Olisi varmaan tässä hyvä miettiä sitä verenpaineen olemusta ihan alusta. Siis mitä se verenpaine oikein on? Meidät on niin tehokkaasti aivopesty rasvan pelkäämisen ohella myös
korkea verenpaine paha - matala verenpaine hyvä -ajatteluun, että harvemmin tulee matalan haittoja ajateltua, vaikka se sitten aiheuttaisikin huimausta ja heikotusta ja vaikka mitä -
kehotetaan vain olemaan onnellinen kun on matala, niin ei tule sitä sydäntautia ja munuaisetkin tykkää.
Verenpainehan on siis käytännössä veren paine suurissa valtimoissa. Jos systeemiä hieman yksinkertaistaa, niin voisi ajatella joustavaa palloa jonka sisällä on tietty määrä nestettä, nesteessä uiskentelee pienempi pallo jonka tilavuus muuttuu koko ajan nopeassa tahdissa. Paine nousee:
1. kun sisällä olevan pallon koko kasvaa
2. kun nestettä sisältävän pallon kuori supistuu
3. kun nestemäärä kasvaa
Verenpaine kasvaa vastaavasti:
1. kun sydän puristaa verta valtimoihin (yläpaine)
2. kun verisuonten seinämät supistuvat
3. kun verimäärä kasvaa
Elimistön keinoja verenpaineen säätelyyn:
- sympaattisen hermoston aktivointi voi supistaa verisuonia ja lisätä sydämen syketiheyttä ja lyöntitilavuutta
- elimistö voi vaikuttaa rajatusti verimäärään humoraalisen säätelyn kautta - poistamalla ja lisäämällä vettä plasmaan ja sieltä pois. Tähän vaikuttaa suolatasapaino jonkin verran (plasman osmoottinen paine pyritään pitämään vakiona), mutta jos
kokonaistilanne verenpaineen osalta keikkuu koko ajan siedettävän alarajoilla, voidaanko todella sanoa vakavalla naamalla, että suola "korjaisi tilanteen"?
Miksi tilanne kuitenkin on monilla sellainen, että verenpaine on kroonisesti alhainen? Voiko verimäärä johtua osittain ravitsemustilasta? Miksi esim. rantaisolla tuo verenpaine on pidemmän karppailun jälkeen muuttunut sellaiseksi mitä pidetään "normaalina"?
Tässä lääkäri Aki Loikkasen näkemystä verimäärästä (H-limit, s. 491)
Lainaa:
Verimäärä litroissa on kaikkiin kudoksiin liittyvä terveystekijä. YHL-näkemyksessä havaitsee harvoin siihen kiinnitettävän huomiota. Elimistön ravitsemustila vaikuttaa verimäärään. Terve luuydin ja maksa tuottavat tarvittavan määrän verta kehon tarpeisiin, mikäli rakennusaineita (valkuaisaineet, rauta, kupari, sinkki, B12, foolihappo jne) on riittävästi. Hyvin toimiva keino ravitsemustilan palauttamiseksi on ravitsemuksen vastuiden kantaminen.
Henkilökohtaisesti rohkenen kyllä epäillä tuota virallisterveellistä käsitystä matalasta verenpaineesta, sanoi se pastori Mustajoki mitä tahansa.