Sanonpa nyt vielä kerran ääneen, että tuossa Sciencen artikkelissa ei ole mitään sellaista kohtaa, jossa väitettäisiin inuiiteilla olevan ketogeneesin estävä geeniadaptaatio.
Siinä puhutaan kyllä useammastakin inuiiteille tyypillisestä geneettisestä muutoksesta, joista metabolisesti kiinnostavimpia lienevät adaptaatiot kromosomialueilla, jotka säätelevät delta 5 ja delta 6 desaturaaseja, nämä vekkulit siis rajoittavat lyhyempien omegakolmosten ja -kuutosten muunnosta pidempiin ja biologisesti aktiivisempiin muotoihin (EPA, DHA, ARA) sekä kromosomialueella, joka säätelee tiettyjä oksidatiivisia prosesseja vastaan suojaavan proteiinin tuotantoa. Artikkelissa arvellaan, että muunnoksilla on tekemistä sen kanssa, että inuiittien ravinto on luonnostaan poikkeuksellisen rikasta juuri näiden pidempien monityydyttymättömien osalta, muunnosta lyhyemmistä rasvahapoista ei käytännössä tarvita. Suora lainaus artikkelista:
Lainaa:
A high intake of PUFAs is associated with increased oxidative stress (18), and it is possible that the alleles affected by selection in FN3KRP counteract the negative fitness caused by a PUFA rich diet
En tiedä, mistä ayrvedatohtori ja ap ovat tuon otsikon kysymyksen vetäisseet, koska Sciencen artikkelissa ei mitään sellaista väitetä. Oikeampi kysymys olisi se, että jos muka ylemäänräinen pehmeiden rasvojen saanti on muka niin terveellistä, miksi inuiiteilla tavataan geenimuunnosta, joka vähentää pitkien monityydyttymättömien rasvahappojen rakentamista kehossa (lyhyemmistä omegoista) ja sellaista geenimuunnosta, joka suojaa monityydyttymättömien aiheuttamalta oksidatiiviselta stressilltä?
Jos siis hyvin matalat hh:t vaikuttavat itselle sopivan, niin jatka samaan malliin