karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2017-05-25 01:51:21

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 150 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2017-02-17 12:40:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
Toisinsyöjä kirjoitti:
Ehkä Els osaa valottaa asiaa, kunhan ehtii?

Se tiedän että vatsa rakastaa resistenttiä tärkkelystä - siis esim se kylmä keitetty peruna jne - mutta kun olen aina ajatellut perunajauhoja etupäässä hyvinkin raffinoituna tuotteena ja ne eivät niin kovin usein ole mitenkään erinomaisen terveellisiä.

Kostdoktorn sanoo että perunatärkkelys on resistenttiä tärkkelystä vain jos sitä ei lämmitä:
http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjo ... -starkelse

Minun perunajauhohimoni kohdistuu kiisseleihin, jotka lämmitetään kunnes pulpahtaa ja sitten otetaan heti pois levyltä. Vaippaikäiseni haluaa syödä perunajauhoa ihan sellaisenaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-17 12:52:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 3917
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Niin, siis minä en olettanut että se on resistenttiä edes kuumentamatta ja juuri siksi ihmettelin miksi niitä lättyjä himoan.
Vaihtoehdot ovat nyt siis ihan vaan se maku/rakenne tai sitten jokin mystinen ominaisuus perunajauhossa.

Olen aina ajatellut että vaippaikäinen ei ole vielä turmeltu kaikenlaisella mitä nykyään syödään ja sen vuoksi sen ikäisen himot ovat todennäköisimmin juuri asioihin joita kroppa haluaa. Ja vähän vanhempienkin lasten: Tällä foorumillahan on kuultu lapsista jotka syövät leivänpäälliset ja jättävät itse leivän syömättä. :D

_________________
Paleo-paimentolainen hyväkarppi joka vahtii myös happo-emäs tasapainoa ja lektiinejä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-17 13:22:11 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Resistenttitärkkelysten aikaan tuli luettua juttuja, kokeellisiakin, ja niiden perusteella oletan että suurin osa niin kylmien perunoiden kuin perunajauhojen(kin) tärkkelyksestä on ihan tavallista. Ja kun en kamalasti hifistele, niin omalta puoleltani laitan perunat samaan bulkkihiilarikasaan kuin nuo muutkin ja veikkaan että suurin osa on imeytyvää hiilaria eikä mitään vain-geeliytyvää liukoisen kuidun kaltaista. MUTTA suoliston kaipaama kuitu (tai siis-tärkkelysjyvät-inuliini-nanoselluloosa-hemiselluloosa-lihankaltaistenkuidut ja mitä niiitä olikaan) on määrältään aika pientä, ja vähälläkin voi olla käyttöä jo siellä.

Itse syön näitä määriä hiilareita enemmän maksan tueksi eli oletan/toivon (ja siltä tuntuukin) että niistä iso osa imeytyy juuri kuten pitikin. Mutta toisaalta, meikäläisen ongelmat eivät ole koskaan olleet mahanpuruissa vaan iholla ja limakalvoilla ja ylenpalttisen suurissa autoimmuunijärjestelmän korjausreaktioissa joita allergioiksikin kutsutaan. Meitä nyt vaan on moneksi :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-17 13:28:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 3917
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Ehkä tuo vähä perunajauhoista on sitten vaikka sille maksalle mieleen. Uskon vahvasti siihen että maksalla on suora puhelinlinja makuhermojen suuntaan, tämä sen kokemuksen perusteella jolloin säästyin suuremmalta ruokamyrkytykseltä sen vuoksi että aivan normaalin makuinen purkkihernekeitto lakkasi maistumasta puolentoista lusikallisen jälkeen.

Pähkinät ja kerfiirin & kerman hiilarit ovat (kasvisten ja mustikoiden vähäisen hiilarimäärän ohella) olleet minulla se pääosa päivän hiilareista. Olen pähkinöitä jo vähentänyt sellaiseen "kouralliseen" päivässä, tarjoilaan nyt sitten kropalle lättyjä kun se niitä kerran haluaa.

_________________
Paleo-paimentolainen hyväkarppi joka vahtii myös happo-emäs tasapainoa ja lektiinejä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-18 01:22:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
Toisinsyöjä kirjoitti:
Niin, siis minä en olettanut että se on resistenttiä edes kuumentamatta ja juuri siksi ihmettelin miksi niitä lättyjä himoan.
Vaihtoehdot ovat nyt siis ihan vaan se maku/rakenne tai sitten jokin mystinen ominaisuus perunajauhossa.

