karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2021-03-06 13:44:56

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 77 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2009-01-09 20:47:48 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2009-01-09 19:55:16
Viestit: 26
Hei kaikille!
Olen karppauksen aloittamista suunnitteleva nainen, ruokavalioni on lakto-vegetaarinen. Olen lueskellut nyt paljon karppaukseen liittyvää materiaalia, mutta aina niissä on mukana liha, kala ja kananmunat. Tutkin Finellin sivuja ja voi itku... lähes kaikissa palkokasveissa on pajon hiilihydraatteja. Kun tähän asti ruokavalioni on koostunut lähinnä viljatuotteista, pavuista sekä kasviksista, nyt jäisi jäljelle vain ne kasvikset. Plus maito. Olen kuitenkin kuullut, että karppaus sopii myös vegeille. Tietäisiköhän kukaan hyvää linkkiä/kirjaa, mistä voisi lukea kasvissyöjän karppauksesta? Tuntuu, että jos vain poistan ruokavaliostani ne pääraaka-aineet, jäljelle ei jää paljon mitään #-o

Selvensin otsikkoa

-GG


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-09 21:23:21 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-07-30 13:14:17
Viestit: 1037
hmm..aika vaikeetahan se on, mut tuolla taitaa ruokapäikyissä muutamia jonkin-sortin-vegejä olla, tosin ei ihan juuri sellaisia.

Ei varmaan hyvä idea lisätä jotain mukaan, ees munat tai jotain? Tiedän itse entisenä lakto-ovo-vegenä, että ei se kiva idea ole. Tosin itse alunperin lopetin ihan terveyssyistä, kun ei mikään menny enää kurkusta alas :lol:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-09 21:32:35 
Poissa
modekarppi
modekarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-22 12:24:33
Viestit: 7042
Paikkakunta: Jatkuvasti maailmalla
Reseptiosion kasvisruoista löytyy takuulla jotain sopivaa ja ideoita.

Tässä vielä jotain, haulla löytynee lisää:

viewtopic.php?f=13&t=31102&hilit=kasvissyöjä

viewtopic.php?f=4&t=26002&hilit=kasvissyöjä

viewtopic.php?f=13&t=23047&p=342030&hilit=kasvissyöjä#p342030

viewtopic.php?f=13&t=14298&p=177572&hilit=kasvissyöjä#p177572

_________________
What happened to the butcher who backed into his meat grinder? He got a little behind in his work.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-09 21:46:30 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2009-01-09 19:55:16
Viestit: 26
Kiitos nopeista vastauksista :) Pitääkin tutustua noihin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 01:11:43 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2009-01-09 19:55:16
Viestit: 26
Matriisi oli aika masentava :( Öljyä, pähkinöitä ja parsakaalia. Suurinpiirtein. Pitää vielä tutustua enemmän noihin muiden ruokavalioihin. Lähinnä kaipaan vinkkejä - vaikka vaan pariksi kolmeksi päiväksi - siitä, mitä sitten syö. Ravinnontarpeensahan saa tarvittaessa tyydytettyä kyllä ihan vaan apteekin hyllystä haetusta purkista ja vedestäkin, mutta sellaisia selkeitä aterioita kaipaan. Perheellisenä olisi kuitenkin mukavaa, että äitikin olisi ruokapöydässä syömässä jotain.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 08:49:04 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 44861
Paikkakunta: HomeSweetHome
En haluaisi masentaa, mutta faktat täällä karppifoorumilla ovat toistaisten tietojeni mukaan tällaisia:

Karppilassa on ollut tosi monta aloittelijaa, jotka ovat sanoneet olevansa vegejä. Asiasta löytyy varmaan satoja ketjuja jo nyt. Mutta suoralta kädeltä en muista ainuttakaan yli vuotta aktiivivegenä (ja terveenä pysynyttä) pysynyttä karppia. Sen sijaan muistan monta, jotka alkoivat vegeinä, ja sitten siirtyivät sekaruokaan - vähälihaiseen ehkä mutta sittenkin aika runsaasti eläinkuntaa (mm eläinrasvaa ja munia ja/tai kalaa sen vähän lihan lisäksi) käsittävään sekaruokaan. Ja näistä vaihdokkaista varsin moni kertoi vaihdon johtuneen terveydellisistä syistä.

