karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 05:15:32

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 21 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-10-31 15:47:58 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-23 18:02:08
Viestit: 366
Ei nyt mitään uutta mutta ihan pakko oli laittaa tämä. Sen verran hyvä esimerkki millä tasolla vieläkin Suomessa mennään. Kirkuva otsikko sokerista ja rasvasta. Sitten toteavat itse jutussakin, että rasva käsittelee sokereita/hiilareita jotka muuttaa rasvaksi. Mutta varo silti tyydyttynyttä rasvaa!!!

http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/ ... 7_we.shtml

FF


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-10-31 15:56:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-08-05 17:07:52
Viestit: 640
No mut tää on samaa kun kävin työterveydessä. Hoitsu pokkana selittää kolestroliarvot. HDL elikkäs nää hyvät rasvat on sulla hyvät ja LDL elikkäs nää pahat tyydyttyneet rasvat on kans ihan ok :)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-10-31 17:06:21 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Ja mitäköhän sisuskaluja leikkelevät lääkärit tarjoavat, kun siirrännäismaksakin rasvoittuu? Ei ainakaan opasta lopettamaan fruktoosin mussutusta.

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-01 14:44:07 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Ei tietenkään. Fruktoosi on ravitsemus- ja terveyseliittimme erityisessä suojeluksessa, vaikka se on tärkein ei-alkoholiperäisen rasvamaksasairauden aiheuttaja ja on vienyt varsinkin Yhdysvalloissa yhä useampia nuoria ihmisiä elinsiirtokirurgin pöydälle.

BMJ Editorial: Added fructose as a principal driver of non-alcoholic fatty liver disease: a public health crisis

Lainaa:
Conclusion
Based on the above evidence, dietary added fructose intake (as found in sucrose or high-fructose corn syrup) when consumed in excess is likely a principal driver of NAFLD and its consequences. Considering that the consumption of added sugars has increased from just 4 lb per person per year in the 1700s, to approximately 120 lb per person per year, added fructose-induced NAFLD should be considered a public health crisis. Reducing the intake of added fructose should be recommended to prevent and treat patients with NAFLD.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-01 22:35:55 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 918
Paikkakunta: Rannikko
Lainaa:
Yki-Järvisen taannoisessa tutkimuksessa parikymmentä lihavaa ihmistä nautti vapaaehtoisesti kolme viikkoa joka päivä noin puoli litraa limua, lasin tuoremehua sekä pienen pussillisen karkkia.

Kolmessa viikossa he lihoivat keskimäärin kaksi kiloa, mutta maksan rasvapitoisuus nousi keskimäärin peräti 27 prosenttia.

Laihdutusruokavalion aikana muutokset korjaantuivat.

- Jos ihminen ylensöisi tyydyttynyttä rasvaa, vaikutus olisi vielä pahempi maksan kannalta, Yki-Järvinen korostaa.


Mihin tyydyttyneen rasvan oletettu vaikutus perustuu, jos sitä ei kerran mitattu tässä tutkimuksessa?

Joko tyypillinen asenteellinen tutkija, jolla on niin vahva tieto asioista, että niitä ei tarvitse edes tutkia, tai sitten pakollinen lisäys, jolla hyvitellään VT:n edustajia, kun on menty sanomaan paha sana sokereista.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-01 22:42:13 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Mitäköhän on se ylensyöminen?

Aivan kuten rotta- ja ihmiskokeissa olen harrastanut erittäin runsasta tyydyttyneen rasvan syöntiä jo kohta 10 vuotta, tosin ilman merkittävää sokerisokeria tai fruktoosilisiä. Ja maksa-arvot ovat tasan kuten olettaa sopiikin eli kaikin puolin hyvät :)

Kaiken kukkuraksi rasvaa on vaikeaa ylensyödä yli tarpeensa, kunhan hiilarit ovat hanskassa eli niukat.
Ja tämäkin on todettu niin hiirillä, sioilla kuin ihmisilläkin, ja jo useamman tiedeartikkelin raportoimana.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-02 10:35:55 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-23 18:02:08
Viestit: 366
Yki-Järvisen kommentti on aivan päätön jossen sanoisi idioottimainen. Miksi tyydyttyneen rasvan syönti rasittaisi jotenkin maksaa? Eihän maksa edes käsittele rasvoja vaan hiilihydraatteja ja sokereita/alkoholia.