Olen aina ajatellut että vaippaikäinen ei ole vielä turmeltu kaikenlaisella mitä nykyään syödään ja sen vuoksi sen ikäisen himot ovat todennäköisimmin juuri asioihin joita kroppa haluaa. Ja vähän vanhempienkin lasten: Tällä foorumillahan on kuultu lapsista jotka syövät leivänpäälliset ja jättävät itse leivän syömättä. :D

En ole katsonut juuri noiden lättyjen reseptiä, mutta täytyy sanoa että minulla välillä on himo sellaisiin "tärkkelystuote paistetaan voissa" -ruokiin, jolloin maistuisi mm. lätyt. Yleensä nykyään tosin tuossa himossa vain pilkon raakoja perunoita kuutioiksi ja kypsennän runsaassa voissa rapeapintaisiksi.

Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä kanssasi lasten himoista. Sama oma vaippaikäiseni usein purkaa ostoskassin näin: kaikki muut tuotteet jättää rauhaan mutta voipakettiin heti iskee hampaansa kiinni. Näin on siis käynyt useita kertoja. Broilerin siivistä hän taas on heittänyt lihat pois ja järsinyt luusta ytimen esille.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-18 22:07:15 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Elssin kawahtava porkkanakeitto (vaati useamman tunnin rauhallisen kypsytyksen)

Yksi tai useampi sipuli
Porkkanoita (nyt oli viisi keskikokoista, määrä vaihdellut vuosien saatossa paljonkin)
Luulientä tai kinkunpaistolientä rasvoineen (oli jälkimmäistä, jossa rasvaa korkeintaan 2 rkl), määrä riippuu suolaisuudesta
Pala selleriä (jos on, oli nyt)
Voita tai muuta hyvää rasvaa (suolatonta, jos liemi on suolaista; fifty-sixty voi-kookosta tasapainotti tässä tosi hyvin kinkkuliemen ominaismakua)
Pari desiä kermaa
Mausteita jos siltä tuntuu (mustapippuri usein riittää, paprika sopii hyvin, moni muukin käy)
Viimeistelyvoita

Pilko sipulit ja porkkanat ja selleri kuutioiksi.
Kuullota näitä ja pippuria rauhassa reilussa rasvamäärässä ainakin puoli tuntia, miedohkolla lämmöllä. Jos liemi on suolaista, käytä suolattomia rasvoja
Lisää liemi, jatka kypsennystä kunnes kasvikset ihan pehmeitä. Bamixoi ne keittokattilassa soseeksi.
Jätä liedelle mietoon lämpöön, lisää kerma ja hauduta lisää, nyt enää ykkösellä.
Maistele tarvitaanko lisää vettä (jos turhan sakeaa), voita (melkein aina tarvitaan, joskus paljonkin) tai mausteita.

Kierrätysmiitin vajaan 2 litran annokseen meni voita yhteensä (kahdessa erässä) ehkä 200g, lisäksi kinkkurasvaa ehkä puoli desiä ja kookosta puoli desiä tai desi.
Riittävä rasvan määrä on tärkeä, nytta se riippuu oleellisesti kasvisten määrästä: imeytä mukaan niin paljon kuin voit, mutta niin että se ei näy pinnalla.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-03-05 10:48:04 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Päivitetty vanhan pitsan viestiin jo pari kertaa kokeiltu, kawaan ja paikallisuuteen sopiva pitsanpohja.
Linkki: viewtopic.php?p=1717410#p1717410

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-17 09:59:01 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Perunajauhoista on näemmä ihan asiatietoakin netissä (silloin joskus ei oikein ollut, väitteitä vain). Näyttää siiltä että suurustukseen käytetyt perunajauhot ovat kevyestä kuumentamisesta huolimatta edelleen varsin niukasti glukoosiksi muuttuvia. Leivonnaisissa ja pitkissä kypsennyksissä se on sitä mitä muukin glukoosi, mutta täkäläisten perinteisten ohjeiden mukaisissa kiisseleissä, keittojen/muhennosten jälkisuurustuksissa tai vaikkapa kawaletuissa se ei muutu juuri miksikään.
Miten se perinnekokkaus vetääkin pitemmän korren näissä, aina? :mrgreen:

Joten lisäsin pääsiäisen kunniaksi kawalettuviestiin linkki jossa laskeskeltu näiden resistenttiä tärkkelystä :)
siis tänne: viewtopic.php?p=1775697#p1775697
Kiitos Karppiselle hifistelystä!

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-17 11:52:43 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 37148
Ei ole sitten perunajauhoista hyötyä kääretortun teossa - paitsi gluteenittomuus. Sitähän paistetaan n. 8 min.

_________________
Sisulla ja sydämellä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-17 12:05:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
No gluteenittomuus sentään jää. Ja ehkä myös se, että hienojakoista jauhoa tarvitaan ehkä vähemmän kuin karkeaa,
eli tärkkelyksen grammamäärät jäävät ainakin pienemmiksi.
Mutta joo, jauhot + sokeri minkä tahansa tuotteen pääainesosina ovat aika kaukana karpista...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 150 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)