Ja nyt, ennenkuin hermostut, niin

1. En sano, etteikö terveitä karppivegejä sellaisia olisi, mutta täällä niitä ei tunnu näkyvän. Pitkään (vaikkapa yli vuoden) karppausta käyttäneitä aktiivivegekarppeja lienee vielä jokunen, mutta terveitä? Kertokaa te muut, jos tiedätte sellaisista?

2. En myöskään sano etteikö laktoovovegenä (ja tämä tarkoittaa siis sitä, mitä [kuvittelin tätä kirjoittaessani että] lakto-ovolla käsitetään, että suurin osa kaloreista tulisi kasvikunnasta) voisi elää terveenä - mutta silloin sitä ei tehdä rasvalla eli karpaten vaan muuten - niin se on nimittäin aiemmin aina tehty. Ja syy on tämä: Keho vaatii ruoasta a) rakennusaineita, b) muutami välttämättömiä yhdisteitä mutta erityisesti c) ja runsaasti polttoainetta, tasalämpöisiä kun olemme. Kaksi ensimmäistä voi saada monella eri tavalla mutta mistä?
* Rasva polttoaineena? Kasvirasvojen ongelma runsasrasvaisella ruokavaliolla (jota karppi on, koska siinä polttoaineena on rasva) on runsas omega6, joka lisää tulehdusta ja metabolisia vaivoja. Sitä voisi periaatteessa välttää syömällä vain öljyistä vain kookosta ja keräämällä muut rasvat tilkasta oliiviöljyä sekä kohtuupähkinöistä - mutta mutta, jopa periaatteessa tuo on kyllä aika rajoittavaa, varsinkin täällä pohjolassa?
*Hiilarit polttoaineena? Jos ei syö runsasrasvaisesti, niin polttoaineeksi valitaan hiilareita, mikä on ok, vaikkei karppia. Mutta silloin löpöhiilarien pitää tulla glukoosi- ja tärkkelyspuolelta, koska fruktoosi eli hedelmäsokeri lisää niinikään tulehduksia ja mm diabetestä runsaasti nautittuna (tässä karppigurujen ja virallisen puolen mainnat vaarallisuudesta yhtyvät, joskin viralliset puhuvat vain valkoisesta lisäsokerista kun taas karpit puhuvat kaikesta fruktoosista).
* Valkuainen polttoaineena? Tästä viimeisestä varoittelevat kaikki, sekä karppigurut että virallisterveelliset. Mikään vanha kulttuuri ei ole näyttänyt eläneen yli 20% valkuaisilla.

Ja tuossa on se on ongelmavyyhti, jota en ole nähnyt vielä suomalaisella karppauksella ratkottavan.
Ja tämä ihan riippumatta soija- tai ekokysymyksistä, jotka nekin tulevat läheltä katsottuna kovin, kovin mielenkiintoisiksi.

Joten se karppien "lakto-ovo" saattaakin yllättäen tarkoittaa ihmistä, joka ei kylläkään syö punalihaa, mutta päivittäin munia (ja tai kalaa), ja tämän lisäksi sitten vielä runsaasti eläinrasvaa, koska se on polttoaineista turvallisinta kolmessa suhteessa: se ei nosta verensokereita (ja lisää nälkää kuten tärkkelykset), sen omega-kuutosten määrä on matala (eli sitä voi syödä paljonkin häiriöittä) ja siitä löytyy eläinkunnan vaativat rasvaliukoiset vitamiinit tai ainakin tarveaineita niihin (A;D;K ja D-vitamiinisynteesiinkin tarvittava kolesteroli).

/Ja muoks. Tieto on kasvanut tämänkin keskustelun aikana eli täsmennän:
Määrittelyt tarkistettuna:

- Karppaus tarkoittaa hiilihydraattien reilua rajoittamista ja runsasrasvaista ravintoa.
Laihdutusvaiheessa osa rasvasta voi tulla omista varastoista, jolloin ruoka ei näytä ihan niin rasvaiselta
- mutta on se virallisten määritysten mukaan runsasrasvaista silloinkin.

- Vegetaristi voi syödä enimmäkseen munia ja maitotuotteita ja silti olla vegetaristi, koska kansainvälisen, virallisen määrittelyn mukaan vegetaarinen ruokavalio on "lihaton ja veretön" ruokavalio. Se ei rajoita muuta (kuten maitotuotteita tai munia). Samasta syystä nk. "semivegeily" kasviksilla ja kalalla tai vaalealla lihalla ei ole enää vegetarismia lainkaan (koska siinä syödään lihaa ja verta). Ne ovat vain valikoitua sekaruokaa siinä missä viljaton tai kalaton ruokavaliokin. Ugh.

