karppaus.info :: keskustelufoorumi

uusymmärtämättömät

ruokavallankumous karppikauppa
Tänään on Su Joulu 21, 2014 21:21

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 11:11 
sintti
sintti

Liittynyt: To Joulu 16, 2010 10:35
Viestit: 19
Millä voi sokerin korvata leivonnassa?
Ateriakirjoissa sanotaan "makeutusta sokerin määrän verran",
mutta MIKÄ se makeutus voisi olla???


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 12:05 
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: To Loka 28, 2010 10:31
Viestit: 147
viewtopic.php?f=13&t=27865&hilit=stevia
kannattaa kokeilla tuota hakua, löytyy vaikka miten monta ketjua ja monta vaihtoehtoa, mutta ainoa luonnollinen makeutus aine on stevia. Itse en tosin käytä mitään makeutusaineita, tosin eipä ole tullut hirveästi leivottuakaan makeita.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 13:44 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: La Helmi 09, 2008 20:30
Viestit: 1050
Paikkakunta: Helsinki
Makeutusaineita on monenlaisia:

Hiilihydraattipitoiset:

Sokerit:
-Sakkaroosi eli tavallinen sokeri: sisältää puolet ja puolet glukoosia ja fruktoosia disakkaridina. Kohtuudella käytettynä mielestäni ei iso haitta terveydelle. Vähän parempi versio on intiaanisokeri tai muut tummat sokerit, joissa vähän hiveniäkin mukana ja makua sitäkin enemmän
-Fruktoosi: alhaisen GI:n sokeri, koska nostaakseen veren glukoosipitoisuutta, maksan pitää ensin muuttaa se glukoosiksi. Ihan ok pienissä määrin, mutta isoina määrinä rasittaa mm. maksaa. Esiintyy luontaisesti mm. hedelmissä ja hunajassa
-Glukoosi: Puhdas glukoosi nostaa nopeasti verensokeria, mutta ei ehkä juurikaan haitallisempi verensokerin kannalta kuin tärkkelyskään. Ei myöskään rasita maksaa. Pieninä määrinä varmasti ihan ok. Esiintyy luontaisesti mm. viinirypäleissä

Hunaja: Sisältää pääosin fruktoosia, mutta sisältää pieniä määriä hivenaineita, antimikrobisia aineita ja on aromikasta. Pieninä määrinä käyttö on ihan ok.

Agavesiirappi: sisältää lähes pelkästään fruktoosia

Keinotekoiset sokerisiirapit: Glukoosi, Fruktoosi- ja glukoosi-fruktoosisiirappi: tuskin sen haitallisempia kuin tavallinen puhdistettu sokeri, mutta niitä käytetään lähinnä elintarviketeollisuudessa, koska ovat halpoja ja saadaan lähinnä tehotuotetusta maissista ja viljasta. Vaikka lopputulos on melko luonnollista sokeria, niin monet karpit näkee punaista moisten teknotuotteiden takia.

Sokerialkoholit:

Ksylitoli: Hammasterveyden kannalta edullinen, mutta melko kallis makeutusaine toistaiseksi. Imeytyy vain osittain ja nostaa hitaasti verensokeria, joten monen mielestä ok
Sorbitoli: samantapainen kuin ksylitoli, mutta edullisempi eikä ehkä niin hyvä hampaiden kannalta. Esiintyy lähinnä sokerittomissa karkeissa ja purkassa
Erytritoli (Sukrin): Uusi tulokas makeutusaineissa. Näyttää ja maistuu sokerilta, mutta imeytyy huonosti ja alhainen GI. Vaikuttaa ihan lupaavalta tietojeni perusteella

Makeat hedelmät

Monesti leivonnaisiin saa riittävän makeuden käyttämällä makeita raaka-aineita, kuten banaania, taatelia, yms. makeita hedelmiä. Sisältävät toki runsaasti hiilihydraattia, mutta myös paljon muitakin ravinteita ja kuitua, joten parempi valinta kuin puhdas sokeri.

