karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 07:25:59

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 42 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2012-10-16 17:34:10 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Andreas Eenfeldt kirjoittaa, että Omega 3:a on runsaasti kalassa sekä ruohoa syövien eläinten lihassa ja meijerituotteissa. Nykyisin karjaa ruokitaan kuitenkin siinä määrin jauhoilla, että omega 3:n saanti on heikentynyt.

- Ellei syö säännöllisesti kalaa tai ruoholla ruokittujen eläinten lihaa, voi omega 3-ravintolisän nauttiminen olla viisasta, Eenfeldt sanoo. Itse hän ottaa lisäravinteina omega 3:a ja D-vitamiinia.

Eenfeldt kirjoittaa tänään omega 3:sta otsikolla Omega 3: Bluff eller mirakelmedicin? ja on avannut sivustolleen oman sivun omega 3:lle otsikolla: Omega 3 – vem behöver det?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-10-16 20:03:25 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Lukaisin saman enkä löytänyt häneltäkään varsinaisia perusteita asiaan. Kalaöljy voi olla hyvä lisä virallisterveelliselle porukalle, joka saa niukahkot rasvansa pääasiassa kasvikunnasta, mutta entä jos kuutosia (ja varsinkaan ilma-altistettuja öljyksi puristettuja kuutosia) ei saakaan paljoa? Ainakin Landsin ja Hibbelnin mukaan tarve ei ole suuren suuri, kunhan se on tasapainotettu - ja he perustivat väitteensä ihka oikeaan ja vielä kansainvälisestikin laajaan tutkimusaineistoon.

Sen verran tämä on D-vitamiinia selkeämpi tapaus, että korrelaatio on olemassa ja että hyvät suhteetkin ovat tiedossa.
Elikkä oman tason O3/O6 mittauksen jälkeen voi aika hyvin arvioida oman tarpeensa, kiitos y.o. herrojen.

Itse selvisin nelikymppiseksi ilman kalaa tai pitkäomega3-lisää (olin niin pahasti allerginen, että ennen karppia kalaöljy ei todellakaan ollut vaihtoehtona). Ja kun sitten karppauksen aloitettuani saatoin kokeilla kalaöljyäkin, käytin sitä jonkun vuoden... sillä seurauksella että yritin usean kuukauden ajan käytännössä vuotaan kuiviin, liian juoksevan veren takia. Sattuneesta syystä en näe tarvitsevani kalaöljyä vieläkään, tuon episodin jälkeen. Mutta toisaalta, enpä käytä juurikaan myöskään niitä mahdollisesti pilattuomegaisia kasviöljyjäkään.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 01:30:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
Toisinsyöjä kirjoitti:
Saan siis mystisesti jostain ilmeisesti omega-3 rasvoja niin paljon, että kroppa kieltäytyy kalasta ja yhdelläkin kalaöljykapselilla veren hyytyminen vähenee vaarallisessa määrin.

Vihdoin sitten otin ja goolailin ja selvisihän se: Laiduntaneiden, eli siis ruohoa syöneiden, lehmien maidossa on omega-3 rasvahappoja kohtuullisessa määrin. Kun saan 70% energiastani maitorasvoista, eli niitä tulee ravinnosta noin 100 g/päivä, niin ilmeisesti sitä omega-3:stakin tulee niin paljon, että sen vuoksi kala tökkii ja kalaöljy pistää veren hyytymisen liian pieneksi. Ja nimenomaan metsästän laiduntaneen karjan maitorasvaa:
Apilavoi & muut vastaavat laiduntaneen karjan voit
luomukuohukerma
luomu kyytön raakamaito
Mutta mistä löydät laiduntaneen lehmän tuottamaa maitorasvaa laidunkauden ulkopuolella?

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 08:56:44 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4871
Paalattua säilönurmeahan ne saavat talvikauden. Eiköhän siitäkin riittävästi omegoita irtoa.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 09:46:27 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
vanha karppu kirjoitti:
]Mutta mistä löydät laiduntaneen lehmän tuottamaa maitorasvaa laidunkauden ulkopuolella?


Minähän aloitin tämän ketjun vuonna 2012 ja nyt 7 vuotta myöhemmin tiedän myös enemmän:

Ei A.I. Virtanen turhaan saanut kemian Nobelia AIV -rehun keksimisestä: Maitorasvan rasvahappokoostumuksen kannalta sen syöttäminen lehmille vastaa laiduntamista. Ja kaikki maitotilat tekevät itse AIV-rehua, koska se on halvempaa kuin ostaa kaikki rehu.

Suomeen tuotu soija yms. menee pääasiassa sioille ja kanoille (joita en syö), nautakarja ja lampaat saavat ymmärtääkseni valkuaislisänä enemmän esim. härkäpapua, jonka viljelyä rehuksi on muutenkin taidettu Suomessa lisätä.

Niinpä ihan tavallinen tehotuotettu suomalainen voi on laidunvoita, eli grass-fed, kuten ne tuolla maailmalla sanovat. Niinpä maitorasva jota syön, on lehmästä joka kesäisin laiduntaa ja saa talvisin ison osan ravinnostaan (joku oli jostain kaivanut tiedon 60% kun aiheesta jossain toisessa ketjuss taannoin keskusteltiin, lähteestä ei hajuakaan) nurmirehusta.

