san martino kirjoitti:
Ehdotus! Rasva -ja hiilihydraattimäärät poistuvat NNR-suosituksista
Teoriassa rasvan osuus nousee 35%... 40% ja hiilihydraatit laskevat 50-60%...40%. Proteiinin osuus max 20%
Tapahtuuko nyt kirjaimellisesti se, mistä tri Timo Kuusela on varoittanut?
Fogelholmin sudenkuoppa 40%+40%+20%Rav.prof.Mikael Fogelholm Suomen Ancel Keys?
...........................................................................................................................
Annetaanpa itselleen terminluojalle puheenvuoro:
Yhtäaikainen rasvojen ja hh:n käyttö näkyy tuloksista. Juuri tästä olen varoitellut viime vuosina – ja lukuisista välipaloista. Olen maininnut myös Fogelholmin sudenkuopan.
Ohjeeni on edelleen: jos syöt runsaasti rasvaa (+ esim runsaasti vihanneksia) älä käytä nopeasti imeytyviä (käytännössä kaikki viljatuotteet ym tärkkelysvarastot, sokerijuomat jne) hiilihydraatteja 4 – 6 tuntiin.
Vain näin päästään veritutkimuksissa huomattavaan triglyn laskuun (hyvä), HDL:n nousuun (hyvä) ja hsCRP:n laskuun (hyvä). Vain LDL voi jopa noustakin (merkitys/laatu?).
Sama havainto pätee niin varhaisissa (n 6h) aterianjälkeisissä veritutkimuksissa kuin paastonjälkeisissäkin.
Kyllähän tätä ajatusta vastustetaan, vaikka useimmat metaboliaan liittyvät parametrit korjaantuvat ml paino.
Hirtehinen (mutta perusteltu) kokeilu kohdallani on kestänyt vasta 12 vuotta. Siinä ja siinä 73 vuotiaaksi kunto on ihan kelvollinen, kun viereltä lakoaa tuttuja.
Väärin sammutettu – ja yksilötapaus?
Timo Kuusela 5.1 2012
...................................................................................................................................
....runsas hiilihydraatti yhdessä runsaan rasvan kanssa on tappava yhdisteltä. Tapahtuu yhteentörmäys maksan hiilihydraateista (glukoosista) muodostamien ("kolesterolirasvojen" / de novo-rasvojen) ja syötyjen kylomikronirasvojen välillä. Kylomikronirasvat ovat tavattoman hyvin mm immunologisesti kontrolloituja ja vaarattomia de novo-rasvoihin verrattuna.
De novo rasvoilla ymmärretään noin ylipäätään niitä rasvoja, joita maksa tuottaa hiilihydraatista. Tähän tarvitaan myös insuliinia.
Kuitenkin yleinen käsitys edelleen väittää, että syöty rasva on syynä de novo rasvojen syntyyn. Todisteena käytetään jänisten rasvaruokintaa. Nekään eivät yleensä ole hiilihydraatittomia.
....on riittävästi näyttöä siitä, että syöty rasva yhdessä runsaan hiilihydraatin kanssa on riski.
Keho osaa käyttää erittäin hyvin suolesta imeytyviä rasvoja. Ne kuljetetaan kylomikroni-nimisinä partikkelina verenkierrossa. Niiden pääsy verenkiertoon kontrolloidaan hyvin immunologian osalta jne. Tuntuu, kuin vallitsevan käsityksen edustajat eivät oikein tuntisi kylomikroneita. On myös tosi, että niitä on ollut vaikea tutkia. Siispä kaikki on keskittynyt näiden maksan tuottamien "kolesterolien" ympärille.
Selvä kokemusperäinen totuus on, kun vältetään hiilihydraatteja ja erikoisesti viljoja, maksan tuottamat "kolesterolit" muuttuvat suuntaan matala trigly (VLDL) ja korkea HDL. Oletus on myös, että LDL:n laatu paranee = pienien tiiviiden LDL-hiukkasten prosenttuaalinen osuus vähenee. Tätä vain on ollut kovin vaikea näyttää toteen tutkimuksilla.
..........1H NMR. Se on tässä työssä hyvä. Se tulee muuttamaan ajatuksia. Tutkijat ilmaisevat jo Suomessakin varovaisesti käsityksiään näistä riskikkäista veren lipoproteiineista ja muista pienimoleklaarisista osasista.
_________________
Kaikenlaista pohdintaa terveys/sairausriskeistä....
SANIN LUUPPI