Reipas kirjoitti:
Kun en viitsi noita roskalehtiä ostaa (enkä kerinnyt tänään kaupassa lukeakaan) niin oliko nyt jotain uuttakin tutkimustietoa lihan osalta? Vai näitä vanhoja, joissa lihan vaarallisuus saadaan liittämällä käsitteeseen myös prosessoidut lihatuotteet?
Fogelhom saa kyllä Vihreiden puolueesta eniten ja helpoiten palstatilaa. Harmi vaan kun toimittajat tai lukijat eivät tajua, että mies on yhtä kuin vihreiden tiedotusosasto. Hänen suustaan ei voisi muuta propagandaa tullakaan. Oli tutkimustulokset sitten ihan mitä vaan.
Reipas
Eipä tuossa Iltalehden jutussa mitään uutta ollut. Vanhoja tarinoita kierrätetään ja tehdään näyttäviä lööppejä. Fogelin lausuntokin oli kierrätyskamaa
.
"Lihassa piilee riski
RAVINTO Tutkimukset osoittavat punaisen ja prosessoidun lihan käytön olevan luultua haitallisempaa.
VILLE HARTIKAINEN
Suomalaiset ovat lihansyöntikansaa.
Punaisen ja prosessoidun lihan keskimääräinen viikkokulutus oli viime vuonna lähes 1,5 kiloa, kun Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus on korkeintaan puoli kiloa viikossa.
– Aikuinen ihminen ei edes tarvitse lihaa, totesi Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tammikuun lopulla.
Asia ei ole täysin vähäpätöinen, sillä monet kotimaiset ja ulkomaiset tutkimukset osoittavat punaisen lihan ja erityisesti prosessoidun lihan runsaan käytön lisäävän kuolleisuutta ja useiden hengenvaarallisten sairauksien riskiä.
Esimerkiksi yhdysvaltalaisessa Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistu seurantatutkimus osoitti, kuinka 8–9 kuolemaa sadasta olisi lykkääntynyt, jos kaikki tutkimuksen osallistujat olisivat syöneet korkeintaan 40 grammaa punaista lihaa päivässä.
Mikä lihansyönnistä sitten tekee niin epäterveellistä?
– Merkittäviä haittatekijöitä ovat ainakin kovan rasvan suuri osuus ja runsas proteiinimäärä. Yhtä yksittäistä tekijää on kuitenkin hankala nimetä, kertoo Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Jussi Pihlajamäki .
Se, syökö punaista tai prosessoitua lihaa liikaa, ei selviä kuin laskemalla.
– Syömiseen liittyvien terveysriskien ongelma on juuri siinä, etteivät ne juuri tunnu voinnissa ennen kuin mahdollinen tauti puhkeaa, Pihlajamäki sanoo.
1. Syöpä
Useat tutkimukset osoittavat runsaan punaisen lihan ja lihajalosteiden syömisen lisäävän merkittävästi esimerkiksi paksusuolensyövän riskiä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan naudanlihaa ja lihajalosteita syöneellä kolmanneksella oli 50 prosenttia enemmän syöpätapauksia kuin vähiten niitä syöneellä kolmanneksella.
2. Sydän- ja verisuonitaudit
Ruotsalais–amerikkalaisen tutkimuksen mukaan vahvasti proteiinipitoinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio lisää sydänsairauksien ja aivoverenkiertohäiriön riskiä. Etenkin jalostetun lihan, kuten makkaroiden ja leikkeleiden runsas käyttö vaikutti terveyteen erityisen kielteisesti.
3. Diabetes
Tutkimukset osoittavat diabetesriskin kasvavan lihansyönnin kasvaessa. Muutos on havaittu sekä prosessoidun lihan että tavallisen punaisen lihan kohdalla. Lihansyöntiä vähentäneiden diabetesriski puolestaan pienenee, mutta vaikutus on vähäisempi.
4. Munuaisten ja verisuonten kalkkeutuminen
Muun muassa leikkeleissä ja muissa lihavalmisteissa käytettävän fosfaatin liikasaanti voi olla syynä munuaisten, verisuonten, jänteiden ja nivelten kalkkeutumiseen. Lihateollisuudessa fosfaattien käyttö on halpaa ja siksi hyvin suosittua.
5. Osteoporoosi
Fosfaatin on havaittu myös haurastuttavan luita. Lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että lisääntynyt eläinproteiinin saanti johtaa lähes varmasti luuston kalsiumin menetykseen.
6. Aivoinfarkti
Ruotsalais–suomalaisen tutkimuksen mukaan paljon makkaroita ja muita prosessoituja lihavalmisteita syövät naiset sairastuvat aivoinfarktiin muita todennäköisemmin.
Tutkimuksessa keskimäärin yli sata grammaa punaista lihaa päivittäin syövien aivoinfarktiriski on 42 % suurempi kuin korkeintaan 25 grammaa päivässä syövien."