Olli Postin FB-sivulta
(jos olette FB:ssä myös kommentit kannattaa lukea):
ASIAVIRHE, ASIAVIRHE!! Hesari, täällä on vakava asiavirhe:
– Rypsiöljy on siitä aivan poikkeuksellinen, että myös ne ihmiset jotka eivät syö kalaa, saavat siitä rasvahappoja joita normaalisti saadaan vain kalasta, sanoo Erlund.
TOTUUS: Rypsiöljystä ei saa kalan EPA- ja DHA-rasvahappoja, vaan ALA-rasvaa jonka konversio EPA:ksi ja varsinkin DHA:ksi on kehossa erittäin pieni; DHA:n tapauksessa korkeintaan parin prosentin luokkaa. Jos rypsi on eltaantunutta tai sitä on käytetty paistorasvana, on hyvin kyseenlaista ajatella saavansa siitä kehon omega3-tarpeet täytettyä. Käyttäisitkö kalaöljyä tai apteekin omega-lisää paistamiseen?
Rypsi sisältää kymmeniä kertoja enemmän omega-kutosta, kuin se määrä mitä keho edes parhaimmillaan pystyy konvertoimaan rypsin ALA-rasvahappoa EPA- ja DHA -muotoon. Siten rypsi useimmilla todennäköisesti huonontaa omega3-6-suhdetta olennaisimmilta osin. Tämä suhde merkitsee yleensä enemmän kuin omega-kolmosten absoluuttinen määrä. Ei auta vaikka saisi hieman lisää varsinaisia omegakolmosia kuten EPA ja DHA, jos saa samaan aikaan yli kymmenen kertaa enemmän omegakutosta – ja pahimmassa tapauksessa molemmat vielä eltaantuneessa, hapettuneesta, paistetussa muodossa.
https://yle.fi/uutiset/3-10563784 YLE.FI
Jouluateria on helposti vuoden raskain – Tutkijan 6 vinkkiä: näin teet joulusta kevyemmän
Joulun herkuista ei tarvitse luopua, vaikka haluaisi syödä kevyemmin ja terveellisemmin. Kinkun kovaa rasvaa kannattaa korvata kalalla, sanoo tutkija.
ASIAVIRHE #2:
– Jouluna esimerkiksi joulupuuro syntyy terveellisemmin niin että tekee sen rasvattomaan maitoon ja lorauttaa sekaan rypsiöljyä, jotta puuro ei niin helposti pala pohjaan.
KORJAUS: missä on näyttö rasvattoman maidon terveellisyydestä verrattuna täydempään maitoon? Tutkimuksista sitä on vaikea löytää:
http://turpaduunari.fi/rasvaton-maito-o ... a-terveell…
http://turpaduunari.fi/oikeassa-saa-oot ... -kaikki-na…
Rasvattoman maidon taustalla näyttäisi olevan enemmän teollisuuden tarpeita sekä politiikkaa kuin tiedettä:
http://turpaduunari.fi/koulumaitotuki-v ... inisterien…
http://turpaduunari.fi/maito-terveys-ja ... ssuosituks…
ASIAVIRHE #3:
– Pehmeillä rasvoilla, kuten kalasta ja rypsiöljystä saatavilla pitkäketjuisilla rasvahapoilla, voi myös tasapainottaa kinkusta saatavan kovan rasvan vaikutuksia, sanoo Iris Erlund.
KORJAUS: Finelin mukaan sianlihasta vain noin 37% on tyydyttyneitä rasvahappoja, joita artikkelissa virheellisesti kutsutaan nimellä "kova rasva". Suurimmaksi osaksi sianlihan rasva koostuu kertatyydyttymättömistä rasvahapoista, joita tutkijan käyttämässä virheellisessä termistössä kutsutaan "pehmeiksi rasvoiksi". Sian rasvasta noin puolet koostuu "oleiinihaposta", joka muodostaa hieman yli puolet myöskin rypsiöljyn rasvoista. Sekä rypsiöljy että sian rasva ovat ennen kaikkea oliiviöljystäkin tutun oleiinihapon lähteitä.
/ /
Jos samalla standardilla kirjoittaisi kokonaisen kirjan, lukijan terveyttä vaarantavien asiavirheiden lukumäärä nousisi luultavasti satasen korkeammalle puolelle.
PETTIKÖ YLEN FAKTANTARKASTUS?
Tuoreena kirjailijana voin sanoa, ettei faktantarkastusta nykypäivänä juurikaan ole, ei kirjojen kustannustoiminnassa eikä valtamediassa. Melkein kaikki tänä päivänä julkaistavat kirjat sisältävät asia- ja varsinkin kirjoitusvirheitä, välillä jopa hämmentävän paljon. Suurin osa faktojen tarkastuksesta on toimittajan tai kirjailijan omalla vastuulla. Artikkeleita ja kirjoja tuotetaan tänä päivänä hurjat määrät nopealla liukuhihna-aikataululla. Lukijan tehtävä on löytää ne helmet, joihin on todella panostettu työtä ja sydäntä. Parasta, mitä minä voin asiantuntijana tehdä, on panostaa laatuun niin että luottamus brändiäni ja nimeäni kohtaan kasvaa vuosi vuodelta, pikku hiljaa jokaisen julkaisun myötä. Sitä ei kukaan tai mikään tule tekemään puolestani. Se on strateginen valinta: julkaista paljon vähemmän ja edes vähän parempaa. Tehdä syvää työtä niin tuotannossa kuin julkaisun levityksessäkin.
Eilen sanoin pikkuveljelle puhelimessa, että jos vaikkapa kirjan julkaisuun kannattaa tehdä 10 asiaa, on järkevintä valita niistä tärkein tai mielekkäin, ja jos sen tekee todella hyvin, jo pelkästään sillä on tulos parempi kuin tekemällä ne kaikki liukuhihnatyylillä. Sitten kun ehtii, voi tehdä listasta seuraavan yhtä eeppisellä antaumuksella. Vähennetään yhdessä roskaa ja spämmiä: julkaistaan vähemmän ja käytetään aikaa sen kysymyksen kysymiseen, itseltä ja kollegoilta, osaajilta ja ammattilaisilta: miten tästä voisi saada vielä paremman, tarkemman, päräyttävämmän, totuudellisemman, vaikuttavamman?
Jos löydät tästä tekstistä kirjoitus- tai asiavirheen, raportoi se minulle niin korjaan sen. Jos korjaus tai täydennys vaatii tutkimustyötä ja selvittelyä, teen sen työn mieluusti ennen seuraaviin hommiin siirtymistä.
YLE.FI
Jouluateria on helposti vuoden raskain – Tutkijan 6 vinkkiä: näin teet joulusta kevyemmän
Joulun herkuista ei tarvitse luopua, vaikka haluaisi syödä kevyemmin ja terveellisemmin. Kinkun kovaa rasvaa kannattaa korvata kalalla, sanoo tutkija.
Vielä linkki alkuperäiseen julkaisuun
https://www.facebook.com/ollipostioffic ... cation=ufi
_________________
Tammikuusta 2011 rentokarppaillen. "ketoosihoipuntaa" heinäkuusta 2011 alkaen
Normaalipainoisena 2013 alkaen enemmän tai vähemmän ketoosissa, karnivori tammikuusta 2018 alkaen
http://meatheals.com http://justmeat.co/