Tietysti terävä toimittaja olisi tämän hoksannutkin kun aiemmin jutussa juuri näin kirjoitti :)

FF


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-02 13:03:00 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2010-09-17 21:34:19
Viestit: 131
Hän kun on vastikään tehnyt aiheesta paperin. Repikääpä tästä huumoria:
Lainaa:
Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is characterized by excess accumulation of fat in the liver. In some cases, NAFLD is also accompanied by insulin resistance, resulting in metabolic dysfunction. Dietary fat content probably influences both NAFLD and insulin resistance; however, the immediate effects of fat consumption have not been fully explored. In this issue of the JCI, Hernández et al. evaluated hepatic glucose and lipid metabolism in humans and mice following a single oral dose of saturated fat. This one bolus of fat resulted in a measurable increase in insulin resistance, hepatic triglycerides, and gluconeogenesis. In mice, the saturated fat bolus resulted in the induction of several NAFLD-associated genes. Together, the results of this study indicate that saturated fat intake has immediate effects on metabolic function.


Edit:
Nähtävästi tämän tutkimuksen yhteydessä paperi kirjoitettu:
Lainaa:
BACKGROUND. Dietary intake of saturated fat is a likely contributor to nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and insulin resistance, but the mechanisms that initiate these abnormalities in humans remain unclear. We examined the effects of a single oral saturated fat load on insulin sensitivity, hepatic glucose metabolism, and lipid metabolism in humans. Similarly, initiating mechanisms were examined after an equivalent challenge in mice.

METHODS. Fourteen lean, healthy individuals randomly received either palm oil (PO) or vehicle (VCL). Hepatic metabolism was analyzed using in vivo 13C/31P/1H and ex vivo 2H magnetic resonance spectroscopy before and during hyperinsulinemic-euglycemic clamps with isotope dilution. Mice underwent identical clamp procedures and hepatic transcriptome analyses.

RESULTS. PO administration decreased whole-body, hepatic, and adipose tissue insulin sensitivity by 25%, 15%, and 34%, respectively. Hepatic triglyceride and ATP content rose by 35% and 16%, respectively. Hepatic gluconeogenesis increased by 70%, and net glycogenolysis declined by 20%. Mouse transcriptomics revealed that PO differentially regulates predicted upstream regulators and pathways, including LPS, members of the TLR and PPAR families, NF-κB, and TNF-related weak inducer of apoptosis (TWEAK).

CONCLUSION. Saturated fat ingestion rapidly increases hepatic lipid storage, energy metabolism, and insulin resistance. This is accompanied by regulation of hepatic gene expression and signaling that may contribute to development of NAFLD.


Jos nyt oikein käsitin, tutkittaville laitettiin glukoositippa valumaan, syötettiin satsi joko palmuöljyä tai verrokkia ja mitattiin tulokset. Viittaako Yki-Järvinen siis tyydyttyneen rasvan ylensyönnillä tähän - tasaisen sokerikuorman päälle syöty rasva-annos tekee huonoa...


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-02 13:39:59 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Auts. Ja syy epävarma? Annamunkaikkikestää... vaikka toisaalta, näitähän riittää

Siis... JOS vereen syöttää sokeria, niin takuuvarmasti kaikki samaan aikaan syötetty rasva pyritään siirtämään varastoihin tulevaa varten, koska sokeri, glukoosikin, on niin maan reaktiivinen myrkky, että se on aina pakko käyttää ensin verestä turvalliselle tasolle 8eikä vereen mahdu normaalisokerien kyseessä ollen kuin noin 5g glukoosia kerrallaan ja se on vähän se)... siis sama syy minkä takia viina (ja fruktoosi!) muuttavat myrkyllisyytensä takia käyttöjärjestystä vieläpä ohi glukoosisokerin. Palmitiini vähiten räjähdysherkkänä löpönä laitetaan silloin varastoon. Aivan kuten pitääkin. Oli kyse sitten talviunille valmistautuvasta karhusta tai ihmisestä...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 07:32:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-08-05 17:07:52
Viestit: 640
Kysyin kommenttia Iltalehden jutusta itse Ykä-Järviseltä. Hän vastaa:

...tyydyttynyt rasva muuttaa mm suoliston läpäisevyyttä ja lisää sitä kautta mm endotoksiininbpitoisuutta ja haitallisten cermidie. Synteesia. Tyydyttynyt rasva menee ihan suoraan maksaan, liiat sokerit muutetaan rasvojen uudismuodostuksessa tyydyttyneiksi rasvoiksi mutta tyydyttyneitä ei tarvitse muuttaa, ovat pahoja sellaisenaan...

