karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2017-05-25 01:45:23

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2017-04-19 18:17:45 
Hei! Olen täällä joskus aikoinani muutenkin vieraillut, kiitos tuesta tuolloin!

Nyt kysyisin, miten tehdä, kun diabetekseen vahvat geenit saanut teini mättää mielellään karkkia?

Nykykarkit kun eivät edes sisällä sokeria ensimmäisenä listattuna aineena, vaan usein pahista, glukoosisiirappia.

Valmiiksi viipaloituja kasviksia syö mielellään, ja hyvin maistuu suurustamaton runsaasti kasviksia sisältävä esim pastakastike.

Ongelma ovat karkit, ja että aina haluaa ruoaksi pastaa/riisiä, edes peruna ei ole suosiossa ja bataatista on turha unelmoidakaan.

Vinkkejä kaipaan!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-19 18:53:22 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ainoa tietämäni (täälläkin) toiminut keino on tehdä niin hyvää ruokaa, että se voittaa (lopulta kovin mauttoman) pastan.

"Terveellinen" ei päde sellaiselle joka syö maun perusteella.
Mutta vaikkapa Ranskassa tekevät ruokaa jota teinitkin syövät. Ja samoin kävi meillä :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-19 19:21:46 
Kiitos Els, aina niin luotettava!

Mutta joo, niin... Tässä on kyseessä täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuorukainen, joka aamuisin ei syö mitään, syö jotakin oppilaitoksessaan, josta mumisee jotakin kysyttäessä...?!:)

Kotiin tultua sitten heti hirveä nälkä, ja tiedän, että juuri tähän kohtaan pitäisi saada iskettyä jotain terveellistä. Palaan itsekin samoihin aikoihin, eli ennakointi taitaa olla ongelma.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-19 20:34:37 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Vaikea sanoa, mikä teillä toimii, mutta meillä on nälkäisille kotiintulijoille ollut meetwurstia, nakkeja, juustoa ja suolapähkinöitä vapaasti tarjolla (on ollut hedelmiäkin mutteivät ne tuolloin juuri kuluneet). Se antoi hiukan lisäaikaa päivällisen tekoon. Ja päivällisessä hiilarit on muun ruoan seassa eikä erikseen, jolloin niitä on paljon helpompi vaihtaa niitä vaikkapa piilorasvaan, joka mikä rasva (lue riittävät kalorit) pitävät makeannälän kummasti hallinnassa. Kaikkinanen lisäsapuskan tarve vähenee kummasti jos pöydässä on vapaasti ammennettavaa tavallisen näköistä ruokaa jonka kaloreista 70-80 prossaa on rasvaa :)

Ruotsin LCHF (se lääkärivetoinen ja se joka näyttää tepsivän niin ylipainoon, finneihin kuin diabetekseen) on tuollaista ylettömästi piilorasvattua sapuskaa, siinä missä meikäläisen suosima Kwasniewskikin. Ainekset edellisessä tosin kuullostavat salonkikelpoiselta paleolta ja ruoka on kasviksilla koristeltu nätiksi... vaan eivätpä nuo ranskanmaallakaan PUHU luuliemistä tai sisäänleivotusta läskistä, vaikka sellaisia maunantajia käyttävätkin :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-19 22:09:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-27 08:15:46
Viestit: 1537
Vieras kirjoitti:
Kiitos Els, aina niin luotettava!

Mutta joo, niin... Tässä on kyseessä täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuorukainen, joka aamuisin ei syö mitään, syö jotakin oppilaitoksessaan, josta mumisee jotakin kysyttäessä...?!:)

Kotiin tultua sitten heti hirveä nälkä, ja tiedän, että juuri tähän kohtaan pitäisi saada iskettyä jotain terveellistä. Palaan itsekin samoihin aikoihin, eli ennakointi taitaa olla ongelma.


Keitettyjä kanamunia odottamaan jääkaappiin tai pöydänkulmalle. Porkkana- tai kurkkuviipaleita ja johonkin ranskankermaan tehty dippi. Juustopaloja ja majoneesia. Juustoa ja maustekurkkuviipaleita. Pähkinöitä.

_________________
Pharmageddon!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-20 08:57:55 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
ÄitiTäällä kirjoitti:
edes peruna ei ole suosiossa

Maistuuko peruna edes rasvaisessa ja rapeassa muodossa? Jos kyllä niin voin antaa vinkkejä siihen.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-20 19:08:34 
Kiitokset myös Mohmelo ja Meli!

Yhteisesti, elsille myös:

- peruna hänelle kelpaa vasta viimeisenä riisin ja pastan jälkeen. Teen itse erinomaisen hyviä itsetehtyjä yrttimaustettuja ranskalaisia uunissa, ja muusi kelpaa (ajoittain) myös

- kananmuna: ei ikinä! = näkyvä kananmuna = YÖK, en syö! Allergiasta ei ole kyse, vaan ällötyksestä. Aivan sama kesäkurpitsan suhteen... Vaan mainiosti kelpaavat esim. lätyt, joissa kananmunaa...

