karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-11-13 10:31:12

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2019-07-12 07:24:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-08-05 17:08:09
Viestit: 13267
Hesarissa oli juttu ruokavaliovalmennuksista. Kopsaan sen tänne, kun on vain tilaajille tarkoitettu. Valitettavasti esimerkit ovat joidenkin fitness-tähtösten valmennuksia + Karalahden. Ketokickstart'ista tai jostain ketogeenisestä valmennuksesta olisi ollut kiva saada Uusituvan kommentteja. Joten vähän puolivillaisesti tehty juttu. Taas.

Paljastus: show
Sometähtien opeilla
Suosittujen bloggaajien ruokavaliovalmennukset lupaavat auttaa esimerkiksi laihtumisessa ja kiinteytymisessä.
Tilaajille
Sonia El Kamel HS
Julkaistu: 12.7. 2:00


Kaikki kolme valmennusta suosittelevat syömään viisi kertaa päivässä, eikä yhdessäkään ruokavaliossa ole jätetty hiilihydraatteja pois ruokavaliosta. (KUVA: ISTOCKPHOTO)
HALUAISITKO syödä puhtaammin tai voida paremmin? Kiinnostaako aineenvaihdunnan kiihdyttäminen? Haaveiletko kiinteämmästä kropasta?

Näihin kysymyksiin törmää, jos seuraa hyvinvointialan sosiaalisen median vaikuttajia Instagramissa, blogeissa ja vlogeissa. Monet fitness-alalla työskentelevät julkisuuden henkilöt ovat nimittäin alkaneet kaupata omia ruokavaliovalmennuksiaan seuraajilleen.

Ruokavalioita myyvät esimerkiksi tv-persoona Martina Aitolehti (94 600 Instagram-seuraajaa), bikini fitness -kilpailija Ilona Siekkinen (75 700 Instagram-seuraajaa), fitnessmalli Janni Hussi (197 000 Instagram-seuraajaa), personal trainer Nanna Karalahti (101 000 Instagram-seuraajaa), bikini fitness -lajissa kilpailevat sisarukset Sonja ja Sofia Aiello (yhteensä 56 500 Instagram-seuraajaa) ja Linda Manuella eli Linda Danakas (35 200 Instagram-seuraajaa), joka on Fitnet-valmennusportaalin toimitusjohtaja ja päävalmentaja.

He myyvät ruokavaliovalmennuksiaan Fitclub Finland-, Fitnet- ja Herotreeni-valmentajaportaalien kautta.

Osassa valmennuksista syödään ”puhdasta ruokaa”, toisissa vältellään maitoa ja gluteenia.

Valmennusten ajatuksena on auttaa ihmistä laihtumaan ja kiinteytymään, mutta myös ohjata syömään terveellisesti. Joissakin valmennuksissa vaihtoehtona on myös painon tai lihasmassan lisääminen.

Osa valmentajista väittää ruokavalionsa ”käynnistävän aineenvaihdunnan toiminnan”. Osassa valmennuksista taas syödään ”puhdasta ruokaa”, toisissa vältellään maitoa ja gluteenia.

HS tutustui kolmeen ruokavaliovalmennukseen ja kävi läpi joitain niissä esitettyjä väittämiä, suosituksia ja sisältöjä ravitsemustieteen emeritusprofessorin ja sisätautien erikoislääkärin Matti Uusituvan kanssa. Ruokavaliovalmennusten laatijat esittävät omat näkemyksensä valmennuksistaan tämän jutun lopussa.

Ruokavaliovalmennukset valittiin eri valmentajaportaaleista.Aielloilla, Karalahdella tai Danakasilla ei ole ravitsemusterapeutin ammattipätevyyttä, jonka saa opiskelemalla ravitsemustiedettä yliopistossa.

Sen sijaan sekä Karalahti, 31, että Danakas, 24, ovat kouluttautuneet personal trainereiksi.

Sonja, 19, ja Sofia Aiello, 23, ovat kisanneet bikini fitness -lajin suomenmestaruuskilpailussa, ja Sofia Aiello voitti sarjansa Suomen mestaruuden vuonna 2018. Sonja Aiello opiskelee personal traineriksi.

Karalahdella ja Danakasilla on lisäksi esimerkiksi urheilua ja hyvinvointia käsittelevät blogit. Aielloilla on suosittu Youtube-kanava. Sillä on 37 000 seuraajaa.

