karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-07-24 09:21:26

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2019-02-11 09:30:03 
Poissa
Pusukala
Pusukala
Avatar

Liittynyt: 2010-09-20 09:57:53
Viestit: 8254
Jutussa on esitelty Ketogeenista ruokavaliota:

Alkuperäinen artikkeli

Lainaa:
Lisää rasvaa, kevyempi olo? Ketogeenisen ruokavalion hyödyt ja haitat

Rasvapitoisen ketogeenisen ruokavalion luvataan laihduttavan ja piristävän. Onko se oikeasti hyväksi?

Onko karppaus tehnyt paluun? Nyt on taas muotia syödä paljon rasvaa ja erittäin vähän hiilihydraatteja. Karppauksen uusi muoto on ketogeeninen ruokavalio. Sen idea on muuttaa hiilihydraattipohjainen aineenvaihdunta rasvapohjaiseksi. Normaalisti elimistön tärkein energianlähde on glukoosi, jota muodostuu hiilihydraateista. Kun glukoosi viedään pois, keho alkaa polttaa rasvasta ketoaineita energiaksi aivoille ja lihaksille. Tilaa kutsutaan ketoosiksi.

Vaan mitä hyötyä siitä on?
– Ketoaineet vähentävät jonkin verran ruokahalua ja näläntunnetta. Kun pääsee ketoosiin, voi siis syödä vähemmän, sanoo lihavuus- ja raskauskomplikaatiotutkija Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.
Ketoosi on paastotila. Ketogeenisessä ruokavaliossa noin 70 prosenttia energiasta saadaan rasvasta, 20 prosenttia proteiinista ja loput hiilihydraateista. Se on siis rasva-, ei proteiinidieetti.

Viljoja ei syödä lainkaan, ja myös juurekset, hedelmät ja jopa marjat ovat pannassa. Kasviksista käyvät vain vähän hiilihydraatteja sisältävät vaihtoehdot, kuten pinaatti ja parsakaali. Ruokavalio johtaa ketoosiin. Tilan voi mitata apteekin testillä, joka on tarkoitettu diabeetikoille, tai päätellä haisevasta hengityksestä.
Ketoosi on paastotila, johon pääsee myös syömällä yksinkertaisesti liian vähän tai ei lainkaan. Esi-isämmekin paastosivat ajoittain historian havinassa. Onko se siis hyväksi?
– Paasto ei ole luonnollinen tila, eikä siitä ole mitään hyötyä, Jääskeläinen sanoo.
Esi-isätkään eivät näännyttäneet itseään vapaaehtoisesti. Ruokaa ei vain ollut aina saatavilla. Paastoaminen onkin hengenvaarallista, jos se jatkuu pitkään.

Miten käy suolistomikrobien?

[b]Dieetin suurin pulma on kuidun puute. Vähähiilihydraattisia kasviksia, kuten vihreitä vihanneksia, saa syödä melkoisen määrän, jotta ruokavaliosta saisi kunnolla kuitua.
Jos kuitua tulee liian vähän, suoliston mikrobisto alkaa köyhtyä. Siitä seuraa vatsaongelmia, ja vastustuskyky voi heikentyä. On tutkittu, että suolistomikrobit vaikuttavat myös aivoihin ja mielialaan.
Kuitu pitää kylläisenä ja vatsan sisällön liikkeellä. Dieetti voi aiheuttaa ummetusta. Lisää ongelmia voi tulla runsaasta rasvan määrästä.
– Jos ruokavaliossa on paljon tyydyttynyttä rasvaa, se on vaarallista sydämen ja verisuonten terveydelle, Jääskeläinen muistuttaa.
Moni käyttää ketodieetillä paljon hyviä kasviöljyjä. Usein myös kirkastetun voin eli gheen ja kookosöljyn käyttö lisääntyy. Ne sisältävät runsaasti haitallista tyydyttynyttä rasvaa. Monen aamu alkaa rasvakahvilla eli kahvilla, johon lorautetaan kookosöljyä tai gheetä.