Vähän ihmeellistä kun olen kuullut että juuri rasvalla ja VHH:lla siitä rasvamaksasta voi toipua :)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 08:35:03 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Epistola on ja pysyy. Ja silti jokainen kokeellinen mittaus kertoo, että tyydytetty rasva on vain se viaton sivustaseuraaja (ja se turvallinen paikka, joksi sokerit voidaan oikeasti muuttaa tarvittaessa), ja syömällä tyydytettyä rasvaa maksan rasvoittuminen ei vain lakkaa vaan alkaa vähentyä. Joka kerta.

Syöty tyydytetty rasva EI mene suoraan maksaan, koska sille on parempiakin paikkoja. Vain monityydyttymättömät tupataan pitkän kierron jälkeen säilömään maksassa (hiiri- ja ihmiskokeilla todettu, ja jo monesti). Sokerit todellakin mutetaan rasvaksi mutta vain jos glykogeenivarastot ovat jo täynnä (ylenpalttisten hiilareiden käytön ja jatkuvan syönnin takia). Ja kun näin alkaa käydä, se näkyy trglyjen kasvuna... joten (tietenkin!) rasvakarpilla triglytkin pysyvät kauniin matalina :)

Vaan ehkä ei voi kauhalla vaatia jos on vain lusikalla annettu?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 09:27:18 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Järvisen logiikka ei aukea meikäläiselle.

Lainaa:
, liiat sokerit muutetaan rasvojen uudismuodostuksessa tyydyttyneiksi rasvoiksi mutta tyydyttyneitä ei tarvitse muuttaa, ovat pahoja sellaisenaan...


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 09:31:43 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Itsekin jäin miettimään, että millaisen megaluokan valheen tuo olisi kertonut, jos tuolle tarinalleen olisi kysynyt biokemiallista mekanismia ihmiskehossa.

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 14:45:55 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2010-09-17 21:34:19
Viestit: 131
els kirjoitti:
Syöty tyydytetty rasva EI mene suoraan maksaan, koska sille on parempiakin paikkoja. Vain monityydyttymättömät tupataan pitkän kierron jälkeen säilömään maksassa (hiiri- ja ihmiskokeilla todettu, ja jo monesti). Sokerit todellakin mutetaan rasvaksi mutta vain jos glykogeenivarastot ovat jo täynnä (ylenpalttisten hiilareiden käytön ja jatkuvan syönnin takia).


Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta tulokselta:
Hepatic gluconeogenesis increased by 70%

Jos glukoosia on valmiiksi veressä, miksi maksa alkaa tehdä sitä lisää?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 15:31:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Minua kiinnostaa miten ihmeessä se tyydyttynyt rasva muuttaa suoliston läpäisevyyttä?!
Jos tyydyttynyt rasva on niin pirun pahaa suolelle, niin miksi siellä ohutsuolessa asuu se mikrobi, joka HOITAA suolinukkaa butyraatilla?!

Ja ikinä ei mainita sitä miten gliadiini (ja aveniini) osaa käskyttää suolen solut kemiallisesti löysäämään liitoksiaan kuten tekevät myös kolera- ja punatautibakteeri...

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-03 16:47:10 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tuna kirjoitti:
Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta tulokselta:
Hepatic gluconeogenesis increased by 70%

Jos glukoosia on valmiiksi veressä, miksi maksa alkaa tehdä sitä lisää?

