OMG minkä propagandapläjäyksen aikaisemminkin THL:n propagandan levittäjänä kunnostautunut valtiotieteen maisteri Jukka Ruukki on keittänyt kasaan. Tämä keitos koostuu mm.
1. THL:ssä teetetyn väikkärin referoinnista. Väikkäri (epidemilogiaa, heikko näyttö) päätyy päinvastaiseen tulokseen kuin lukuisat RCT-tutkimukset (vahvaa näyttöä), joissa hiilareita rajoittavat ruokavaliot ovat laihduttaneet tehokkaimmin - tästä on oikein ruotsalaisen valtion tiedetoimikunnan raporttikin olemassa:
viewtopic.php?p=1797221#p17972212. Satuilusta siitä mitä kivikauden mies söi - ilman mitään näyttöä, tietenkin. Todellisuudessa kivikauden mies söi mitä sai ja metsästäjä-keräilijöiden ruoka oli sangen runsaseläinrasvaista. Karppaus on ihmisen alkuperäinen ja lajinmukainen ruokavalio. Ihminen eli puolitoista miljoonaa vuotta ilman viljaa, kontekstistaan irrotettua sokeria ja siemenöljyä. Kannattaa vilkaista aikajanaa:
viewtopic.php?p=2104580#p21045803. Lancet Public Healthissa (ei siis tiukasti vertaisarvioidussa Lancetissa) julkaistun epidemiologisen vedätystutkimuksen referoinnista. Kyseinen roskatutkimus on perusteellisesti perattu perkuulaudalla:
viewtopic.php?f=36&t=80766Kirsikanpoimintaa ja vääriä tietoja siis. Logiikastakin on puutosta.
Tiede-lehden jutussa kerrotaan, että rasvan osuus ruokavaliossa on kasvanut Suomessa koko 1900 luvun ajan. Jutun teesin mukaan kansan olisi siis pitänyt lihoa koko 1900-luvun ajan. Lihominen alkoi kuitenkin vasta 1980-luvulla eli sen jälkeen kun olimme saaneet viralliset ravitsemussuositukset.
Sokerin kulutus kasvoi sen jälkeen ja siemenöljyjen kulutus suorastaan raketoi. Samaan aikaan olemme enenevässä määrin siirtyneet prosessoituun ja ultraprosessoituun teollisesti valmistettuun ruokaan. Kolmesta päivittäisestä ateriasta on siirrytty suositusten mukaisesti useampaan - jotkut jopa laiduntavat koko valveillaoloaikansa, mikä sentään ei ole suositusten vika.
Heräävät kysymykset, jotka eivät tietenkään Ruukin päähän pälkähtäneet: ovatko lihavuusepidemian aiheuttaneet a) sokeri ja/tai b) suositusten hehkuttamat siemenöljyt eli liiallinen linolihapon saanti ja/tahi/tai c) prosessoidun ja ultraprosessoidun teollisen mössön osuuden kasvu ruokavaliossamme, tai/tahi/tai se, että olemme ryhtyneet syömään vähän väliä? Eivät tietenkään pälkähtäneet, sillä päätoimittaja oli jo etukäteen päättänyt, että lihomisen täytyi aiheutua rasvan kulutuksen kasvusta.
Eadesin mielenkiintoinen hypoteesi siemenöljyjen erityisestä lihottavuudesta:
viewtopic.php?p=2219719#p2219719Erdosi prosessoidun ja ultraprosessoidun ruuan vaaroista:
viewtopic.php?f=82&t=80470Jason Fung ateriafrekvenssin vaikutuksesta lihomiseen:
https://qz.com/quartzy/1428139/a-fastin ... next-meal/Lainaa:
“We never talk about the timing of the meal,” Fung tells Quartz. One major change he’s seen to the North American diet over the decades is the rise of snacking. People went from eating three meals a day to eating at all waking hours.
“You go back to the 1950s,” he says. “They’re eating white bread, they’re eating white pasta. No one’s eating whole wheat pasta… But they’re fine. There’s not much obesity.” This, he says, suggests it’s not the nutritional content that’s led to the modern rise in obesity, but rather the change in the frequency of eating.
Somehow over time, the idea that people should eat many small meals throughout the day to “boost” their metabolism became mainstream, a direct result of snack-food companies’ advertising, he notes. Snack makers also had a strategy to legitimize their claims. “The insidious part is the food industry sponsors a lot of dietician food conferences, and they were able to teach dieticians you should eat six times a day to lose weight,” says Fung.
“It sounds really stupid because it was really stupid.”
Tiede-lehti: EI JATKOON.