karppaus.info :: keskustelufoorumi

uusymmärtämättömät

ruokavallankumous karppikauppa
Tänään on To Heinä 24, 2014 7:08

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Inuliini - hyvä vai paha?
ViestiLähetetty: To Syys 18, 2008 11:53 
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: Su Loka 03, 2004 12:42
Viestit: 1787
Paikkakunta: Kotka
VAROITUS: makuasiaa faktan lisäksi.

Löysimme viime viikolla maa-artisokan. Miten olemmekin välttyneet hoksaamasta sitä aikaisemmin? Söin eilen kermassa muhennettua valkosipulimaa-artisokkavuokaa, aivan taivaallista - täydellinen perunan korvaaja. Tuntuu perunalta, näyttää perunalta - maku kylläkin muistuttaa ensi tuntumalta lähinnä paleltunutta perunaa, mutta kun siihen tottuu sekin on ihan hyvä. (Muuten, avokado paljaaltaan maistuu just jetsulleen hyvältä makealta kiinteältä keitetyltä perunalta, johon on lisätty voita.)

Päätimme ruveta kasvattamaan sitä itse, ehdottomasti - se on kaiken muun hyvän lisäksi vielä monivuotinen. Mutta sitten kuukkeloin vähän lisää...

Suurin osa maa-artisokan hiilihydraateista on inuliinia, joskin imeytyviä sokereita ja tärkkelystäkin on 8,2 g/100 g (Fineli). Monilla nettisivuilla sanotaan inuliinin takia maa-artisokan sopivan diabeetikolle - toisaalta siitä tulee äkkiä parikymmentä grammaa ja enemmänkin ihan tavallisiakin hiilareita; hyvää valkosipulikermalaatikkoa pistelee iloisesti paljon; perunassakin on vain vähän enemmän eli 13,2 g/100 g.


Inuliini kulkeutuu sulamattomana paksusuoleen. Tolosen mukaan se on fruktaania, ei fruktoosia.
Tri Tolonen kirjoitti:
Fruktaanit ovat siitä erikoisia hiilihydraatteja, että ne eivät lainkaan sula mahalaukussa eivätkä ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat paksusuoleen ja fermentoituvat siellä. Fruktaanit eivät hajoa maha-suolikanavassa sen vuoksi, että ne ovat resistenttejä ihmisen ruoansulatusentsyymien ( -glukosidaasin, maltaasin, isomaltaasin ja sukraasin) aiheuttamalle hydrolyysille. Nämä entsyymit näet kykenevät hajottamaan vain -glykosiidisidoksia, mutta eivät ß-sidoksia, joista fruktaanit muodostuvat.
Niinpä fruktaanit eivät imeydy vereen, vaan kulkevat suoliston läpi. Vaikka fruktaanit ovat sokereita, ne luokitellaan ravitsemustieteessä kuiduiksi. Niitä pidetään funktionaalisina elintarvikkeina eli täsmäruokina. Ne eivät nosta verensokeria, koska eivät edes imeydy vereen.


Sekä Tolosen että Vogelin Terveydenhoitouutisten mukaan inuliini on aivan ihmeellisen terveysvaikutteinen. Ooh, voiko olla tottakaan?

Ei voi. Käärme luikerteli paratiisiin (paitsi että tuo 8,2 g tavan sokeria ja tärkkelystäkin on aika paljon). Wikipediassa sanotaan:
Wikipedia inuliinista kirjoitti:
5.12.2007 julkaistun, elintarviketieteiden maisteri Marjo Misikankaan tekemän väitöskirjatutkimuksen mukaan paksusuolisyövän kasvaimet kehittyivät suuremmiksi, kun ruoka sisälsi 10 prosenttia elintarvikkeissa kuidun lähteenä käytettävää inuliinia.
:shock:

Finfoodin uutinen kertoi myös Johanna Rajakangas-Tolsan, toisen väittelijän, samanlaisesta tutkimustuloksesta. :shock:

Käsitin niin, että se ei AIHEUTA syöpää, mutta jos syöpä on, se kasvattaa kasvainta.

Syöttekö te maa-artisokkaa huoleti, vai käyttekö paksunsuolen tähystyksessä ensin?

(Viimeisen virkkeen vai-lause on sitten huumorin yritys, itse kysymys tositarkoituksella kysytty.)

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Syys 18, 2008 12:27 
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: To Elo 25, 2005 21:07
Viestit: 1967
Paikkakunta: Veikkola
Emmä sitä syöpää pelkää, mutta vaikka ihminen ei pysty inuliinia hajoittamaan ravinnokseen, niin ihmisen suolistobakteerit pystyvät, ja muodostavat kaasua siinä samalla. Seurauksena voi olla aika pahatkin ilmavaivat.