En lukenut, oliko glukoosia valmiiksi veressä. Jos ei ollut, jostain se tehdään sinne.
Ja jos kyseessä oli lisäksi pääosin hiilareilla eläneitä, joille syötettiin kerralla kasa rasvaa ja vain rasvaa,
niin 70% muutos eimistään on edelleen kovin vähän... (normaalist maksa ei juuri tee sokeria rasvasta)

Samanlaisia kauhuo0tsikoita tehtiin muinoin vasta haudotuista kananpojista, joille syötettiin tyydytettyä rasvaa.
Ensimmäisenä päivänä tulokset eivät olleet häävit, mutta muutamassa päivässä kaikki lähti toimimaan hyvin :)

Ja.. se on totta että PO on iso, merkittävä metabolisten reittien säätelijä ja valitsija. Onneksi.
Peter kertoo lisää, todella monen artikkelin analyysin verran.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-04 12:50:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
... ja lisää kertoo myös aikoinaan maksansiirtoihin erikoistunut kirurgi Ralf Sunberg, joka 60-luvulla ameriikoissa huomasi eron silloisten jenkkien ja silloisten ruotsalaisten maksan rasvassa... ja on sittemmin seurannut ruotsalaisten maksojen rasvoittumista. Hän osaa sekä metabolian että tuntee tavan jolla tutkimuksia nykyisin tietoisesti manipuloidaan, eh, sopivin valinnoin : )

Herra on Ruotsin LCHF'n eoli rasvakarppauksen ykkösnimiä ja tietää mistä puhuu.
Blogissaan: http://www.ralfsundberg.se/
... tai vaikkapa Hanaqsaaressa pri vuotta sitten (ystävämme PP oli kuulemma twiitannut miehen vaaralliseksi : ) )
... tai kirjassaan Forskninfusket, taisi olla suomeksikin, vai oliko...? Ehdottoman suositeltavaa lukemista näille nuorille harhaanjohtajille tai -johdetuille Yli-Järvisille, paitsi tietysti jo työpaikka on tärkeämpi kuin ihmisten terveys tai asioiden ymmärtäminen oikein. Yleensä toki on...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-05 08:11:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 918
Paikkakunta: Rannikko
Suosittelen vahvasti tuota Forskningsfusket -kirjaa. Siinä perehdytään hienosti lääke- ja ruokateollisuuden historiaan ja miten tähän on tultu. Valitettavasti kirjaa ei ole käännetty suomeksi eikä edes englanniksi ainakaan jos luottaa noin vuoden takaiseen Amazonhakuuni.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-05 10:35:49 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Kuva Kuva



Ralf Sundbergin kirjojen Forskningsfusket! ja Forskningsfusket bara fortsätter pitäisi olla pakollista luettavaa kaikessa terveydenhoitoalan ammattilaisten koulutuksessa. Myös jokaisen terveydestään kiinnostuneen olisi suositeltavaa lukea ne.

Forskningsfusket! -kirjasta kirjasta on juttua kirjallisuusalueella:

viewtopic.php?f=9&t=58380&hilit=forskningsfusket

Lisäksi siitä on käyty keskustelua VHH-terveysravinto -sivustolla. Muuten nämä ruotsalaisen elinsiirtokirurgin ja dosentin kirjat on Suomessa vaiettu kuoliaiksi. Ruotsissa ne herättivät paljonkin keskustelua.

Ohessa pikakäännettynä ja lyhennettynä Ingemar Lundqvistin juttu Forskningsfusket! -kirjasta 2000-Talets Vetenskap -lehdessä:
Lainaa:
Niin se ilmestyi. Ainutlaatuinen kirja ruoka- ja lääkehistoriasta, jossa esitellään ensimmäistä kertaa ruotsiksi sekä biokemia että tutkijamaailman toimijoiden väliset henkilökemiat. Kirjoittaja on Ralf Sundberg, malmölainen dosentti, joka parhain tieteen asein hakee lainalaisuuksia ja syy-yhteyksiä luonnosta ja yhteiskunnasta.

Ensimmäinen ase on logiikka ja Sundberg onnistuu todellakin vakuuttamaan lukijansa. Kokonaiskuva tutkijoiden riippuvuussuhteista rahoittajiinsa on ainutlaatuinen. Sundberg paljastaa sen sosiaalisen verkoston sisäiset mekanismit, jossa tutkijat, lääkärit, ravitsemusterapeutit ja suurpääoma toimivat. Tämä auttaa meitä lukijoina ymmärtämään, miksi tiede on sellaista kuin se on.