JOKAINEN kolmesta ruokavaliovalmennuksesta tarjoaa omien ruokasuositustensa lisäksi näitä suosituksia noudattavia reseptejä. Reseptejä on valmennuksesta riippuen kahdeksasta yli 30:een. Valmennusten mukana tulee eri määrä lisämateriaaleja, kuten kuntoiluohjeita, smoothie-reseptejä tai tietoa unesta.

Lisäksi valmennuksiin osallistuvat voivat jakaa kokemuksiaan joko valmennusportaalien omilla keskustelupalstoilla tai Facebook-ryhmissä. Esimerkiksi Aiellojen valmennuksen Facebook-ryhmään kuuluu noin 1 700 jäsentä.

SONJA Aiello kertoo HS:lle, että Eat Like Us By Aiellot S&S -valmennuksen on ostanut noin 2 000 ihmistä. Tarkkoja lukuja hän ei kommentoi.

Nanna Karalahti ei osaa kertoa Hero Basic Menu -valmennuksen osallistujamäärää, mutta sanoo, että luvut pyörivät ”sadoissa tai tuhansissa”.

Linda Danakas ei kommentoinut HS:n kysymystä siitä, paljon valmennusta on ostettu.

HS perehtyi valmennusten ravintosuosituksiin, mutta ei purkanut valmennusten sisältöjä yksittäisten aterioiden tasolla. Väittämät ja suositukset valikoituivat asiantuntijan arvioitavaksi yleisyyden, toistuvuuden ja ristiriitaisuuden perusteella.

Selvisi, että valmennukset sisältävät sekä ravitsemusalan ammattilaisten yleisesti suosittelemia ohjeita että totuuspohjaltaan kyseenalaisia väittämiä ja suosituksia.

Kiitettävää valmennuksissa on esimerkiksi se, että kaikki kolme suosittelevat syömään viisi kertaa päivässä, eikä yhdessäkään ruokavaliossa ole jätetty hiilihydraatteja pois ruokavaliosta. Lisäksi valmennukset kannustavat – ainakin näennäisesti – valmennettavia suhtautumaan lempeästi ruokaremonttiin ja itseensä.

HS:n selvitys keskittyi ennen kaikkea kyseenalaisiin ja ristiriitaisiin väittämiin ja suosituksiin.
Väite 1: Ainoastaan ruokavaliolla voi ”käynnistää aineenvaihdunnan”

Sonja ja Sofia Aiellon Eat Like Us By Aiellot S&S -valmennuksen verkkosivuilla annetaan ymmärtää, että valmennuksen ruokavaliolla voi käynnistää aineenvaihdunnan toiminnan. Ainoastaan ruokavaliolla starttaat aineenvaihduntasi, sivuilla kerrotaan.

Uusitupa suhtautuu väitteeseen kriittisesti.

”Perusaineenvaihdunta vaihtelee yksilöllisesti ja on riippuvainen kehon koostumuksesta ja painosta. Millään erityisruokavaliolla ei voi merkittävästi vaikuttaa aineenvaihduntaan.”


Aineenvaihduntaa ei voi merkittävästi kiihdyttää ruokavaliolla. (KUVA: PURI MARTÍNEZ)

Uusituvan mukaan ruokavaliolla ei siis voi kiihdyttää aineenvaihduntaa. Pitkäkestoinen liikuntasuoritus sen sijaan voi vaikuttaa aineenvaihduntaan siten, että aineenvaihdunta on kiihdyksissä enimmillään vuorokauden.

”Kirjallisuudesta löytyy yksittäisiä esimerkkejä siitä, että jotkut yksittäiset komponentit voivat kiihdyttää aineenvaihduntaa, esimerkiksi kofeiini. Mutta jos ihminen alkaa rakentaa ruokavaliotaan sen mukaan, että se kiihdyttää energiankulutusta, ollaan harhateillä.”

Väite 2: Ruokavaliot ovat ”puhtaita”

Sekä Nanna Karalahden että Sonja ja Sofia Aiellon valmennuksissa puhutaan ”puhtaasta ruoasta”. Ravitsemustieteen professori Uusitupa ei tunnista termiä.

