els:
Kiitos kommentista. En voi muuta päätellä kuin että tämä Kovanen ei vaikuta olevan mikään kunniallinen mies. Tämä tulehdus-teoria vaikuttaa tosiaankin olevan asia josta ei pidä puhua. On vain ajan kysymys milloin siitä ruvetaan kunnolla puhumaan, ja silloin jotkut saavat kunnolla hävetä, kuten Puska ja sen sellaiset kolesterolilla pelottelijat. Tässä kiinnostuneille linkki Rathin kirjalle jos joku haluaa perehtyä hänen löytöihinsä
http://www4.dr-rath-foundation.org/THE_ ... _book.html
Phillip Day, joka on tämän päivän asiantuntevimpia terveyskirjailijoita, viittaa Rathin ja Paulingin löytöihin kirjoissaan The ABC's of Disease ja Health Wars, josta seuraava mielenkiintoinen sitaatti Rathin kirjasta:
"The main cause of atherosclerotic deposits is the biological weakness of the artery walls caused by chronic vitamin deficiency [malnutrition}. The atherosclerotic deposits are the consequence of the chronic weakness; they develop as a compensatory stabilizing cast of Nature to strengthen these weakened blood wessel walls."
Pörris:
En ole lukenut tuota Heikkilän kirjaa joten en tiennyt että hän puhuu tulehduksesta siitä. Eli jonkinasteista tietoa hänellä on. Ehkä sitten oli niin että hän ei kokenut tietävänsä tarpeeksi jotta olisi voinut uskottavasti puhua asiasta.
Mirka:
Mainitset CRP:tä. Toisinaan jotkut sanovat että valtimotulehduksen suhteen CRP ei ole luotettava indikaattori. Ellen väärin muista näin mm. Jon Barron. Tiedä sitten mitä ajatella CRP:stä tässä suhteessa. Mitä valtimotulehdus-mekanismiin tulee niin Rath ja Pauling teoriassa C vitamiini on keskeisessä asemassa, tarkemmin sanottuna C:n puutos on eräs syy miksi ylipäänsä tulehdus voi syntyä valtimon seinämässä. Kuten on sanottu C:n puutos aikaansaa sen että uutta kollageenia (lysiinistä ja proliinista) ei voi muodostua valtimonseinämässä. C on elintärkeä kollageenisynteesille. Jos ounastellaan että mikä tai mitkä tekijät voivat olla ärsyttämässä seinämiä (aiheuttamassa tulehdusreaktiota) niin tulee mieleen kohonnut verenpaine (usein syynä alhainen Mg), vapaat happiradikaalit, Mg vajeesta johtuva spasmi valtimon lihaksissa. En näe että esim. liika PUFA voisi suoraan ärsyttää seinämiä. Epäsuorasti se voi olla sidoksissa tulehdusreaktioon. Osaatko sanoa millä tavalla kohonnut insuliini vaikuttaisi tässä suhteessa? Vähäinen antioksidanttien saanti varmasti enemmän tai vähemmän altistaa tulehdukselle.
rouvaA:
Tuo KTLn ainainen Omega 6 pitoisen rasvan suositteleminen on käsittämätöntä. Ikäänkuin sulkisivat silmänsä tiedolle. Kun virallistahot suosittelevat "pehmeitä" rasvoja niin öljyjä. Mutteivat osaa tai viitsi tehdä erotusta kylmäpuristettujen ja lämminpuristettujen välille. Eivätkä Omega 6 pitoisten (kuten maissiöljy, soijaöljy, auringonkukka-) ja parempilaatuisten (niukka O6), kuten manteliöljy, oliivi-, seesam-, välille. KTL:n "virallistietoon" luottavainen henkilö joka ei itse tiedä mitään rasvahapoista tai öljyistä sitten yleensä "öljy" sanan kuullessaan ajattelee että öljy kuin öljy kunhan kasviöljy, ja ostaa sitten useimmiten sitä halvinta, joka taitaa olla jotain maissi- tai soijaöljy litkua. Näin ainakin oli meillä yli kymmenen vuotta sitten kun harvoin äiti osti jotain "ruokaöljyä", joksi sitä kutsui. Syy miksi osti oli varmaan se että isällä oli sepelvaltimotauti ja olivat saaneet kuulla että tulisi käyttää enemmän pehmeitä rasvoja. Meidän perheessä ollaan aina pidetty voista. Muistan kun yhdessä vaiheessa äiti rupesi ostamaan margariineja kuten Becel tms., varmaan isän sepelvaltimotaudin takia. Minä ja veli protestoimme koska maku oli karmea. Eikä äiti ja isäkään tykänneet. Vähän aikaa se rahtasi noita margariineja, sitten loppui, ja jatkettiin taas voilla.
Mitä hiilareihin tulee niin ajattelen että KTL ei kunnolla kykene erottamaan terveelliset hiilarit epäterveellisistä. Vielä sanoisin hiilareista että 200g hiilaria päivässä ei ole liiallinen määrä, jos kyseessä ovat hyvälaatuiset hiilarit ja muutoin ovat ruokavalioasiat kunnossa, ja jos saanti ja kulutus ovat tasapainossa. Tästä ovat todistuksena monet eri pitkäikäiset ja terveydestään tunnetut kansat kuten Pakistanin Hunzat, Kaukasuksen Abkhaasit, Equadorin Vilcabamba-heimo. Hunzain päivittäinen kalorisisäänotto oli jotain 1700 kcal luokkaa, keskivertoisesti. Yli 50% reilusti tuli hiilareista (läheinä mm. aprikoosit, sekä tuoreet että kuivatut, hirssi, tattari, tuoreet vihannekset), eli vähintään 200g energiaa antavaa hiilihydraattia per vrk. Keskiverto proteiinin suhteen oli erään kirjan mukaan 55g per vrk. Tekisi 220kcal. Hunzat eivät tienneet syövästä, sepelvaltimotaudista, jne. Heillä ei ollut meidän elintasosairauksia tuolloin kun heitä tutkittiin ja seurattiin aika tiheään 2. maailmansodan jälkeen. Heillä ei ollut sairaaloita, ei lääkäreitä, ei tuomareita koska ei rikollisuutta. Olen kohdannut joitakin vhh-laisia jotka vaikuttavat väittävän että hiilihydraatti kuin hiilihydraatti on intrinsisesti epäterveellistä tai haitallista. Olisi kiintoisaa kuulla miten he selittävät Hunzain pitkäikäisyyden ja hyvän terveyden, koska he söivät kohtalaisen paljon hiilareita, luonnollisia sellaisia.
Makarios:
Olen ymmärtänyt että Tolonen on aika hyvin perillä asioista verrattuna moneen muuhun tässä maassa. Jotkut eivät pidä hänestä jostain syystä, syyttävät rahastamisesta jne. Onkohan siinä sitten perää.