karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-11-12 11:41:00

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 36 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2013-09-23 11:06:53 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41118
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ruotsin SBU (eli Statens beredning för medicinsk utvärdering, ks alla ja vrt Suomen THL; vielä parempi vertaus on itse asiassa Käypähoito -systeemimme, paitsi että SBU pyrkii ilmeisesti paljon Käypähoito-ryhmiä suurempaan riippumattomuuteen)
... noniin, siis SBU on tänään julkaissut monisatasivuisen tutkimusraportin lihavuuden (BMI yli 30) hoidosta ruokavaliolla.
Sen perusteella LCHF (eli runsasrasvainen karppaus) näyttää voittavan joka sektorilla.

Lukekaa itse lisää alkuperäisestä raportista, jota Eenfledt hehkutti jo hiukan etukäteen (taisi olla perjantaina).
Suomessa saatetaan sanoa vielä pitkään, ettei rasvakarppauksesta ole tutkimusdataa ja että eläinrasvoista on haittaa.
Se, että jotain näin typerää voidaan sanoa johtuu enää vain kielimuurista. Tutkimuksia ON olemassa.
(... ja se että näin ylipäätään sanotaan johtuu jostain ihan muusta kuin tutkimuksista; mahtaisiko kyseeseen tulla vaikka raha...? )

Kaiva esiin oma kopiosi vaikkapa Annikalta: http://annikadahlqvist.com/2013/09/23/s ... t-ar-bast/


******* ja jatkoa, eli kuka tai mikä on SBU? ****
Raportin tekijätaho, SBU, on Ruotsin kansallinen asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävä (SBU'n omien kotisivujen mukaan) on:

Lainaa:
SBU ger kunskap för en bättre vård

Medicin och hälsa är viktiga områden som berör oss alla. Som medborgare och patienter vill vi ha tillgång till den bästa möjliga vården – men hur vet vi att de metoder vi använder är de säkraste och mest effektiva?

Inom hälso- och sjukvården är personalen enligt lag skyldig att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Samtidigt publiceras en så stor mängd vetenskapliga artiklar att det blir omöjligt för den enskilde vårdgivaren att hinna följa med i den ständigt växande strömmen av nya forskningsrön. Forskningsresultaten behöver sorteras, granskas kritiskt och sammanställas så att de blir överskådliga.

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har i uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya. Utifrån aktuell och välgjord forskning tar vi reda på vilken medicinsk effekt olika metoder har, om det finns några risker med dem, och om åtgärderna ger mesta möjliga nytta för pengarna.

SBU:s oberoende utvärderingar ska användas som stöd av alla som på olika nivåer i samhället bestämmer hur hälso- och sjukvården ska se ut. Vi kan peka på möjligheter till ytterligare förbättring, så att sjukvården kan använda sina resurser på bästa sätt och Sveriges befolkning kan få en bättre hälsa.

eli suomeksi (valitan kökkökieltä, saa esittää korjauksia)
SBU parantaa hoitokäytäntöjä uusia tutkimuksia analysoimalla.

Lääkkeet ja terveys ovat tärkeitä meille kaikille. Niin kansalaisina kuin potilainakin haluamme saada mahdollisuuden parhaaseen mahdolliseen hoitoon - mutta mistä tiedämme, että saamamme/käyttämämme hoito on turvallista ja mahdollisimman tehokasta?

Terveyden- ja sairaanhoitohenkilökunta on velvoitettu tarjoamaan tieteeseen ja näyttöön perustuvaa hoitoa. Koko ajan kuitenkin julkaistaan runsaasti uusia tieteellisiä artikkeleita, joihin yksittäinen terveysalan ammattilainen ei ehdi millään tutustua. Jotta uudet löydöt pääsisivät hyötykäyttöön, tutkimustuloksia pitää seuloa, tarkastella kriittisesti ja tästä pitää myös tiedottaa.

SBU on valtion lääketieteellisen tutkimuksen tarkastusyksikkö. Sen tehtävänä on tarkastella sekä uusia että vakiintuneita hoitomenetelmiä. Tuoreiden, laadukkaiden tutkimusten valossa otamme selvää siitä, millaisia vaikutuksia erilaisilla hoitomenetelmillä on, siitä millaisia riskitekijöitä niissä on sekä siitä mitkä menetelmät ovat taloudellisesti kannattavimpia.

