karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 04:32:57

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-04-01 10:28:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2014-11-05 14:49:31
Viestit: 571
"Päällystetty leipä käy hyvin lounaaksi. Sipaisulla kasvirasvalevitettä, vähärasvaisilla leikkeleillä ja runsailla kasviksilla se on parempi kokonaisuus kuin moni perinteinen "lämmin ruoka"."

"Kasvavien lasten olisi hyvä saada 6-9 palaa leipää päivässä. Jos leipäaterian lisäksi ottaa vielä näkkileivän, se vain parantaa kokonaisuutta. Näkkileivässä on paljon kuitua."

"Kuitupitoinen leipä pitää nälän pitkään poissa, ja hyvät hiilihydraatit pitävät aivot skarppina ja auttavat keskittymään iltapäivän koulutunneilla."


https://yle.fi/uutiset/3-10141464

_________________


Ken uskovi toteen, ken unelmaan,
sama se, kun täysin sa uskot vaan,
sun uskos se juuri on totuutes -
usko poikani unehes!



Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 12:31:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Looginen jatkumo hulluudelle. Kun teoria alkaa upota, lisätään kierroksia.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 12:39:18 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93628
Lainaa:
Jos leipäaterian lisäksi ottaa vielä näkkileivän, se vain parantaa kokonaisuutta.


Kai tää sentään oli aprillipila? Leipää leivän kanssa. :shock:
Muistan, kun nuorena ihmettelin lukieassani jotain amerikkalaisia juttuja ja niissä valmistettiin voileipä lounaaksi.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 13:45:15 
Poissa
korpikarppi
korpikarppi

Liittynyt: 2006-02-09 00:48:42
Viestit: 2822
Ei voi olla totta. Eiko Suomessa kukaan sano aaneen miksi missaan muussa maassa ei ole vastaavaa leivansyontisuositusta? :evil:

_________________
Lean body mass is me, fat is ON me.
(Dr Vince Quas)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 14:05:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Jo vuonna 2011 julkaistuissa korkeakouluopiskelijoiden ruokasuosituksissa ”leipäpohjainen ateria” oli samanarvoinen liharuuan kanssa. Sama linja on voimassa edelleen:
Lainaa:
3.2 Aterioiden koostaminen
Hyvä ateriakokonaisuus on mahdollista koota usealla eri tavalla. Suositeltavia ateriavaihtoehtoja ovat esimerkiksi seuraavat:
Pääruoka
Liha-, kala- tai kasvisruoka
Laatikko-, vuoka- tai pataruoka
Ruokaisa salaatti (sisältää lihaa, kalaa, munaa, juustoa tai palkokasveja)
Keittoruoka (kasviskeitoissa proteiinili- sänä esim. papuja tai linssejä)
Täysjyväpuuro
”Leipäpohjainen ateria” (täytetty run- saskuituinen ja vähäsuolainen leipä, kerrosvoileipä tms.)

Noista kaikkien lisäksi kuuluu tarjota leipää, levitettä ja salaattia. Myös ruokaisan salaatin lisänä kuuluu tarjota salaattia.
Lähde: Korkeakouluopiskelijoiden ruokasuositus 2016 s. 20/76
http://www.kela.fi/documents/10180/2628 ... efba60daf6

Jo minun kouluaikoinani muuten kouluruokana oli silloin tällöin leipäpohjaisia aterioita: hampurilaiset ja tortillat. Onneksi vielä silloin niiden ei tarvinnut olla runsaskuituisia ja vähäsuolaisia.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 14:34:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
Hyvä kun pääsi eläkkeelle. Xamkin ruokalassa ei ollut enää muuta syötävää kuin vihreä rehu, kananmunat (erillishintaan) ja oliiviöljy silloin kun sattui olemaan pullon pohjalla.

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 18:55:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2014-11-05 14:49:31
Viestit: 571
Räh-häh, syökää (sokeroitua) silliä, juokaa kurrivettä päälle! :lol:

_________________


Ken uskovi toteen, ken unelmaan,
sama se, kun täysin sa uskot vaan,
sun uskos se juuri on totuutes -
usko poikani unehes!



Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 19:36:10 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Hector Servadac kirjoitti:
Räh-häh, syökää (sokeroitua) silliä, juokaa kurrivettä päälle! :lol:

Katsopa melin antamaa viitettä sivulta 20.
Kyse on vallitsevasta opoiskelijaruokailun ohjeistuksesta.