_________________
"Jos ihminen jaksaa tarpeeksi pitkään syödä suositusten mukaan pelkkää kasvirasvaa, hän lakkaa ehkä joskus tuottamasta kovapahaeläinrasvaa ja muuttuu rypsiksi tai muuksi vihannekseksi." Traanitapiiri


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Syys 18, 2008 13:21 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Pe Heinä 07, 2006 8:16
Viestit: 1077
Itse törmäsin tähän samaan asiaan kesällä, kun tuli mieleen tarkistaa mitä ne Hermesetas-purkissa olevat huipputerveeliset Fructofibersit ovat. Ne paljastuivat inuliiniksi, joka taas paljastui fruktoosista koostuneeksi tärkkelykseksi. :?

Päätin vaihtaa makeutusainetta...

Suzi kirjoitti:
vaikka ihminen ei pysty inuliinia hajoittamaan ravinnokseen

Siihen on syynsä miksi ei pysty. Inuliinista tehdään muuten niitä ihania fruktoosisiirappeja.

_________________
Kun iäkäs ja arvostettu henkilö puhuu teille, kuunnelkaa häntä tarkkaan ja pitäkää häntä arvossa. Mutta älkää uskoko häntä, sillä hän saattaa olla väärässä. Ole siis aina skeptinen ja ajattele aina itsenäisesti. - Linus Pauling, 10.12.1954


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Syys 18, 2008 13:34 
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: Ma Marras 13, 2006 20:00
Viestit: 293
:shock: Maailmassa on näköjään paljon asioita ,joista ei taviksella ole harmainta hajuakaan .Onneksi uteliaisuus on tarttuva tauti =halu ottaa selvää,kaivaa tietoaja ja on hyvä että se tieto jaetaan kavereiden kesken =D> kiitos taas kerran...
terveisin ilma


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: To Syys 18, 2008 15:02 
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: To Touko 20, 2004 7:55
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Itse ajattelisin, että 10 % on melkoinen määrä ravintokuiduksi... prebiootteja on kovasti kehuttu suolistomikrobien parantajina, olisiko kohtuullisuus tuossa maa-artisokan syömisessäkin fiksuin linja?

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Syys 22, 2008 14:39 
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: Su Loka 03, 2004 12:42
Viestit: 1787
Paikkakunta: Kotka
Foorumin tiedeguruista vain Mirka ja Westie ovat kommentoineet. Anybody else? (Pls ei kiinaksi :mrgreen: )

_________________
Timo Kuuselaa mukaillen: Epidemiologisten tutkimusten jälkianalyyseille näytään pantavan liikaa totuusodotuksia.

Kuva Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Syys 22, 2008 14:54 
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: To Touko 20, 2004 7:55
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
No mutta, kiinahan on kaunis ja ihastuttavan looginen kieli! :smt045

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ke Loka 22, 2008 12:06 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Pe Heinä 07, 2006 8:16
Viestit: 1077
Tämän mukaan oligofruktoosi (inuliini) onkin hyvä ja sitä oikein suositellaan lisättäväksi...hmmm...

Oligofructose protects against the hypertriglyceridemic and pro-oxidative effects of a high fructose diet in rats.

Itse en onnistunut löytämään mitään tukea (tai vastustusta) ajatukselleni jonka tämän löydöksen pohjalta sain kyhättyä kokoon:

Jos fruktoosi on elimistölle ongelmallinen niin miten monta fruktoosia ketjussa voi olla hyödyllinen tai miten se voi kumota imeytyvän fruktoosin haittavaikutuksia; mielestäni ei mitenkään muuten kuin vähentämällä fruktoosin imeytymistä ylipäätään! Eli kun suoleen ilmestyy massoittain fruktoosia pistetään hanat kiinni (GLUT-5?) ja odotetaan että elimistöön kelpaamaton tavara menee ohi...

Onko jollakulla parempia ehdotuksia tai linkkejä?!? :-k

_________________
Kun iäkäs ja arvostettu henkilö puhuu teille, kuunnelkaa häntä tarkkaan ja pitäkää häntä arvossa. Mutta älkää uskoko häntä, sillä hän saattaa olla väärässä. Ole siis aina skeptinen ja ajattele aina itsenäisesti. - Linus Pauling, 10.12.1954


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ke Loka 22, 2008 17:27 
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: To Touko 20, 2004 7:07
Viestit: 30333
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kiitos artikkelista, westie.

Mutta miten ihmeessä tuostakin jutusta (joka muuten liittyy ravinnon myrkkyihin) tulee abstraktista ja datasta ihan eri kuva??
Tuon mukaan inuliini saattaa vähän lieventää isojen fruktoosimäärien tappavaa vaikutusta... mutta jos fruktoosia vältellään muutenkin, niin silloin inuliini näyttäisi vain pahentavan tilannetta (nelinkertaisen guanonmuodostuksen ja ripulin lisäksi). Plasman insuliini nousee (vähän) guano muuttuu happamammaksi, ja E-vitamiinipitoisuus (merkkaa kuulemma tässä antioksidanttien kulutusta) laskee ja TBAR'it (tulehdusindikaattoreita) nousevat. Ja... se mahdollinen "kuidun antioksidanttinen merkitys" fruktoosin vaikutuksia laimenneltaessa taitaisi selittyä paremmin kuin hyvin vanhalla kunnon butyraatilla, jota inuliini kaikesta huolimatta lisäsi.