- Vain veganismi on aitoa kasvissyöntiä. Muut ovat sekasyöjiä.

- Vain täysin ilman kasvikuntaa, munia ja maitotuotteita totetutettu syöminen on aitoa lihansyöntiä. Muut ovat sekasyöjiä.

--> Siksi karpit, vegetaristit, "semiveget" ja sen sellaiset ovat kaikki tyynni sekasyöjiä. Piste.

Ja sitten oma mielipide yllä olevilla määrityksillä:

1. Minusta täysin ilman eläinkuntaa yritetty veganismikarppaus on terveydelle vaarallista, runsaiden omega-kuutosten takia. Niihin eivät auta edes lisäravinteet (joista alempana). Ainoa mikä voisi auttaa, olisi tieten tahtoen tehty jojoilu eli rasvaa kasvattavat mättökaudet (joiden syöminkien aikana osa syömisistä muuttuisi ihonalaiseksi joskin huonoprofiiliseksi eläinrasvaksi) ja vastaavasti pitkät paastokaudet (joiden aikana keho tyhjentäisi rasvamaksaa ka lepuuttaisi haimaa ja petraisi läskien rasvahappoprofiilia aidolla kannibalismilla). Ja tälläkin tavalla eli jojoillen ongelmaksi saattaa nousta ystävämme kilpirauhanen, joka ei pidä sen enempää Pufasta kuin jojoilustakaan. Eli palaan lähtökohtaan: hyvägeeninen vegaani voinee onnistua pysymään terveenä vähällä rasvalla ja runsailla tärkkelyksillä; ehkä? ... mutta vähät rasvat ja runsas tärkkelys ei enää ole karppausta. Vaikka kumpikin kuuluukin kasvissyöjäkansojen perinteisiin.

2. Minusta terveenä pitävä karppaus vegetaristina tai minä vain muuna sekasyöjänä on mahdollista, mutta vain jos
a) lyhyet omega-kuutoset eli LA saadaan pidettyä vähäisenä (muutama E-prosentti) ja jos
b) fruktoosin määrä pysyy kohtuudessa (alle 15-40 g/päivä) ja jos
c) hiveniä ja vitamiineja saadaan tarpeeksi imeytyvässä muodossa ja oikeissa suhteissa
Noiden kolmen ehdon täyttyminen on haasteellista (tai mahdotonta) kovin kasvirasvapainotteisella karppiruoalla, finelin mukaan. Mutta ei silti, terveenä pysyminen on haasteellista myös einesruoalla tai karkki-limppareilla tai kuitu- ja rypsipitoisella suositusruoalla tai teknojauheilla. Vain vähän eri syistä itse kussakin tapauksessa.
--> Vegetaarinen karppaus voi toimia muttei (finelin mukaan ja Suomessa) ilman laktoa ja/tai ovoa. Eikä ilman eläinperäisiä rasvanlähteitä, kuten vegetaristeille vielä sopiva voi tai ghee.

3. Pelkällä eläintensyönnillä voi pysyä terveenä (sen osoittaa jo historiakin), mutta epäilen vahvasti sen onnistumista Suomen markettivalikoimalla. Yksikään karppi ei ole tuossa vielä onnistunut.

Ja juujoo, kannatan sekasyöntiä. Ihminen on ollut sellainen esi-isiensä kera jo jonkun miljoonan vuotta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 13:34:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-07-30 13:14:17
Viestit: 1037
No itse en ainakaan lakto-ovona kyllä karpannut, että tosiaan vaikea sanoa.

Ehkä karpatessa tosiaan pärjää parhaiten niin, ettei syö vana punaista lihaa. Mutta jos on kovasti ideologiaa taustalla, niin varmasti kyllä tuntuu vaikealta. Muistaakseni olen jostain lukenut kasvissyönnistä ja karppauksesta, siis ihan kirjasta, mutten kyllä millään muista mistä..

