karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-05-13 03:44:59

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2021-02-05 15:58:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1390
Lueskelin taas jotain VT hapatusta - ja muutaman tutkimuksen abstraktit ja conclusionit - tulipa mieleen yksi ajatus. Tämä ei ole mitään uutta karppilassa ja tämänsuuntaisia teemoja ja ihan täsmällisesti tätä aihettakin on käsitelty useassa ketjussa, mutta voisi olla ihan hauskaa pitää erillään tähän teemaan liittyvä ketju.

On olemassa ihan selkeä syy sille, miksi tietyn ravitsemussuuntauksen (VT) edustajat pitävät tyydyttynyttä rasvaa pahana ja omegakuutoset näyttäytyvät jopa hyviksinä. On joko niin, että näillä ihmisillä ei ole minkäänlaista kokonaiskuvaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnasta (sen voi hankkia nettiaineistoista kyllä ihan harrastepohjaltakin) - tai sitten kyseiset opinnot ovat menneet näiltä ihmisiltä yli hilseen.

Onhan nimittäin niin, että ravinnon runsaasta hiilihydraattimäärästä ensisijaisesti johtuva maksan de-novo lipogeneesi tuottaa muutakin kuin välittömän nousun veren triglyseridipitoisuuteen (ja pitkällä aikavälillä rasvamaksan, insuliiniresistenssin ja metabolisen oireyhtymän). Pitkään jatkuessaan kehon rasvahappopitoisuus vääristyy, maksan tuottama palmitiinihappo alkaa olla kehossa yliedustettuna - ja tämä näkyy jopa kudostasolla saakka.

Tässä tilanteessa ravinnosta saatava palmitiinihappo ei tietenkään ole hyvästä. Sitä tarvitaan kudosten rakennusaineena tiettyyn rajaan saakka - kuten muitakin rasvahappoja. Se on myös periaatteessa keholle helppoa ja hyvää polttoainetta - mutta koska hiilaripainotteinen VT-uskovainen - tai ehkä jopa useammin tavanomaista superprosessoitua länsimaista sapuskaa kaksin käsin kiskova hyvinvointivaltion asukki on rasvanpolttotilassa ehkä ohikiitävän tovin joskus aamusella ennen heräämistä - palmitiinihaposta tulee ongelma. Sitä on yksinkertaisesti liikaa. Kudokset menettävät kykynsä säädellä palmitiinihapon määrää ja sen pitoisuus alkaa nousta.

Tässä aineenvaihdunnallisessa tilassa kaikki pitkät, monityydyttymättömät rasvahapot ovat siinä mielessä hyödyllisiä, että niiden avulla keho pystyy rakentelemaan osasta ylenmääräistä palmitiinihappoa muita rasvahappoja - tällä tavoin ainakin joidenkin kudosten rasvahappokoostumus EHKÄ jonkin verran eheytyy. Toisin kuin rasvanpoltto energiaksi, joka on käytännössä pysähdyksissä inskojen ollessa koko ajan koholla, rakennusprosessit ovat käynnissä silloinkin. Lisäksi keho suosii maksan tuottamaa palmitiinihappoa näiden rasvahappojen pidennys- ja desaturaasiprosesseissa - se taas korostaa sitä, että ravinnon palmitiinihappo voi näyttää joissakin tutkimuksissa ongelmalta, se päätyy ylisaturoituneisiin kudoksiin, vaikka näin ei metabolisesti terveellä ihmisellä käy. Tästä lähtökohdasta katsoen yksioikoinen VT-pälliäinen näkee tietenkin monityydyttymättömät hyödyllisinä - ja on aivan varmaa, että tietyntyyppisillä kokeilla mille tahansa monityydyttymättömälle rasvahapolle saadaan tästä näkökulmasta esitettyä myönteisiä vaikutuksia (tiettyjen tulehdusmarkkerien laskua tms.). En ole silti vakuuttunut siitä, että kokonaisvaikutus ylenmääräisillä omegakuutosilla olisi tässäkään tapauksessa positiivinen (kolmoset varmaan harvemmin mahdottomaksi ylimääräksi saakka).