SBUn riippumattomia selvityksiä käyttävät tukenaan kaikki ne yhteiskunnan tahot, joiden tehtävänä on määrittää terveyden- ja sairaanhoidon toimintatapoja. Uutta tutkimustietoa analysoimalla SBU voi johtaa sairaanhoidon käytäntöjä suuntaan, jossa hyödynnetään olemassa olevia resursseja mahdollisimman tehokkaasti ruotsalaisten eduksi.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-09-23 16:04:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-06-02 06:28:57
Viestit: 4367
Tri Tolonen kommentoi uutista
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2552
ja Yle.. mutta ei suomeksi
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/23/lagkolhydratkost-ger-snabb-viktnedgang

_________________
Painonseurantaa täällä yli 14 vuotta.
Kalorivajeella laihtuu, oli ne makrot miten päin vain, mutta hh sopivasti, keltuaista, viljaton, maidoton, öljytön jatkuu, proteiinia vähempi + jonkun tyylistä paastoakin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-09-23 20:46:01 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-08-21 12:27:58
Viestit: 107
Paikkakunta: Pori
Tämä liittyy niin kiinteästi aiheeseen, että älkää poistako, please :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=08g4RyZ9lJo

_________________
Hyvä rasva pitää nälän loitolla! - Ät rätt fett och bli mätt!

http://www.lenawiksten.fi/


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 09:57:54 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
Laura Dolson: Sweden Leading the Low-Carb Way

Lainaa:
En voi olla ajattelematta tri. Annika Dahlqvistia, lääkäriä joka tahtomattaan johti Ruotsin tälle tielle. Tai ehkä siitä on kiittäminen ravitsemusterapeutteja, jotka yrittivät estää häntä suosittelemasta potilailleen vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota. He tekivät hänestä ilmiannon, joka johti vähähiilihydraattisia ruokavalioita koskevan tutkimuksen tekemiseen. Kun tutkimuksen tulokset (että vähähiilihydraattiset ja runsasrasvaiset ruokavaliot ovat turvallisia ja tehokkaita) vuonna 2008 julkistettiin, monet ruotsalaiset vähensivät hiilihydraatteja ja lisäsivät rasvaa ruokavalioissaan. Nyt riippumaton toimikunta on vahvistanut tulokset ja monet odottavat, että seuraavaksi ovat vuorossa Ruotsin viralliset ravitsemussuositukset.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 10:50:11 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
^^ Per Wikholm kommentoi:

Lainaa:
Parasta raportissa on tyydyttyneiden rasvojen ja sydäntaudin välistä yhteyttä koskevan tutkimusaineiston läpikäynti, joka päättyy johtopäätökseen:

“Kaiken kaikkiaan tutkimusnäyttöä siitä, että tyydyttynyt rasva huonontaisi sydänterveyttä, on pidettävä heiveröisenä".

Selkokielelle käännettynä tämä tieteen hyvin diplomaattisella ja pidättyväisellä kielellä ilmaistu lause "on pidettävä heiveröisenä" kuuluu: "on läjä hevonpaskaa" :).

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 10:54:55 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
^^Milloin THL pyytää anteeksi sitä, että on vuosikymmeniä johtanut Suomen kansaa harhaan?

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 10:57:52 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
Kuva

Tässä se on: Iso Keltainen Kirja. Ei tarvitse professori Matti Uusituvankaan enää valehdella, ettei ole tutkimuksia.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 11:13:41 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
Hikikomori kirjoitti:
^^ Per Wikholm kommentoi:

Lainaa:
Parasta raportissa on tyydyttyneiden rasvojen ja sydäntaudin välistä yhteyttä koskevan tutkimusaineiston läpikäynti, joka päätyy johtopäätökseen:

“Kaiken kaikkiaan tutkimusnäyttöä siitä, että tyydyttynyt rasva huonontaisi sydänterveyttä, on pidettävä heiveröisenä".

Selkokielelle käännettynä tämä tieteen hyvin diplomaattisella ja pidättyväisellä kielellä ilmaistu lause "on pidettävä heiveröisenä" kuuluu: "on läjä hevonpaskaa" :).


Korjaan: Häränpaskaa. Joka tapauksessa vain haiseva läjä paskaa.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 12:26:13 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
SvD: Experter: LCHF den mest effektiva dieten (SvD 23.9.2013)
Lainaa:
Asiantuntijat: LCHF tehokkain ruokavalio

Ei ole mitään näyttöä siitä, että tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio nostaisi sydän- ja verisuonitautiriskiä. LCHF-ruokavalio on sensijaan puolen vuoden aikavälillä tehokkain painonpudotusmenetelmä ylipainoisille henkilölle. Tämä käy ilmi SBU:n uudesta raportista, jonka odotetaan johtavan siihen, että LCHF:ää tullaan tarjoamaan yhtenä vakiovaihtoehtona sairaanhoidossa.

Tuskin kukaan on välttynyt huomaamasta viime vuosien suurta rasvasotaa vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujien ja vähärasvaista ruokavaliota terveellisenä pitävien koululääketieteen edustajien välillä.