Vähähiilihydraattiset makeutusaineet:

Stevia: luontainen supermakea glykosidimakeutusaine. Saadaan stevia rebaudiana-nimisestä kasvista. Monet karpit suosivat sitä makeutusaineena. Käyttö voi olla hieman hankalaa, koska annostelu vaikeaa ja voi aiheuttaa ei-toivottuja sivumakuja. mm. lakritsi sisältää samantapaisia makeita glykosideja. Ei saa myydä Euroopassa makeutusaineena/elintarvikkeena, koska jostain syystä ei ole saanut myyntilupaa, mutta muuten myynti on sallittua. Saatavuus hieman hankalaa, koska se pitää tilata netistä, mutta ilmeisesti sitä myydään myös Ruohonjuuressa.

Sukraloosi (Splenda): keinotekoinen makeutusaine, valmistetaan klooraamalla sokeria. Maku hyvin lähellä sokeria, mutta supermakeaa. Itse suhtaudun epäilevästi, koska kuuluu kloorattuihin orgaanisiin yhdisteisiin, jotka tuppaa olemaan kemiallisesti vähän turhankin stabiileja ja kertyvät luontoon. Jotkut sitä kuitenkin käyttävät

Aspartaami ja Asesulfaami K: keinotekoinen aminohappopohjainen makeutusaine, joita käytetään monesti yhdessä tasapainoisen maun saamiseksi. Käytetään paljon elintarvikkeissa mm. mehuissa ja limsoissa. ja myydään myös jauhemaisina makeutusaineina (mukana erittäin kevyttä täyteainetta) mm. Hermesetas, Canderell ja lidlin vastaava. Monet karpit suhtautuvat epäilevästi, koska viralliselta tasolta pidetään turvallisina ,mutta sitten taas toisaalta epäillään mm. karsinogeenisiksi, mitä ei ole kuitenkaan voitu osoittaa. Vähäisestä käytöstä tuskin haittaa.

Sakariini ja natriumsyklamaatti: Käytetään edelleen jonkin verran, vaikka on toisaalta joissain tutkimuksissa osoittautuneet lievästi karsinogeenisiksi. Vähäisestä käytöstä tuskin haittaa.

_________________
Kuva

Laihduttaminen on helpompaa ja mukavampaa täydellä vatsalla! :D


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 16:39 
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: La Heinä 26, 2008 20:35
Viestit: 224
Itse olen käyttänyt leivonnassa usein erythritolin ja stevian yhdistelmää.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 16:42 
nörttikarppi
nörttikarppi
Avatar

Liittynyt: Ti Touko 04, 2010 14:59
Viestit: 8315
Paikkakunta: Lahti
Itse tykkään sukraloosista eniten mitä makuun tulee (käytän kyllä tosi harvoin). Ei ole yhtä metallista kuin aspartaami enkä itse hirveästi steviasta tykkää. Mutta steviahan olisi se luomuin, jesh.

_________________
Kuva

Riekon nyrkkisääntöjä ketoilijoille, kliks


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 18:22 
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: Ma Elo 02, 2010 10:08
Viestit: 219
Mulla on käytössä sukriini ja sit mies toi pienen pussin ainetta nimeltä makonen. Pelkkää e-koodia tietysti, mutta toisaalta sitä tarvitsee laittaakin ihan supervähän. 100 g pussi vastaa 3,5 kg sokeria. Molemmat käyttämäni maistuvat sokerille, toisin kuin sakariini ja aspartaami joissa molemmissa on ikävä sivumaku. Toisissa ruoissa häiritsee, toisissa ei.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 19:06 
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: La Joulu 11, 2010 12:03
Viestit: 57
Mistä sinun miehesi makosen löysi?