Täällä karppilassa tosiaan nuo kasvissyöjät taitaa olla aika vähissä, auttaako googlettaminen tilannetta? Voihan niitä karppeja olla kasvissyöjinäkin menestyksekkäästi, mutteivat tällä foorumilla ole.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 15:41:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-04 20:10:43
Viestit: 1348
Kasvissyöjäystäväni on karpannut jo vuosia, tosin hän syö maitotuotteiden lisäksi jonkin verran (luomu)munia ja joskus kalaa. Erilaiset pähkinät ja siemenethän kuuluvat useimpien kasvissyöjien ruokavalioon muutenkin, ja karpatessa niiden merkitys korostuu. Kannattaa vertailla missä niissä on vähiten hiilareita ja suosia niitä.

Itse sotken soijaproteiinia partaäijäjugurtin joukkoon, siitä saa kivasti proteiineja. Myös heraproteiinia käytän, vaikka siinä onkin vähän sakariinia.

Alakarppailu voi käytännössä olla mahdotonta kasvisruokavaliolla, mutta en näe miksei esim. hyväkarppailu onnistuisi. Itse syön lihaakin päivittäin, mutta toivon että kun saan kilot karistettua niin voin pikkuhiljaa siirtyä ruokavalioon, jossa syön lihaa vain hyvin satunnaisesti. Kananmunia ja kalaa en kyllä aio jättää pois.

Yksi ehdotus ruoaksi: wokkia vihanneksista, tofusta ja pähkinöistä. Muu perhe syö riisin kera, karppi sellaisenaan.

(Mitä tulee ekokysymyksiin, niin kasvissyönti on ekologisempaa kuin lihansyönti. Soijastakin valtaosa menee tuotantoeläinten rehuksi, joten lihansuöjät syövät sitä välillisesti huomattavia määriä - paljon enemmän kuin kasvissyöjät. Ekologisempaa olisi käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi.)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 16:42:12 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 44861
Paikkakunta: HomeSweetHome
Et viitsisi kertoa tarkemmin mitä ystäväsi syö, niin saataisiin tänne esimerkkikin?
Kertoisit
- toisaalta hiilareina rasvoina ja proteiinina (grammat tai prosentit käy)
- ja toisaalta eläinkunnan vs. kasvikunnan kaloreina (tässä nimenomaan kalorit eikä grammat).

Nimittäin siemenistä ja pähkinöistä tulee jo yllättävän paljon omega-kuutosta, joten muuta rasvaa ei sitten voi kovin paljoa syödäkään, ellei sitten ihan erikseen halua että kudoksiin alkaa kerääntyä määriä omega-kuutosta. (ja juuei, tässä ei auta edes se kuuluisa omegoiden tasapainotus, koska kroppa varastoi näitä kahta eri tavalla). Se ei ehkä sairastuta kaikkia mutta näyttää kyllä korreloivan hyvin metabolisten ongelmien kanssa siolla, rotilla, lehmillä ja ihmisillä.

Kasvispainotteisesta, vähärasvaisesta ruokavaliosta maailmalla on kansojenkin kokoisia esimerkkejä (vaikkei puhtaasta veganismista olekaan). Mutta noissa tapauksissa polttoaine tulee pääosin tärkkelyshiilareista, ja Pufa-pitoisuudet pidetään käytännössä matalana rajoittamalla rasvamäärää vähän tai paljon alle 30%, myös ylläpidolla. Esimerkkejä näistä ovat vaikka Japani, jenkkien adventistit ja Kitava. Senkin saa toimimaan, mutta eri tavalla kuin karppaus.