Kahden ja puolen vuoden työn jälkeen SBU julkistaa maanantaina suuren yhteenvetotutkimuksen, jossa on pyritty hakemaan vastausta siihen miten erilaiset ruokavaliot voivat auttaa ylipainoisia henkilöitä pudottamaan painoaan.

Suuri joukko maan johtavia asiantuntijoita on analysoinut tuhansia tutkimuksia, joista suuri osa on ilmestynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kiistelty tulos on enemmän kuin yhdellä tavalla arvovaltavoitto kyseenalaistetulle vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle.

• Vähähiilihydraattinen ruokavalio, myös tiukka sellainen, pudottaa puolen vuoden aikavälillä painoa enemmän kuin vähärasvainen ruokavalio.

• Näin tapahtuu ilman että tutkijat olisivat osoittaneet mitään haitallisia vaikutuksia veren rasva-arvoihin niin kauan kuin paino pysyy alempana.

• Ei ole ylipäänsä mitään näyttöä väitteelle, että vähähiilihydraattinen ruokavalio nostaisi sydän- ja verisuonitautiriskiä.

• Ei ole näyttöä myöskään väitteelle, että runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä vähähiilihydraattinen ruokavalio nostaisi sydän- ja verisuonitautiriskiä. Koska tutkimusaineisto on tätä osin rajallinen, SBU katsoo, että tiettyyn varovaisuuteen hyvin runsaan tyydyttyneiden rasvojen saannin suhteen voi olla aihetta.

– Mielestäni tärkein tulos on, että emme löytäneet mitään näyttöä siitä, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta aiheutui terveyshaittoja, sanoo SBU:n projektipäällikkö Jonas Lindblom.


Jonas Lindblomin lausunto - ettei vhh-ruokavaliosta ole terveyshaittoja - on melkoista vähättelyä, kun raportista kuitenkin käy selvästi ilmi, että vhh-ruokavalio paitsi pudottaa painoa myös parantaa mm. diabeetikoiden verensokeriarvoja ja kaikkien triglyseridiarvoja.

Johan tämäkin metatutkimus osoitti, että vhh-ruokavalio parantaa jokseenkin kaikkien sv-tautien riskimarkkereiden arvoja.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 12:55:39 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
SBU:n raportti todistaa, että tyydyttynyttä rasvaa ja vhh-ruokavaliota demonisoinut THL on ollut pihalla kuin lintulauta.

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko THL:ssä ei ole tunnettu tämän vuosituhannen puolella tehtyjä tutkimuksia tai sitten laitos on tahallaan johtanut kansaa harhaan.

THL:n toimintaa tutkimaan olisi asetettava "totuuskomitea" tehtävänään selvittää onko THL Tietämätön ja Hölmö Laitos vaiko Tahallaan Harhaanjohtava Laitos.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 13:29:44 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2007-11-01 15:25:41
Viestit: 575
Ei ne oikeesti tiedä tuolla THL.ssä, kun ne ei ole ymmärtäneet, että tuolla suomen rajojen ulkopuolellakin on elämää. Tuijotetaan vaan omaan napaan ja ollaan niin äärimäisen tyytyväisiä itseensä. Ja vaikka välillä joku sinnepäin kertookin jotain uutisia ulkomailla, ne ammutaan heti alas, ja tehdään omat tutkimukset ja johtopäätökset. Ja nehän tietenkin on aina vähintäänkin sata ellei peräti 1000 kertaisesti parempia nuo omat tulokset kuin muiden aikaansaannokset. Meillä suomessa (tää nyt siis on vaan munomaa mielipidettä) muutenkin vähän omahyväinen näkemys monesta muustakin asiasta kuin vain lääketieetestä...joka muuten nimenäkin jo sanoo kyllä alasta paljon, tiedetään lääkkeistä, mutta ei välttämättä sairauksista tai terveydestä tai sen edistämisestä, olishan tuo nimi ko tieteen alalle ehkä toinen. No tämä loppu nyt meni kyllä vähän asian vierestä, mutta siis THL sais opetella vähän avarakatseisuutta enemmän, eikä vaan olla ylimielinen ja omahyväinen.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-26 13:10:20 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
British Medical Journal (BMJ) on julkaissut artikkelin SBU:n raportista:

Swedish health advisory body says too much carbohydrate, not fat, leads to obesity
BMJ 2013; 347 doi:
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.f6873 (15 November 2013)


Lainaa:
Arvovaltainen ruotsalainen terveysorganisaatio on suositellut vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota ylipainoisille ja diabeetikoiklle.

SBU:n suositus perustuu 16 000:n tieteellisen tutkimuksen läpikäyntiin..


Vallankumous etenee
, toteaa Kostdoktorn.

