.

Pähkinät ja kerfiirin & kerman hiilarit ovat (kasvisten ja mustikoiden vähäisen hiilarimäärän ohella) olleet minulla se pääosa päivän hiilareista. Olen pähkinöitä jo vähentänyt sellaiseen "kouralliseen" päivässä, tarjoilaan nyt sitten kropalle lättyjä kun se niitä kerran haluaa.

_________________
Paleo-paimentolainen hyväkarppi joka vahtii myös happo-emäs tasapainoa ja lektiinejä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-18 01:22:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Toisinsyöjä kirjoitti:
Niin, siis minä en olettanut että se on resistenttiä edes kuumentamatta ja juuri siksi ihmettelin miksi niitä lättyjä himoan.
Vaihtoehdot ovat nyt siis ihan vaan se maku/rakenne tai sitten jokin mystinen ominaisuus perunajauhossa.

Olen aina ajatellut että vaippaikäinen ei ole vielä turmeltu kaikenlaisella mitä nykyään syödään ja sen vuoksi sen ikäisen himot ovat todennäköisimmin juuri asioihin joita kroppa haluaa. Ja vähän vanhempienkin lasten: Tällä foorumillahan on kuultu lapsista jotka syövät leivänpäälliset ja jättävät itse leivän syömättä. :D

En ole katsonut juuri noiden lättyjen reseptiä, mutta täytyy sanoa että minulla välillä on himo sellaisiin "tärkkelystuote paistetaan voissa" -ruokiin, jolloin maistuisi mm. lätyt. Yleensä nykyään tosin tuossa himossa vain pilkon raakoja perunoita kuutioiksi ja kypsennän runsaassa voissa rapeapintaisiksi.

Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä kanssasi lasten himoista. Sama oma vaippaikäiseni usein purkaa ostoskassin näin: kaikki muut tuotteet jättää rauhaan mutta voipakettiin heti iskee hampaansa kiinni. Näin on siis käynyt useita kertoja. Broilerin siivistä hän taas on heittänyt lihat pois ja järsinyt luusta ytimen esille.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-18 22:07:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Elssin kawahtava porkkanakeitto (vaati useamman tunnin rauhallisen kypsytyksen)

Yksi tai useampi sipuli
Porkkanoita (nyt oli viisi keskikokoista, määrä vaihdellut vuosien saatossa paljonkin)
Luulientä tai kinkunpaistolientä rasvoineen (oli jälkimmäistä, jossa rasvaa korkeintaan 2 rkl), määrä riippuu suolaisuudesta
Pala selleriä (jos on, oli nyt)
Voita tai muuta hyvää rasvaa (suolatonta, jos liemi on suolaista; fifty-sixty voi-kookosta tasapainotti tässä tosi hyvin kinkkuliemen ominaismakua)
Pari desiä kermaa
Mausteita jos siltä tuntuu (mustapippuri usein riittää, paprika sopii hyvin, moni muukin käy)
Viimeistelyvoita

Pilko sipulit ja porkkanat ja selleri kuutioiksi.
Kuullota näitä ja pippuria rauhassa reilussa rasvamäärässä ainakin puoli tuntia, miedohkolla lämmöllä. Jos liemi on suolaista, käytä suolattomia rasvoja
Lisää liemi, jatka kypsennystä kunnes kasvikset ihan pehmeitä. Bamixoi ne keittokattilassa soseeksi.
Jätä liedelle mietoon lämpöön, lisää kerma ja hauduta lisää, nyt enää ykkösellä.
Maistele tarvitaanko lisää vettä (jos turhan sakeaa), voita (melkein aina tarvitaan, joskus paljonkin) tai mausteita.

