Julkaisija |
Viesti |
|
|
ParaistenPaappa kirjoitti: Hede vet ja inga, mina grannar får nog bröd av mej. När jag väl eldar upp ugnen steker man väl minst ett dussin limpor. Men ifall brödindustrin int har tagit fram ett smaklöst salt som di sen strör på rejält extra så tror ja nog fortfarande int att bröd e nåt problem ifall man int äter ett halvt kilo om dan... Fast kanske nån gör de också, va vet ja? Då e de ju säkert ett problem, men ja tror ändå att då har man nog större problem med dieten än bara salt... Nå men visste du inte att näringsrekommendationerna faktiskt rekommenderar nära halvt kilo bröd om dan? 50-55 E% av kolhydrater är rätt so mycket; av vilket det mesta är typiskt antingen stärkelse - eller rent socker. ... och stärkelsen brukar man salta, annars smakar det nästan ingeting alls Jag räknade mina dagliga saltmägnder före och efter diet byte länge sen. Dom minskade rejält med "karppin". Och ändå brukade jag laga mest av maten själv också; tidvis även brödet (om inte alla bakelser).
[quote="ParaistenPaappa"]Hede vet ja inga, mina grannar får nog bröd av mej. När jag väl eldar upp ugnen steker man väl minst ett dussin limpor. Men ifall brödindustrin int har tagit fram ett smaklöst salt som di sen strör på rejält extra så tror ja nog fortfarande int att bröd e nåt problem ifall man int äter ett halvt kilo om dan... Fast kanske nån gör de också, va vet ja? Då e de ju säkert ett problem, men ja tror ändå att då har man nog större problem med dieten än bara salt...[/quote] Nå men visste du inte att näringsrekommendationerna faktiskt rekommenderar nära halvt kilo bröd om dan? 50-55 E% av kolhydrater är rätt so mycket; av vilket det mesta är typiskt antingen stärkelse - eller rent socker. ... och stärkelsen brukar man salta, annars smakar det nästan ingeting alls :)
Jag räknade mina dagliga saltmägnder före och efter diet byte länge sen. Dom minskade rejält med "karppin". Och ändå brukade jag laga mest av maten själv också; tidvis även brödet (om inte alla bakelser).
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 15:23:38 |
|
|
|
|
|
Naturligtvis är själva brödet större problem i dieten än salt. Men man kan göra LCHF bröd utan gluten och kolhydrater också. Men det är viktigt att få sig tillräckligt med salt, hyponatremi är inget att leka med.
Naturligtvis är själva brödet större problem i dieten än salt. Men man kan göra LCHF bröd utan gluten och kolhydrater också. Men det är viktigt att få sig tillräckligt med salt, hyponatremi är inget att leka med.
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 14:02:17 |
|
|
|
|
|
Hede vet ja inga, mina grannar får nog bröd av mej. När jag väl eldar upp ugnen steker man väl minst ett dussin limpor. Men ifall brödindustrin int har tagit fram ett smaklöst salt som di sen strör på rejält extra så tror ja nog fortfarande int att bröd e nåt problem ifall man int äter ett halvt kilo om dan... Fast kanske nån gör de också, va vet ja? Då e de ju säkert ett problem, men ja tror ändå att då har man nog större problem med dieten än bara salt...
Hede vet ja inga, mina grannar får nog bröd av mej. När jag väl eldar upp ugnen steker man väl minst ett dussin limpor. Men ifall brödindustrin int har tagit fram ett smaklöst salt som di sen strör på rejält extra så tror ja nog fortfarande int att bröd e nåt problem ifall man int äter ett halvt kilo om dan... Fast kanske nån gör de också, va vet ja? Då e de ju säkert ett problem, men ja tror ändå att då har man nog större problem med dieten än bara salt...
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 12:14:37 |
|
|
|
|
|
Hur många finlandare (eller pargasbo) brukar själv baka all bröd de äter, undrar jag? De flesta tycks köpa nästan allt...
Hur många finlandare (eller pargasbo) brukar själv baka all bröd de äter, undrar jag? De flesta tycks köpa nästan allt...
