els kirjoitti:
Sivulla 20, neljäs vaihtoehto: "leipäpohjainen ateria" jossa pääruokana on täytetty runasaakuituinen ja vähäsuolainen leipä (ja jonka täyteaineille ei annettu mitään vaatimuksia)
Sivulla 22 annetaan tällainen vaatimus:
Lainaa:
Lisäksi tulee huolehtia siitä, että jokainen ateriakokonaisuus sisältää proteiinia vähintään 20–25 g/ateria (noin 1/3 päivän tarpeesta). Lihaa ja kalaa sisältävissä aterioissa tämä toteutuu yleensä automaattisesti. Sen sijaan kasvisruokavalioissa, erityisesti vegaaniaterioissa, riittävään proteiinimäärän toteutumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota (ks. luku 3.4, s. 36).
Olisi mielenkiintoista tietää, miten varmistavat tuon 20-25 g proteiinia silloin, kun ateriana on joko se leipäpohjainen tai puuro. Ruokaisan salaatin ja kasviskeiton proteiinilisiksi on taulukossa omat ehdotuksensa, mutta puuron proteiinilisästä ei ole minkäänlaista mainintaa. Minun kouluaikoinani puuron lisänä taisi olla tarjolla aina joko juustoa tai kinkkuleikkelettä, mutta ei varmaan tarpeeksi suurta määrää täyttämään proteiinintarve.
Varsinaisia proteiinilaskelmia tuossa suositus-pdf:ssä on vain yhden aterian osalta (s. 72). Siinä ateria on lakto-ovo-vegetaarinen punajuuripihvi+perunamuusi -ateria, jossa olennaisena proteiininlähteenä näyttää olevan raejuusto. Sivulla 26 on kuvatkin siitä ja kahdesta muusta suositusateriasta.
Ne punajuuripihvit ovat varmaan jotain tällaisia:
https://www.valio.fi/ammattilaiset/tuot ... uuripihvi/Lainaa:
AINESOSAT
Punajuuri (57 %), säilötty punajuuri [punajuuri (11 %), vesi, etikka, sokeri, suola, luotainen neilikka-aromi], kukkakaali, sipuli, perunahiutale, rypsiöljy, perunaproteiini, sakeuttamisaineet (E461, E407a), jodioitu suola, valkopippuri.
Ei näytä miltään sellaiselta, mitä juuri minun tekisi mieli syödä. Hyvillä eläintuotteilla (voi, pekoni, kerma, feta- tai muu juusto) tuonkin varmaan saisi maistumaan ruualta. Tekisi melkein jo mieli kokeilla jotain pekoninrasvassa paistettuja feta-punajuuripihvejä...
Sivulla 24 sanotaan vielä leipäpohjaisesta ateriasta:
Lainaa:
Täytetyille leiville (”leipäpohjaiset ateriat” = täytetty patonki, kerrosvoileivät, hampurilaiset, burritot yms.) ei ole annettu omia kriteereitä. Niiden kohdalla voi käyttää laatikkoruoille, riso- toille, pasta-aterioille, ateriasalaateille ja pitsoille tarkoitettuja kriteereitä (taulukko 1, sivu 23).