(Ps. Pidetäänkö ekologia syrjässä tästä edes tästä ketjusta? Hirvi ei ole epäekologisempaa syötävää kuin tuontibanaani, mikä jo kertoo että kyseessä on muutkin valinnat kuin eläin- tai kasviperäisyys.)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 17:33:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-04 20:10:43
Viestit: 1348
^En tiedä noin tarkkaan hänen syömisiään, mutta voin kysäistä. Tähän hätään en kuitenkaan vastausta saa. Hän on ollut lakto-ovo-kasvissyöjä (plus se kala) kymmenkunta vuotta, josta muutaman vuoden ilman valkoista viljaa, perunaa ja riisiä. Itse hän ei taida sanoa karppaavansa mutta kovasti se kuulostaa hyväkarppaukselta minun korviini. Motiivina tähän ruokavalioon oli käden kipuilu ja turvotus, johon lääkäriltä ei saanut apua, mutta ruokavalion muutos sitten auttoi. Satunnainen lipsuilu esim. pastansyönnin muodossa pahentaa heti oireita muutamaksi päiväksi.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 17:37:57 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 44861
Paikkakunta: HomeSweetHome
No on varmaan auttanutkin. Kuten sanottua, tuo vähärasvainen, japanilaismallinen tyyli sopii aika hyvin vegeilyyn, varsinkin jos sillä saa karsittua välipaloja pois. Mutta se on eri asia kuin karppaus, jossa yritetään saada keho kuntoon veren sokeri- ja insuliinitasojen merkittävällä pienentämisellä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-10 17:56:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-04 20:10:43
Viestit: 1348
Niin, ei hän kovin vähärasvaisesti minusta syö, mutta turhapa tätä on spekuloida ennen kuin saan tarkempaa tietoa :)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-11 11:49:05 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2008-10-21 10:37:47
Viestit: 54
els, onko sinusta maitorasvassa jotain vikaa kasvissyöjän ruokavaliossa (kasvisrasvat tietysti siihen lisäksi)? Tai siis onko se vain määrittelyongelma, jos syö kiinteän aineen vähähiilarisina kasviksina ja maustaa sen kermalla/voilla/juustolla? Niin tekee myös moni ei-karppaava ei-lihaa-syövä, useammin toki kevytversioilla. Perunan, pastan, riisin ja sokerin poisjättäminen tuskin sairastuttaa ketään.

Lihattoman karppauksen suurimpia haasteita taitaa olla raudan saanti, jos on taipumusta alhaiseen hemoglobiiniin. Sekä ylipäätään hiilarimäärän pitäminen alhaalla (liittyen mm. raudan ja proteiinin kasviperäisiin lähteisiin), mutta puolitettua sen saa helpostikin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-11 12:46:55 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 44861
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Ei lainkaan :) Jos lukisin määritteitä kuin piru raamattua (jua jos uskoisin kaiken mitä ekopuolella sanotaan) niin voisin hyvinkin olla karppaava lakto-ovo-vege eli lihaton ravakarppi. Mutta käsi sydämelle, ei se oikeasti niin mene. Väite että on vege silloin kun 70-80% kaloreista tulee eläinkunnasta, on enää mielikuvataidetta, jolla yritetään selittää mustaa valkoiseksi (kuten tosin näissä asioissa on erittäin yleisesti tapana muutenkin, eipä silti).

Ja voin olla väärässä. Mutta sinähän voit osoittaa sen. Vaikka osoittamalla finelillä sellainen suomalaisen aitovegen ruokavalio, jossa päivän kaloreista korkeintaan 3% on peräisin omega-kuutosista ja korkeintaan 10% fruktoosista. Ja jossa valkuaispitoisuus jää perinteisiin eli alle 20%. Ainakin minä pystyn tekemään tuollaisen vain vähärasvaisena eli ei-karppina.
Ja nuo luvut:
alle 3% omega-kuutosta löytyi tuoreesta Intian nuorten diabetesjutusta, linkeissä
Alle 5% tai alle 10% fruktoosia on otettu tuoreesta NEJM editoriaalista, jossa niinikään mietetiin diabetestä
Ja max 20% valkuaista tulee useista lähteistä, eli toistaiseksi kaikista tietämistäni perinneruokavalioista.

Vahvimmat yksilöt voivat toki kestää muutakin - mutta jos puhutaan oikeasti ekosta ja suosituksista ja sen sellaisesta, niin silloin homman pitäisi toimia tilastollisestikin. Eli edes heikoimpien ei tarvitsisi sairastua ruuan takia.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-11 13:40:56 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2008-10-21 10:37:47
Viestit: 54
^Varmasti melko mahdotonta ainakin omega-6:n suhteen.

Mutta verrataan henkilöä A joka syö rasvattomia maitotuotteita, kasvisöljyjä ja kasviksia - henkilöön B joka syö samat maitomäärät rasvalla (sen sijaan että rasva myydään venäläisille tai karpeille), vähemmän kasvisöljyä, saman verran kasviksia. Kalorimäärä sama. Mikä on ekologinen, eettinen (eläintuotteiden kulutuksen minimointia ajatellen) ja terveydellinen lopputulema. Eikö rasvaton maitolitra vaadi enemmän maidontuotantoa kuin täysmaitolitra? Sunnuntaiaivojen pähkäilyä :lol: .


