karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Sokerin korvike
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=50560
Sivu 1/1

Julkaisija:  Kelli [ 2010-12-16 11:11:24 ]
Viestin otsikko:  Sokerin korvike

Millä voi sokerin korvata leivonnassa?
Ateriakirjoissa sanotaan "makeutusta sokerin määrän verran",
mutta MIKÄ se makeutus voisi olla???

Julkaisija:  JuliaT [ 2010-12-16 12:05:38 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

viewtopic.php?f=13&t=27865&hilit=stevia
kannattaa kokeilla tuota hakua, löytyy vaikka miten monta ketjua ja monta vaihtoehtoa, mutta ainoa luonnollinen makeutus aine on stevia. Itse en tosin käytä mitään makeutusaineita, tosin eipä ole tullut hirveästi leivottuakaan makeita.

Julkaisija:  VHH-positiivinen [ 2010-12-16 13:44:49 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Makeutusaineita on monenlaisia:

Hiilihydraattipitoiset:

Sokerit:
-Sakkaroosi eli tavallinen sokeri: sisältää puolet ja puolet glukoosia ja fruktoosia disakkaridina. Kohtuudella käytettynä mielestäni ei iso haitta terveydelle. Vähän parempi versio on intiaanisokeri tai muut tummat sokerit, joissa vähän hiveniäkin mukana ja makua sitäkin enemmän
-Fruktoosi: alhaisen GI:n sokeri, koska nostaakseen veren glukoosipitoisuutta, maksan pitää ensin muuttaa se glukoosiksi. Ihan ok pienissä määrin, mutta isoina määrinä rasittaa mm. maksaa. Esiintyy luontaisesti mm. hedelmissä ja hunajassa
-Glukoosi: Puhdas glukoosi nostaa nopeasti verensokeria, mutta ei ehkä juurikaan haitallisempi verensokerin kannalta kuin tärkkelyskään. Ei myöskään rasita maksaa. Pieninä määrinä varmasti ihan ok. Esiintyy luontaisesti mm. viinirypäleissä

Hunaja: Sisältää pääosin fruktoosia, mutta sisältää pieniä määriä hivenaineita, antimikrobisia aineita ja on aromikasta. Pieninä määrinä käyttö on ihan ok.

Agavesiirappi: sisältää lähes pelkästään fruktoosia

Keinotekoiset sokerisiirapit: Glukoosi, Fruktoosi- ja glukoosi-fruktoosisiirappi: tuskin sen haitallisempia kuin tavallinen puhdistettu sokeri, mutta niitä käytetään lähinnä elintarviketeollisuudessa, koska ovat halpoja ja saadaan lähinnä tehotuotetusta maissista ja viljasta. Vaikka lopputulos on melko luonnollista sokeria, niin monet karpit näkee punaista moisten teknotuotteiden takia.

Sokerialkoholit:

Ksylitoli: Hammasterveyden kannalta edullinen, mutta melko kallis makeutusaine toistaiseksi. Imeytyy vain osittain ja nostaa hitaasti verensokeria, joten monen mielestä ok
Sorbitoli: samantapainen kuin ksylitoli, mutta edullisempi eikä ehkä niin hyvä hampaiden kannalta. Esiintyy lähinnä sokerittomissa karkeissa ja purkassa
Erytritoli (Sukrin): Uusi tulokas makeutusaineissa. Näyttää ja maistuu sokerilta, mutta imeytyy huonosti ja alhainen GI. Vaikuttaa ihan lupaavalta tietojeni perusteella

Makeat hedelmät

Monesti leivonnaisiin saa riittävän makeuden käyttämällä makeita raaka-aineita, kuten banaania, taatelia, yms. makeita hedelmiä. Sisältävät toki runsaasti hiilihydraattia, mutta myös paljon muitakin ravinteita ja kuitua, joten parempi valinta kuin puhdas sokeri.

Vähähiilihydraattiset makeutusaineet:

Stevia: luontainen supermakea glykosidimakeutusaine. Saadaan stevia rebaudiana-nimisestä kasvista. Monet karpit suosivat sitä makeutusaineena. Käyttö voi olla hieman hankalaa, koska annostelu vaikeaa ja voi aiheuttaa ei-toivottuja sivumakuja. mm. lakritsi sisältää samantapaisia makeita glykosideja. Ei saa myydä Euroopassa makeutusaineena/elintarvikkeena, koska jostain syystä ei ole saanut myyntilupaa, mutta muuten myynti on sallittua. Saatavuus hieman hankalaa, koska se pitää tilata netistä, mutta ilmeisesti sitä myydään myös Ruohonjuuressa.