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 10:56:15 |
|
|
|
|
|
mlv kirjoitti: På vilket sätt kopplar du ditt brödbak till LCHF? Du verkar inte förstå eller vilja förstå vad LCHF är för ngt? Ja prata om salt, int LCHF. Du skrev att man får mesta salten från bröd, o då undra jag att hur mycky ska man rikit sätta salt i degen för att de ska gå sådär? Eller menar du att folk äter ett halvt kilo bröd om dan, de har ja nu aldri hört maken till? Mitt brödbak kopplar ja rikit bra till "skarppande", jag bakar o andra äter. Nå, klart man måst smaka, en ungsvarm skärilimpa me en rejäl klick smör, finns väl inge bäter än de.
[quote="mlv"]På vilket sätt kopplar du ditt brödbak till LCHF? Du verkar inte förstå eller vilja förstå vad LCHF är för ngt?[/quote]
Ja prata om salt, int LCHF. Du skrev att man får mesta salten från bröd, o då undra jag att hur mycky ska man rikit sätta salt i degen för att de ska gå sådär? Eller menar du att folk äter ett halvt kilo bröd om dan, de har ja nu aldri hört maken till?
Mitt brödbak kopplar ja rikit bra till "skarppande", jag bakar o andra äter. Nå, klart man måst smaka, en ungsvarm skärilimpa me en rejäl klick smör, finns väl inge bäter än de.
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 10:16:31 |
|
|
|
|
|
På vilket sätt kopplar du ditt brödbak till LCHF? Du verkar inte förstå eller vilja förstå vad LCHF är för ngt?
På vilket sätt kopplar du ditt brödbak till LCHF? Du verkar inte förstå eller vilja förstå vad LCHF är för ngt?
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 08:58:20 |
|
|
|
|
|
mlv kirjoitti: Som LCHFare äter jag mindre salt än i min tidigare liv, jag äter inte mer kött än tidigare och inte färdigmat som ofta är ganska salt, inte bröd där finska folket i allmänhet får största saltmängder, på LCHF får jag salta extra mitt dricksvatten för att inte få hyponatremi. Mitt blodtrygg som 70 åring är ca 120/70 utan ett enda medicin. Jag äter bacon kanske en gång per månad och i minaägg finns inte enligt Fineli salt. Så fem fel i propagandan. Nå nu måst man ju undra att ifall du tillome saltar ditt vann o fortfarande äter mindre salt än förr så hur mycky salta du ditt bröd egentligen då? Då jag bakar blir det en tesked med råga på (då blir de väl 20-25 gram) i en 1,5-2 kilos deg o då tycker i alla fall vi o alla andra som fått smaka att de e mer än nog salt i brödet. Färdigmat e ju visst salt, annors sku de väl int smaka någo alls... Lagar man sin mat hemma me de man får från vilt o bruk o köper till resten så kan de int gå feil. Eller så tycker åtm. jag.
[quote="mlv"]Som LCHFare äter jag mindre salt än i min tidigare liv, jag äter inte mer kött än tidigare och inte färdigmat som ofta är ganska salt, inte bröd där finska folket i allmänhet får största saltmängder, på LCHF får jag salta extra mitt dricksvatten för att inte få hyponatremi. Mitt blodtrygg som 70 åring är ca 120/70 utan ett enda medicin. Jag äter bacon kanske en gång per månad och i minaägg finns inte enligt Fineli salt. Så fem fel i propagandan.[/quote]
Nå nu måst man ju undra att ifall du tillome saltar ditt vann o fortfarande äter mindre salt än förr så hur mycky salta du ditt bröd egentligen då? Då jag bakar blir det en tesked med råga på (då blir de väl 20-25 gram) i en 1,5-2 kilos deg o då tycker i alla fall vi o alla andra som fått smaka att de e mer än nog salt i brödet.
Färdigmat e ju visst salt, annors sku de väl int smaka någo alls... Lagar man sin mat hemma me de man får från vilt o bruk o köper till resten så kan de int gå feil. Eller så tycker åtm. jag.
