Siili, kiva kun kerrot, minäkin tosiaan kaivoin tuon purkin esiin kun putkahti esiin tuo arginiini/lysiini tuolta netin uumenista, tänään ei ollut kuumetta enää, väsymys edelleen paha, kylki ja osa pakarasta edelleen näppyläistä, mutta ei enempää kipuja kuin kosketusarkuus. Minulla on noita tavallaan varajuttuja tuolla kaapissa, sinkkiä jos kurkku oireilee, magnesiumia nyt vähemmän suonenvetoihin kun olen lisännyt suolaa reilusti.
Kun en viitsi mennä Erfiksen ja Catharsiksen keskusteluun sotkemaan, Erfiksen kysymys siitä kaikille sopivasta ruokavaliosta herätti vähän ajatuksia.
- Evoluutiohan ei ole mikään päättynyt juttu, sitä tapahtuu kaikkialla kuitenkin koko ajan. Eli esimerkiksi se meidän elinympäristömme triggaa niitä muutoksia, eli ympäristöissä ollaan sopeuduttu siihen paikallissen ruokaan ja ruokaympäristöön. Haitat näkyvät kun vaikka sitä CC juomaa tuputetaan, kyllähän populaatiot siihenkin sitten sopeutuvat.
- Epigenetiikka eli se mitä me syömme muuttaa solujen eri geenien aktivointia ilman että varsinaista evoluutiota tapahtuu eli muutoksia DNAssa noin karkeasti sanoen.
Lainaa:
Epigeneettisiin tekijöihin vaikuttavat monet ulkoiset tekijät. Esimerkiksi ravinnon metyylipitoisuus vaikuttaa geneettisessä materiaalissa tapahtuvien metylaatioiden määrään. Epigeneesin vuoksi genotyypeiltään samanlaiset yksilöt, esimerkiksi identtiset kaksoset, voivat kehittyä ulkoisilta olemuksiltaan eli fenotyypeiltään hyvinkin erilaisiksi. Samat geenit omaavilla yksilöillä on eri geenejä aktiivisina.
Ja kun epigenetiikkaan vaikuttaa joku terveyttä haittaavasti, niin samoin sitä terveyttä myös voidaan palauttaa vaikkapa muuttamalla sitä ravinnon koostumusta ja välttelemällä niitä vieras-aineita jotka eivät kuulu siihen oman perinteisen lähiruokacombon yhteyteen. Ja tietysti sitten kun miettii omia, niin minä miellän soijan pahikseksi, mutta miten ollakkaan, kahvi on ihan terveysjuoma. Eli ne mielikuvat.
Minusta parhaiten pohjoisen terveellinen ravitsemus on pisimpään säilynyt saamelaisväestön keskuudessa. Eri mieltäkin saa olla. Mutta uskon että meillä niiden metsästäjä-kalastaja ruokaympäristöön tottuneiden geenien ruokkiminen lisäisi terveyttä, riippuen tietysti siitä missä on menty yli aidan ja SE tietysti on yksilöllistä.