Seuraa rahan jälkiä

Ralf Sundberg on salapoliisin työssään noudattanut ohjetta: -Seuraa rahan jälkiä. Lähtökohtana on selvittää, miten erilaiset viranomaissuositukset ovat syntyneet, ne "hyvät neuvot", joita Sosiaalihallitus ja Elintarvikevirasto markkinoivat alamaisilleen. Kuten esimerkiksi lautasmalli, avaimenreikämerkit ja lääkesuositukset.

Kun Ralf Sundberg ja eräät hänen kollegansa tiedustelivat ravitsemussuositusten tieteellistä pohjaa, heräsi epäilys, etteivät ohjeet ensisijaisesti tähdänneet kansanterveyden edistämiseen. Kun Sundberg kumppaneineen tarkasti kaikki 72 tutkimusraporttia, joilla Elintarvikevirasto perusteli ohjeitaan, he havaitsivat, että vain harvat näistä tutkimuksista kestivät päivänvaloa. Monien tulokset olivat sitä paitsi ristiriidassa niiden suositusten kanssa, joita niillä perusteltiin. Forskninsfusket!-kirja kertoo miksi ja miten tähän on tultu.

Rockefeller-dynastian rooli

Ralf Sundberg käy perusteellisesti läpi Rockefeller-dynastian vaiheet ja tämä on itse asiassa ensimmäinen ruotsinkielinen esitys heidän tarinastaan, vaikka heillä on ollut ratkaiseva osa lääketieteen kehityksessä.

Kaikki alkoi 1859, jolloin William Avery Rockefeller aloitti öljynporauksen Yhdysvaltain Titusvillessa. Oli keksittävä, mihin öljyä voitaisiin käyttää. Ensimmäinen Rockefeller markkinoi sitä enimmäkseen lamppuöljyksi, mutta yritti myös kehittää siitä ihmelääkkeitä mm. syöpään. Yksityisautoilun tultua kuvaan hänen poikansa John D. Rockefeller loi öljyllä omaisuuden monopoliyhtiö Standard Oilissa, josta sittemmin tuli Esso ja joka tunnetaan nykyisin Exxonina.

Vaikka John D. Rockefeller itse käytti homeopaattisia valmisteita, hän sijoitti öljymiljooniaan erilaisiin lääketieteellisiin tutkimussäätiöihin. Hän ymmäsi patentoitujen synteettisten lääkkeiden tarjoamat monopolistiset ansaintamahdollisuudet. Lääkäreiden koulutukseen kaukokatseinen mies panosti rahoittamalla yliopistoja.

Rockefeller ja Saksa

Rockefellereiden suuri läpimurto tuli toisen maailmadodan myötä. Saksalaiset olivat Rockefellereiden rahoitustuella kehittäneet nykyaikaisen kemianteollisuuden, joka valmisti mm. synteettista kumia. Saksalainen kemianteollisuus oli koottu IG Farben-yhtymään.

Sodan päättyessä saksalaiset olivat tuntuvasti muita maita edellä orgaanisessa kemiassa. IG Farben oli kehittänyt useita synteettisiä aineita, joiden vaikutuksia ihmisiin oli testattu keskitysleireillä. Saksalaisten patentit siirrettiin sodan jälkeen amerikkalaiseen omistukseen.

Saksalaiset tutkijat, jotka olivat työskennelleet IG Farbenissa, saivat lyhyet rangaistukset, joiden jälkeen heidät pestattiin kasvussa olleisiin amerikkalaisiin ja brittiläisiin biokemian yrityksiin.

Synteettisiä lääkkeitä

Saksalainen kemianteollisuus oli kehittänyt mm. syntettisiä aineita, joilla voitiin alentaa verenpainetta, veren kolesteroliarvoja ja verensokeria. Mutta mitä käyttöä näille keksinnöille olisi? Aivan, niitä oli ryhdyttävä myymään ei ainoastaa sairaiden ihmisten hoitamiseen, vaan myös ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa tiettyjen riskitekijöiden perusteella. Mutta olivatko korkeat kolesteroliarvot varallisia? Tätä kysymystä Sundberg käsittelee kirjassaan hyvin perusteellisesti.