- raejuusto: pelastus! Vielä pitää saada pilkotut ja kuoritut napostelupalat (porkkana, kurkku, paprika ym ) säilymään...

-pähkinöitä ei syö (paitsi tietämättään, esim. jos teen lättyjä: creme fraiche, mantelijauho, joku muu jauho, kananmunat jne...


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-20 22:17:34 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-09-13 09:50:14
Viestit: 346
Jos oikeasti on finnejä, voisit vinkata, että gluteenittomuudella voisi niistä päästä. Sen varjolla saattaisi teini motivoitua vaihtamaan "höttöhiilarit" johonkin parempaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-21 07:10:33 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 35468
Paikkakunta: AlwaysComingHome
^^ ei taida välttisw uskoa äitiään tuollainen. Ja muuthan kehottavat välttämään rasvaa, vaikkei se autakaan.

Ok, siis raejuusto menee?
Tee valmissalaatti, jossa raejuusto on (piilorasvan takia) vielä moninkertaisesti maistuvampaa. Mukaan kohtuullisesti suosikkivihanneksia ja hedelmiä (makeasta tykkäävälle hedelmälisä yleensä toimii; meillä on vihersalaatissakin aina hiukan omenaa mukana) ja siihen niin hyvä paksu salaatinkastike kuin mitä vain osaat tehdä. Laita sitä ensin tuskin huomattavasti mutta lisää määrää joka kerta, vähän...

Ja jos perunamuusi menee, niin mikset tekisi siitä samoin tein pottuvoita?
Se on sama ilman keitinvettä, ja vain kermalla/voilla sopivaksi soseutettuna.
Samoin kaikki sosekeitot ovat hyviä ja maukkaita piilorasvan lähteitä. Keittämisen sijaan kuullota rehut ensin kypsiksi hyvässä rasvassa, keitä vasta sen jälkeen ja soseuta... ja suurusta lopussa vielä kermalla.

*** *** ***

Kaikissa noissa vitsinä on tehdä ensisijaisesti niin hyvänmakuista (vaikka miten tavallisen näköistä) ruokaa, ettei sitä tarvitse selitellä terveelliseksi tjsp. Se on ainakin täällä toiminut niin karpeille kuin muillekin. Rasvanläträys auttaa nimenomaan maussa ihanhävyttömän hyvin. Näitä syövät jopa terveystietoisest aikuiset suomalaisnaiset, jotka Suomen rasvapelottelu on likipitäen pilannut.

... ja: muista että valttikortit ovat sinun käsissäsi, koska kyseessä on henkilö, jonka ruokakuluista SINÄ vastaat.
Äidin pöperöt kelpaavat kyllä jos ruoka on hyvää ja omat rahat vähissä :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-21 11:11:30 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-27 08:15:46
Viestit: 1537
Perunoista vielä, että itse friteeraan lohkoperunoita rasvakeittimessä, en kyllä itselleni, mutta lapsille maistuu. Noissa on kyllä se huono juttu, että raakojen kypsyttäminen ei ime rasvaa yhtä paljon kuin esimerkiksi ranskalaisiin saisi upotettua samalla laitteella.

Tuppervaara, tai muut kannelliset muovikipot, pelastaa tuossa säilyvyydessä.

_________________
Pharmageddon!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-23 16:02:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
Mohmelo kirjoitti:
Perunoista vielä, että itse friteeraan lohkoperunoita rasvakeittimessä, en kyllä itselleni, mutta lapsille maistuu. Noissa on kyllä se huono juttu, että raakojen kypsyttäminen ei ime rasvaa yhtä paljon kuin esimerkiksi ranskalaisiin saisi upotettua samalla laitteella.

Onko jotain estettä sille, että perunat ensin kypsentäisi rasvassa matalammalla lämmöllä ja vasta sitten friteeraisi? Matalammalla lämmöllä kypsentäminen imee enemmän rasvaa ja friteerauksella saadaan sitten se rapea pinta. Sellaisia ranskalaisohjeita olen lukenut, mutta vielä en ole itse kokeillut.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-23 18:15:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-27 08:15:46
Viestit: 1537
meli kirjoitti:
Mohmelo kirjoitti:
Perunoista vielä, että itse friteeraan lohkoperunoita rasvakeittimessä, en kyllä itselleni, mutta lapsille maistuu. Noissa on kyllä se huono juttu, että raakojen kypsyttäminen ei ime rasvaa yhtä paljon kuin esimerkiksi ranskalaisiin saisi upotettua samalla laitteella.

