Laatikainen ja Suomen ravitsemustieteen yhdistys ry:
Tutkimustuloksia: Insuliinin eritys ja energiansaanti – vertailussa ketogeeninen ja runsashiilihydraattinen ruokavalioLainaa:
...Pohdinta
Tutkimuksen päätulos oli, että 75 E % hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion aiheuttama runsas insuliinin eritys aterioiden yhteydessä ei lisännyt energian saantia, kun vertailun kohteena oli vain vähäisen insuliinin erityksen aiheuttama erittäin vähähiilihydraattinen (15 E%) ruokavalio. Itse asiassa tulos oli päinvastainen: runsaan insuliininerityksen aiheuttanut hyvin hiilihydraattipitoinen vegaaninen ruokavalio vähensi ruuan käyttöä ja siten energiansaantia lähes 700 kcal/pv kahden viikon jaksolla. Tällainen energian saannin väheneminen (700 kcal/pv) jatkuessaan johtaisi laskennallisesti puolen vuoden seurannassa noin 11 kilon laihtumiseen keski-ikäisen lihavan (BMI=30) miehen kohdalla. On kuitenkin tähdennettävä, että tämä tutkimus ei ollut varsinainen laihdutustutkimus (kesto 14 pv); tutkimus ei kumoa mitenkään aiempien pitkäkestoisten suorien vertailevien satunnaistettujen tutkimuksien tuloksia.
Tutkimus osoittaa, että insuliinin eritys aterialla ei ole määräävä syömisen määrään tai ruokahaluun vaikuttava tekijä, vaan sellaiset seikat, kuten ruokavalion kuidun määrä, energiatiheys, ruuan muut laadulliset ominaisuudet, syömiseen kuluva aika –ja monet muut tutkimuksessa mittaamattomat tekijät – vaikuttavat siihen kuinka paljon ihminen syö.
Tutkimus osoittaa myös, että erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla on verensokeria laskeva vaikutus jopa terveillä henkilöillä. Mielenkiintoista kuitenkin on, että oraalisessa sokerirasituksessa tuli huonompi tulos, kun tutkittavat olivat noudattaneet ketogeenista ruokavaliota. Tämä johtunee ainakin siitä, että elimistö on lisännyt rasvan oksidaatiota ja vähentänyt hiilihydraatin oksidaatiota, ja näin sopeutunut runsasrasvaiseen-vähähiilihydraattiseen ruokaan, ja tämä heijastuu äkkinäisen hiilihydraattiboluksen (75 glukoosia) heikompaan käsittelykykyyn ketogeenisen ruokavalion aikana.
Tutkimuksessa on useita lipidien aineenvaihduntaa koskevia tuloksia. LDL-kolesterolin, sen partikkelikoon, ja -määrän, verenpaineen, CRP:n sekä apolipoproteiini B:n muutokset olivat kauttaaltaan suotuisammat runsashiilihydraattisella ruokavaliolla. Tulokset lipidimuuttujissa olisivat todennäköisesti olleet ketogeenisen ruokavalion aikana olleet erilaiset, jos eläinkunnan rasvojen (muun muassa voin) ja proteiinivalintojen sijaan olisi suosittu margariinia, juoksevia kasviöljyjä, rasvaista kalaa sekä terveyttä edistäviä proteiinivalintoja, kuten kasviproteiinin lähteitä ja rasvaista kalaa.
Mielenkiintoinen havainto oli, että vaikka tutkittaville annettiin syötäväksi kaksi kertaa sellainen määrää ruokaa, jonka he todellisuudessa tarvitsivat niin, tämä ei kuitenkaan johtanut lihomiseen vaan jopa vähäiseen laihtumiseen. Tutkimuksessa liitemateriaaleissa on havainnollisia kuvia aterioista, joista voi päätellä perinteisten ”herkuiksi” luokiteltavien ruokien määrän olleen lähes nolla. Kumpaankaan ruokavalioon ei kuulunut leivonnaisia, kaloripitoisia sokerijuomia, makeisia, suklaata tai muita voimakkaan palkitsemisarvon (food reward) sisältäviä runsaskalorisia ruokia, jotka yhdistävät hiilihydraatin-rasvan-suolan makuhermoja kutkuttavalla tavalla.
Insuliinin eritys aterian yhteydessä ei ole määräävä muut tekijät alleen alistava nälän tunteeseen, syömisen määrään, energian saantiin ja lihomiseen vaikuttava tekijä, vaan energian saantimme on riippuvainen huomattavan monesta muusta yksittäisestä tekijästä tai näiden summasta.
Olemme Tiina Jääskeläisen kanssa ruotineet tutkimuksen tarkemmin podcastissamme ”Ravistettava ennen käyttöä”