Sukraloosi (Splenda): keinotekoinen makeutusaine, valmistetaan klooraamalla sokeria. Maku hyvin lähellä sokeria, mutta supermakeaa. Itse suhtaudun epäilevästi, koska kuuluu kloorattuihin orgaanisiin yhdisteisiin, jotka tuppaa olemaan kemiallisesti vähän turhankin stabiileja ja kertyvät luontoon. Jotkut sitä kuitenkin käyttävät

Aspartaami ja Asesulfaami K: keinotekoinen aminohappopohjainen makeutusaine, joita käytetään monesti yhdessä tasapainoisen maun saamiseksi. Käytetään paljon elintarvikkeissa mm. mehuissa ja limsoissa. ja myydään myös jauhemaisina makeutusaineina (mukana erittäin kevyttä täyteainetta) mm. Hermesetas, Canderell ja lidlin vastaava. Monet karpit suhtautuvat epäilevästi, koska viralliselta tasolta pidetään turvallisina ,mutta sitten taas toisaalta epäillään mm. karsinogeenisiksi, mitä ei ole kuitenkaan voitu osoittaa. Vähäisestä käytöstä tuskin haittaa.

Sakariini ja natriumsyklamaatti: Käytetään edelleen jonkin verran, vaikka on toisaalta joissain tutkimuksissa osoittautuneet lievästi karsinogeenisiksi. Vähäisestä käytöstä tuskin haittaa.

Julkaisija:  iliana [ 2010-12-16 16:39:27 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Itse olen käyttänyt leivonnassa usein erythritolin ja stevian yhdistelmää.

Julkaisija:  snowgrouse [ 2010-12-16 16:42:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Itse tykkään sukraloosista eniten mitä makuun tulee (käytän kyllä tosi harvoin). Ei ole yhtä metallista kuin aspartaami enkä itse hirveästi steviasta tykkää. Mutta steviahan olisi se luomuin, jesh.

Julkaisija:  riesu [ 2010-12-16 18:22:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Mulla on käytössä sukriini ja sit mies toi pienen pussin ainetta nimeltä makonen. Pelkkää e-koodia tietysti, mutta toisaalta sitä tarvitsee laittaakin ihan supervähän. 100 g pussi vastaa 3,5 kg sokeria. Molemmat käyttämäni maistuvat sokerille, toisin kuin sakariini ja aspartaami joissa molemmissa on ikävä sivumaku. Toisissa ruoissa häiritsee, toisissa ei.

Julkaisija:  Milla Magilla [ 2010-12-16 19:06:46 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Mistä sinun miehesi makosen löysi?

Julkaisija:  tytti63 [ 2010-12-16 20:04:44 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Minä olen käyttänyt hermesetas-jauhetta leivonnaisissa (pari kertaa kylläkin vasta tehnyt karppileivonnaisia :D ), jota saa tavallisista ruokakaupoista. Sitä laitetaan vastaava määrä kuin sokeriakin, siis tilavuusmittana. Ostin myös hiljattain luontaistuotekaupasta sukrinia, jota en kyllä ole vielä käyttänyt. Se on kuulema samanlaista käytössä kuin sokeri, ja on ihan samannäköistäkin.

Julkaisija:  piinastiina [ 2010-12-16 22:00:42 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Sukrin, hiilariton ja kaloriton ja ihan kuin sokeria. Kiteistä ja 75% sokerin makeudesta.

kilohinta noin 20e. Mut kaiken sen arvoinen. :mrgreen:

Julkaisija:  riesu [ 2010-12-17 12:08:34 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Milla Magilla kirjoitti:
Mistä sinun miehesi makosen löysi?

Ihan oli kuulemma Citymarketista löytänyt, muiden makeutusaineiden joukosta. Pussukka on vaan niin pieni ja vaatimattoman näköinen ettei sitä meinaa havaita.

Julkaisija:  sutela [ 2010-12-17 15:06:38 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Mulla on Splendaa - tykkään kun se käyttäytyy ja maistuu kuten sokeri. Tosi harvoin tulee käytettyä, sanoisin, että kerran 2 kuussa - tosin nyt kun innostuin kermakaakaosta, vähän useammin ehkä jatkossa. Kaakaojauhe + kerma pelkällään on vähän kitkerää, ajattelin jatkaa tuotekehittelyä lisäämällä tummaa suklaata joukkoon. =D>

EDIT:
Nii, en muuten teidä saako sitä ostettua Suomesta... mun purkkini on Irlannista. :)

Julkaisija:  Dzinni [ 2010-12-18 01:57:37 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Aspartaamista on ainakin yksi Lancetissa jo vuonna 1986 julkaistu tutkimus, jossa todetaan sen nostavan insuliinitason likipitäen sokerin kaltaisesti.

Sukraloosia (Splenda) ei tosiaankaan saa Suomesta, ja sen huono puoli on täydellinen imeytymättömyys, eli se jää jätöksissä rasittamaan luontoa. Muuten maku on todella aidon sokerin kaltainen; sokerista se on tosin tietääkseni tehtykin.

Julkaisija:  Kelli [ 2010-12-19 22:23:36 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Super paljon kiitoksia kaikille vastanneille :)

Julkaisija:  Mimmimakia [ 2010-12-19 23:38:18 ]
Viestin otsikko:  Re: Sokerin korvike

Splenda on sukraloosia ja maltodextroosia, eli tuo malto-osa kyllä imeytyy ja sisältää siis myös jonkin verran hiilaria.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/