Kierrätysmiitin vajaan 2 litran annokseen meni voita yhteensä (kahdessa erässä) ehkä 200g, lisäksi kinkkurasvaa ehkä puoli desiä ja kookosta puoli desiä tai desi.
Riittävä rasvan määrä on tärkeä, nytta se riippuu oleellisesti kasvisten määrästä: imeytä mukaan niin paljon kuin voit, mutta niin että se ei näy pinnalla.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-03-05 10:48:04 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Päivitetty vanhan pitsan viestiin jo pari kertaa kokeiltu, kawaan ja paikallisuuteen sopiva pitsanpohja.
Linkki: viewtopic.php?p=1717410#p1717410

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-17 09:59:01 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Perunajauhoista on näemmä ihan asiatietoakin netissä (silloin joskus ei oikein ollut, väitteitä vain). Näyttää siiltä että suurustukseen käytetyt perunajauhot ovat kevyestä kuumentamisesta huolimatta edelleen varsin niukasti glukoosiksi muuttuvia. Leivonnaisissa ja pitkissä kypsennyksissä se on sitä mitä muukin glukoosi, mutta täkäläisten perinteisten ohjeiden mukaisissa kiisseleissä, keittojen/muhennosten jälkisuurustuksissa tai vaikkapa kawaletuissa se ei muutu juuri miksikään.
Miten se perinnekokkaus vetääkin pitemmän korren näissä, aina? :mrgreen:

Joten lisäsin pääsiäisen kunniaksi kawalettuviestiin linkki jossa laskeskeltu näiden resistenttiä tärkkelystä :)
siis tänne: viewtopic.php?p=1775697#p1775697
Kiitos Karppiselle hifistelystä!

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-17 11:52:43 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 54703
Ei ole sitten perunajauhoista hyötyä kääretortun teossa - paitsi gluteenittomuus. Sitähän paistetaan n. 8 min.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-17 12:05:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
No gluteenittomuus sentään jää. Ja ehkä myös se, että hienojakoista jauhoa tarvitaan ehkä vähemmän kuin karkeaa,
eli tärkkelyksen grammamäärät jäävät ainakin pienemmiksi.
Mutta joo, jauhot + sokeri minkä tahansa tuotteen pääainesosina ovat aika kaukana karpista...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-05-26 07:55:07 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kewväinen kombo grillikauden alun kunniaksi (ja kun myyvät eurooppalaista vihreää parsaa alle 2€ puntti)
Italialaisittain kawaileva Grilliwokki muutamalle

Puoli kiloa ohutta, tuoretta vihreää parsaa (unkarilaista)
Sipuli tai pari
Herkkusieniä (kun sattui olemaan punalapulla kaupassa)
Hapankaalia
Paketti siskonmakkaroita (onnekkaasti punalapuilla nekin)
Voita
(mausteita; kokeiltiin niillä ja ilman, kumpikin hyvää: mustapippuri ja sitruunaa)

Parsa tarvitsee esikäsittelyn, muu on nopeaa.
... Eli parsoista poista kova kanta (joskus sitä on tosi vähän, joskus enemmän) ja kuori huolettomasti kovaa pintaa ainakin alaosista (hyvällä perunankuorimaveitsellä se sujuu minulta parhaiten, muilla tuppaa lähtemään liian paljon). Alaosan kovan kuoren poisto vaikuttaa suutuntumaan ja makuunkin kumman paljon, vaikkei niitä kokonaan kuorisikaan.
. Tänä aikana voit pyytää jonkun toisen valmistamaan grillin kuumaksi
. Kasaa ainekset grillipaikalle: Nämä tehtiin isossa muurikassa, mutta paistinpannu käy, tai wokki jos on. Kunhan ne eivät ole tarttumattomiksi pinnoitettuja. Tulen päälle ei kannata edes yrittää mitään pinnoitettua pannua, koska siellä on ajoittain ihan liian kuuma tefloneille (ja juujoo, teflonmaista on tasan kaikissa keraameiksi väitetyissä non-stick pannuissakin) ja kaikkien noiden fluoriyhdisteiden hajoamistuotteet ovat kropalle monta vertaa hankalampia kuin pahoiksi väitetty karsta pihvin tai sipulin pinnassa. Siksi tulelle vain rautaa, alumiinia tai terästä!

Valmistus:
. voi sulamaan pannulle. Kun kuohuu, pursota raakamakkara (varmaan voi laittaa kuorineenkin, mutta minusta nuo on kivampia), ja käännä kertaalleen ja litistä silloin vähän jos pursotit. Lisää sipuli paloina tai renkaina, herkkusienet puolikkaina tai viipaleina, kourallinen hapankaalia ja parsat puolikkaina tai paloina. LIsää voita, jos kuivahti. Sekoittele kunnes makkara on kypsää (tässä viaheessa yleensä jo on) ja syö
. Koska tämä valmistuu nopeasti, tee määrä ihmismäärän mukaan. Meillä yhteen annokseen per nenä kului yksi makkara, 2-3 herkkusientä, lusikallinen sipulia/hapankaalia ja 2-3 parsaa. Ja voita niin että sitä riitti kastikkeeksikin eikä vain peittämään pinnat.
. Kun tuo on joukolla syöty, tee toinen annos samaan tapaan.

