Kävinpä mittauttamassa rasva- ja sokeriarvoja. Kolersterolit okei, niistä toisaalle, mutta sokerit herättävät kysymyksiä. Elämäni ensimmäistä kertaa mitattiin sokerihemoglobiini, eli ns. pitkä sokeri. Se oli yllätyksekseni koholla (46, kun viitearvo on 20-42. Arvolla 47,5 pätkähtäisi jo diabetesdiagnoosi
). Paastosokeri oli ok (4,9).
Ja minä kun juuri olin mielestäni etenkin viime kuukaudet onnistunut karppaamaan ihan sujuvasti, olen syönyt vähemmän sokeria ja hiilaria kuin esim. viime vuoden loppupuolella.
En laske enkä merkkaa syömisiäni, mutta aika yksinkertaisia syömiseni ovat viime aikoina olleet: aamulla kananmunia ja voita (joskus lisäksi juustoa tai leikkeleitä), lounaaksi sekä päivälliseksi useimmiten salaattia tai pakastevihanneksia + lihaa, kanaa, kalaa, joskus kananmunaa + rasvalisä +/ ehkä kermaa tai juustoa. Illalla jotain pientä, kuten porkkanoita, hiukan omenaa, pähkinöitä, juustoa, Heikkilän suklaata hunajamakeutuksella, kaakaota (tummasta jauheesta, hunajalla)... Siis jotain näistä, ei kaikkia
Pari kuppia kahvia ja teetä pitkin päivää (vähintään kerran päivässä kookosöljyä mukana). Hunajaa tyypillisesti 1-2 tl päivässä. Viikon mittaan menee 100-200 g tummaa suklaata (70-86%) ja viikonloppuisin syön tyypillisesti 1-3 palaa itsetehtyä marjapiirasta tai suklaakakkua (sokerista) ja hölvään kermavaahtoa kahviin (ilman sokeria). Olen viimeinkin oppinut eroon napostelusta ja syön selkeät ateriat. Kahvia ja teetä saattaa mennä aterioiden ulkopuolella, joskus pari palaa suklaata, ei päivittäin.
Kaikkien löytämieni tietojen mukaan korkea pitkä sokeri kertoo, että verensokeri on ollut usein koholla parin viime kuukauden aikana. En tajua, missä välissä se olisi voinut olla. Aina kaikissa mittauksissa vs-arvoni ovat olleet hienot. Minulla on oma verensokerimittari, enkä ikinä ole "saanut kiinni" yhtäkään huonoa verensokeriarvoa. En ole viime aikoina juuri mittaillut, mutta tänään oikein toden teolla testailin: söin erilaisia aterioita ja mittasin 1 h ja 2 h päästä. Aamupalaksi vaaleaa leipää niukoilla päällisillä, 5,3 ja 5,0. Puolitoista kuppia mustaa kahvia, 4,7 ja 4,2. Kanaa, voipapuja ja majoneesia, 5,0 ja 4,7. Aamuarvo tänään 4,1. Eli eikös nuo ole ihan hyviä arvoja?
Onko kyse vain siitä, että sittenkin syömisten vaikutuksesta jossain välissä verensokeri pinkoo, enkä vain ole sattunut sitä hetkeä mittaamaan? Vai voiko olla muuta selitystä? Pomppiiko vs vaikkapa yöllä? Vaaniiko diabetes lähellä? Lähisuvussa ei diabetesta ole.