Hector Servadac kirjoitti:
Minä sokerista eroon totutellessani käytin täältä saamaani hyvää vinkkiä: kun tekee mieli syödä jotain makeaa, syökin jotain rasvaista. Jos himo jatkuu, niin uudestaan vaan jotain rasvaista. Vaikka juustoa. Tai voilla voideltua juustoa. Ja aterioiden pitää olla täyttäviä ja tarpeeksi rasvaisia. Tämä on tärkeää. Juuri siitä himot monesti lähtevät, kun ei ole tarpeeksi ravittu.
Vakuutan, että voit päästä sokerista eroon. Jos kerran minä pystyin pääsemään, pystyy kuka vain! Olin mahdoton mielitekoilija, ihan tahdonvoimaton. Jos söin yhden keksin, oli aiiiivan pakko ottaa lisää. Ei ollut sellaista tilannetta, että olisin syönyt vain sen yhden ja jättänyt siihen. Sama suklaan kanssa, ja karkkien, vaikka oikeastaan harvan karkin mausta oikeasti tykkäsin silloinkaan! Samoin leivän kanssa: pakko syödä leipä toisensa jälkeen, vaikkei edes ole mikään nälkä...
Hieman apua oli siitä, että jo ennen karppausta paransin ruokavaliotani jotensakin hiilaritietoiseen päin ja käytin rasvaa pelottomasti, jos ei vielä ihan karppimääriä. Silloin ruokavalio vielä vaihteli ja repsahduksiakin tuli, leipään ja makeaan. Mutta hiljalleen ajan myötä sokerinkäyttö väheni kuitenkin.
Kun aloitin kunnolla karppauksen, jätin aika lyhyessä ajassa kaiken runsashiilarisen pois vaan. Ja käytin tuota niksiä, että söin rasvaisen palan aina kun oli sietämätön mieliteko. Muiden puolesta en voi sanoa, mutta itsellä toimii parhaiten on/off-mustavalkoisuus: helpompi olla syömättä yhtään sokeria kuin syödä vain vähän. Kun vähän aikaa, muutaman päivän ehkä vain, on kokonaan ilman makeita, himo helpottaa.
Sittemmin hölläsin hieman ja söinpä sokeriakin taas silloin tällöin, joskus söin liikaakin. Mutta vähitellen se väheni ja onnistui aina vaan paremmin. Nykyään olen sitten siinä onnellisessa tilassa, ettei makea enää maistu. Syön viikonloppuisin muutaman karkin/suklaapalan tai palan kakkua, mutta joka kerta myös harmittelen, että eihän tämä maistu yhtään niin hyvältä kuin joskus ennen. En enää saa hurmaavia herkkuhetkiä makealla, vaikka yrittäisin. Sen sijaan taivaallisin makuelämys minulle ovat kasvikset voissa...
Siis pitkäänhän siinä kesti ja kompasteluja tuli. Toivottavasti se ei kuitenkaan masenna ketään yrittäjää, vaan voisi ennemmin ajatella niin päin, että hyvin on toivoa itselläkin vaikka olisi jo pitkään taistellut.
Hyvä olisi myös se, ettei sokeriton elämä tuntuisi silkalta kieltäymykseltä, "nyt en saa syödä enää mitään hyvää". Etsii itselleen parhaat karppiherkut, ja keskittyy ajattelemaan mitä kaikkea voi ja "saa" syödä.
Usein, jos on jokin mieliteko, niin se voi johtua nesteen puutteesta, eli on jano. Vettä lasilleen niin ok.