***
Jaa että mikä tuossa oli italialaista? Fiilis siitä, että tuoreet aineet heitettiin noin vain pannulle, eivätkä ne tarvinneet kuin hiukan lämpöä ja toistensa läheisyyttä muuttuakseen kevätjuhlaksi kukkivalla tai ihan melkein kukkivalla pihalla.

Wokin lisäksi meillä oli alkupalana lipstikkakeittoa (tämän vitjan sivulta neljä, ilman kokkareita), etukäteen valmistettuna vastapoimituista aineksista ja luuliemeen. Ja tällä erää vain suolattua, öljytöntä kesäkaalisalaattia wokin kanssa. Jälkkäriksi yrttilikööritipalla maustettu kawalettu jonka seurana hippunen jäätelöä (smetanaa olisi sopinut paremmin, mutta kun tuota oli pakkasessa jämänä). Juomana laadukasta valkoviiniä (morkkis/sop.muk: se viimevuotinen sopi tähän tasan hyvin!) kuplavettä ja jälkkärikahvit

*****
Ps.... ehkä tähän pitäisi vielä jatkaa, että kausiruokana ja osittain punalappuina ostettuina ainekset tähän juhlaan (ilman viiniä) maksoivat yhteensä alle kympin, vaikka mukaan lasketaan hiiletkin. Hortan keräilyyn meni vartti, jos kävely lasketaan mukaan. Sopan ja lettutaikinan valmistus vei aikaa etukäteen puolisen tuntia. Eikä hinta juuri kasva, vaikka mukaan laskisi kuplavesiautomaatin (ollut talossa 5.5 vuotta) muurikan pannun (se oli kallis, käytetty vasta kolme vuotta) ja hiiligrillin (halpa pallomalli edellisvuodelta) kuoletukset... Mutta juujoo, se viinipullollinen oli tällä erää isosti ruokaa kalliimpaa. Vaan elämä on. Sille o/)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-05-30 18:36:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2017-05-21 15:56:52
Viestit: 2699
Paikkakunta: Pieni maalaiskaupunki.
Ihania resettejä sulla :) Ja niin mukavasti kirjoitettu että tajuaa ne annoskoot / naama, mikä tieto mulle on ent ahmijana tärkeää. Vaikkakin tiedän että annoskoot ovat yksilöllisiä ja tilanteesta riippuvaisia mutta kuitenkin. Kiitos.

_________________
semiKarpiksi 13.1.17, LCHF 21.5.17 - :smt049 Keto :smt049
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-07-05 20:32:29 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kiitos kehuista :)

Laittelen onnistuneempia versioita tänne muistiin pitkälti itseäni varten, kun muualta on yllättävän vaikeaa löytää meikäläiselle sopivan rasvaiseksi tuunattua ruokaa, varsinkin kotoisista aineksista. Tähän näemmä sentään oppii vähitellen. Ehkä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-07-06 09:33:11 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Laitetaanpa tännekin ohje hyville jämäperunoille, kun on niiden ja makkaran kausi meneillään

Kawaan kallistuva perunasalaatti noin neljälle

100g eli muutama pieni hyvänmakuinen kypsä peruna (oli kolme kypsää puikulaa, seuraava varmaan kesäsiiklistä)
Sipulia tai kesäsipulia, mieluummin enemmän kuin vähemmän (meni pari mukulaa ja yhdet varret)
Etikkakurkkua tai suolakurkkua pari kappaletta (oli Sauvon etikkaista, markkinoiden niukkahiilarisinta ja kotoisen makuista)
Pieni omena tai puolikas isoa (oli kokonainen iso, ja sekin kävi)
Kourallinen hapankaalia jos on (eilen unohdin, yleensä laitan)

Mitä pienemmiksi kuutioiksi nuo jaksaa pilkkoa, sitä paremmin ne sekoittuvat toisiinsa ja kastikkeeseen

Kastike (tällä erää, muuntuu tarpeen mukaan)
2 desiä turkkilaista
puolisen desiä kermaa
loraus MCT-öljyä
toinen omenaviinietikkaa (tai mitä nyt sattuu olemaan)
Sinappijauhetta tai aidosti väkevää sinappia tursaus
mausteeksi mistaapippuria ja suolaa (tarveaineista riippuen myös makea voi sopia, tässä omena riitti)
... kannattaa maistaa vaikkei ei tässä vaiheessa oikealta maistukaan. Saa olla tiukkaa.