SBU:n tutkimusprojektin vetäjä selittelee ja vetää länkiä kaulaaansa:

Corrections to News item on /carbohydrate, fat and obesity/Swedish study on obesity

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-26 20:42:23 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
KuvaSBU:n tutkimusraportti päätyi siis siihen tulokseen, että jos haluat laihtua nopeasti, runsasrasvainen karppausruokavalio (LCHF) on paras ja se parantaa kaikkia muitakin terveysarvoja. Juosta voit sitävastoin vaikka kuinka paljon laihtumatta lainkaan.

Tätä asiaa koskeva uutinen sai esimerkiksi SVT:n nettisivustolla tiedeuutisista seitsemänneksi eniten klikkauksia viime vuonna. Uutinen ei kuitenkaan näytä tavoittaneen Ruotsin matti uusitupaa, vanhentuneen paradigman itsepäisenä puolustajana profiloitunutta teollisuuden sponsoroimaa professoria Stephan Rössneriä:

- Silmien ummistaminen uudelta tiedolta ja vaatimus keskustelun lopettamisesta antaa vaikutelman huonosta häviäjästä, kirjoittaa Andreas Eenfeldt.

Kostdoktorn: Rössner slår tillbaka

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-27 08:24:47 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2013-10-21 11:19:15
Viestit: 364
Aika usein saa lukea noita kommentteja, että "juoksemalla ei laihdu". Mikäli kilometrit pysyvät alhaisina, niin ei varman laihdukkaan. Liikunta, ja se juokseminen, on kuitenkin muulla tapaa hyödyllistä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-27 11:25:47 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-01-26 17:04:23
Viestit: 272
Ayahuasca kirjoitti:
Aika usein saa lukea noita kommentteja, että "juoksemalla ei laihdu". Mikäli kilometrit pysyvät alhaisina, niin ei varman laihdukkaan. Liikunta, ja se juokseminen, on kuitenkin muulla tapaa hyödyllistä.


Ainakin omalla kohdallani kävi, niin että laihduin juoksematta askeltakaan, enkä isommin muutenkaan harrastanut laihduttamisen vuoksi liikuntaa mutta kun aloin laihtua niin liikuntakaan ei enää ole "pakkopullaa". Tuo on kyllä totta, että liikunta on hyödyllistä ja jopa jossain määrin elintärkeää mutta se juokseminen ei varmaankaan sitä ole, ilmankin olen pärjännyt kohta kuusikymmentä vuotta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-27 11:40:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1728
Paikkakunta: Satakunta
Ayahuasca kirjoitti:
Aika usein saa lukea noita kommentteja, että "juoksemalla ei laihdu". Mikäli kilometrit pysyvät alhaisina, niin ei varman laihdukkaan. Liikunta, ja se juokseminen, on kuitenkin muulla tapaa hyödyllistä.

Pitäisikö sen liikunan (aina) olla juoksemista tai hikihatussa tekemistä? Jos hyödyllisyyttä ajatellaa, niin eikö ihan normaali tavallinen päivän mittaan tekeminen olisi riittävää. Tosin tietysti sitäkään ei kaikilla nykypäivänä ole..

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-01-12 16:39:40 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
Nostetaanpas hieman tätä ketjua, koska SBU:n raportti on ajan tasalla oleva ja korkealaatuinen yhteenveto karppausta laihdutusmenetelmänä koskevasta tutkimusnäytöstä - ja samalla myös sen terveysvaikutuksista, joista ei löytynyt mitään pahaa sanottavaa.

Meikäläisiltä "asiantuntijoilta" raportti näyttää jääneen lukematta ja medialta sen merkitys tajuamatta. Quelle surprise! - ketjun aloittajan suosimaa ilmaisua käyttääkseni.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-04-04 18:31:43 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
SBU:n raportti osoitti, että vähähiilihydraattinen on paras laihdutusruokavalio eikä siihen liity sv-tautiriskejä. Ruotsalaiset lääkärit saattaavat nyt entistä useammin ehdottaa potilailleen karppausta niin ylipainon kuin muidenkin terveysongelmien hoidoksi, vaikka eivät välttämättä tiedä miten ruokavalio käytännössä toteutetaan, kuten käy ilmi Andreas Eenfeldtin saamasta lukijakirjeestä.

Lääkäri ehdotti lukijalle runsasrasvaista karppausta (LCHF) PCOS-oireyhtymän hoidoksi - ja hyvin tuloksin.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-04-05 06:49:50 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-03 11:42:41
Viestit: 1791
Paikkakunta: Kotka
Perusteellinen (siis pitkä!) suomenkielinen referaatti SBU:n raportista naapurifoorumilla: Mat vid fetma - Ruotsin SBU:n suuri laihdutustutkimuskatsaus.

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-10-29 09:31:05 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19186
Tieto SBU:n raportista on tihkunut Yhdysvaltoihin asti ja Health Impact News sivustolle.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 36 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)