Ja joo, todellisuus on joskus tarua ihmeellisempää. Valitettavsati.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 20:02:34 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93628
Greda Carpo kirjoitti:
Lainaa:
Jos leipäaterian lisäksi ottaa vielä näkkileivän, se vain parantaa kokonaisuutta.


Kai tää sentään oli aprillipila? Leipää leivän kanssa. :shock:
Muistan, kun nuorena ihmettelin lukieassani jotain amerikkalaisia juttuja ja niissä valmistettiin voileipä lounaaksi.


Kävin uudestaan lukemassa, eikä missään suositeltu näkkileipää leivän kanssa.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 20:37:34 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
Sivulla 20, neljäs vaihtoehto: "leipäpohjainen ateria" jossa pääruokana on täytetty runasaakuituinen ja vähäsuolainen leipä (ja jonka täyteaineille ei annettu mitään vaatimuksia) ja jonka lisäksi ateriaan kuuluu salaatti, leipä, kasvirasvapohjainen rasvalevite, juoma ja kasviöljypohjainen salaatinkastike. Eikä missään sanota, etteikö kyseinen tuo lisäleipä voisi olla näkkäriä...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 20:55:00 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
els kirjoitti:
Sivulla 20, neljäs vaihtoehto: "leipäpohjainen ateria" jossa pääruokana on täytetty runasaakuituinen ja vähäsuolainen leipä (ja jonka täyteaineille ei annettu mitään vaatimuksia)

Sivulla 22 annetaan tällainen vaatimus:
Lainaa:
Lisäksi tulee huolehtia siitä, että jokainen ateriakokonaisuus sisältää proteiinia vähintään 20–25 g/ateria (noin 1/3 päivän tarpeesta). Lihaa ja kalaa sisältävissä aterioissa tämä toteutuu yleensä automaattisesti. Sen sijaan kasvisruokavalioissa, erityisesti vegaaniaterioissa, riittävään proteiinimäärän toteutumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota (ks. luku 3.4, s. 36).

Olisi mielenkiintoista tietää, miten varmistavat tuon 20-25 g proteiinia silloin, kun ateriana on joko se leipäpohjainen tai puuro. Ruokaisan salaatin ja kasviskeiton proteiinilisiksi on taulukossa omat ehdotuksensa, mutta puuron proteiinilisästä ei ole minkäänlaista mainintaa. Minun kouluaikoinani puuron lisänä taisi olla tarjolla aina joko juustoa tai kinkkuleikkelettä, mutta ei varmaan tarpeeksi suurta määrää täyttämään proteiinintarve.

Varsinaisia proteiinilaskelmia tuossa suositus-pdf:ssä on vain yhden aterian osalta (s. 72). Siinä ateria on lakto-ovo-vegetaarinen punajuuripihvi+perunamuusi -ateria, jossa olennaisena proteiininlähteenä näyttää olevan raejuusto. Sivulla 26 on kuvatkin siitä ja kahdesta muusta suositusateriasta.

Ne punajuuripihvit ovat varmaan jotain tällaisia: https://www.valio.fi/ammattilaiset/tuot ... uuripihvi/
Lainaa:
AINESOSAT
Punajuuri (57 %), säilötty punajuuri [punajuuri (11 %), vesi, etikka, sokeri, suola, luotainen neilikka-aromi], kukkakaali, sipuli, perunahiutale, rypsiöljy, perunaproteiini, sakeuttamisaineet (E461, E407a), jodioitu suola, valkopippuri.

Ei näytä miltään sellaiselta, mitä juuri minun tekisi mieli syödä. Hyvillä eläintuotteilla (voi, pekoni, kerma, feta- tai muu juusto) tuonkin varmaan saisi maistumaan ruualta. Tekisi melkein jo mieli kokeilla jotain pekoninrasvassa paistettuja feta-punajuuripihvejä...

Sivulla 24 sanotaan vielä leipäpohjaisesta ateriasta:
Lainaa:
Täytetyille leiville (”leipäpohjaiset ateriat” = täytetty patonki, kerrosvoileivät, hampurilaiset, burritot yms.) ei ole annettu omia kriteereitä. Niiden kohdalla voi käyttää laatikkoruoille, riso- toille, pasta-aterioille, ateriasalaateille ja pitsoille tarkoitettuja kriteereitä (taulukko 1, sivu 23).