_________________
Kuva


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 20:04 
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: Ke Syys 15, 2010 12:05
Viestit: 131
Paikkakunta: Nastola
Minä olen käyttänyt hermesetas-jauhetta leivonnaisissa (pari kertaa kylläkin vasta tehnyt karppileivonnaisia :D ), jota saa tavallisista ruokakaupoista. Sitä laitetaan vastaava määrä kuin sokeriakin, siis tilavuusmittana. Ostin myös hiljattain luontaistuotekaupasta sukrinia, jota en kyllä ole vielä käyttänyt. Se on kuulema samanlaista käytössä kuin sokeri, ja on ihan samannäköistäkin.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: To Joulu 16, 2010 22:00 
Rantakarppi
Rantakarppi
Avatar

Liittynyt: Ke Elo 27, 2008 21:05
Viestit: 19397
Paikkakunta: Rauma
Sukrin, hiilariton ja kaloriton ja ihan kuin sokeria. Kiteistä ja 75% sokerin makeudesta.

kilohinta noin 20e. Mut kaiken sen arvoinen. :mrgreen:

_________________
Pirris 2014 *kliks*

Piinula


Kuva


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: Pe Joulu 17, 2010 12:08 
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: Ma Elo 02, 2010 10:08
Viestit: 219
Milla Magilla kirjoitti:
Mistä sinun miehesi makosen löysi?

Ihan oli kuulemma Citymarketista löytänyt, muiden makeutusaineiden joukosta. Pussukka on vaan niin pieni ja vaatimattoman näköinen ettei sitä meinaa havaita.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: Pe Joulu 17, 2010 15:06 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Ke Touko 26, 2010 11:50
Viestit: 624
Paikkakunta: Vantaa
Mulla on Splendaa - tykkään kun se käyttäytyy ja maistuu kuten sokeri. Tosi harvoin tulee käytettyä, sanoisin, että kerran 2 kuussa - tosin nyt kun innostuin kermakaakaosta, vähän useammin ehkä jatkossa. Kaakaojauhe + kerma pelkällään on vähän kitkerää, ajattelin jatkaa tuotekehittelyä lisäämällä tummaa suklaata joukkoon. =D>

EDIT:
Nii, en muuten teidä saako sitä ostettua Suomesta... mun purkkini on Irlannista. :)


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: La Joulu 18, 2010 1:57 
modekarppi
modekarppi
Avatar

Liittynyt: La Touko 22, 2004 12:24
Viestit: 7026
Paikkakunta: Jatkuvasti maailmalla
Aspartaamista on ainakin yksi Lancetissa jo vuonna 1986 julkaistu tutkimus, jossa todetaan sen nostavan insuliinitason likipitäen sokerin kaltaisesti.

Sukraloosia (Splenda) ei tosiaankaan saa Suomesta, ja sen huono puoli on täydellinen imeytymättömyys, eli se jää jätöksissä rasittamaan luontoa. Muuten maku on todella aidon sokerin kaltainen; sokerista se on tosin tietääkseni tehtykin.

_________________
"Nothing is absolutely only black and white. Listen to all the points of views you can get. Only then you can make the right decisions."


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: Su Joulu 19, 2010 22:23 
sintti
sintti

Liittynyt: To Joulu 16, 2010 10:35
Viestit: 19
Super paljon kiitoksia kaikille vastanneille :)


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sokerin korvike
ViestiLähetetty: Su Joulu 19, 2010 23:38 
humpuukikarppi
humpuukikarppi
Avatar

Liittynyt: Su Helmi 24, 2008 16:18
Viestit: 16109
Paikkakunta: Sonsuossa
Splenda on sukraloosia ja maltodextroosia, eli tuo malto-osa kyllä imeytyy ja sisältää siis myös jonkin verran hiilaria.

_________________
Baltazar ei muistanut mitään. Hän ei nimittäin ollut syönyt joka-aamuista kananmunaansa. Munia ei ollut seuraavanakaan aamuna, Baltazarin aivot menivät aivan solmuun!


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Läsnäolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com