Nykyisin myös syön huomattavasti enemmän rasvaa kuin tuolloin karppauksen alkuaikoina, jolloin määrä oli naurettavat vain 100 g päivässä enkä käyttänyt kuohukermaa lainkaan. Nykyään menee puolen kilon voipaketti ja 1,5 litraa kuohukermaa (Maitokolmio tai jos ei ole Arla-Ingman, lisäaineeton, homogenoimaton) viikossa minun yhden hengen taloudessani. Maitorasvan määrä lienee lähempänä 200 g päivässä nykyisin ja päälle sitten vielä rasvaiset juustot, luuliemet (ne pihvikarjan luista = vain laidunnusta/nurmirehua) jne.

Että ei tarvitse ihmetellä talvikauden omega3-pitoisuuksia voissa, jos se voi vaan on Suomessa tuotettua. Ja edelleenkään ei kala maistu kuin muutaman kerran vuodessa, joten kropan ilmoituksen mukaan niitä omegakolmosia tulee aivan riittävästi myös talvella tehotuotetusta voista.

Ainiin, lampaan rasva on maaeläinten rasvoista luonnostaan eniten omega3-pitoinen. Joku tällä foorumilla ei-lampaasta-tykkäävä totesikin joskus että hänen mielestään lammas on aina maistunut vähän kalalle. :D

(Els osaa kertoa sitten vielä tarkemmin miksi maaeläimen omegakolmoset ovat helpommin kropalle hyödynnettävissä kuin kalojen, muistaakseni ainakin jotain sellaista tässä kuviossa on?)

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 09:50:20 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Olisin tullut vastaamaan, mutta toisisyöjä ehti ensin :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 09:53:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Mutta kun nyt täällä olet, niin miten se meni se omegakolmosten otto nisäkkään rasvasta verrattuna kalanrasvaan, muistanko oikein että on kropalle helpompaa?

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-06 09:55:41 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Eiköhän se sisäänotto ole samanlaista, kun kerran kalaöljystä ainakin meikäläinen alkoi saada mustelmia...
Veeteen sapuskoilla kalaöljystä voi silti olla jopa hyötyä.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-22 22:00:04 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
:shock: mä tykkään yleensä lampaasta mutta vähän aikaa sitten paksun rasvakerroksen omanneesta uudenseelannin lampaksesta tekemäni pata maistui niin pahasti kalalle etten voinut syödä sitä (piti syöttää miehelle).

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-23 08:51:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Muuten noista ruohoa syövistä lehmistä: lueskelin jonkin Limousine-karjaa kasvattavan tilan kotisivuilta että he ovat kovasti ekologisia ja syöttävät mm. leipomoiden ylijäämäleivänkannikoita elikoilleen :shock: Surkeuden huippu että tollasesta ollaan vielä ylpeitä.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-23 09:06:32 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Tuskin niitä leivänkänttyjä riittää limusiinilauman pääasialliseksi ruoaksi kuitenkaan,
joten suurin osa sapuskasta lienee edelleen nurmea tai säilykenurmea, eikä tärkkelystä :)

... eikä säilöntä tee nurmesta yhtään sen paremmin sulavia hiilareita kuin mitä ne olivat lähtiäänkään, joten lehmien mahajärjestelmä toimii kuten sen pitääkin, siinä missä runsailla viljoilla (tai jenkeissä jopa ylijäämäkarkeilla) ruokittujen elikoiden sisukset menevät nopeasti sulavasta tärkkelyksestä todella sekaisin. Yhdistelmä heinää ja "hapankaalia" ei ole ehkä yhtä herkullinen kuin tuorenurmi, mutta eipä noilla vapaana laiduntavilla märehtijälaumoillakaan ole aina tuoretta ruohoa edessään, kun savannitkaan eivät toimi niin idioottivarmasti...

Sujuvasti syön vuosi vuoden jälkeen tavallista suomalaista kaupanvoita,
ja niin labrojen kuin oman kunnon mukaankin kaikki on ok ilman kalaa, kalaöljyjä tai muutakaan sellaista.

Mutta tokihan voi tuottaa paremmin, kun sen saa myytyä luksuksena kaukoitään ja Ranskaan, ei sitä suomalaisille kannata

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 13:11:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1196
els kirjoitti:
Mutta tokihan voi tuottaa paremmin, kun sen saa myytyä luksuksena kaukoitään ja Ranskaan, ei sitä suomalaisille kannata
Paitsi että ranskalaiset syövät suomalaista voita vain pakon edessä eli silloin, kun ranskalainen laatuvoi on kaupasta loppu. (Lähde: Helena Petäistön kolumni.)

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 13:39:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kotimaisuus on tärkeä juttu Ranskassa.
Suomalainen voi käytetään pääasiassa bulkkivoina eli leivontaan.
On siellä sellaisia leivontaohjeitakin, joissa voiksi on merkitty nimenomaan suomalainen voi.