”Ei puhtaalle ruoalle oikein löydy tieteellistä määritelmää. Lainsäädäntökään ei tunne tällaista käsitettä. Sen sijaan puhutaan ruoan turvallisuudesta.”

Aiellojen valmennus kehottaa suosimaan kotimaisia tuotteita, ja Karalahti neuvoo ostamaan luomua. Voisiko puhtaus siis viitata esimerkiksi raaka-aineiden valmistus- ja toimitusketjuihin?

”Jotkut suosivat luomuruokaa, mutta emmehän me välttämättä tiedä luomuruoankaan kohdalla ruoan koko ketjua pellolta pöytään. Luomuruoka saattaa täyttää jotain turvallisuusehtoja, mutta luomuruokaa valmistetaan kaikissa maissa, ja jossain ympäristö on saastuneempaa kuin toisaalla.”

Väite 3: Painonpudotuksessa suurimmassa roolissa on ruokavalio

Uusitupa allekirjoittaa tämän ainakin Linda Danakasin Fit With Diet -valmennuksessa esitetyn väittämän.


Painonpudotuksen kannalta ruokavalio on olennainen. (KUVA: ROSTISLAV SEDLACEK)

”Kontrolloiduissa tutkimuksissa liikunnan merkitys painonpudotuksessa on ollut kohtuullisen vähäinen. Kun pitkäaikaisesti syö sen, mitä kuluttaa, paino ei nouse. Esimerkiksi vyötärölle kerääntyvät kilot johtuvat siitä, että energiansaanti ylittää kulutuksen.”

Väite 4: Suosi maidotonta ruokavaliota

Linda Danakasin Fit With Diet -valmennuksessa kerrotaan, että maitotuotteet pitävät yllä kroonista tulehdustilaa ja keräävät nestettä vartaloon. Valmennus ei suosittele maitotuotteita proteiinin lähteeksi, mutta muutamissa resepteissä on esimerkiksi raejuustoa.

Danakasin valmennuksesta on tarjolla maidoton vaihtoehto, ja Karalahden valmennus on maidoton. Karalahden valmennuksen ravintotietoa tarjoavassa taustamateriaalissa kerrotaan, että maitotuotteiden poisjättäminen parantaa ihoa ja poistaa limaisuutta. Myös tulehdustilojen sanotaan vähenevän, kun maitotuotteita karsitaan.

”Ihminen pärjää ihan hyvin maidottomalla ruokavaliolla. Mutta näille väittämille ei ole tieteellistä näyttöä”, Uusitupa sanoo.

Väite 5: Gluteeniton ruokavalio auttaa vatsavaivoihin

Nanna Karalahden ruokavaliovalmennus on gluteeniton, ja Linda Danakasin ruokavaliovalmennuksesta on olemassa gluteeniton vaihtoehto. Fitnet-portaalin sivuilla suositellaan kokeilemaan gluteenitonta versiota Danakasin valmennuksesta, jos ”vatsassa on ongelmia”.


Gluteenittoman ruokavalion väitetään sopivan herkkävatsaisille. (KUVA: TUOMAS KOLEHMAINEN)

Karalahden valmennuksessa kerrotaan, että gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyvät henkilöt, joilla on esimerkiksi epämääräisiä vatsavaivoja, hiivasyndrooma, kuukautiskipuja, allergia tai astma, kilpirauhasen vajaatoiminta, reuma tai MS-tauti.

Uusituvan mukaan gluteenittoman ruokavalion hyödyt ovat liioiteltuja.

”Muiden kuin keliakiapotilaiden ei ole tarve noudattaa ruokavaliota”, Uusitupa sanoo.

Väite 6: Syö hiilihydraatteja

Nanna Karalahden valmennuksessa kannustetaan karistamaan pelko hiilihydraatteja kohtaan. Se on Uusituvan mukaan myönteistä. Myös Aiellojen ja Danakasin valmennuksissa syödään hiilihydraatteja.

Aiellojen valmennuksessa saa syödä ainakin täysjyväpastaa, riisiä, perunaa tai bataattia. Danakasin valmennuksessa hiilihydraatin lähteenä korostuvat esimerkiksi linssit, kasvikset ja täysjyväriisi. Yhdessä reseptissä ainesosana on makaroni.