Mutta ahdasmielisen VT:n ajatusmaailmaan ei tunnu sopivan ajatus, joka ehdottaisi lyhytaikaisten pikafiksien sijaan perusongelman poistamista - eli kehon jatkuvan hiilihydraattikuorman keventämistä VHH:lla, pätkäpaastolla ja rajallisesti myös aktiivisemmalla elämäntyylillä (ainoa kaanoniin hyväksytty keino, vaatimattomin tosin) - ehdotellaan kaikkea muuta. Ja toki - ainakin jos insuliiniherkkyys on vielä tallella, niin kyllä energiansaantia säätelemälläkin voi korjata tilannetta ainakin jonkin verran - tämä ratkaisu vaan tuntuu onnistuvan ihmisiltä tosi huonosti. Oikean keinon ylivertaista toimivuutta tässä nykyisin niin arkipäiväisessä metabolisessa häiriötilassa todistaa vaikkapa Virta. Tai aussien edistyneet linjaukset metabolisen oireyhtymän hoidossa.

Ajatusta pureskellessa törmäsin paperiin, josta voi lukea tieteen kielellä kaikki nuo edelle kirjoittamani näkemykset siitä, kuinka kehon hh-rasva-aineenvaihdunta toimii näissä prosesseissa - ja paljon muutakin jännää. Voi olla, että papru on linkattu tänne jo aiemminkin, on kuitenkin vuodelta 2017. Pitkä lappu, olen itsekin vasta alkuvaihetta kahlaamassa.

Muoksis - tuolla on mm. keuhkoepiteelin rakenteesta, pakko lukea kappale koronalasit päässä...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682332/

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-05 16:40:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1390
No niin, luin keuhkokappaleen. Siellä juurikin 16-pituinen (PA - 16 hiilipalluraa) tyydyttynyt haara fosfatidyylikoliineissa on olennainen pinnan toiminnallisten ominaisuuksien näkökulmasta - ja ongelmia tuottaa pintakerroksen liian vahva painottuminen sellaisiin fosfolipideihin, joissa haarakkeet ovat tyydyttymättömiä. Mutta jää kyllä mielikuvituksen varaan se, mitä keuhkoepiteelille tapahtuu, kun
1) maksa pukkaa PA:ta sokerituskissaan, sisäisen PA:n ensisijainen reitti pidennys ja desaturaasi
2) terveydestään huolestunut kansalainen vaihtaa ravintorasvansa "terveellisiin kasvirasvoihin", joissa omegakuutoset täysin yliedustettuna mihinkään ihmiselle luontaiseen ravintorasvaan verrattuna (pähkinöistä ja siemenistä näitä tulee kuitenkin aika kohtuullisia määriä verrattuna puhdistettuun öljyyn, joka on jatkuvassa ruoanvalmistuskäytössä)

Veikkaan, ettei hyvää. Katselen ehkä, löytyykö tästä jotain...

VT= VMP

Muoksis - nostan tuolta vielä ihan helmen lainauksen:

Lainaa:
The disruption of PA homeostatic balance, implicated in different physiopathological conditions such as atherosclerosis, neurodegenerative diseases and cancer, is often related to an uncontrolled PA endogenous biosynthesis, irrespective of its dietary contribution.


Vapaasti käännellen:
Palmitiinihapon homeostaattisen tasapainon häiriöt, jotka tulevat esiin moninaisina fysiopatologisina tiloina, kuten sepelvaltimotautuna, neurodegeneratiivisina sairauksina ja syöpinä, liittyvät usein palmitiinihapon sisäiseen biosynteesiin, joka ei siis ole riippuvainen PA:n saannista ruokavaliosta.

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-05 17:55:56 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93881
Tuli ihan hakematta mieleen joku TV-keskustelu missä Taija Somppi hoki,"Keuhkot tarvitsevat rasvaa." Ja hän kyllä tasan tarkkaan tarkoitti tyydyttynyttä rasvaa, kuten esim. voi, Oli joskus Youtubessakin.

Ai niin, kiitos hyvistä kirjoitelmista!

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-06 01:58:01 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1207
Mielenkiintoista! :D

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-06 10:05:44 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kysymys, jota on puitu niin karppilassa kuin vhh-asiantuntijoiden piirissä ainakin kaikki ne 20 vuotta,
jona olen ravitsemuskeskustelua seurannut. Itse veikkaisin ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi syyksi rahaa.
Sillä saa myös nämä puskat ja kevinhallit uskollisina luottomiehinä avuksi todistamaan mitä kulloinkin pitää.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-06 11:21:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1390
Mutta kyllä tuossa on myös tieteentekijälle aina vaikea väärästä paradigmasta irtautumisen tuska. Onhan joku Fogelikin jo jossain sivulausessa väläyttänyt, ettei se tyydyttynyt rasva ehkä niin vaarallista olekaan. Sitä pidemmälle en usko Suomen nykyisen VT-polven koskaan pääsevän.

