karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-08-24 05:37:42

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2019-02-11 20:16:59 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-12-16 09:05:38
Viestit: 421
Paikkakunta: Espoo
Sattui tuollainen silmään, kun MT tuli meille hetken aikaa. Kirjoittaja löytyy Linkedin:stä Ja Facebookista helposti.

Myytti tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta on kumottu

Maaseudun Tulevaisuudessa kerrottiin tyydyttyneiden rasvojen epäterveellisyydestä (MT 4.2.). Vanha myytti tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta on kumottu satojatuhansia henkilöitä koskevilla meta-analyyseillä, joissa on hyödynnetty aikaisempia rasvatutkimuksia.

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä teki vuonna 2009 meta-analyysin, joka käsitti 347 747 henkilöä tutkimusajan vaihdellessa välillä 5 - 23 vuotta. Tutkimusaikana sairastui 11006 henkilöä sydän- ja verisuonitauteihin. Mitään korrelaatiota sairastumisen ja tyydyttyneen rasvan käytön välillä ei havaittu.

Vuonna 2014 julkaistiin Cambridgen yliopiston tekemä kansainvälinen meta-analyysi, joka käsitti yli 600 000 henkilöä 18 eri maasta. Tässäkään tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä tyydyttyneellä rasvalla sydän- ja verisuonitauteihin. Myöskään tyydyttämättömien rasvojen, kuten omega-3 tai omega-6, käytön hyödyistä ei ollut selvää näyttöä.

Mielenkiintoisin havainto oli, että verestä löytynyt maitorasvapohjainen voihappo (tekstissä virheellisesti: margariinihappo) vähensi merkittävästi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Suomessa kerrotaan, että tuhat tutkimusta todistaa tyydyttyneen rasvan haitallisuuden. Samoin kerrottiin taannoin myös Ruotsissa. Ruotsissa kuitenkin vaadittiin jo vuosia sitten Elintarvikevirastoa julkaisemaan nämä tutkimukset. Niitä löytyikin vain 72 kappaletta.

Tutkimuksia läpi käymään perustettiin 12-henkinen asiantuntijaryhmä, jonka jäsenillä ei saanut olla kytköksiä lääke- tai elintarviketeollisuuteen. Lopputuloksena oli, että tutkimuksista löytyi vain kaksi sellaista, joissa oli viitteitä tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta. Monessa tutkimuksessa ei rasvan osuutta ollut tutkittu tai se oli tulkittu väärin. Myöskään rasvan eduista ei kerrottu.

Tuloksen julkaissut Dagens Medicin -lehti kirjoitti, ettei Elintarvikeviraston pidä antaa enää mitään ravintosuosituksia. Elintarvikevirasto kuitenkin julkaisee edelleen pohjoismaista ravintosuositusta. Näkyvin ero on siinä, että Ruotsissa myös margariini luetaan koviin rasvoihin, joiden käyttöä täytyisi välttää. Syynä on mahdollisesti margariinin sisältämä vaihtoesteröinnin avulla tehty kova synteettinen "kasvirasva". Suomessahan margariinia pakkosyötetään kouluissakin terveellisyyssyistä.

Tuomo Hirvonen
Kuortane


Mielipide Maaseudun tulevaisuudessa 8.2.2019

_________________
747 Jumbo 50 v 2019


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 20:40:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3583
Ursula Schwab & co. toteaisivat tähän jälleen kerran:
”– Nollatuloksia tulee muutaman kerran vuodessa. Joka viikko tulee kymmeniä tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että kova rasva ei ole terveydelle hyväksi.”
Mutta hyvä Tuomo! =D>

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-11 21:23:06 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-12-16 09:05:38
Viestit: 421
Paikkakunta: Espoo
Alkuperäisessä (4.2.) jutussa oli otsikkona: Palmuöljy, kookosrasva ja voi ovat epäterveellisiä kovia rasvoja. Ja, kuinka ollakaan, asiatuntijana siteerattiin, ketäs muuta kuin Ursula Schwabia. Pääosa jutusta käsitteli kuitenkin palmuöljyn tuotantoa ja siihen liittyviä eettisiä ja ekologisia juttuja, mm. sademetsien hakkuita.

_________________
747 Jumbo 50 v 2019


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-12 06:59:15 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 213
Ironista kyllä kookosöljy ei edes nosta LDL-kolesterolia sen enempää kuin oliiviöljykään, vaikka se onkin kaikkein "kovin" "kovista" rasvoista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-02-16 20:11:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 692
Paikkakunta: Rannikko
Lainaa:
Ironista kyllä kookosöljy ei edes nosta LDL-kolesterolia sen enempää kuin oliiviöljykään, vaikka se onkin kaikkein "kovin" "kovista" rasvoista.

Ja kun huoneen lämpötila nousee yli 25 asteen, niin kookosöljypurkki onkin täynnä kirkasta "vettä". Luulisi sen olevan jotenkin paksumpaa, kuin jotain moottoriöljyä, mutta ihan veden kaltaista litkua se on.

Kendrick kirjoitti tästä hyvän analyysin:
https://drmalcolmkendrick.org/2018/07/0 ... dl-levels/


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 5 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)