Nora12 kirjoitti:
Siinäpä se onkin, että kumpi on terveellisempää esim. D2-Potilaan syödä ja yleensäkin?
Miten nämä asiat punnitaan, jos ne panaan vaakalaudalle?
En ota kantaa D2 asiaan, mutta joskus jos nyt sitten vehnää tarjoillaan, niin sen osalta itse ainakin otan mieluummin sitä valkoista kuin täysjyvää. Perustelu: Vehnän myrkyt ja antinutrientit ovat nimenomaan siinä 'terveellisessä' venhänalkiossa. (onkohan leseessäkin jotain muutakin kuin liukenematonta kuitua?)
Eritoten huomionarvoinen on venhänalkion agglutiniini, joka on eräs tunnetuimpia solujen yhteenliimautumista ja autoimmuunireaktioita aiheuttavia lektiinejä. Lisäksi se on insuliini-imitaattori; sitoutuu insuliinireseptoreihin ja matkii niissä insuliinia. Ja verenkiertoon sekä sitä kautta koko kroppaan se pääsee sieltä suolesta sen vuoksi, että se myös tuhoaa sitä suolinukkaa ja aiheuttaa siten ns. vuotavan suolen. Vehänänalkion agglutiniinin insuliiini-imitaattori-ominaisuus on niin selkeä, että sitä käytetään mikrobiologiassa kun halutaan mallintaa insuliinin käyttäytymistä elimistössä.
Olenkin miettinyt, kuinka suuri osa D2 epidemiaa johtuu sen yleisesti hirvittävän hiilihydraattimäärän lisäksi juurikin vehnänalkion agglutiniinista: Vehnä taitaa olla käytetyistä viljoista yleisimpiä ja täysjyvää nimenomaan tuputetaan terveellisempänä vehnävaihtoehtonakin. Mitä tapahtuu, kun terve ihminen ottaa insuliinia joka aterialla? Ei varmaan ainakaan mitään hyvää, ehkäpä lihoo palloksi ja saa metabolisen oireyhtymän?
Kun valinta on siis vähäravinteisempi ja aavistuksen verran korkeamman glykeemisen indeksin valkoinen vehnä ja paljon myrkyllisempi mutta hieman matalamman GI:n ja hieman korkeamman ravinnepitoisuuden (paitsi että ne vehnän omat antinutrientit estävät niitä ravinteita imeytymästä...) täysjyvävehnä, niin minun valintani on se valkoinen.
Harvemmin kyllä tulee vetäistyä kumpaakaan, jos haluan enemmän hiilareita, vedän enemmän pähkinöitä, maitotuotteita ja vaikkapa kennohunajaa.