karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-07-20 12:59:50

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 8 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2004-08-02 21:55:05 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40561
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Jutun tekijänä on KTL:n epidemiologian ja terveyden edistämisen osaston erikoistutkija Liisa Valsta. /jälkieditointi vihreällä. Luin aluksi sen hirmu kiireessä. Sori!/

Sinänsä asiallisen tuntuisesta jutusta saattaa kuitenkin asiaa tuntemattomalle jäädä käsityis että KTL:n kohtuus kunniaan tarkoittaisi vain ja ainoastaan hiilareita. Ne kun ovat ainoita, joista siinä puhutaan useampi lakije nimeltä mainiten ... Ja siinä missä lihatuotteet mainitaan, sävy ei ole enää erityisemmän positiivinen. Rasvaa ei mainita lainkaan. Korjaus: Ei kun on siellä muutama viittaus kovaan rasvaan. Muttei enää kertaakaan aikaisempaa virheellistä yhteyttä eläinrasvaan. Mielenkiintoista.

Ja kun katsoo tarkemmin, niin ... kasvisten lisääntyneen käytön allekirjoitan, ja hedelmienkin - mutta onkohan oikeasti 30 vuodessa marjojen ja kokojyväviljan käyttö lisääntynyt? Siis Suomessa??

Ja samassa henkäyksessä jäin ihmettelemään, miksei siellä sitten mainita myös sitä, että tänä paranevan terveyden aikana nimenomaan lihan kulutus on kasvanut - vaikka olemme edelleen jäljessä useimpia (vähäsydantautisempia) eurooppalaisia ikätovereitamme... tai sitä, että runsas kokojyvävilja ei ole tuonut meitä SVT-riskissä vieläkään kovin lähelle vaikka ranskalaisia tai sveitsiläisiä - joiden kokojyväviljan käyttö on huomattavasti meitä vähäisempää.

Olihan se tasapuolinen juttu, olihan?
Kunhan ihmettelen...
terv. els

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-02 22:42:00 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-05-23 22:19:38
Viestit: 1404
Luin jutun ja totesin, että suurinpiirtein samaa tuttua kuin tahänkin asti. Liika energian saantihan se peikko tuntuu edelleen olevan, samoin kovat rasvat. Positiivista oli puhe limsan tarpeettomasta sokerista, makealla herkuttelun arkipäiväistymisestä ja maininta nopeasti sokeristuvien raaka-aineiden lähteistä (mahtoikohan tarkoittaa riisiä, perunaa tms? Ei ollut selitystä)) Täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja ylistetään ja 90-luvun lopulle ulottunutta "suotuisaa kehitystä rasvojen laadussa". (Toivottavasti tarkoitti transrasvojen osuuden pienenemistä, mitään tarkennusta ei tässäkään ollut.)

Kolmen viime vuosikymmenen aikana tapahtuneita ruokatottumusten muutoksia pidetään edullisina. ? Samoin sanotaan, että ravintoaineiden puutostilat ovat aikaisempaa harvinaisempia. ?

Ihmettelen myöskin. Allergiat lisääntyvät. Diabetes lisääntyy. Masennus lisääntyy. Dementia lisääntyy. Neurologiset oireyhtymät lisääntyvät.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-02 23:44:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-19 20:09:11
Viestit: 802
Paikkakunta: Oulu
Mutta onneksi ihmiset syövät vähemmän rasvaa! ;)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-03 00:07:55 
Poissa
modekarppi
modekarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-22 12:24:33
Viestit: 7041
Paikkakunta: Jatkuvasti maailmalla
Diabetes on selkeästi elintasosairaus, kun taas neurologisten sairauksien lisääntymisessä osasyynä on väestön ikääntyminen. Allergiat voivat taas johtua osin liiankin hyvästä hygieniatasosta nykyään. Mitä tulee psyykkisiin ongelmiin, on varmaan osasyynsä myöskin nykyajan hektisellä elämällä ja sen vaatimuksilla, varsinkin työelämässä.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-03 06:02:52 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-21 20:03:36
Viestit: 471
Paikkakunta: Helsinki
Dzinni kirjoitti:
Allergiat voivat taas johtua osin liiankin hyvästä hygieniatasosta nykyään.


