Hei, paljon kiitoksia vastauksista tähän asti!
Mielenkiintoista, asia vaikuttaakin paljon mystisemmältä kuin päällepäin luulisi. Ilmeisesti sappirakon poiston vaikutukset ovat aika yksilöllisiä, ja kipuja voi joskus olla jopa sen poiston jälkeenkin.
Täällä yksi foorumin ulkopuolinen keskustelu aiheesta - ilmeisesti on siis niin, että - no, seuraavassa arvailen vain, mistään mitään tietämättä, korjatkaa paremmin tietävät jos olen pahasti hakusessa, tai kuulostaa muuten ihan päättömältä -
1) Sappikivet kehittyvät siten kuin kehittyvät, yksilöllisesti, kuitenkin hitaasti ajan kanssa, yleensä kolesterolikivinä (90% suomalaisista sappikivistä kolesterolikiviä). Ulkoisista tekijöistä tähän vaikuttanee erityisesti virallisterveellinen/paikkariruokavalio. Karppaus pääsääntöisesti ehkäisee tai ainakin hidastaa sappikivien muodostumista, saattaapa joissain tapauksissa
ehkä jopa liuotella jo olemassaolleita kiviä pois
2) Muutkin ruoka-aineet kuin rasva saattavat joissain tapauksissa saada sappirakon sileät lihassolut liikekannalle eli supistelemaan (saattaen aiheuttaa sappikivien läsnäollessa helvetillisiä kipuja)
3) Jopa sappirakon poistamisen jälkeen nämä ei-tahdonalaiset lihakset voivat reagoida samoihin ruoka-aineisiin, saattaen joissain tapauksissa aiheuttaa edelleen kipuja (mistä nämä kivut aiheutuvat sappirakon poiston jälkeen, sitä voi vain arvailla - kenties arpikudos tms?)
Uhkaa mennä jo aavistuksen hifistelyn puolelle, mutta laitetaanpa kaiken uhalla vielä yksi linkki vähän aihetta sivuten:
Smooth muscle function and dysfunction in gallbladder disease
(asia taitaa olla aika monimutkainen, kuitenkin noita lueskellessa jotenkin vahvistuu käsitys, ettei luontoäiti taida tuota pikku "rasvansulatuspussia" kuitenkaan ihan täysin turhana pitää..)
Mukava kuitenkin kuulla, että runsasrasvainen karppauskin voi onnistua hyvin ilmankin.