Ruokavalioon kuuluu yleensä myös punainen liha, jossa on siinäkin kovaa rasvaa. Tyydyttynyt rasva nostaa veren haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta. Pahimmillaan seurauksena on sydäninfarkti.
Ketogeeninen dieetti saattaa lisätä kananmunien käyttöä. Munissa on LDL-kolesterolia, jota ihmiset imeyttävät eri tavoin. Jos on saanut geeniperintönä kyvyn imeyttää kolesterolia hyvin, kananmunien runsas syönti ei ole terveellistä.
Hyvää dieetissä on se, että ruokavaliosta jäävät pois luonnostaan monet sokeripitoiset herkut: pullat, jäätelöt ja suklaat.

Ketoosi vai nälkiintyminen?

Vähähiilihydraattisilla dieeteillä voi saada nopean alun painonpudotukselle. Moni haksahtaa tähän ja muihinkin muotidieetteihin juuri siksi. Ne tuntuvat helpommilta kuin tieteellisesti tutkitut ravintosuositukset. Eri dieeteillä saatavat laihdutustulokset alkavat kuitenkin tasoittua puolessa vuodessa.
– Se kertoo, että ketogeenistä dieettiä on vaikea ylläpitää kauan käytännön elämässä.
Jääskeläinen ei tyrmää ketodieettiä, jos sitä toteuttaa oikein ja on terve. Hän ei suosittele sitä raskaana oleville.
Hollannissa on seurattu lapsia, jotka syntyivät talven 1944–45 aikana nälkiintyneille äideille. Maassa oli tuolloin nälänhätä toisen maailmansodan tähden, ja lapset syntyivät alipainoisina. Aikuisina näillä lapsilla oli kohonnut riski lihoa ylipainoisiksi ja sairastua sydänsairauksiin ja diabetekseen.
– Ei tiedetä kunnolla, miten ketoosi vaikuttaa raskauden aikana. Se on kuitenkin elimistölle samankaltainen tila kuin nälkiintyminen.

Jääskeläinen haluaa muistuttaa myös ketodieetin ekologisista ja eettisistä seurauksista.
– Jos me kaikki ryhtyisimme dieetille, joka pohjautuu eläinkunnan tuotteille, maapallo ei kestäisi sitä.

Kokeile ketoosia terveellisesti

- Käytä pehmeitä rasvoja. Oliiviöljy, rypsiöljy, siemenet, pähkinät, avokado ja rasvainen kala sisältävät hyvää rasvaa. Vältä punaista lihaa, voita ja kookosöljyä.
- Suosi kalaa proteiininlähteenä. Se on terveellisempää ja ekologisempaa kuin liha. Valitse kalakantoja, jotka ovat pyydetty kestävästi. Katso lisää WWF:n Kalaoppaasta.
- Varmista, että saat C-vitamiinia. Jos kaikki hedelmät ja marjat on karsittu pois, C-vitamiinin puutos uhkaa. Mieti, tarvitseeko ruokavalion olla ehdoton.


Tää on tällainen vähän oikein ja loput väärin-teksti.
Mulla ei ainakaan oo ketogeenisellä ollut nälkä, enkä vertaisi omaa ketogeenistäni sota-ajan lapsiin, jotka oikeasti näkivät nälkää.

_________________
Flirttailee Nukkumatin kanssa
___________________

“How to stop time: kiss.
How to travel in time: read.
How to escape time: music.
How to feel time: write.
How to release time: breathe.”

― Matt Haig ―


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 09:45:48 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 18249
Tällaisia vähän oikein ja paljon väärin -esittelyjä ketogeenisesta on rapakontakainen media ollut täynnänsä viime aikoina. Yhden tällaisen on Joy Y. Kiddie ruotinut puolestamme:


https://www.lchf-rd.com/2019/02/08/queb ... e-a-catch/

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 11:11:50 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-08-19 11:42:22
Viestit: 354
Totuudeksi riittää se, mikä näkyvimmin esitetään enemmän ja vähemmän opiskelleille kansalaisille energia-aineaineenvaihdunnasta yleisesti googlattavilla sivustoilla. Siis se, miten solu tuottaa käyttöönsä KAIKKEEN toimintaan ja hyvinvointiin tarvittavan energian, ATP:n (Adenosiini-tri-fosfaatin) mitokondrioissaan.
Tuotannon loppu = elämän loppu. Vajaatuotanto = solun vajaatoiminta. Diagnoosilistaan kirjoitetaan mm metabolinen oireyhtymä MetS (mm T2D, sepelvaltimotaudit ja pitkä lista muita, joista alkoholista riippumaton rasvamaksa on lisääntynyt voimakkaasti ja väestösuhteessa johdamme Eurooppaa).

