vanha karppu kirjoitti:
]Mutta mistä löydät laiduntaneen lehmän tuottamaa maitorasvaa laidunkauden ulkopuolella?
Minähän aloitin tämän ketjun vuonna 2012 ja nyt 7 vuotta myöhemmin tiedän myös enemmän:
Ei A.I. Virtanen turhaan saanut kemian Nobelia AIV -rehun keksimisestä: Maitorasvan rasvahappokoostumuksen kannalta sen syöttäminen lehmille vastaa laiduntamista. Ja kaikki maitotilat tekevät itse AIV-rehua, koska se on halvempaa kuin ostaa kaikki rehu.
Suomeen tuotu soija yms. menee pääasiassa sioille ja kanoille (joita en syö), nautakarja ja lampaat saavat ymmärtääkseni valkuaislisänä enemmän esim. härkäpapua, jonka viljelyä rehuksi on muutenkin taidettu Suomessa lisätä.
Niinpä ihan tavallinen tehotuotettu suomalainen voi on laidunvoita, eli grass-fed, kuten ne tuolla maailmalla sanovat. Niinpä maitorasva jota syön, on lehmästä joka kesäisin laiduntaa ja saa talvisin ison osan ravinnostaan (joku oli jostain kaivanut tiedon 60% kun aiheesta jossain toisessa ketjuss taannoin keskusteltiin, lähteestä ei hajuakaan) nurmirehusta.
Nykyisin myös syön huomattavasti enemmän rasvaa kuin tuolloin karppauksen alkuaikoina, jolloin määrä oli naurettavat vain 100 g päivässä enkä käyttänyt kuohukermaa lainkaan. Nykyään menee puolen kilon voipaketti ja 1,5 litraa kuohukermaa (Maitokolmio tai jos ei ole Arla-Ingman, lisäaineeton, homogenoimaton) viikossa minun yhden hengen taloudessani. Maitorasvan määrä lienee lähempänä 200 g päivässä nykyisin ja päälle sitten vielä rasvaiset juustot, luuliemet (ne pihvikarjan luista = vain laidunnusta/nurmirehua) jne.
Että ei tarvitse ihmetellä talvikauden omega3-pitoisuuksia voissa, jos se voi vaan on Suomessa tuotettua. Ja edelleenkään ei kala maistu kuin muutaman kerran vuodessa, joten kropan ilmoituksen mukaan niitä omegakolmosia tulee aivan riittävästi myös talvella tehotuotetusta voista.
Ainiin, lampaan rasva on maaeläinten rasvoista luonnostaan eniten omega3-pitoinen. Joku tällä foorumilla ei-lampaasta-tykkäävä totesikin joskus että hänen mielestään lammas on aina maistunut vähän kalalle.
(Els osaa kertoa sitten vielä tarkemmin miksi maaeläimen omegakolmoset ovat helpommin kropalle hyödynnettävissä kuin kalojen, muistaakseni ainakin jotain sellaista tässä kuviossa on?)