Karppaus pitäisi sisällyttää diabeetikoiden hoito-ohjelmiin. Karppaus on tehokas ja turvallinen ratkaisu diabeteshoidon tehostamiseksi. Nykyiset ravitsemussuositukset saattavat aiheuttaa diabetesta.
Näihin tuloksiin päädyttiin Lontoon yliopistossa (London Metropolitan University) tehdyssä yhteenvedossa vuosina 2001-15 tehdyistä RCT- ja interventiotutkimuksista, joissa tutkittiin hiilihydraattien rajoittamisen vaikutuksia diabeetikoilla.
Proceedings of the Nutrition Society, Volume 76, Issue OCE1 (Winter Meeting, 6–7 December 2016, Diet, Nutrition and Mental Health and Wellbeing)
January 2017, E19 :
Should a Low Carbohydrate Diet be Recommended for Diabetes Management?Lainaa:
A carbohydrate restricted diet can provide a safe and effective solution for improving diabetes management and should have a place within the diabetic guidelines. The diet was effective in reducing postprandial hyperglycemia and glycaemic variability resulting in low levels of glycaemia without the risk of hypoglycaemia. The ability of the diet to reduce the symptoms of dyslipidemia is of particular importance and when compared to the traditional low fat diet for weight loss, the low carbohydrate diet was comparable and in some instances better. There were significant reductions or cessation of diabetic medication reported throughout the literature alongside a reduction in the psychological aspects of living with a long-term disease. It is possible that the current dietary advice may actually accelerate beta cell exhaustion with elevated blood glucose diminishing the islet cells ability to produce insulin.
Hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla aterianjälkeinen verensokerin nousu jäi pienemmäksi ja verensokerin heilahtelu vähäisemmäksi ilman riskiä verensokerin laskemisesta liian alas. Perinteiseen vähärasvaiseen laihdutusruokavalioon verrattuna hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio vähensi yhtä paljon tai enemmän rasva-aineenvaihdunnan häiriön oireita. Diabeteslääkityksen tarve väheni merkittävästi tai lääkityksestä päästiin kokonaan eroon. Elinikäisen taudin kanssa elämisen stressaavuus väheni.
Katsauksessa todetaan myös, että nykyiset ravitsemussuositukset saattavat aiheuttaa haiman beettasolujen uuvahtamista, eli ne voivat aiheuttaa diabetesta.
Lainaa:
There were significant reductions in glycated haemoglobin levels reported across the literature with the greatest reduction −2·2 % (p < 0·001) correlating with the lowest carbohydrate intakes (30gm/d) ( 1 ) . A decrease of −0·7 % (p < 0·001) was reported at 4 years for those consuming ≤75gm/d ( 2 ) , −1·1 % (p < 0·001) at 22 months for those following 80–90gm/d ( 3 ) and −0·9 % (p < 0·05) at 2 years when consuming up to 120gm/d ( 4 ) . Decreases in bodyweight ranged from −8·6 kg( 3 ) to −0·9 kg( 2 ) with greater reductions reported at 2 years in subjects following the low carbohydrate diet (−4·7 kg) compared to the low fat diet (−2·9 kg)( 4 ). Effects on fasting blood glucose were immediate dropping from 11·7 mmol/l to 7·0 mmol/l requiring an immediate reduction in medication( 3 ). 52 % of subjects consuming 14 % (TEI) from carbohydrates reduced their medication (p = 0·01) compared to 21 % following a diet of 53 % (TEI)( 5 ). A reduction or elimination of medication lead to a decrease in hypoglycaemic events( 1 ) with a two-fold greater decrease in glycaemic variability (p = 0·09) and greater periods in euglycaemic ranges (p = 0·07)( 5 ). There were significant improvements in lipoprotein profiles observed despite increases in dietary fat. When comparing intakes of 58 % fat and 14 % carbohydrates (TEI) (35 % MUFA, 13 % PUFA, 10 % SFA) to 30 % fat and 53 % carbohydrate (TEI) the low carbohydrate group significantly decreased triglyceride levels (p = 0·001) and increased high density lipoprotein levels (p = 0·007)( 6 ). It was also reported that there was a significant decrease in the psychological stress associated with diabetes management alongside a reduction in negative moods between meals( 7 ).
Hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla siis
• Pitkäsokeri laski
• Paino putosi
• Paastoverensokeri laski
• Lääkitystä voitiin vähentää tai se voitiin lopettaa
• Edellisen johdosta hypoglykemiatapahtumat vähenivät
• Verensokerin vaihtelu väheni
• Verensokeri oli suuremman osan ajasta normaalilla tasolla
• Veren rasvaprofiili parani. Triglyseridit laskivat ja HDL nousi
• Diabeteksen aiheuttama psyykkinen stressi väheni
• Mielialanvaihtelut aterioiden välillä vähenivät
Tällainen on tutkitusti ruokavalio, jota vastaan THL, Diabetesliitto, Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -työryhmä sekä ohjeistuksia noudattavat lääkärit, diabeteshoitajat ja ravitsemusterapeutit kaikin mahdollisin keinoin taistelevat ja jota vastaan valtamedia käy informaatiosotaa.