Uusituvan mielestä hiilihydraattikammo on aikansa elänyt. Hänen mukaansa laihduttajankin tulee valita ruokavalioonsa riittävä määrä hyviä hiilihydraatin lähteitä. Hyviä hiilihydraatteja saa muun muassa täysjyväviljoista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Väite 7: Runsaasti munavalkuaisia

Valmennuksissa syödään paljon kananmunan valkuaisia ja kokonaisia munia. Valmennusten aamu- tai iltapalaresepteissä kehotetaan usein syömään 2–4 valkuaista ja yksi kokonainen kananmuna ateriaa kohden.


Kananmunan keltuainen voi nostaa kolesterolia. (KUVA: ROSEMARIE SÄRKKÄ)

Uusituvan mukaan runsaalla 30 prosentilla suomalaisista on sellainen geneettinen tausta, että kananmunan keltuainen nostaa kolesterolia.

”Sillä voi olla pitkällä aikavälillä epäedullinen vaikutus”, Uusitupa sanoo.

Hänen mukaansa ainakin tällaisten ihmisten tulisi välttää kananmunia ja syödä ainoastaan 3–4 kananmunaa viikossa.

Väite 8: Aamu kannattaa aloittaa juomalla puoli litraa vettä

Sekä Aiellojen että Karalahden valmennuksissa kehotetaan juomaan aamuisin 0,5 litraa vettä. Aiellojen valmennuksessa päivittäinen vesisuositus on 2–4 litraa vettä.

Uusituvan mukaan vettä on tärkeää juoda riittävästi, mutta valmennusten tarkkoihin vesimääriin hän suhtautuu varauksella. Neljän vesilitran juominen päivässä on hänen mukaansa liioittelua.


Puolitoista litraa vettä päivässä riittää. (KUVA: MIKKO STIG / LEHTIKUVA)

”On riittävää, että vettä juo normaalin suosituksen mukaan eli vähintään 1,5 litraa ja korkeintaan 2,5 litraa päivässä. Hikoillun nesteen määrä on korvattava juomalla vettä.”

Väite 9: Ainesosien punnitseminen auttaa

Aiellojen valmennuksessa lähes kaikki ainesosat on ilmoitettu gramman tarkkuudella. Danakasin valmennuksessa näin on toimittu monien ainesosien kohdalla. Karalahden valmennuksessa joidenkin ainesosien määrät on ilmoitettu grammoina.

Uusituvan mukaan terveen ihmisen ei tarvitse punnita ruokiaan.

”Kun puhutaan terveelle ihmisille annetusta suosituksista, ainesosien mittaaminen vääristää tavallista syömistä. Tarkat mittaukset kuuluvat tiettyjen sairauksien hoitoon.”

Danakasin Fit With Diet -valmennuksen päivittäiset kilokalorimäärät pyörivät noin 1 700 kilokalorin kieppeillä. Valmennuksen kerrotaan sopivan sekä naisille että miehille.

”Tuo kilokalorimäärä on suunnattu normaalipainoiselle pienelle naiselle, joka ei liiku runsaasti. Runsaammin liikkuva nainen laihtuu tuolla ruokavaliolla, ja mies laihtuu vielä enemmän”, Uusitupa sanoo.

Sonja ja Sofia Aiellon tai Nanna Karalahden valmennuksissa ei ole eritelty kilokalorimääriä annoksia kohden.

Karalahden valmennuksessa on omat reseptit miehille ja naisille. Reseptit ovat muuten identtisiä, mutta erona on, että miesten annoksissa käytetään suurempia raaka-ainekohtaisia grammamääriä. Tämän lisäksi resepteissä on ilmoitettu eri ainesosakohtaiset määrät eri painoa tavoitteleville. Ruokavaliolla on mahdollista tavoitella laihduttamisen sijaan myös painon nousua.

Väite 10: Täydennä ruokavaliota lisäravinteilla

Karalahden valmennus kehottaa nauttimaan esimerkiksi kuitulisiä ja merilevävalmistetta jodin saannin turvaamiseksi. Tämän lisäksi valmennus suosittelee vitamiinivalmisteita, kuten D- ja C-vitamiineja sisältäviä lisäravinteita.

Aiellojen valmennus suosittelee esimerkiksi sinkkiä ja magnesiumia sisältäviä lisäravinteita.

Danakasin valmennuksessa ei mainita lisäravinteita.