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-11 19:07:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 44861
Paikkakunta: HomeSweetHome
Taas kerran: josko ei sotkettaisi ekologiaa tähän ketjuun.
Eläintuotteet eivät ole automaattisesti isompia ympäristörasitteita kuin kasvikunnan tuotteet!
Eikä Israelista meille tuotettu paprika/munakoiso/appelsiini, joka kasvatukseen on käytetty runsain määrin vettä, joka on koko lähi-idän tämän hetkisten tappelujen pahimmassa ytimessä, taida olla yhtään brasilialaista luksuslihaa ekologisempi...?

(Sama lasketaanko esimerkiksi se hirvi vastaan banaani vaiko kasvihuonekurkku vastaan juusto;
ja kummassakin tapauksessa on muistettava että oikeasti lasku pitää tehdä kaloreilla eikä grammoilla
... vaikka miten mielikuvissa meille koitetaan muuta väittää. Emme elä niistä grammoista)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-12 11:31:16 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2008-10-21 10:37:47
Viestit: 54
Ekologia tuossa liittyi vain siihen, kannattaako käyttää maito sellaisena kuin se lehmästä tulee (lehmä lypsää maitolitroja, ei kaloreita), vaiko pelkkä rasvaton neste tai pelkkä kerma. Järkevintä olisi varmaan käyttää sellaisenaan, vaikka se sitten muuttaisi "kasvissyöjän" maitorasvansyöjäksi. Rasvattoman käyttäminen tuottaa toki tuloja elintarviketeollisuudelle (rasvaton voidaan myydä suomalaisille samaan hintaan kuin täysmaito ja rasva viedä ulkomaille). Pelkän kerman käyttäminen vaatii edelleen joukon virallisterveellisiä litkimään sen valkoisen nesteen, joka tulee rasvakalorituotannon ylijäämänä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-12 11:33:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-01-04 20:10:43
Viestit: 1348
Myönnän etten ymmärrä hirveästi noista rasvahappojen koostumuksista enkä edes ole kiinnostunut tietämään niistä juuri tämän enempää. Luotan siihen, että kun syön sekä kasvirasvoja että eläinrasvoja niin en mene ihan hirveästi metsään. Ehkä menen, mutta niin olen sitten mennyt tähän asti tavallisella sekaruokavaliolla, ja menen tälläkin hetkellä karppiruokavaliolla. Kokeilin finelillä, miten itse koostaisin yhden esimerkkipäivän ruokavalion lakto-vegenä tai lakto-ovo-vegenä. Proteiinin määrän laskin sen mukaan, että kyseessä on 60 - 65 -kiloinen ihminen. Tässä esimerkit, kommentoikaa toki rakentavasti :) Niin ja laitoin tuohon kermaviilin korvaamaan partaäijää, kun niissä on lähes identtiset ravintoarvot.

Kuva

Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-12 14:38:03 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2007-11-07 12:36:44
Viestit: 23
Paikkakunta: Tampere
Tässä Skvimon vege-ystävä hei:)

Eli olen ollut 15 vuotta lakto-ovo-vege, tosin olen ottanut jo viitisen vuotta sitten mukaan kalaa ja äyriäisiä. Kolme vuotta kärsin niveltulehduksista, joita epäiltiin reumaperäisiksi ja lääkitykset ovat rajuja ja vaarallisia. Lähdin kokeilemaan ruokavalioilla ja yllätys yllätys: tärkkelyksen pois jättäminen poisti tulehdukset! Pahimmat kivut tulevat perunasta, maissista, suurusteista ja E145* -koodien takaa olevista muunnetuista tärkkelyksistä.

Niinpä äärimmilläni en syö mitään viljoja tai tärkkelyksiä, mikä teki minusta aikalailla karpin:)
Nykyisillään taidan lipsua hyväkarpin puolelle, sillä täysjyväviljoja olen syönyt harvakseltaan ilman pahoja oireita.