Onko jotain estettä sille, että perunat ensin kypsentäisi rasvassa matalammalla lämmöllä ja vasta sitten friteeraisi? Matalammalla lämmöllä kypsentäminen imee enemmän rasvaa ja friteerauksella saadaan sitten se rapea pinta. Sellaisia ranskalaisohjeita olen lukenut, mutta vielä en ole itse kokeillut.


Ranskalaisissa en usko ihan hirveän suurta eroa olevan rakenteensa vuoksi, ja "läpirasvaisina" tuntuvat aika vettyneiltä.

Lohkoperunoiden suhteen aikahan tuossa on lähinnä esteenä (tietysti lämpötila pitäisi pitää yli veden kiehumispisteen, että vesi kiehuu pois rasvasta). Ongelma rasvan imeyttämisessä on siinä, että friteerattava tavara sisältää vettä, jonka kiehuminen nostaa painetta friteerattavan (tässä tapauksessa perunan) sisällä, jonka vuoksi rasvakaan ei imeydy perunan sisälle. Rasvan määrää (ja toki kypsymisnopeutta) voi lisätä pilkkomalla nuo pienempiin lohkoihin (peruna neljän lohkon sijasta kuuteen tai kahdeksaan).

Itse tekisin rasvan imeyttämiseksi mielummin niin, että kypsentämisen jälkeen laittaisin perunat noin 90-asteiseen rasvaan ennen kuin sisäinen kiehuminen ehtii lakata, sillon jäähtymisestä johtuva paineen lasku imee sitä rasvaa perunan sisään.

Muutenhan nuo perunat ovat friteerattuna aika makeita ja "taikinamaisia" sisältä.

_________________
Pharmageddon!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-23 19:30:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
Mohmelo kirjoitti:

Lohkoperunoiden suhteen aikahan tuossa on lähinnä esteenä (tietysti lämpötila pitäisi pitää yli veden kiehumispisteen, että vesi kiehuu pois rasvasta). Ongelma rasvan imeyttämisessä on siinä, että friteerattava tavara sisältää vettä, jonka kiehuminen nostaa painetta friteerattavan (tässä tapauksessa perunan) sisällä, jonka vuoksi rasvakaan ei imeydy perunan sisälle. Rasvan määrää (ja toki kypsymisnopeutta) voi lisätä pilkkomalla nuo pienempiin lohkoihin (peruna neljän lohkon sijasta kuuteen tai kahdeksaan).

Itse tekisin rasvan imeyttämiseksi mielummin niin, että kypsentämisen jälkeen laittaisin perunat noin 90-asteiseen rasvaan ennen kuin sisäinen kiehuminen ehtii lakata, sillon jäähtymisestä johtuva paineen lasku imee sitä rasvaa perunan sisään.

Muutenhan nuo perunat ovat friteerattuna aika makeita ja "taikinamaisia" sisältä.

Kirjassa Herkuttele perunoilla (kirj. Catherine Gerbod) lukee näin:
Lainaa:
RANSKANPERUNAT tulee uppopaistaa kahteen kertaan, koska näin niistä tulee rapeampia, tosin myös rasvaisempia. Suorita ensimmäinen paisto 140-150-asteisessa öljyssä 6-7 minuutin ajan (suikaleiden paksuuden mukaan). Valita perunat ja paista ne vielä kertaalleen 170-180-asteisessa öljyssä 3-4 minuutin ajan. Valuta ja mausta suolalla.

Huvittaisi tuota joskus kokeilla, mutta en ole vielä tullut hankkineeksi uppopaistoon soveltuvaa rasvaa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-23 20:37:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-03-27 08:15:46
Viestit: 1537
meli kirjoitti:
Kirjassa Herkuttele perunoilla (kirj. Catherine Gerbod) lukee näin:
Lainaa:
RANSKANPERUNAT tulee uppopaistaa kahteen kertaan, koska näin niistä tulee rapeampia, tosin myös rasvaisempia. Suorita ensimmäinen paisto 140-150-asteisessa öljyssä 6-7 minuutin ajan (suikaleiden paksuuden mukaan). Valita perunat ja paista ne vielä kertaalleen 170-180-asteisessa öljyssä 3-4 minuutin ajan. Valuta ja mausta suolalla.

Huvittaisi tuota joskus kokeilla, mutta en ole vielä tullut hankkineeksi uppopaistoon soveltuvaa rasvaa.


Olennainen asia on siis tuo valuttaminen, jonka aikana pinnalle jäänyt rasva imeytyy ranskalaiseen, sen minkä imeytyy. Lämpötila ei niin olennainen asia ole muutenkaan, sillä paistorasva jäähtyy kun sinne sitä kylmää ruokaa laitetaan ja massasta riippuen rasvan lämpeneminen vie taas jonkin verran aikaa. Itse paistan n.160 asteessa, mikä on juuri sopivasti alle öljyn kiehumispisteen.