Onhan se kova paikka lähteä myöntämään, että annetut ohjeet eivät ole olleet hyviä, ehkä jopa kansanterveyden kannalta haitallisia (ehkän voi kyllä huoletta poistaakin). Ja on totta, että nykyinen virallinen linja on paremmin kytköksissä elintarviketeollisuuden intressien kanssa ja rahoitusta saa varmasti tutkimuksille helposti.

Ja tässä ei tosiaan ole mitään uutta, mutta ajattelinpahan keskittää ketjun tähän tulokulmaan. Taas vähän innostaa tutkia tuota tieteellistä aineistoa - jotkut pohjat tuli aineenvaihdunnan saloista hankittua karppauksesta innostuttua, mutta kyllä huomaa, että tutkittua tietoa on nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin paljon enemmän ja käsitys tietyistä aineenvaihduntaprosesseista selvästi kirkkaampi.

Suomessa voisi kahdella asialla tehdä kansalle paljon hyvää. Joku yrittäjähenkinen voisi perustaa Virran kaltaisen palvelun diabeteksen hoitoon - lääkäreistä löytyy varmasti jo hoitotavan takana seisovia. Ja perustuotantopuolella joku uudentyyppinen liitto/etujärjestö voisi alkaa ajaa mahdollisimman vähän käsitellyn eläin- ja kasviperäisen ruoan asiaa ja tuottajien etuja.

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-06 12:47:21 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
Muutama näkökohta virallisterveellisen tahon tavasta suhtautua ruokahävikkiin: Kolesterolin takia neuvottiin heittämään kananmunan keltuaiset roskiin, samoin kanan nahkat roskiin lihottavuuden pelossa, viimeisin hullutus on kinkun rasvan keräys biodieselin valmistusta varten. Kaikki nämä hulluudet ja monet muutkin tässä mainitsemattomat olisivat ruokahävikin lisäksi myös ilmastonmuutoskeskustelun oivallisia aiheita.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-07 06:43:35 
Poissa
Ruokakarppi
Ruokakarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-28 18:09:47
Viestit: 7160
Kyllähän rasvojen, hiilihydraattien jne. Todelliset terveydelliset vaikutukset ovat selvillä mutta kun raha on se mikä ratkaisee.
Sokeri-, ruoka- ja lääketeollisuus lobbaa, voitelee ja pitää huolen, ettei määrätyt tutkimukset, henkilöt jne. Ei saa ääntänsä kuuluviin.
Mikäli syötäisiin terveellisesti ja sitä mukaa oltaisiin terveitä, niin edellä mainitut teollisuuden alat kärsisivät suunnattomasti.

Jos syötäisiin 1-2krt päivässä hyvää, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, niin Sokeri- ja ruokateollisuus kärsisivät.
Ihmiset olisivat terveitä, ei tulehduksia, vaivoja, koronaa, niin lääketeollisuus kärsisi suunnattomasti.

Summasummarum…. Terveydellä ja bisneksellä ei ole mitään muuta yhteistä tekijää, paitsi se että kummalla on suuremmat rahavarannot käytössä voittaa aina.

_________________
Kliks--->Ketogeeninen ruokavalio, liikunta, ketoosi ja biohakkerointi.
Kliks-->Jäbän kokkailut, osa II..
Kliks->Jäbän kokkailut, osa I..
Kliks->Instagram täsä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-02-10 16:03:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-12-02 16:19:49
Viestit: 1390
Haluan kaivautua tähän vähän syvemmälle. Laitan tähän yhden linkin

https://www.jci.org/articles/view/118342/pdf

Tuossa pätkässä tutkitaan + 50% ylimääräistä energiansaantia rasvasta ja hiilareista, +25% hiilareista - ja -50% energiansaantia, vähennys hiilareista. Omaan silmään pistää sellainen seikka, että pluskalorit hiilareista nostaa maksan paastoglukoosintuotantoa VÄLITTÖMÄSTI, vaikka insuliini on koholla - eli käytännössä yliruokinta hiilareilla saa välittömästi aikaan paastosokerin nousun - mikä on ainakin minusta hieman yllättävää ja äärimmäisen kiinnostavaa.