Siirtyminen sairauksien hoidosta ennaltaehkäisyyn mahdollisten varhaisten varoitussignaalien perusteella edellytti paradigman muutosta. Sellaista ei loihdittu yhdessä yössä.

Manipulaatioita myytin rakentamiseksi

Oli löydettävä tutkijoita, jotka tuottaisivat uskottavia argumentteja sen puolesta, että korkeat kolesteroliarvot, kohonnut verenpaine ja koholla oleva verensokeri olivat merkkejä elimistön epätasapainotilasta, joka voisi johtaa vakaviin sairauksiin. (Ja että diabetesta tuli hoitaa lääkkeillä ruokavalion asemasta - kääntäjän huomautus)

Avokätisellä tutkimusrahoituksella Rockefellereiden lääkeyhtiöt onnistuivat saamaan joukon tutkijoita kiinnostumaan mahdollisista yhteyksistä.

Suunnittelemalla tutkimusasetelmat tarkoituksenmukaisesti ja sulkemalla pois häiritsevät tosiasiat pystyttiin osoittamaan, että nämä poikkeamat olivat sairauksien ennusmerkkejä. Sundberg on ansiokkaasti paljastanut kaikki ne tutkimusmanipulaatiot, joilla tulokset saatiin näyttämään toivotun kaltaisilta.

Ralf Sundberg rajaa lääketieteen ja lääkkeiden kehityksen tarkastelunsa tauteihin, jotka ovat yhteydessä ruokavalioon.

Sota synnytti ravitsemustieteen

Liittoutuneet myös perustivat ravitsemus- tai elintarviketieteen uutena akateemisena tieteenalana toisen maaimansodan aikana. Siinä ei lähtökohtana ollut voittojen tekeminen sairaiden ihmisten kustannuksella, vaan pyrkimys varmistaa omien maiden väestöjen riittävä ravinnonsaanti.

Tämä oli erityisen tärkeää Englannille, jonka elintarvikkeista yli puolet tuli siirtomaista. Miten välttää nälänhätä, kun kauppalaivasto oli alttiina saksalaisten tulitukselle? Amerikkalaisille kansan ruokkiminen ei ollut ongelma, heitä kiinnosti enemmän joukkojen ruokahuolto, sotilaiden ruoka-annosten ravitsevuus ja säilyvyys.

Ancel Keysin tärkeänä tehtävänä oli suunnitella sotilaiden ruoka-annokset. Ravitsemistieteen lapsuudessa keskityttiin lähinnä siihen, että sotilaat saisivat riittävästi energiaa voidakseen selviytyä tehtävistään rintamalla. Tämä taattiin helpoimmin jakamalla heille riittävästi rasvaa, koska siinä on enemmän energiaa painoyksikköä kohden kuin hiilihydraateissa. Mutta tuon ajan luonnolliset rasvat - voi ja kylmäpuristetut öljyt - olivat heikosti säilyviä. Tämä vauhditti teollisesti raffinoidun margariinin tuotantoa. Se täytti vaatimukset korkeasta energiatiheydestä ja säilyvyydestä. Sotilaiden K-annoksiin - K niinkuin Keys - sisältyi myös 12 piristävää savuketta päivää kohden.

Ancel Keys nosti sittemmin tutkimushuijauksen jalon taiteen aivan uudelle tasolle, mistä palkkioksi hän sai johdettavakseen YK:n elintarvikejärjestön FAO:n perustamisen.

Elintarviketeollisuus ja mainonta

Sotaponnistuksilla ja samanaikaisesti tapahtuneella mineraaliöljyn läpimurrolla oli suuria vaikutuksia Yhdysvaltain maatalouteen. Aikaisemmin oli suuria peltopinta-aloja käytetty öljykasvien tuottamiseen teollisuuden raaka-aineeksi. Nyt samat aineet pystyttiin syntetisoimaan mineraaliöljystä. Maatalouden piti suuntautua uusille urille, jotka sanelivat elintarviketeollisuuden jätit. Itsestään selvää oli, että nämä yhtiöt sijoittivat tutkijoitaan strategisiin asemiin amerikkalaisissa hallintoelimissä.