Minusta lipsutaan karppaamisessa oudolle polulle, jos vegekarppi joutuu jättämään elintärkeät proteiinit (pavut, linssit, siemenet) nk. hiilihydraattipitoisuuden takia pois. Tämänkin takia voisi olla järkevää pitäytyä hyväkarppauksessa. Tuskin lihansyöjäkarpitkaan elävät 10 vuotta äärikarppauksessa:)

Uskomus, että kasvissyönti pudottaa hemoglobiinia on urbaani legenda: aloitettuani kasvissyönnin hemoglobiinini on ollut jatkuvasti säännölliset 135-145, lihansyöjäaikoina se heilui välillä 120 alapuolellekin. Rautaa saa mm. vihreistä vihanneksista.

Mätän hurjasti enemmän kasviksia karppaajana kuin ennen, mikä on hyvä. Hyvää proteiinia saan kalan lisäksi soijasta ja seitanista (vehnän gluteiini), jossa ovat ravintoarvot kohdallaan. Seitanista tehdään köntsien lisäksi "makkaroita" ja "leikkeleitä", kannattaa kysellä vaikkapa Ruohonjuuresta. Seitan-makkarat ovat käsittämättömän hyvää herkkua, pieksevät soijanakot ja HK:n sinisen mennen tullen.

Puolen vuoden karppaus nosti kokonaiskolesterolit 5,0->5,7:aan, mutta triglyseridit tipahtivat 2,5 -> 0,89:aan ja HDL:n osuus nousi komeasti. En ole vieläkään kiloissa laihtunut varmaan 4 kiloa enempää, mutta housukoko tipahti 42-44:sta 38:aan. Ja syön
hyvin, nautin ruuasta eikä tarvitse jatkuvasti potea huonoa omatuntoa tai nälkää.

Tämän takia pyyntö, että toimitan grammamäärät siemenistä, pinaatista, seitanista tai vihanneksista, joita syön, on mulle absurdi: vaakaa en ole käyttänyt muuhun kuin siihen, että tsekkaan välillä oman painoni. Alussa on hyvä käyttää vaakaa, jos sellainen on - tai laskea ravinnon sisällyksiä, jos jaksaa. Minä jouduin pakon edessä ruokavalioremonttiin ja tajusin vasta myöhemmin olevani aikas karppi - ja siksi oon mennyt fiiliksellä ja omaa oloa tarkkaillen eteenpäin. Liian niuho tai fanaattinen ei parane olla, koska tällä ruokavaliolla olisi elettävä seuraavat 40v. mikäli aikoo pitää nivelensä toimintakykyisenä.

Eli se pointti: täysvegen kannattaisi pitäytyä (mielestäni) hyväkarppauksessa, koska vegellä ei ole varaa menettää papujaan. Jos sielu kestää, jo pelkästään kalan lisääminen ruokavalioon ratkaisee monet ongelmat. Raju äärikarppaus on käsittääkseni vain välivaihe ja laihduttamiseen, pehmeämpi ja sallivampi karppaus (esim. hyväkarppaus) sopii sitten jo vaikka koko elämän pituiseksi ruokavalioksi.

Olkaa helliä itsellenne:) ja hyvää alkanutta vuotta, B.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2009-01-12 14:54:05 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 44861
Paikkakunta: HomeSweetHome
Ensiksikin Kiitos birdylle (palaan myöhemmin) mutta varsinkin skivmolle, joka toi esitti kaksi konkreettista ehdotusta. Minusta nimittäin mikään ei voita oikeita esimerkkejä.

Ja kronologisesti eli ensin OoTeetä eli maitokysymykseen: Jos kurri syötetään vasikoille (kuten ennen tehtiin) se vähentää muita rehukustannuksia, eikä sittenkään joudu "hukkaan". Jos taas noita ei lasketa, niin oletan että mallasteollisuuden ja rypsiöljyteollisuuden jämät ovat täysin ilmaista ravintoa vaikkapa sioille (joita muuten Cambridgen sanakirjan mukaan käytettiin aasiassa myös syömään vessajätteet; kuinkakohan kallista se olisi...)? Ja jos käytät soijasta vain tekstureoidun valkuaisen, kuten muualla kerroit, niin joku onneton joutunee syömään sen öljyn?
Eli puhumme niin monimutkaisista asioista tässä kannata arvata oli omiensa, ellei sitten lähde laskemaan mukaan joka ikistä asiaa (mukaan lukien laivojen pohjassa kulkevien kampamaneettien kaltaisten ilmiöiden aiheuttamat tuhot ekosysteemissä)?