Suomessa kotimaisuus on enemmän kirous kuin kehu.
Ja tärkein peruste ostoksen valintaan on täällä hinta.
Toisaalta, olihan maamme köyhä ja ehkä siksi jääkin...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 13:45:19 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2008-07-29 19:32:13
Viestit: 424
Paikkakunta: Helsinki
Kannattaa maistaa ranskalaista voita, jos kaupastasi tät löytyy:

Président La Motte
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/president-la-motte-voi-250g-merisuola-3228021000084

t. Kari


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 13:50:56 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
^^ Olen maistanut sitä, useampaankin kertaan.
Suolaisempaa on kiteineen, mutta minusta suomalainen maistuu paljon paremmalta :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 14:00:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Hämärästi muistelen jostain lukeneeni, että voin tekeminen niin että maito hapatetaan, on vähemmistössä maailmalla ja iso osa modernia voita tehdään jollain ihan muulla tavalla (erotellaan rasva siis happamattomasta maidosta jollain tavalla) kuin hapatetusta maidosta.

Ehkä sillä on myös vaikutusta makuun? Tosin pienten valmistajien perinnevoit varmaan tehdään edelleen joka paikassa hapatetusta maidosta, mutta Suomessa myös teollisesti valmistettu voi on hapatetusta maidosta, eli tavallaan "perinteisesti".

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 14:12:31 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47600
Paikkakunta: HomeSweetHome
Voin hapatus (ja ilmeisesti hapatus muutenkin) kuuluu kuulemma euroopan itäisempiin kulttuureihin.
Keski-Euroopassa ja Ranskassakin myydään "makeaa voita" eli sekä suolatonta että hapattamatonta,
mutta tuo Motte on suomalaistyyppistä eli hapatettua, ja vielä todella runsassuolaista : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-26 17:39:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Hapatus vaikuttaa tosi paljon makuun.

Helena Petäistö on elitistinen ärsyttävä francofiili.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-28 18:02:53 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2016-10-23 17:47:59
Viestit: 126
Toisinsyöjä kirjoitti:
Niinpä ihan tavallinen tehotuotettu suomalainen voi on laidunvoita, eli grass-fed, kuten ne tuolla maailmalla sanovat.

Tuohan on hyvä tietää! Mitenköhän sitten (suomalainen) luomumaito, osaako siitä kukaan sanoa?
(Mitään kyytön, raaka- tms. erikoismaitoa ei saa mistään läheltäkään.)

Itsellänikin on viime kuukausina esiintynyt nenäverenvuotoja mitä koskaan aiemmin ei, ja ajoittain olen tosiaan kalaöljykapseleita syönyt... En todellakaan tiennyt että maitorasva saattaisi korvata kalaäljyn millään tavoin :o

els kirjoitti:
Kotimaisuus on tärkeä juttu Ranskassa.
Suomalainen voi käytetään pääasiassa bulkkivoina eli leivontaan.
On siellä sellaisia leivontaohjeitakin, joissa voiksi on merkitty nimenomaan suomalainen voi.

Suomessa kotimaisuus on enemmän kirous kuin kehu.
Ja tärkein peruste ostoksen valintaan on täällä hinta.
Toisaalta, olihan maamme köyhä ja ehkä siksi jääkin...

Tuohan nyt ei pidä alkuunkaan paikkaansa, kokemukseni mukaan missään muualla ei jankuteta kotimaisuudesta niin paljon kuin Suomessa. Itse en ole koskaan ollut siinä määrin ultra-nationalisti, että se minkä valtion rajojen sisällä jokin on tuotettu olisi se tärkein ostoperuste.

Erfis kirjoitti:
Helena Petäistö on elitistinen ärsyttävä francofiili.

Niin, pitäisihän se nyt lailla kieltää että joku Suomessa syntynyt saa pitää enemmän (tai lainkaan) jostain toisesta maasta... :roll: Ei hyvää päivää näitä asenteita.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-03-28 18:24:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2018-08-24 21:30:31
Viestit: 747
Toisinsyöjä kirjoitti:
Niinpä ihan tavallinen tehotuotettu suomalainen voi on laidunvoita, eli grass-fed, kuten ne tuolla maailmalla sanovat. Niinpä maitorasva jota syön, on lehmästä joka kesäisin laiduntaa ja saa talvisin ison osan ravinnostaan (joku oli jostain kaivanut tiedon 60% kun aiheesta jossain toisessa ketjuss taannoin keskusteltiin, lähteestä ei hajuakaan) nurmirehusta.



Mailmalla kuten USDA ei ole mitään grass fed standardia maitotuotteille.

Saa sitä iivaria syöttää, mutta jo yksikin jyvä rehun joukossa tekee koko elukasta epäkelvon käyttämään nimitystä grass-fed.

grass-fed = no grains, ever.

Suomalainen tehotuotettu voi on just sitä, tehotuotettua eikä missään nimessä mitään grass-fed jos se on saannut napukankaan rehusäkistä.



.

_________________
Centimo 80 Aviation


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 42 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: AhrefsBot ja 17 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)