Todistuksen ehdot eivät enää riitä palauttamaan edes ammattilaisten osaamistasoa. Luokalle pitäisi jättää kertaamaan.
Esimerkki: rasvakudoksesta noin 25 määräprosentilla esiintyvä KOVA TÄYSIN TYDYTTYNYT ELÄINRASVA (palmitiinihappo, 16:0) tai steariinihappo (18:0) ovat varmaan suuren luonnon (lajikehityksen) VITSI, kun niistä (rasvahapoista) ATP:n monimutkainen tuotantojärjestelmä tuottaa ilman häiriöitä ja tehokkaasti tuotantoketjun tärkeintä välituotetta (asetyli-koensyymi-A).
Säästytään todella monelta haitalta, kun vähennetään glukoosilähtöistä ATP-tuotantoa. Ja onhan se ATP ihmeellinen aine. Sitä tuotetaan vuorokaudessa 40-50 LITRA ilman että olisi merkittävää välivarastoa (solubensaa kädestä suuhun).

On tietenkin totta, että rasvaan voi hukkua. Pitää vain tietää, että vajaat 70 vuotta vallinneet ravitsemussuositukset ovat makea oikotie suisidaalisessa rasvaan hukuttautumisessa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 11:29:00 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 14948
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
"Karppauksen uusi muoto on ketogeeninen ruokavalio". Juttu lähti asiantuntevasti vauhtiin...

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 11:53:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3540
NiilinKaimaani kirjoitti:
"Karppauksen uusi muoto on ketogeeninen ruokavalio". Juttu lähti asiantuntevasti vauhtiin...

Antti Heikkilä kirjoittaa kirjassaan Lääkkeetön elämä
Lainaa:
Käytin aiemmin termiä vähähiilihydraattinen ruokavalio kuvaamaan yksinkertaista ruokavaliomuutosta. Markkinakoneistolle on tyypillistä sekoittaa termejä ja hämmentää siten niiden sisältämää viestiä suuren yleisön silmissä. Joitain vuosia sitten mediassa oli uutisia, että 150-200 g hiilihydraattia päivässä olisi vähähiilihydraattinen ruokavalio. Onhan se sitä, jos asiaa vertaa virallisiin suosituksiin, joissa minun näkökulmastani katsoen suositellaan hiilihydraatteja ämpärikaupalla. Olen siksi luopunut VHH-termistä ja käytän tämäntyyppisestä ruokavaliosta ketodieetin nimeä, koska tämä termi on myös yleisesti käytössä maailmalla. Sana ketodieetti kuvaa sitä, mitä ruokavalio aikaansaa elimistössä ja se on siten tieteellisempi termi kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 13:58:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 888
Aika nolo artikkeli, kun käytännössä katsoen kaikki perusfaktat olivat väärin.

Onko oikeasti median tila se, että toimittajilla ei ole mitään hajua asioista? Koska artikkelissa kuitenkaan ei tyrmätty ketoa, niin se ei varmasti ollut myöskään tarkoitus. Sen sijaan jutusta paistaa hyvin voimakkaasti läpi vanhat kunnon:
- rasva tappaa, erityisesti tyydyttynyt rasva
- kuitupitoisuutensa ansiosta parasta ravintoa ihmiselle on aaltopahvi
- vahvistusvinouma (sodanaikainen aliravitsemus kelpaa argumentiksi ketogeenistä vastaan, mutta kontrolloidut tutkimukset tyydyttyneen rasvan vaarattomuuden puolesta eivät kelpaa)

Ymmärrän sikäli, että halutaan esiintyä "tolkun ihmisinä", esittää "tasapainoisia näkemyksiä", mutta jos tuollaisen positiivisen tasapainoisen artikkelin saa aikaan vain ryssimällä kaikki faktat, niin pitäisi ehkä miettiä, mikä sen artikkelin sisällön pitäisi olla. Toisaalta jos ei ole kompetenssia kyseenalaistaa jutun tasoa, niin voi voi.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 15:45:39 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 14948
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
Kasari kirjoitti:
NiilinKaimaani kirjoitti:
"Karppauksen uusi muoto on ketogeeninen ruokavalio". Juttu lähti asiantuntevasti vauhtiin...