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-29 02:53:46 |
|
|
|
|
|
Som LCHFare äter jag mindre salt än i min tidigare liv, jag äter inte mer kött än tidigare och inte färdigmat som ofta är ganska salt, inte bröd där finska folket i allmänhet får största saltmängder, på LCHF får jag salta extra mitt dricksvatten för att inte få hyponatremi. Mitt blodtrygg som 70 åring är ca 120/70 utan ett enda medicin. Jag äter bacon kanske en gång per månad och i minaägg finns inte enligt Fineli salt. Så fem fel i propagandan.
Som LCHFare äter jag mindre salt än i min tidigare liv, jag äter inte mer kött än tidigare och inte färdigmat som ofta är ganska salt, inte bröd där finska folket i allmänhet får största saltmängder, på LCHF får jag salta extra mitt dricksvatten för att inte få hyponatremi. Mitt blodtrygg som 70 åring är ca 120/70 utan ett enda medicin. Jag äter bacon kanske en gång per månad och i minaägg finns inte enligt Fineli salt. Så fem fel i propagandan.
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-26 13:11:52 |
|
|
|
|
|
Här talas om LCHF-dietens konsekvenser. Tässä juttu jossa muun muassa THL mainitsee karppaukseen: http://svenska.yle.fi/artikel/2013/07/2 ... ycket-salt
Här talas om LCHF-dietens konsekvenser. Tässä juttu jossa muun muassa THL mainitsee karppaukseen:
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/07/26/thl-finlandare-ater-alltfor-mycket-salt
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2013-07-26 10:14:15 |
|
|
|
|
|
I början hette det också på finska "alakarppaus", inte "karppaus". Karppaus på finska borde alltså också låta som om man åt mycket kolhydrater. Men man har nu använt det här ordet karppaus så många år att man inte kommer att tänka på vad ordet egentligen betyder. När jag karpade för första gånget 2004-2005, var det om jag minns korrekt Hoover som kom på ordet alakarppaus. (Ursäkta min svenska... jag har ju studerat den i många år, men nuförtiden behöver jag inte den och det syns. )
I början hette det också på finska "alakarppaus", inte "karppaus". Karppaus på finska borde alltså också låta som om man åt mycket kolhydrater. Men man har nu använt det här ordet karppaus så många år att man inte kommer att tänka på vad ordet egentligen betyder. När jag karpade för första gånget 2004-2005, var det om jag minns korrekt Hoover som kom på ordet alakarppaus.
(Ursäkta min svenska... jag har ju studerat den i många år, men nuförtiden behöver jag inte den och det syns. :( )
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2012-01-20 12:42:46 |
|
|
|
|
|
Vi får se hur det går om tio år ?
Vi får se hur det går om tio år ? :) :)
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-11-06 16:01:42 |
|
|
|
|
|
Jag brukar säga att jag LCHF:ar
Jag brukar säga att jag LCHF:ar :)
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-09-26 22:33:07 |
|
|
|
|
|
Håller med JazzBass, lågkolhydratare är säkert den bästa ordet. Och förresten, en till svenskspråkig är med i gänget
Håller med JazzBass, lågkolhydratare är säkert den bästa ordet. Och förresten, en till svenskspråkig är med i gänget :wink:
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-09-21 08:31:30 |
|
|
|
|
|
Kolhydrater i Fokus, som jag vet, är det största LCHF forum i Sverige, fem år gammal och med ca 15000 medlemmar. http://kolhydrater.ifokus.se/?aspxerrorpath=/Forum/Read.aspx
Kolhydrater i Fokus, som jag vet, är det största LCHF forum i Sverige, fem år gammal och med ca 15000 medlemmar. [url]http://kolhydrater.ifokus.se/?aspxerrorpath=/Forum/Read.aspx[/url]
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-09-20 09:35:04 |
|
|
|
|
|
Hittills har jag skrivit "LCHF:are", eller skrivit om det på något vis. Inget svenskt ord kan ha dubbel konsonant efter en annan konsonant, så därför faller alternativ som karppare bort. Det skulle i så fall skrivas karpare, men ingen skulle förstå det utom personer som kan finska. "Karp" stammen kommer från "carb" antar jag, så det finns heller ingen orsak att ha ett p i ordet. "Carbare" kan man ändå knappast säga p.g.a. att det mer antyder att man äter mycket kolhydrater. Kolister är det ingen som talar om heller, har aldrig sett ordet användas på nån svensk blogg. Kolhydrater brukar kallas kolisar, men kolist tycker jag också främst syftar på motsatsen, att man skulle äta mycket kolhydrater. Dessutom får ordet mig och tänka på kolik(barn) eller kolibakterier. Inget bra alternativ tycker jag. "Lågkolhydratare" är kanske det bästa ordet. Inte så kort att skriva, men det borde inte kunna missförstås i alla fall. Vill man förtydliga sig om att det också handlar om högfettskost, så är nog ändå "LCHF:are" bästa alternativet. Eller varför inte "matrevolutionär"?