Kastike sekoitetaan kasviksiin ja salaatti jätetään jääkaappiin lepäämään mieluiten ainakin pariksi tunniksi.
Ennen tarjoilua tarkistetaan maku ja korjaillaan jos on tarvetta.
Toimii hyvin grillimakkaran, nakkien ja muun sellaisen kanssa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-09-23 15:59:11 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Meinasi mennä hermo etsiessä kun haku ei pelaa, joten aikaa kirjattujen jauhemaksapihvien ohje tähän vitjaan linkillä
Linkki: viewtopic.php?p=1629344#p1629344

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-11-25 20:49:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Olen ehkä maininnut, että tässä lähellä on Kierrätyskeskus. Noh. Kuinka ollakaan, tästä muinaismuistojen runsaudensarvesta tapaa löytyä myös keittokirjoja, jo9ista on viime aikoina niistä kehittynyt meikäläiselle suoranainen harrastus eli koukku. Varsinkin kierrätykseen siirtyneet karppikirjoiksi kutsutut tuppaavat viihdyttämään, kertoessaan säälimätöntä tarinaansa maamme (ja jenkkien) rasvakauhun vaikutuksista menneinä vuosikymmeninä. Niistkin löytää joskus hyviäkin vihjeitä, kunhan muistaa muuntaa ne, miten sen nyt sanoisi, tähän tosielämään soveltuviksi. Niinpä opin yhdestä vähärasvaisuuden raamatusta vihdoin ja viimein lähes pettämättömän tavan tehdä munakkaita. Jooei teflonpannulla ja jooei vähärasvaisena mutta muuten noita on tullut hienäkuusta eteenpäin harrasteltua. Ja tänään tuli hiin hyvä päivällinen että laitetaan se tänne :)

Kawaileva täytetty (jauhelihaa - juustoa) munakas, 1/per nenu

Täyte oli tässä vaiheessa valmista ja se oli runsaassa voissa paistettua kyytön jauhista, jonka ylenpalttiset rasvat oli imeytetty melkoiseen määrään kluivaa sipulirouhetta. Sen ja voin lisäksi siinä ei ollut muita mausteita. Noin desi riittää yhteen.

Juustoraaste oli tilsitin oltermannia (halpaa, hyvää, ok-makuista, ehkä pouli desiä raastetta per henki

Kuummennetaan jauheliha (tein mikrossa)

Rikotaan muna (meikäläiselle) tai kaksi (siipalle) kulhoon ja vatkataan haarukalla rakenne rikki.
Laitetaan iso ruokalusikallinen voita hyväkuntoiseen pieneen teräspannuun (meillä noi 20 senttinen, se pienin)
Kun kuohuu kunnolla, kaadetaan munaseos sekaan, ja käännetään levy nollille.
Nostellaan munakasseosta niin että kypsyy tasaisesti.
Kun puolivalmis, kaadetaan toisen puolen päälle jauheliha ja sen päälle juustoraaste
Nostetaan munakkaan toinen puoli varovasti päälle, annetaan kypsyä hetki ja liu'utetaan lautaselle.
Tehdään seuraava munakas.

Syödään raikkaan salaatin kanssa; hyvä itävaltalainen Gruner Veltliner sopii tähän kuin nenä päähän.
"Raikkaassa salaatissa" oli tänään (kahdelle): pieni kourallinen ituja, viiden sentin pätkä paksua purjoa suikaloituna, 10 sentin pätkä erittäin ohutta käyrää kurkkua, kaksi lehdenpuolikasta kiinankaalia, puolikas suomalaista omenaa ja pieni kourallinen rasilaisen hapankaalia. Ai niin ja puolikas kotimainen vihreä paprika (joka oli jotenkin unohtunut jääkaappiin). Mausteina vajaa ruokalusikallinen kotimaista makeaa thai-kastiketta, myllystä pyöräytykset mustaapippuria ja suolaa, hiukan omenaviinietikkaa ja luraus Borgesin perusoliiviöljyä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-12-10 20:14:49 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Joulukokeilu, joka onnistui kertayrityksellä. Tästä tuli piparifiilis ihan ilman makeutusta

