Tästä aiheesta on tuolla yleisellä useampia ketjuja, joissa aiheet tavallaan sivuavat toisiaan, mutta eivät ihan kohtaa, vaikka syytä ehkä olisi.
Sattumalta löysin hyvän kihtisivuston, joka sai vähän pönkäisemään aihetta. Siellä mm.
selostetaan kuinka PRAL (Potential Renal Acid Load, "laskennallinen happopoistuma" tai "happokuorma") lasketaan. Samalta sivustolta löytyy myös kattavimmat tähän mennessä löytämäni
PRAL-taulukot eri ruoka-aineista.
Mutta takaisin siihen laskennalliseen poistumaan/kuormaan, kaava on:
PRAL = 0.49 Proteini + 0.037 Fosfori - 0.021 Kalium - 0.026 Magnesium - 0.013 Kalsium
Herättääkö ylläoleva kaava mitään ajatuksia? Meikäläisellä paljonkin...
PRALhan on vaan laskennallinen tapa arvioida ennalta muutoksia elimistön happamuudessa. Mikä on sitten se lopputulos tuota käytettäessä?
Estimation of the renal net acid excretion by adults consuming diets containing variable amounts of protein tutkii aihetta ja päätyy seuraavaan:
Lainaa:
On the basis of food tables, the four nearly isoenergetic diets (one lacto-vegetarian and one high- and two moderate-protein diets) were estimated to yield the following NAE values: 3.7, 117.5, 62.2, and 102.2 mEq/d, respectively. The analytically determined urinary NAE (24.1 +/- 10.7, 135.5 +/- 16.4, 69.7 +/- 21.4, and 112.6 +/- 10.9 mEq/d) corresponded reasonably well to these estimates, suggesting that the calculation model is appropriate to predict the renal NAE from nutrient intake and anthropometric data
Eli jos tuosta katsoo tarkemmin, niin yksilöllinen vaihtelu näennäisesti samalla ruokavaliolla on suurta. Toinen huomio on, että laskennallinen kuorma on järjestäen pienempi kuin todellinen. Ja mielenkiintoinen detaili on myös se, että laskennallinen ja todellinen PRAL yhtenevät vain keskiarvoproteiinikäytöllä, sekä bodareilla että vegaaneilla luvut heittävät selvästi enemmän.
Bodareilla asiaa onkin sitten tutkittu erikseen:
Effects of a high protein intake on renal acid excretion in bodybuilders. Proteiinin määrä vaikuttaa (ylläripylläri) happokuormaan, mutta ei muuta oletetusti virtsan pH:ta.
Lopuksi vielä pari aiheeseen liittyvää tutkimusta:
Standardizing Terminology for Estimating the Diet-Dependent Net Acid Load to the Metabolic SystemKaava uudelleen lisäselityksin, mainintoja yhteydestä luuston kuntoon ja lihashävikkiin.
Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH pyörittelee virtsan pH:n ja happokuorman yhteyttä. Ilmeisesti jonkinlainen yhteys on...
Paleolithic diet, sweet potato eaters, and potential renal acid load pohtii laskukaavasta puuttuvien orgaanisten happojen merkitystä:
Lainaa:
For example, phenolic and benzoic acids, which are found in considerable amounts especially in fruit (5, 6), are metabolically inactivated (detoxified) and excreted (mainly via the kidney) as acids, largely in the form of hippuric acid
Tämä antaisi selityksen sille, että hedelmät eivät omien kokemusten mukaan käyttäydy emäksisesti, vaikka taulukot niin väittävät. Se selittäisi myös vegaanien laskennallisen ja todellisen RALlin eroa.
Dietary potential renal acid load and renal net acid excretion in healthy, free-living children and adolescents tutkii mahdollisuutta, että aikuisten vikuuntuneilla aineenvaihdunnoilla pyöritellyt PRALlit eivät kävisi lapsille, ja lopputulos on mielenkiintoinen:
Lainaa:
Mean simplified NAEes (32.6 ± 13.9 and 58.4 ± 22.0 mEq/d in the children and the adolescents, respectively) agreed reasonably with NAEan (32.4 ± 15.5 and 52.8 ± 24.3 mEq/d, respectively).
Vaikka tutkimus pyörii keskimääräisen proteiininsaannin alueella, mielenkiintoinen juttu on, että lapsilla laskennallinen arvo on sama tai suurempi kuin todellinen poistuma. Aikuisillahan taas ero oli toiseen suuntaan...
Eli ainakin periaatteessa jokin muukin kuin ruoka vaikuttaa happopoistumaan. Mulla on omat epäilykseni, mutta arvauksia mikä se voisi olla?