Hittills har jag skrivit "LCHF:are", eller skrivit om det på något vis.
Inget svenskt ord kan ha dubbel konsonant efter en annan konsonant, så därför faller alternativ som karppare bort. Det skulle i så fall skrivas karpare, men ingen skulle förstå det utom personer som kan finska. "Karp" stammen kommer från "carb" antar jag, så det finns heller ingen orsak att ha ett p i ordet. "Carbare" kan man ändå knappast säga p.g.a. att det mer antyder att man äter mycket kolhydrater.
Kolister är det ingen som talar om heller, har aldrig sett ordet användas på nån svensk blogg. Kolhydrater brukar kallas kolisar, men kolist tycker jag också främst syftar på motsatsen, att man skulle äta mycket kolhydrater. Dessutom får ordet mig och tänka på kolik(barn) eller kolibakterier. Inget bra alternativ tycker jag.
"Lågkolhydratare" är kanske det bästa ordet. Inte så kort att skriva, men det borde inte kunna missförstås i alla fall. Vill man förtydliga sig om att det också handlar om högfettskost, så är nog ändå "LCHF:are" bästa alternativet.
Eller varför inte "matrevolutionär"? :wink:
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-09-19 21:37:19 |
|
|
|
|
|
Hej! Jag heter Smurffelina o jag Karppar. Jag har lixom 'karppat' upp mig, så att karppa går bra på ren finlandssvenska.
Hej! Jag heter Smurffelina o jag Karppar. Jag har lixom 'karppat' upp mig, så att karppa går bra på ren finlandssvenska. :wink:
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-09-18 13:34:17 |
|
|
|
|
|
Hej. Jag har gått på LCHF i 4 månader och gått ner 11 kg. Bara 6 kvar till målet. Jag mår jättebra och har fått tillbaka lusten att röra på mig och hålla kroppen i skick.
Hej. Jag har gått på LCHF i 4 månader och gått ner 11 kg. Bara 6 kvar till målet. Jag mår jättebra och har fått tillbaka lusten att röra på mig och hålla kroppen i skick.
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-09-15 20:45:38 |
|
|
|
|
|
Hej! Det var en finskspråkig kille som frågade mig "Skarppar åckså doo". Det lät så bra så jag brukar kalla att karppa för "skarppning"... Jag skarppar upp dieten liksom. , Aurinkuu
Hej! Det var en finskspråkig kille som frågade mig "Skarppar åckså doo". Det lät så bra så jag brukar kalla att karppa för "skarppning"... Jag skarppar upp dieten liksom. :D, Aurinkuu
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-06-19 13:45:49 |
|
|
|
|
|
I Sverige använder man oftast bara ord lchf. LCHF forum är den motsvarande sidan till den här finska, den läser jag ibland.
I Sverige använder man oftast bara ord lchf. LCHF forum är den motsvarande sidan till den här finska, den läser jag ibland.
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-05-18 09:24:23 |
|
|
|
|
|
Karppare? Karppis? Karpen?
Karppare? Karppis? Karpen?
|
|
|
Viesti |
Lähetetty: 2011-05-18 08:56:46 |
|
|
|