Uusitupa arvioi, että lisäravinteista tuskin on haittaa, mutta pitää niitä turhana.


Lisäravinteista ei tuskin ole haittaa, mutta ei hyötyäkään, arvioi Uusitupa. (KUVA: SIRPA RÄIHÄ)

”Eivät ne mitään ihmeaineita ole. Jos syö yleisten ravitsemussuositusten mukaisesti, lähtökohtaisesti ei tarvitse syödä lisäravinteita.”

Ainoa vitamiini, jonka saannista terveellisesti syövä suomalainen voi Uusituvan mukaan olla huolissaan on, D-vitamiini.

”Osalla naisista raudansaanti voi myös jäädä matalaksi.”

UUSITUPA kertoo vierastavansa yksityiskohtaisia ravinto-ohjeita ja muistuttaa, että kyseisten erityisruokavalioiden pitkäaikaisvaikutuksia ei ole tutkittu.

Hänen mukaansa joitakin viikkoja kestävät ruokavaliovalmennukset tuskin aiheuttavat välitöntä vaaraa kellekään, ellei kyse ole todella äärimmäisestä ruokavaliosta.

”En pidä ruokavaliovalmennusilmiötä vielä huolestuttavana Suomessa. Huoli kasvaa, mikäli se yleistyy.”

Uusituvan mukaan valmennusten keskeisenä vaarana on, että valmennettavien suhde syömiseen vinoutuu.

”Syömishäiriöt johtuvat osittain siitä, että terve suhtautuminen ruokaan häviää. Se on vakava asia, ja osasyynä saattavat olla tällaiset lähettiläät.”

”Ruokavalioissa luottaisin ensisijaisesti henkilöihin, joilla on ravitsemusalan koulutus eli ravitsemusterapeutin ammattipätevyys.”

HS oli yhteydessä myös ruokavaliovalmennuksia kauppaaviin sosiaalisen median vaikuttajiin. Näin he kommentoivat esitettyä kritiikkiä:
NANNA KARALAHTI

Nanna Karalahti vastasi HS:n kysymyksiin puhelimitse. Hänen mukaansa valmennuksessa toistuva ilmaisu ”puhdas ruoka” viittaa ennen kaikkea siihen, että ruoka ei olisi prosessoitua vaan mahdollisimman tuoretta.

”Ehkä sen voisi muuttaa niin, ettei puhuta puhtaasta ruoasta. Haluaisin, että ihmiset valitsisivat mahdollisimman ravinnepitoista ruokaa. Eihän mikään ruoka ole puhdasta. Ehkä puhutaan enemmän ekologisesta tai mahdollisimman vähän prosessoidusta ruoasta. ”

Kysymykseen siitä, mihin Karalahden valmennuksen suositus maidottomasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta perustuu, Karalahti ei osannut haastatteluhetkellä vastata. Karalahden mukaan raaka-aineiksi on valittu valmennuksen suunnittelijoiden terveellisinä pitämiä ruokia, eikä maito kuulunut tähän joukkoon.

Karalahti kertoo, että valmennus on laadittu yhteistyössä toisen osapuolen kanssa.

”Mielestäni on jännä, jos niille [valmennuksessa esitetyille maitoa koskeville terveysväittämille] ei löydy mitään tieteellistä tutkimusta.”

Karalahti kirjoittaa myöhemmin sähköpostitse, että Biohakkerin käsikirja -kirjassa on ”paljon hyvää asiaa maidosta ja gluteenista”.

Karalahti ei usko, että hänen ruokavaliovalmennuksensa voisi vaikuttaa ruokasuhteen vinoutumiseen.

Hän ymmärtää, että asiantuntijat suhtautuvat varauksella muiden kuin ravitsemusterapeuttien laatimiin valmennuksiin

”Mutta en allekirjoita, että he ovat ainoita, jotka on oikeassa, koska ravitsemuksesta ollaan montaa mieltä.”

SONJA AIELLO

Sonja Aiello vastasi HS:n kysymyksiin itsensä ja siskonsa Sofia Aiellon puolesta puhelimitse.

Aiellon mukaan puhdas ruoka tarkoittaa sitä, että valmennuksessa syödään laadukkaita proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja niin, että annoksista on jätetty pois sellaiset ylimääräiset ainesosat, jotka eivät ole välttämättömiä. Tällaisia ylimääräisiä ainesosia ovat Aiellon mukaan esimerkiksi ruoanlaitossa käytetyt kastikkeet.