Samanaikaisesti oli suuri yleisö vakuutettava laajoilla kampanjoilla varhaisten riskitekijöiden merkityksestä. Tämän tehtävän tuli suurelta osin hoitamaan aviopari Laskerien johtama "mainostoimisto". He olivat aikaisemmin auttaneet Kellogg Companya tekemään sianrehusta, maissista, tuottavia aamiaismuroja. Mainoskampanja tuotti valtavat kassavirrat molemmille yrityksille.

Laskerit tiesivät, miten saada uudet "totuudet" menemään läpi tekemällä tietyistä hankkeelleen suopeista tutkijoista massamedian suosikkeja. Nämä saivat parhaat esiintymisajat suuntaa-antavissa konferensseissa. Tutkimusraportit oli myös paketoitava niin, että ne puhuivat yhä hallitsevammiksi käyneiden elintarvike- ja lääketeollisuujättien puolesta. Myös Yhdysvaltain ylin johto ylipuhutiin panostamaan toden teolla tutkimukseen. Niinpä esimerkiksi National Institute od Healthin, NIH:n, määrärahat moninkertaistettiin. Sinne sijoitettiin myös omia työntekijöitä johtaviin asemiin.

Jos kaikesta huolimatta jostain pääsi lipsahtamaan ulos tutkimusraportti, jonka viesti poikkesi toivotusta, pidettiin huoli sen vaikenemisesta kuoliaaksi. Tämän mahdollistivat hyvät suhteet myös siihen osaan mediasta, joka ei vielä kuulunut Rockefellereiden talousimperiumiin.

Ralf Sundberg on uskottavalla tavalla kuvannut kuinka kaikki tämä johti lautasmalleihin ja avaimenreikämerkkeihin, ravitsemusohjeisiin, jotka aiheuttivat lihavuus- ja sairausepidemiat. Kehitys alkoi Yhdysvalloista, levisi länsimaihin ja on nyt saavuttanut kolmannen maailman maat.

Tilanne Ruotsissa

Kirjan viimeisessä kappaleessa käsitellään tilannetta Ruotsissa, missä huolellisesti suunnitelluilla tutkimushuijauksilla on luonnollisesti myös on ollut jalansijansa.

Muun muassa amerikkalainen Nutrition Foundation, joka sittemmin on muuttanut nimensä ILSI:ksi (Internationa Life Sciences Institute), on huolehtinut Rockefellerin myyttien levittämisestä kauas Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi rasvakammon globalisoinnista.

Ajan mittan lihavuuteen ja siitä aiheutuviin sairauksiin johtavien ravitsemusneuvojen jakajina ovat Ruotsissa kunnostautuneet erityisesti kaksi Elintarvikeviraston entistä professoria, Åke Bruce ja Bengt Vessby. Heitä on Sundbergin mukaan selvästi kiinnostanut enemmän palvelusten tekeminen teollisuudelle kuin maanmiesten vyötärölihavuus.

Tälläinen lyhyt referaatti harvoin voi tehdä kirjalle oikeutta. Ralf Sundberg on onnistuneesti kuvannut kulissien takana käytyä peliä, joka on johtanut vaarallisiin lääkkeisiin ja ravitsemusohjeisiin. Pieni valtaeliitti on halunnut nähdä sairastuneen kehosi tervetulleena markkinana ja voittogeneraattorina lääkkeilleen. Ralf Sundbergin kirja opettaa meille, että kun uusi tutkimusraportti ilmestyy, meidän on kysyttävä, kenen etua palvelemaan se on tehty? Etsivätkö tutkijat tieteellistä totuutta biologisista lainalaisuuksista, vai haluavatko he palvella joitakin kaupallisia erityisintressejä kuvaamalla todellisuutta tarkoitushakuisesti? Kuten Ralf Sundberg niin oikein kirjoittaa, valtaosa tutkimusraporteista kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan. Siksi on välttämätöntä ottaa itse vastuuta omasta terveydestä kuuntelemalla oman elimistön ääntä. Kirja on haastava, mutta samalla niin tärkeä, että se on vaarassa tulla vaietuksi kuoliaaksi. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että mahdollsimman moni terveydestä kiinnostunut lukee sen.



Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Maksan siirto uhkaa
ViestiLähetetty: 2017-11-05 11:41:51 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 92397
Kiitos lyhennöksen suomennoksesta. Olipa kylmäävää luettavaa - uskottavuutensa vuoksi.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 21 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)