Samaisessa paperissa todetaan, että yliruokinta rasvalla ei johtanut maksan paastoglukoosintuotannon, eikä maksan de-novo lipogeneesin nousuun (ja tämähän ei ole VHH, sillä perusruokavalio, jonka päälle rasvat lisättiin sisältää hiilaria yli 300 g (sen jo kurkkasin).

Tutkimuksen -50% hiilareista on jo melko vähähiilarista (n. 150 g) muttei kuitenkaan ketoa, joka olisi ollut kiinnostavinta - ja vaikka aika onkin liian lyhyt täydelliseen adaptaatioon (vain 5 päivää) - tutkimus valottaa kyllä maksan roolia kiinnostavalla tavalla. Kuten sanottu, en vielä ole lukenut paperia läpi, lisään tänne siksi, että muistan vielä palata asiaan.

Maksan de-novo lipogeneesi kasvoi ylimäärähiilareilla yli kymmenkertaiseksi, mutta sen kokonaismäärä on silti pieni. Miinushiilareilla DNL oli olematonta. Kaikissa hiilariyliruokintatiloissa rasvanpoltto oli olematonta.

Itseäni jäi kaivelemaan abstraktin päätelmä:
"HGP may mediate the effects of CHO on whole-body fuel selection both by providing substrate and by altering serum insulin concentrations, that altered lipolysis and tissue oxidation efficiency contribute to changes in fat oxidation, and that surplus CHO is not substantially converted by the liver to fat" - kokonaisuutena maksan rasvantuotannolla (vaikka yli kymmenkertaistui) siis vähäinen merkitys suhteessa ylikalorien määrään - eli de-novo lipogeneesi on energiatalouden kannalta vähäisessä roolissa ylenmääräisiä hiilareita käsitellessä - maksan rasvoittumiseen se voi toki vaikuttaa.

Siis ehdotetaan, että maksan paastoglukoosintuotanto olisi kehon suosiman polttoaineen säätelijä. Mutta miksei järjestelmä voisi toimia niinkin päin, että energiaa tarvitsevat kudokset signaloivat maksaan päin glukoosintarpeestaan reilun satsin saatuaan? Siis en vaan abstraktin pohjalta pysty ymmärtämään, miksi oletus juuri näin päin? Ylipäätään jännittävä mekanismi tuo paastosokerin nopea nousu - tavallaan olettaisi, että keho pyrkisi toipumaan tilanteesta ja vetäisi paastosokerit alas (niin kauan kuin verensokerin säätelymekanismit toimivat normaalisti).

Haluan myös lukea tarkemmin, mitä kaikkea maksa pyrkii isolla hiilariylimäärällä tekemään - ennen kuin päätyy paastotilassa tuottamaan lisää glukoosia...

_________________
Pajunköysi on epäterveellinen ja epäeettinen ruoka-aine.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-14 19:26:40 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-23 18:02:08
Viestit: 366
Tämä Dr Paul Masonin video oli pitkästä aikaa selkein selostus miksi tyydyttynyt rasva ei aiheuta sv-tauteja. Myös hyvää selostusta miten tukokset syntyy sokereiden aiheuttaman reseptoreiden häiriötilan takia

https://www.youtube.com/watch?v=6ePOa7JPKBE

FF


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-03-15 08:44:20 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47679
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tämä video on suoraan asiasta, eli siitä miksi monityydyttämätön rasva lisää solutasolla lihavuutta (obesity) niillä, jotka ovat geeneiltään lihavuuteen alttiita. Varmaan helpompi ymmärtää kuin protoniketju luettuna. Vaatii toki silti tunnin verran keskittymistä :)

Linkki: http://high-fat-nutrition.blogspot.com/ ... noski.html

Muoks: tarkistin otsikon, ja sori ketjun ajoittajalle, tuo video ei kerro miksi VT on tuolla kannalla,
vaan vain siitä miksi monityydyyttämättömät ovat soveltumattomia niille, joille niitä eniten tuputetaan.

Muoks2. Mutta kun hyvä selitys sille, miksi veetee on sitä mieltä mitä on, on tänne jo laitettu.
Tämä sai maailmalla ison tiedonjulkistamispalkinnon jo aikana ennen nykyistä ketobuumia
Linkki (ja pun intended : )) viewtopic.php?f=13&t=9675

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)