Antti Heikkilä kirjoittaa kirjassaan Lääkkeetön elämä
Lainaa:
Käytin aiemmin termiä vähähiilihydraattinen ruokavalio kuvaamaan yksinkertaista ruokavaliomuutosta. Markkinakoneistolle on tyypillistä sekoittaa termejä ja hämmentää siten niiden sisältämää viestiä suuren yleisön silmissä. Joitain vuosia sitten mediassa oli uutisia, että 150-200 g hiilihydraattia päivässä olisi vähähiilihydraattinen ruokavalio. Onhan se sitä, jos asiaa vertaa virallisiin suosituksiin, joissa minun näkökulmastani katsoen suositellaan hiilihydraatteja ämpärikaupalla. Olen siksi luopunut VHH-termistä ja käytän tämäntyyppisestä ruokavaliosta ketodieetin nimeä, koska tämä termi on myös yleisesti käytössä maailmalla. Sana ketodieetti kuvaa sitä, mitä ruokavalio aikaansaa elimistössä ja se on siten tieteellisempi termi kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Tarkoitin sitä, että ns. karppausta on toteutettu ketogeenisena ruokavaliona ainakin niin kauan kuin Ruotsin LCHF on ollut käytössä. Bantingin tai varhaisten diabeetikkojen ruokavalion ketogeenisyydestä minulla ei ole tarkkaa tietoa. Ketogeeninen ruokavalio karppauksen muotona ei ole kuitenkaan mikään uusi asia.

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 16:03:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3540
NiilinKaimaani kirjoitti:
Tarkoitin sitä, että ns. karppausta on toteutettu ketogeenisena ruokavaliona ainakin niin kauan kuin Ruotsin LCHF on ollut käytössä. Bantingin tai varhaisten diabeetikkojen ruokavalion ketogeenisyydestä minulla ei ole tarkkaa tietoa. Ketogeeninen ruokavalio karppauksen muotona ei ole kuitenkaan mikään uusi asia.

Ymmärsin kyllä. Ja samaahan Anttikin tuossa sanoo. Tahdoin vain tuoda esille tuon virallisen tahon tahallisen termistön väärin "ymmärtämisen" ja sekoittamisen.
Tuossa lainauksessasi kirjoittaja ehkä halusi tehdä lukijoille selväksi, että kyse on siitä kauheasta karppaamisesta. (Joka meni jo ohi vai miten se nyt olikaan :D )

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 16:34:18 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 63702
Toisin sanoen on muotidieetti.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 17:02:53 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 7746
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Kasari kirjoitti:
NiilinKaimaani kirjoitti:
Tarkoitin sitä, että ns. karppausta on toteutettu ketogeenisena ruokavaliona ainakin niin kauan kuin Ruotsin LCHF on ollut käytössä. Bantingin tai varhaisten diabeetikkojen ruokavalion ketogeenisyydestä minulla ei ole tarkkaa tietoa. Ketogeeninen ruokavalio karppauksen muotona ei ole kuitenkaan mikään uusi asia.

Ymmärsin kyllä. Ja samaahan Anttikin tuossa sanoo. Tahdoin vain tuoda esille tuon virallisen tahon tahallisen termistön väärin "ymmärtämisen" ja sekoittamisen.
Tuossa lainauksessasi kirjoittaja ehkä halusi tehdä lukijoille selväksi, että kyse on siitä kauheasta karppaamisesta. (Joka meni jo ohi vai miten se nyt olikaan :D )

Joo, Bantingin systeemi onkin mielenkiintoinen...teeleipineen, iltapaukkuineen =D>

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Nykymenoinen (15.4.2019 alkaen) liki karnivoori Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 18:27:33 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40578
Paikkakunta: AlwaysComingHome
^^ Kaikin puolin asiallista karppausta on Banting, IMO. Toki väärin, mutta toimii :smt026

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)