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 21:37:26 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93628
Minun kouluaikanani tarjottiin Jyväskylässä vellejä ja vellien kanssa näkkileipää ilman voita. Kerran kuussa saatiin juustokolmio. Vallejä varmaan siksi ettei vellien kanssa tarvinut tarjota mitään, niinkuin maitoa tai mehukeittoa ois puuron kanssa ollut - kai. Eli kuutena päivänä viikossa, 4 vuotta, söin lounaaksi velliä ja näkkileipää. Sit menin oppikouluun ja siellä oli inan verran paremmat safkat kun niistä maksettiin. Oli siellä yksi outo ruoka, yllättävän suosittu. Suklaakeitto ja valkoinen sämpylä ilman päällyksiä. :lol:

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 21:41:24 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
melille:
Fineli valitti virhetilannetta (mitä lie aprillia mahtoi olla se : ) ) mutta vanhan ruoka-ainetaulukon (Osmo Turpeinen, 15. painos) mukaan 100g leipää sisältää suunnilleen 10 grammaa valkuaista (ruisleipä 8g, näkkäri 11g) ja voisin kuvitella että pääruokaleivässä on leipää sentä'än yli 100g. Niin että lisäleivän (jos vaikka 59g, 5g valkuaista), ravattoman maidon (2 desiä, 7g valkuaista) ja minkälie päällysteen avulla tuossakin päästään sinne vaadittuun 20 grammaan...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-01 22:13:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
els kirjoitti:
melille:
Fineli valitti virhetilannetta (mitä lie aprillia mahtoi olla se : ) ) mutta vanhan ruoka-ainetaulukon (Osmo Turpeinen, 15. painos) mukaan 100g leipää sisältää suunnilleen 10 grammaa valkuaista (ruisleipä 8g, näkkäri 11g) ja voisin kuvitella että pääruokaleivässä on leipää sentä'än yli 100g. Niin että lisäleivän (jos vaikka 59g, 5g valkuaista), ravattoman maidon (2 desiä, 7g valkuaista) ja minkälie päällysteen avulla tuossakin päästään sinne vaadittuun 20 grammaan...

Minulla Fineli näyttää nyt toimivan. Lisäsin Finelin ruokapäiväkirjaan ensimmäisenä löytyvän täytetyn patongin eli Subwayn kananrintaa sisältävän. 1 keskikokoinen sellainen (205 g) sisältää Finelin mukaan 28 g proteiinia. Joten taitaapa täytetystä leivästä saada tuon proteiinisuosituksen täyteen aika helposti. Hiilihydraattia kyseisestä Subwayn patongista tulee Finelin mukaan 50 g ja rasvaa 7 g. Rasvan määrälle ei näytä olevan noissa suosituksissa mitään minimimäärää, vaan vain (s. 22):
Lainaa:
Kuvatuilla kriteereillä toteutetusta opiskelija-ateriasta saadaan energiaa noin 1/3 päivän energian- tarpeesta, rasvaa enintään 40 % energiasta ja kovaa rasvaa enintään 1/3 rasvan määrästä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-02 00:09:08 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Silmäilin läpi nykyiset kouluruokasuositukset: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131834/Syo¦êda¦êa¦ên_ja_opitaan_yhdessa¦ê_korjattu_5.2017_WEB.pdf?sequence=1&isAllowed=y
(jos linkki ei toimi, tästä pääsee: http://www.julkari.fi/handle/10024/131834)


Siellä ei leipäpohjaisia aterioita erikseen mainittu, mutta esimerkkiaterioista yksi oli "Vehnätortillat, papukastike, salaattivalikoima" (s. 86/96), joten leipäateria taitaa olla sallittua kouluruokailussa. Ei muuten näytä miltään runsaskuitutortillalta sivun 66 kuvassa.

Sivulla 86 on peräti 10 esimerkkiateriasta ilmoitettu laskennalliset energiamäärät, energiaravintoaineiden prosenttiosuudet kokonaisenergiasta sekä kuidun ja suolan määrät. Vastaus aiempaan ihmettelyyni, miten saadaan puuroateriasta tarpeeksi proteiinia, näyttää olevan esimerkkiateriassa "Ohrasuurimopuuro maitoon, tuoremarjakiisseli, kananmuna". Eli kananmuna (joka sivun 66 kuvassa on aseteltu näkkileivän päälle) ja maitoon keittäminen tuossa puuroateriassa turvaavat suositusten mukaisen proteiinin saannin eli 13-17 prosenttia energiasta.

Työpaikkaruokalassa muuten minulle ovat tuttuja leipäateriat: Fazer Amican työpaikkaruokalassa oli ainakin jossakin vaiheessa usein ruokana paahtoleipiä, joiden päällä oli broileria ja persikkaa. Niiden kanssa en silloin kokenut tarvitsevani lisäleipää.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)