Millaista rasvaa uppopaistoon ajattelit käyttää? Itse käytän rapsiöljyä - jos yksin päättäisin asiasta, käyttäisin kookosta (tosin tyydyttynyt rasva ei imeydy niin herkästi paistettavaan ruokaan).

_________________
Pharmageddon!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-24 19:05:17 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
Mohmelo kirjoitti:
Millaista rasvaa uppopaistoon ajattelit käyttää? Itse käytän rapsiöljyä - jos yksin päättäisin asiasta, käyttäisin kookosta (tosin tyydyttynyt rasva ei imeydy niin herkästi paistettavaan ruokaan).

Ainoat rasvat, joiden paistomausta yhdistettynä perunan makuun tiedän pitäväni, ovat voi, laardi ja ankanrasva. Niinpä uppopaistoon valitsisin jotain noista 100% rasvaksi muutettuna. Mutta eipä minulla ole tähän mennessä ollut mitään niistä 100% rasvana samaan aikaan kuin olisi viitseliäisyyttä uppopaistoon. Mutta onneksi olen saanut syöjien suita miellyttävää perunaa ilman uppopaistoakin käyttämällä uunia ja/tai paistinpannua, perunaa, voita ja suolaa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-24 20:12:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 1995
Vieras kirjoitti:
Kiitokset myös Mohmelo ja Meli!

Yhteisesti, elsille myös:

- peruna hänelle kelpaa vasta viimeisenä riisin ja pastan jälkeen. Teen itse erinomaisen hyviä itsetehtyjä yrttimaustettuja ranskalaisia uunissa, ja muusi kelpaa (ajoittain) myös

- kananmuna: ei ikinä! = näkyvä kananmuna = YÖK, en syö! Allergiasta ei ole kyse, vaan ällötyksestä. Aivan sama kesäkurpitsan suhteen... Vaan mainiosti kelpaavat esim. lätyt, joissa kananmunaa...

- raejuusto: pelastus! Vielä pitää saada pilkotut ja kuoritut napostelupalat (porkkana, kurkku, paprika ym ) säilymään...

-pähkinöitä ei syö (paitsi tietämättään, esim. jos teen lättyjä: creme fraiche, mantelijauho, joku muu jauho, kananmunat jne...

Kuulostaa makumieltymyksiltään samankaltaiselta kuin minä. Minäkään en ole koskaan pitänyt keitetystä perunasta enkä keitetystä kananmunasta. Riisiin ja pastaan aikoinani ihastuin siksi, kun silloin ei tarvinnut syödä sitä keitinperunaa. Keitetty kananmuna karkottaa minut jo hajullaan, mutta silti pidän munakkaista, erityisesti uunimunakkaista. Karppinäkökulmasta uunimunakkaihin saa myös ujutettua hyvin rasvaa, ja niitä voi syödä myös kylminä pikkunapostelupaloina, mikäli sellaisille on tarvetta.

Jos ei ole tarvetta mitään vältellä kokonaan, vaan vain "ujuttaa enemmän karppisuuntaan", eikös siihen ihan vain riitä että upottaa ruokiin enemmän rasvaa? Silloin hiilarienkin annoskoko pienenee ihan itsestään. Mainitsemasi lätytkin ovat riisiin ja pastaan verrattuna ihan selvä ujutus karppisuuntaan, siis jo ihan tavallisellakin reseptillä. Joskus laskin tavallisen lättyreseptin hiilarimäärät (ilman lisukkeita) per annos ja siitä tuli jotain 20 g hh. Riisistä tai pastasta tulee helposti yhdellä istumalla 80-100 g hh. Perunassa on Finelin mukaan vain 7 g hiilihydraattia yhdessä keskikokoisessa perunassa ja harvoinpa niitä kymmentä kerralla syödään, joten siksi perunasta tyypillisesti kertyy vähemmän hiilareita kuin riisistä ja pastasta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-04-25 19:50:53 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2012-12-30 12:19:01
Viestit: 226
Paikkakunta: Vantaa
Ja osta sitä vaaleanpunaista suolasaippuaa. Illalla normaali karvojen puhdistus ja sitten suolasaippuaa kosteisiin käsiin ja taputtelu kasvoille. Tuntuu kiristävältä illalla, mutta aamulla jo ihan hyvältä. Jos tarvitsee, niin varsinkin aamulla voi laittaa suolakäsittelyn jälkeen jotain kasvovoidetta. Tämä rauhoittaa ihoa tosi nopeasti ja finnit paranevat nopeammin. Samoin sinkkitabletti kuurina toimii hyvin.

Tosin kumpikaan näistä ei korvaa hyvää ruokavaliota. Eli ei tarkoitus ruokavalion tilalle vaan rinnalle :)

_________________
"Some people feel the rain. Others just get wet."- Bob Dylan ♥


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)