... ja leptiinitasotkin laskevat, mitä se sitten merkitseekään. Ei välttämättä mitään, mutta kun samaan aikaan käsiin sattui juttu, jossa näytetään miten tavisfruktoosi lisää leptiiniresistenssiä (joka puolestaan voi liittyä lihomiseenkin, ehkä jopa hiirillä). Se uutisointi on puolestaan täällä:
http://www.gantdaily.com/news/35/ARTICL ... 10-16.html

Niin että mina en nyt ainakaan tieten tahtoen ajatellut lähde kaivelemaan verta nenästäni.
Sen enempää ylenmääräisen inuliinin kuin fruktoosinkaan kulutuksella.
Vaikka suolistofauna varmaan ihan erityisesti pitäisikin siitä?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysyy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Tammi 12, 2009 10:25 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Pe Heinä 07, 2006 8:16
Viestit: 1077
Vitsi että luonto on järjestänyt asiat hienosti! Eli nyt näen tämän inuliini kysymyksenkin eri valossa. Fruktoosi on ongelmallinen juuri mono- tai disakkaridina mutta polysakkaridinina eli inuliinina se onkin immuunijärjestelmää aktivoiva... Mielenkiintoista...

Eli kemianteollisuus on sotkenut asiat tarjoilemalla fruktoosin pilkottuna ja se tuottaa ongelmia...

_________________
Kun iäkäs ja arvostettu henkilö puhuu teille, kuunnelkaa häntä tarkkaan ja pitäkää häntä arvossa. Mutta älkää uskoko häntä, sillä hän saattaa olla väärässä. Ole siis aina skeptinen ja ajattele aina itsenäisesti. - Linus Pauling, 10.12.1954


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Loka 10, 2011 10:03 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Su Kesä 08, 2008 16:51
Viestit: 10415
Paikkakunta: Liminka
Ihan mielenkiinnosta kyselen vielä inuliinista.
Me käytetään koko perhe steviaa nykyään.
Agave siirapista googlaillessani törmäsin sivuun joka haukkuu sen pelkäksi teolliseksi fruktoosimösöksi ja että vain harva agavetuote on hyvä. Suositeltiin käyttämään puhdasta steviaa ei mitään steviaperusteisia. No sitten törmäsin tällaiseen steviaan mihin on lisätty inuliinia!?
http://www.iherb.com/Now-Foods-Stevia-B ... s/868?at=0
Niin onkos tuossa nyt pahaa vai hyvää inuliinia!??
Ja kannattaako tuollaista käyttää?

_________________
Kuva



http://karppausjaperhe.blogspot.com/


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Ma Loka 10, 2011 10:11 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Ke Touko 12, 2010 19:58
Viestit: 22863
Teolliset valmisteet ja ruoka esim. nyt tää maa-artisokka on mun IMO ihan eri asioita. Eli tykkään kovasti maa-artisokasta ja käytän jonkun verran. Ihan kuin muutakin ruokaa.

Sitku ruvetaan puhuun eristetyistä aineista tai vastaavista oon jo kriittisempi.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=54329&hilit=diabeetikon+sekoilua

viewtopic.php?f=11&t=55249&hilit=konnis+jaksaa+jaksaa

viewtopic.php?f=81&t=64315


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Kesä 03, 2012 23:04 
juniorikarppi
juniorikarppi
Avatar

Liittynyt: To Elo 21, 2008 13:27
Viestit: 99
Paikkakunta: Pori
Onpa mielenkiintoinen ketju. Omakohtaisesti tiedän inuliinista vain, että tulen siitä pahuksen kipeäksi. Vaikuttaa aivan samalla kuin tärkkelys, jota en pysty pilkkoman maltaasin puutteen vuoksi.

_________________
Hyvä rasva pitää nälän loitolla! - Ät rätt fett och bli mätt!

http://www.lenawiksten.fi/


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Touko 26, 2013 7:38 
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: Ma Tammi 09, 2006 1:49
Viestit: 13477
Paikkakunta: Stadi
Tätä ainetta huomaa tuoteselosteessa yllättävän usein. Eipä ollut minulle tuttu.

_________________
“What is life ? It is the flash of a firefly in the night. It is the breath of a buffalo in the wintertime. It is the little shadow which runs across the grass and loses itself in the sunset.”
~ Crowfoot


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Touko 26, 2013 8:13 
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: Ke Touko 12, 2010 19:58
Viestit: 22863
Täytyykin ruveta lukemaan tuoteselosteita taas tarkemmin. Tietoisesti olen inuliinia syönyt vain maa-artisokassa. Onkohan sillä E-koodia, lähtee goolettamaan.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=54329&hilit=diabeetikon+sekoilua

viewtopic.php?f=11&t=55249&hilit=konnis+jaksaa+jaksaa

viewtopic.php?f=81&t=64315


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Läsnäolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot], oNNELIINI ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com