Ensin kysymyksiä:

1. Voidaanko sinun mielestäsi puhua kasvisruoasta, jos 60% tai melkein 50% kaloreista tulee kuitenkin eläinkunnasta? Eikös tuo ole lihatonta sekasyömistä eikä mitään vegeilyä?
2. Noilla kaloreilla puhunet laihdutusruoasta etkä ylläpidosta?
Jos et, on pakko epäillä säästöliekkiä, kilppariongelmia tms.

Sitten ruokapäiväkirjan faktoihin:
Ensimmäinen vaihtoehto
* Valkuaisen määrä 21% (jo yläkanttiin, paitsi ehkä laihdutuksessa)
* Fruktoosin määrä 3% ok
* Omega-6 4.4% eli jo kirkkaasti yli. Ja jo näin vähillä ja valikoiduilla kasvirasvoilla!!!
---> jostain pitäisi tiputtaa jo nyt eikä ylläpidolla voisi lisätä kasvirasvaa enää yhtään
* Ai niin ja 60% ravinnon energiasta tulee eläinkunnasta. Minulla ei ole kerrassaan mitään tuota vastaan, sekaruokainen kun olen, mutta voiko joku kutsua tätä oikeasti vegeilyksi??

Toinen vaihtoehto
* Valkuainen ja fruktoosi samoja kuin edellisessä esimerkissä, suunnilleen ok
* Omega-6 jo melkein 8%
* Ja tässäkin vaihtoehdossa sentään melkein puolet kaloreista tulee eläinkunnasta eli edelleen enemmänkin lihatonta sekaruokaa kuin kasvisruokaa.

Ja yhteenveto:
Kun vielä vähän vähennät kuutosia, niin homma on minusta ok, paitsi että kaloreita tulee kovin, kovin vähän... mikä tyypillisesti tarkoittaa että repsuilu tulee laihdutellessa herksäti kuvaan ja tuo mukaan ne puuttuva kalorit, mutta jostain ihan muusta kuin tuon listan ruoista.

Ja kun kerran vasikat ja ekot kulkevat tässä mukana, niin laitanpa ensimmäisenä sivuhuomautuksena: näppituntumalla väitän että ehdotuksesi olisivat hiilijalanjäljen mukaan mitattuina ekokalliimpaa kuin se sekaravinto jota itse syön; edellyttäen tietysti että puhutaan samoista kalorimääristä ja Suomen tammikuusta (ja juuei, ekosta tässä ei ollut kysymys, joten vain reunahuomautuksena tämä, kun kerran sinäkin niitä teet)

Ja sitten toinenkin: Euroina laskien mallipäiviesi ero meikäläisen sekaruokaan on vielä paljon suurempi. Vaikka siitäkään ei tässä kai ollut kysymys?

Ja vielä kolmas:
Jos mietit ruokaa nimenomaan ekologisista periaatteista, niin korkea omega-6 alkaa näkyä nopeasti sielläkin, vaikkakaan ei ruokakorissa. (Intiassa, eli juurikin runsasta kasvissyönti harrastavassa maassa) todettiin nimittäin että nuorison diabetesriskin merkittävimmät erilliset riskitekijät olivat omega-6 rasvan määrä ravinnossa sekä BMI. Ja että omegassa riskiero alimman ja ylimmän käyttäjäryhmän välillä oli yli kolminkertainen ja jopa suurempi kuin lihavuuden aiheuttama riskilisä! Ja koska diabetes tarkoittaa käytännössä uskomatonta lisäkuormaa myös ekologisesti (koe-eläinten kärsimyksistä puhumattakaan), oletan että siihen kannattaa suhtautua vakavasti.

Enkä siis edelleenkään ole kasvissyöntiä vastaan, nykyruokaa terveellisempänä vaihtoehtona. Väitän vain
a) että ruokavalio, jossa puolet kaloreista tulee eläinkunnasta, ei oikeasti ole kasvissyöntiä (vaan vain lihatonta sekaruokaa). Samoin suurimman osan karppaus on sekaruokaa eikä mitään pelkkää lihansyöntiä, vaikka media miten niin haluaisi väittää...
b) aito kasvissyönti ole enää karppina terveellistä vaan että homma pitäisi omegoiden takia silloin tehdä kuten se on ennenkin onnistuneesti tehty, eli niukahkoproteiinisena ja vähärasvaisena. Näin siksi ettei kasvirasvoilla saa omegakuutosia riittävän alas oikein millään

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 77 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)