Lueskelin taas jotain VT hapatusta - ja muutaman tutkimuksen abstraktit ja conclusionit - tulipa mieleen yksi ajatus. Tämä ei ole mitään uutta karppilassa ja tämänsuuntaisia teemoja ja ihan täsmällisesti tätä aihettakin on käsitelty useassa ketjussa, mutta voisi olla ihan hauskaa pitää erillään tähän teemaan liittyvä ketju.
On olemassa ihan selkeä syy sille, miksi tietyn ravitsemussuuntauksen (VT) edustajat pitävät tyydyttynyttä rasvaa pahana ja omegakuutoset näyttäytyvät jopa hyviksinä. On joko niin, että näillä ihmisillä ei ole minkäänlaista kokonaiskuvaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnasta (sen voi hankkia nettiaineistoista kyllä ihan harrastepohjaltakin) - tai sitten kyseiset opinnot ovat menneet näiltä ihmisiltä yli hilseen.
Onhan nimittäin niin, että ravinnon runsaasta hiilihydraattimäärästä ensisijaisesti johtuva maksan de-novo lipogeneesi tuottaa muutakin kuin välittömän nousun veren triglyseridipitoisuuteen (ja pitkällä aikavälillä rasvamaksan, insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän). Pitkään jatkuessaan kehon rasvahappopitoisuus vääristyy, maksan tuottama palmitiinihappo alkaa olla kehossa yliedustettuna - ja tämä näkyy jopa kudostasolla saakka.
Tässä tilanteessa ravinnosta saatava palmitiinihappo ei tietenkään ole hyvästä. Sitä tarvitaan kudosten rakennusaineena tiettyyn rajaan saakka - kuten muitakin rasvahappoja. Se on myös periaatteessa keholle helppoa ja hyvää polttoainetta - mutta koska hiilaripainotteinen VT-uskovainen - tai ehkä jopa useammin tavanomaista superprosessoitua länsimaista sapuskaa kaksin käsin kiskova hyvinvointivaltion asukki on rasvanpolttotilassa ehkä ohikiitävän tovin joskus aamusella ennen heräämistä - palmitiinihaposta tulee ongelma. Sitä on yksinkertaisesti liikaa. Kudokset menettävät kykynsä säädellä palmitiinihapon määrää ja sen pitoisuus alkaa nousta.
Tässä aineenvaihdunnallisessa tilassa kaikki pitkät, monityydyttymättömät rasvahapot ovat siinä mielessä hyödyllisiä, että niiden avulla keho pystyy rakentelemaan osasta ylenmääräistä palmitiinihappoa muita rasvahappoja - tällä tavoin ainakin joidenkin kudosten rasvahappokoostumus EHKÄ jonkin verran eheytyy. Toisin kuin rasvanpoltto energiaksi, joka on käytännössä pysähdyksissä inskojen ollessa koko ajan koholla, rakennusprosessit ovat käynnissä silloinkin. Lisäksi keho suosii maksan tuottamaa palmitiinihappoa näiden rasvahappojen pidennys- ja desaturaasiprosesseissa - se taas korostaa sitä, että ravinnon palmitiinihappo voi näyttää joissakin tutkimuksissa ongelmalta, se päätyy ylisaturoituneisiin kudoksiin, vaikka näin ei metabolisesti terveellä ihmisellä käy. Tästä lähtökohdasta katsoen yksioikoinen VT-pälliäinen näkee tietenkin monityydyttymättömät hyödyllisinä - ja on aivan varmaa, että tietyntyyppisillä kokeilla mille tahansa monityydyttymättömälle rasvahapolle saadaan tästä näkökulmasta esitettyä myönteisiä vaikutuksia (tiettyjen tulehdusmarkkerien laskua tms.). En ole silti vakuuttunut siitä, että kokonaisvaikutus ylenmääräisillä omegakuutosilla olisi tässäkään tapauksessa positiivinen (kolmoset varmaan harvemmin mahdottomaksi ylimääräksi saakka).
Mutta ahdasmielisen VT:n ajatusmaailmaan ei tunnu sopivan ajatus, joka ehdottaisi lyhytaikaisten pikafiksien sijaan perusongelman poistamista - eli kehon jatkuvan hiilihydraattikuorman keventämistä VHH:lla, pätkäpaastolla ja rajallisesti myös aktiivisemmalla elämäntyylillä (ainoa kaanoniin hyväksytty keino, vaatimattomin tosin) - ehdotellaan kaikkea muuta. Ja toki - ainakin jos insuliiniherkkyys on vielä tallella, niin kyllä energiansaantia säätelemälläkin voi korjata tilannetta ainakin jonkin verran - tämä ratkaisu vaan tuntuu onnistuvan ihmisiltä tosi huonosti. Oikean keinon ylivertaista toimivuutta tässä nykyisin niin arkipäiväisessä metabolisessa häiriötilassa todistaa vaikkapa Virta. Tai aussien edistyneet linjaukset metabolisen oireyhtymän hoidossa.
Ajatusta pureskellessa törmäsin paperiin, josta voi lukea tieteen kielellä kaikki nuo edelle kirjoittamani näkemykset siitä, kuinka kehon hh-rasva-aineenvaihdunta toimii näissä prosesseissa - ja paljon muutakin jännää. Voi olla, että papru on linkattu tänne jo aiemminkin, on kuitenkin vuodelta 2017. Pitkä lappu, olen itsekin vasta alkuvaihetta kahlaamassa.
Muoksis - tuolla on mm. keuhkoepiteelin rakenteesta, pakko lukea kappale koronalasit päässä...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682332/