Jouluiset "kawapiparit" aurajuustolle (alkuperäinen ohje, ks https://www.dietdoctor.com/se/recept/sp ... epparkakor

Osa 1.
Noin desi voita, huoneenlämpöisenä tai hivenen sitäkin pehmeämpänä
Noin ruokalusikallinen venäläistä jogurttia (turkkilainenkin varmaan kelpaisi)
Noin ruokalusikallinen mietoa juustoraastetta (oltermannin tilsit sopi ainakin)
Osa 2, kuivat aineet
5-6 rkl kookosjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Mausteita (oli noin tl kanelia, noin tl inkivääriä, maustemitta neilikkaa, maustemitta kardemummaa, maustemitta vaniljasokeria)

Sekoita kulhossa voi, jogurtti ja juustoraaste
Lisää kuivat mausteet ja sekoita huolellisesti
Painele taikina litistyneeksi palloksi tai paksuksi levyksi ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi
Kauli ohueksi kahden leivinpaperin välillä; irroittele välillä paperit, niin saat piparit siitä helpommin irti.
Tein piparit pienimmillä piparimuoteilla; jos ei lähde irti leivinpaperista, niin poista reunat ja jätä ne siihen.
Paista 175 asteessa noin 10 min; katso etteivät tummu reunoilta liikaa.
Annoksesta tuli pellillinen eli noin 30 pienenpientä mureaa piparia

Maistuvat erinomaisen jouluisilta kun levitin päälle voita JA auraa JA hiukkasen hyvää hilloa :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-12-11 11:35:08 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 4694
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Olikosse sinun muunnelmasi Fathead-pizzapohjasta tässä nimenomaisessa ketjussa? Tänne kehun sen erinomaisuuden kuitenkin koska siinä on myös niitä perunajauhoja, joista täss on juteltu. Tein pizzan eilen kun huomasin että on viime vuonna ostettua kyytön jauhelihaa vielä pakkasessa: Kylläpä olikin TOSI hyvä ja siitä saa ohuen, ei tarvitse enää ikinä tehdä kukkakaalipohjaa, joka on paljon työläämpi eikä yhtä hyvänmaikuinenkaan.

(Tomaatillekin löysin korvikkeen, säilötty paahdettu paprika (https://www.foodie.fi/products/search2? ... C3%A4ilyke) on pienestä lisätystä sokerimäärästä huolimatta alle 5 g hiilaria/100g ja sen happamuus/makeus/kirpeys -yhdistelmä on loistavasti tomaatin kaltainen. Ja käytin sen lientä nesteenä siihen pizzapohjaan.)

_________________
Paleo-paimentolainen hyväkarppi joka vahtii myös happo-emäs tasapainoa ja lektiinejä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-12-11 14:49:59 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Täällähän se, sivulla 2 : )


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-12-29 10:50:37 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 38959
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Laitetaanpa tänne joulun välipäivien salaatti, joka on kyllä karppia ja kawaakin, mutta aineet sen verran eksottisia suomalaiseen talveen, että tästä tulee enemmän mieleen varakkaan Ruotsin LCHF :)

Uudenvuoden juhlasalaatti, minkävaan hyvän lihan kanssa

Yhden hengen annos:
Neljännes punaista paprikaa paloina tai siivuina
Koosta rippuen yksi tai muutama nuorta (lue käteen painavia, ei auenneita) tuoretta herkkusientä, viipaloituina
Pari oksaa persiljaa
Laita nätisti annosmukiin.
Asettele päällimmäiseksi ISO lusikallinen voioolia.
Nauti.

Ps. Meillä voiooli on nykyisin (siemenöljyjen tapaan mauttomaan) MCT-öljyyn tehtyä majoneesia,
johon on sekoitettu muserrettya valkosipulia ja pehmeää voita.
... ja jos uudenvuodenjuomana on shampanja, kannattaa majoneesissa käyttää etikan sijaan sitruunamehua...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 170 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 15 6 7 8 9 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)