Tämä pitää paikkansa varsinkin eläinallergioiden suhteen. Lasten pitäisikin päästä tottumaan eläinten hilseeseen jo hyvin pienenä ja vähintään kerran-pari viikossa (esim. vierailu navetassa/tallissa).
Ruoka-aineallergioiden suhteen kyse on sitten enmmän siitä kaikesta moskasta jota valmiiseen ruokaan laitetaan... Näihin ruoka-aineallergioihin alakarppi taas auttaa, koska tässähän tulee valmistettua sapuskit itse 90%:sti ja niitä kaikenmaailman lisäaineita ja muita tököttejä tulee ruokaan tällöin vähemmän.
Monet ovat tällä palstalla hehkuttaneet, että alakarppi on lieventännyt siitepölyallergioita. Noista en tiedä, koska itsellä ei moisia allergioita ole.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-03 07:05:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-05-19 20:41:53
Viestit: 899
Paikkakunta: Oulu
Löytyykö tuota juttua netistä (HS ei helposti saatavilla)?


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-03 07:12:51 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 14:55:36
Viestit: 7505
Paikkakunta: Hanko
ilkka kirjoitti:
Mutta onneksi ihmiset syövät vähemmän rasvaa! ;)


Jesh! Konnaterveyslaitoksen propaganda puree! Nyt Estrella mainostaa että heidän sipseissään on kolmannes vähemmän rasvaa.

On se kiva että kauppiaatkin suosivat alakarppaajia myymällä paremmat lihansa halvemmalla. Ilmankos ei lihasta saa katetta.

SUMEIN PÄIN SOKERIJURRISSA

Miss you KTL: Yksikään ei jää hukkumatta (läskeihinsä).

Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2004-08-03 08:06:36 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40561
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Toisella lukemalla juttu valkeni lisää. Vau. Että KTL'ssäkin puhutaan jo "sokeristuvista raaka-aineista"! Tätä ei olisi vielä vuosi sitten päästetty julkiseen sanaan. Laitan leikekirjaani!

"Nopeasti sokeristuvat raaka-aineet" on muuten mahtava uusi sanonta määrittelylle "nopeasti imeytyvät hiilihydraatit" tai "korkean GI'n ruoka-aineet". Mahtaako joku vuoden sisään muistaa niiden vanhan suomalaisen nimenkin: tärkkelys, tärkkelysruoat tai puhdistetut tärkkelyspitoiset tuotteet (sis. kuoritut jauhot, väristä välittämättä). Siis se neutraali tavara, jota jamppa syö (suolalla maustettuna) huomaamattaan jokaikisessä leivänpalassaan - kokojyväviljan kera tai ilman.

terv. els

Ps.
- Harvardin Willett'illä ja KTL'llä on sama ongelma: kun vuosikymmeniä ratsastettiin kovarasva=eläinrasva yhteydellä, on vaikeaa alkaa puhua lihan ja luonnollisten eläinrasvojen eduista. Huolimatta siitä, että useat eläinravat ovat varsin pehmeitä ja että tyydytettyjenkin rasvahappojen osalta näkyy jo tutkimustuloksia, joiden mukaan pitkäketjuiset (siis kasviperäiset) vaikuttavat toisin kuin lyhemmät (eläinpäiset).
- Joten jokunen vuosi tästä eteenpäin meille syötetään vain kasviksia ja hedelmiä - ja tämän ajan kestäessä kokojyvävilja nostetaan pyhimysjalustalle, kun mitään muuta ei voida tai kehdata suositella polttoainetarpeisiin. No toisaalta, kehitys voi nopeutuakin. Kun sentään saa jo tutkiakin. Ja näin itsekkäästi katsoen on toki kivaa, jos possunliha ja moni muu "aikoinaan vaaralliseksi todettu aines" pysyy alihinnoiteltuna.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 8 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)