Ravitsemustieteen professori Uusituvan mukaan aineenvaihduntaan ei voi merkittävästi vaikuttaa ruokavaliolla. Aiello on tästä eri mieltä ja perustelee mielipidettään omilla kokemuksillaan.

Aterioiden ainesosien tarkkojen grammamäärien ilmoittamisesta on Aiellon mukaan puhuttu valmennettavien kanssa paljon valmennuksen Facebook-ryhmässä.

”Grammamäärien ilmoittaminen ei tarkoita sitä, että tarvitsisi koko loppuelämän kantaa vaakaa mukana. Se on hyvä apuväline aluksi. Emme suosittele, että loppuelämän punnitsisi kaikkia ruokia.”

Aiellon mukaan valmentajilla on suuri vastuu siitä, miten ruoasta puhutaan – etenkin, kun mukana on nuoria.

”Jos ihmisellä on syömishäiriötausta, emme suosittele osallistumaan meidän valmennukseemme.”

Aiello kertoo ymmärtävänsä huolen siitä, että ruokavaliovalmennuksia kauppaavat muut kuin ravitsemusterapeutit.

LINDA DANAKAS

Linda Danakas vastasi HS:n kysymyksiin sähköpostitse.

Danakasin valmennuksen verkkosivuilla kerrotaan, että valmennus sopii naisille ja miehille. Kysyttäessä valmennuksen päivittäisen kilokalorimäärän soveltuvuudesta sekä naisille ja miehille, Danakas tarkentaa, että valmennus on suunniteltu etenkin naisille, jotka eivät pysty liikkumaan, mutta haluavat pudottaa painoa ruokavaliolla.

”Koskaan ei voi mennä sanomaan, mikä sopii ja kenelle”, Danakas sanoo.

Hänen mukaansa reseptien ainesosien ilmoittaminen gramman tarkkuudella auttaa osallistujia hahmottamaan ”oikeaa annoskokoa”. Danakasin mukaan punnitsemisen voi lopettaa, kun on oppinut sopivan annoskoon.

Danakas kertoo valmentavansa ihmisiä niin kuin näkee parhaaksi.

”Olen itse sitä mieltä, että maitoa tai maitotuotteita ei kannata kuluttaa paljon, ja maito ei mielestäni kuulu ihmisille.”

Hänen mukaansa ruokavaliovalmennuksissa voi piillä riski siihen, että osallistujan suhde syömiseen vinoutuu.

”Ohjelmissa, joissa tarkoituksena on pudottaa painoa tai muokata kehoa, on aina vaarana se, että joku innostuu ohjelmasta riippumatta liikaa ja lähtee vähentelemään ruokaa itsenäisesti sekä viemään kontrollointia liian pitkälle.”

Danakas kertoo suhtautuvansa varauksella moniin ruokavaliovalmentajiin.

”On todella tärkeää, että myös asiakkaat ottavat oman vastuunsa verkkovalmennusten maailmassa ja kyseenalaistavat niitä.”
Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua
17.5. 2:00
Moni noudattaa turhan suppeaa ärtyneen suolen ruokavaliota liian pitkään, ja se voi johtaa vakaviin haittoihin
5.7. 2:00
Seuraa uutisia tästä aiheesta
Ravitsemus Seuraa
Hyvinvointi Seuraa
Ruoka Seuraa
Sosiaalinen media Seuraa
Sonia El Kamel Seuraa


Etusivulle

_________________
Paluu Luontoon! Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-12 13:48:01 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
Mielenkiintoista, etteivät Hesari ja Uusitupa sisällyttäneet ketovalmennuksia tähän nettivalmennusten dissausjuttuun.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-12 13:57:03 
Poissa
kukkahattukarppi
kukkahattukarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-10-30 22:39:49
Viestit: 13267
Paikkakunta: Jämtland
Ei tietenkään kun silloinhan olisivat olleet Heikkilän kanssa ainakin osittain yhtä mieltä.

_________________
Karppausta v 2008 keväästä Heikkilän ketoruokavalion ja Annikan LCHF tyyliin.
LCHF ruokavalio(kin) toimii vain jos sitä noudattaa.
Don’t worry too much about old age; it doesn’t last that long.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)